Štát si v treťom marcovom pokuse predávať cenné papiere požičal od investorov necelých 150 miliónov eur

Štát si v treťom marcovom pokuse predávať cenné papiere požičal od investorov necelých 150 miliónov eur

Bratislava 30. marca 2020 (SITA/HSP/Foto:Pixabay)

 

Slovensko si v pondelok na finančnom trhu požičalo v konkurenčnej časti mimoriadnej aukcie štátnych dlhopisov 146,5 milióna eur. Investorom Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity ponúkala tentokrát až tri emisie dlhových cenných papierov, celkový dopyt pritom dosiahol 218,2 milióna eur. V utorňajšej nekonkurenčnej časti aukcie budú môcť ešte nakúpiť dlhopisy celkovo za 28,5 milióna eur

Ilustračné foto

Ako ďalej vyplýva z údajov zverejnených agentúrou ARDAL, najväčší záujem investori prejavili o dlhopisy splatné v apríli 2030, kde celkový dopyt dosiahol 154,2 milióna eur s priemerným požadovaným výnosom 0,4561 % p.a. Akceptovaný dopyt napokon dosiahol 97,5 milióna eur pri výnose 0,4137 % p.a. Z tejto emisie budú môcť investori v nekonkurenčnej časti aukcie v utorok nakúpiť ešte 18,7 milióna eur pri priemernej cene 103,2949 %.

Reklama

Pri ďalších dvoch ponúkaných emisiách však bol dopyt investorov výrazne nižší. Pri cenných papieroch splatných v júni 2028 dosiahol iba 37 miliónov eur s priemerným požadovaným výnosom 0,2346 % p.a. ARDAL napokon akceptoval dopyt v objeme 31 miliónov eur s výnosom 0,2181 % p.a. V nekonkurenčnej časti tejto emisie tak bude v utorok k dispozícii ešte 6,2 milióna eur s priemernou cenou 106,3452 %.

Vôbec najnižší záujem investori v pondelňajšej konkurenčnej časti aukcie prejavili o dlhopisy s najdlhšou splatnosťou v októbri 2047. Dosiahol iba 27 miliónov eur pri priemernom požadovanom výnose 0,8843 % p.a. Akceptovaný dopyt v tomto prípade dosiahol 18 miliónov eur s výnosom 0,8155 % p.a. V nekonkurenčnej časti aukcie bude z tejto emisie investorom k dispozícii suma 3,6 milióna eur pri cene 129,1139 % p.a.

Reklama

Aktuálna mimoriadna aukcia štátnych bondov bola reakciou na dve predchádzajúce marcové aukcie štátnych cenných papierov, keď vplyvom pandémie koronavírusu výrazne klesol dopyt tak po štátnych dlhopisoch, ako aj po štátnych pokladničných poukážkach. ARDAL v tejto súvislosti pripravil aj pôvodne neplánované aukcie štátnych pokladničných poukážok, ktoré začne realizovať už začiatkom apríla.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:50

Dovolenkári by mali počas oddychu myslieť aj na digitálnu bezpečnosť. Zdieľanie informácií o aktuálnej polohe na sociálnych sieťach totiž môže ohroziť bezpečnosť ich domova. Uviedla to bezpečnostná spoločnosť Eset, ktorá radí, ako chrániť svoje údaje a digitálne zariadenia.

Dovolenkári by podľa spoločnosti mali byť opatrní pri používaní verejných Wi-Fi sietí v kaviarňach, hoteloch alebo na pláži.

V prípade straty alebo krádeže zariadenia je podľa nej potrebné mať pripravený plán. Dovolenkári by si mali pred odchodom zapísať sériové čísla svojich zariadení a čísla zákazníckej podpory, aby mohli v prípade potreby blokovať SIM kartu alebo zariadenie. Niektoré bezpečnostné aplikácie umožňujú na diaľku vymazať obsah zariadenia, aby sa zabránilo zneužitiu dát.

10:21

Nedostatočné finančné ohodnotenie v práci pociťuje približne 32 % obyvateľov Slovenska. Ďalším dôvodom nespokojnosti je málo benefitov či nedostatok možností na kariérny rozvoj. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu Slovenského národného panelu, ktorý sa uskutočnil v máji tohto roka na vzorke 1027 respondentov.

10:19

Právnici amerického exprezidenta Donalda Trumpa požiadali v piatok sudcu o čiastočné pozastavenie konania, v ktorom je Trump obvinený z nezákonného držania stoviek vládnych dokumentov podliehajúcich utajeniu. Urobili tak po tom, ako americký najvyšší súd tento týždeň rozhodol, že Trump má ako bývalý prezident určitú imunitu voči trestnému stíhaniu. Informovala agentúra Reuters.

Prokurátori v kauze utajovaných spisov však tvrdia, že obvinenia sa týkajú Trumpovho konania po jeho odchode z Bieleho domu.

10:17

Reformista Massúd Pezeškiján zvíťazil v piatkovom druhom kole prezidentských volieb v Iráne nad ultrakonzervatívnym bývalým jadrovým vyjednávačom Saídom Džalílím, informuje agentúra DPA odvolávajúca sa na vyjadrenie hovorcu iránskeho volebného výboru pre štátnu televíziu.

Prezidentské voľby sa mali v Iráne pôvodne konať budúci rok. Zmena termínu nastala po smrti úradujúceho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul 19. mája pri havárii vrtuľníka.

10:07

Obyvateľka hlavného mesta USA vrátila do Mexika starobylú mayskú vázu, ktorú náhodou kúpila v miestnom bazári. TASR informuje na základe správy televízie CBC.

Anna Lee Dozierová z Washingtonu D.C. keramickú vázu kúpila za 3,99 amerických dolárov v presvedčení, že ide o lacnú napodobeninu.

Národný antropologický a historický inštitút v Mexiku po preskúmaní vázy označil za miesto jej vzniku územie dnešného juhovýchodného Mexika počas klasického mayského obdobia medzi rokmi 200 až 800 nášho letopočtu.

10:06

Spojenci NATO na budúcotýždňovom samite vo Washingtone predstavia plán “mosta k členstvu” pre Ukrajinu a oznámia kroky na posilnenie ukrajinskej protivzdušnej obrany, informovala v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na vysokopostaveného predstaviteľa Spojených štátov.

Tento krok Aliancie sa považuje za spôsob, ako zabezpečiť, aby spojenci pomáhali Kyjevu bez ohľadu na to, kto zvíťazí v nadchádzajúcich prezidentských voľbách v USA.

09:55

Americký prezident Joe Biden povedal v piatok na zhromaždení v štáte Wisconsin, že zotrvá v boji o Biely dom a opäť porazí exprezidenta Donalda Trumpa. Urobil tak napriek obavám niektorých predstaviteľov Demokratickej strany, že nemá dostatok síl na to, aby Trumpa v novembrových prezidentských voľbách porazil. Informovala o tom agentúra AFP.

06:32

Španielska krajne pravicová strana Vox v piatok oznámila, že opustí skupinu Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) v Európskom parlamente a pripojí sa k novej aliancii Patrioti pre Európu, ktorú zakladajú český expremiér Andrej Babiš a maďarský premiér Viktor Orbán. Informovali o tom agentúry Reuters a ANSA.

V skupine Patrioti pre Európu majú byť okrem Voxu, Orbánovho Fideszu a Babišovho hnutia ANO aj Slobodná strana Rakúska (FPÖ) a portugalská Chega.

Včera 19:44

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell a eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič v piatok v spoločnom vyhlásení vyjadrili znepokojenie z operácie izraelskej armády a evakuáciami v lokalite Chán Júnis v Pásme Gazy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena fotografuje dúhu telefónom na parkovisku pred obchodným domom Smith\'s na Štvrtej ulici v Albuquerque v štáte New York

Autor: TASR/AP-Chancey Bush/The Albuquerque Journal via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Sablič

Jozef Bugár

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali