Stalo sa všetko, čo sme nečakali

❚❚

Bratislava 31. decembra 2023 (HSP/Ria/Foto:TASR/AP-Matilde Campodonico, AP/Hatem Moussa, TASR/AP-Felipe Dana)

 

Uplynulý rok bol bohatý na veľké i malé prekvapenia. V Argentíne sa stal prezidentom muž, ktorému zúčastniť sa volieb prikázal duch jeho mŕtveho psa. Obzvlášť prekvapujúce je, že práve ľudia, ktorým otvorene sľúbil zrušiť všetky dôchodky, dávky a sociálne zabezpečenie, hlasovali za Javiera Mileiho, hodnotí rok Viktoria Nikiforová v Ria Novosti

Inaugurácia nového prezidenta Argentíny
Na snímke nový argentínsky prezident Javier Milei máva svojim sympatizantom po svojej inaugurácii v Buenos Aires

Úhlavní nepriatelia, ktorí si opakovane sľubovali, že sa navzájom vymažú z povrchu zemského, Saudská Arábia a Irán, sa zrazu zmierili a v Pekingu podpísali dohodu o obnovení diplomatických vzťahov. Vplyvný americký spojenec tak nadviazal vzťahy s oficiálnym nepriateľom Spojených štátov – a celá “os zla”, ktorú Američania budovali celé desaťročia, sa rozpadla.

.

Legendárna vševediaca izraelská rozviedka zaspala masívny útok Hamasu. Ultraprogresívna, špičkovo vybavená armáda bola na útok úplne nepripravená: hraničné ploty boli prerazené obyčajnými traktormi, bradatí muži v papučiach zajali izraelských radových vojakov a dôstojníkov a doslova ich vytiahli z postelí. A nezraniteľné tanky Merkava v hodnote asi päť miliónov dolárov za kus boli ničené granátmi zhodenými z bezpilotných lietadiel za cent.

Samostatným smutným prekvapením bola reakcia demokratických a tolerantných izraelských ozbrojených síl na útok Hamasu. Namiesto toho, aby podnikli presné údery proti nepriateľovi, vrhli sa na civilistov v pásme Gazy s celkom prvoplánovou zúrivosťou. Bombardovanie škôl, nemocníc, chrámov, desiatky tisíc mŕtvych – žiadna tolerancia.

.
Israel Palestína strety vojna
Na snímke pohľad na trosky budovy po zásahu izraelským náletom v meste Gaza

Zatiaľ čo svetové spoločenstvo vyjadrovalo len ľútosť a USA blokovali rezolúcie OSN o prímerí, jemenskí Húsíovia sa pridali k Palestínčanom. A prekvapili – ich ozbrojené formácie dokázali v priebehu niekoľkých dní zablokovať lodnú dopravu v Červenom mori.

Opäť je zrejmý rovnaký trend. Húsíovia nedisponujú žiadnymi špičkovými technológiami. Len motiváciu, protilodnými raketami, serióznymi bojovými skúsenosťami a dronmi za rovnaký groš. Lode do Izraela a z Izraela však už cez Červené more nepremávajú. A koalícia, ktorú narýchlo zostavili Američania, zatiaľ nedosiahla žiadny úspech pri obrane plavby.

 

Opätovné víťazstvo Vučiča

Koncom roka sa Európania pokúsili zorganizovať “majdan” pre Alexandra Vučiča, ktorého strana spravodlivo vyhrala voľby s drvivým výsledkom. Všetko sa však akosi zvrtlo. Vučič neutralizoval povstalcov ešte rýchlejšie ako jeho menovec Lukašenko a poďakoval ruským špeciálnym službám za pomoc.

Ukrajinci sa dočkali vlastného prekvapenia. Nedokázali získať späť ani Krym, ani Azovskú oblasť. Desaťtisíce mŕtvych a ruské dobytie Marinky – to je vlastne celý výsledok ukrajinskej “protiofenzívy”. Je škoda mŕtvych a nezmyselnosť ich obetí presahuje všetku predstavivosť.

.

Prekvapujúca sa zdá aj úplná bezmocnosť NATO. Toľko drahej techniky, toľko dôležitých generálov, pôsobivé cvičenia, think tanky, štábne hry. A aký je výsledok? Vzali Ukrajinu do plnej údržby, vyzbrojili ju, vycvičili, vyškolili, vytrénovali – a je to úplný prepadák. Nech sa pustia do čohokoľvek, vždy to skončí Afganistanom. Táto vojenská aliancia kedysi desila celý svet.

 

Rusko stále na nohách

Ale hlavným prekvapením roku 2023 bolo Rusko. Nezaniklo, nezrútilo sa, neprehralo, “nevyfučalo za tri dni”. Toľkokrát sme boli varovaní, zo zahraničia aj našimi vlastnými gaučovými vojakmi: “No, teraz je to už definitívne všetko. “Goliáš tento rok padne,” varoval svetové spoločenstvo vo februári pán Zelenskyj.

Rozhovor s Volodymyrom Zelenským
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Napriek tomu sa nám darí a želáme vám to isté. Ruská armáda postupuje na všetkých frontoch. Ruskí občania sa na budúcnosť pozerajú optimisticky: podľa VCIOM 53 percent Rusov vidí rok 2023 v dobrej nálade, čo je historický rekord všetkých čias.

Rusko sa bez väčšieho rozruchu stalo piatou najväčšou ekonomikou sveta a hrozí, že na budúci rok vytlačí Japonsko zo štvrtého miesta. Pripomeňte mi, kedy sme chceli dobehnúť Portugalsko? Potom si myslím, že sme dobiehali Nemecko. Kde sú všetci teraz? Za to by som chcela vysloviť veľké ľudské poďakovanie našim západným partnerom – bez ich “pekelných sankcií” by sa nám tak dobre nedarilo.

.

Nielen to, Rusko sa dostalo do svetovej módy. Ruské krásky v kožuchoch trhajú TikTok na pieseň “Moja marmeláda”. Celý svet sleduje film Žory Kryžovnikovovej “Slovo pacana” s anglickými titulkami a na anglicky písaných fórach vyvoláva zaujímavé debaty o správnom preklade slov “čušpan”, “pacan”, “skorlupa” a “autor”.

Európania s hrôzou konštatujú, že k moci sa dostávajú politici z radov tých, ktorí “rozumejú Putinovi”. Američania sa obávajú, že k moci dostaneme Trumpa (mimochodom, vzhľadom na americkú tradíciu represií voči neželaným politikom je veľkým prekvapením roka, že Trump ešte žije). Populárny časopis Newsweek sa pohoršuje nad tým, že ruská učebnica dejepisu pre 11. ročník ZŠ označila zvolenie Joea Bidena za pochybné, a napísal o tom celý článok.

Zdá sa, že Rusko sa stalo pre Západ tým, čím bolo Západ pre naivných sovietskych občanov. Sladké zakázané ovocie: všetko je tam zlé, a predsa tam tečú rieky s mliekom a medom, dievčatá sa zahaľujú do kožuchov, zvádzajú mužov a jedia kaviár lyžičkami – aké je to všetko lákavé a nedostupné. Žiadna únavná politická korektnosť, žiadny LGBT a divoký feminizmus, žiadna “kultúra zrušenia” – ľudia, chutné jedlo, sloboda slova. Rusko je pre nich krajina luxusu a slobody, zároveň vyzbrojené najmodernejšími zbraňami a schopné dať každému agresorovi poriadne zabrať.

Vo všeobecnosti nám uplynulý rok priniesol mnoho úžasných objavov. Existuje podozrenie, že aj v roku 2024 bude Rusko schopné všetkých prekvapiť.

 

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:10

Ceny ropy zaznamenali vo štvrtok rast takmer o dve %, pričom cena Brentu prekročila 75 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch ovplyvnilo výrazné zníženie úrokových sadzieb zo strany americkej centrálnej banky, čiastočne aj pokles zásob ropy v USA.

Včera 20:09

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok telefonoval s politickými a vojenskými lídrami Libanonu. Vyzval ich na zdržanlivosť po sérii výbuchov pejdžrov a vysielačiek, ktoré používali členovia Hizballáhu. Elyzejský palác zároveň avizoval, že Macron plánuje zatelefonovať aj izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi.

Včera 19:09

Udržateľnosť cestovného ruchu a jeho infraštruktúry na Slovensku má od budúceho roka podporovať nový verejnoprávny fond. Disponovať bude sumou minimálne 20 miliónov eur ročne, ktorú mu poskytne zo svojho rozpočtu Ministerstvo cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR. Vyplýva to z návrhu zákona o Fonde na podporu cestovného ruchu, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

Včera 19:02

Krajiny strednej Európy vrátane Slovenska, ktoré v posledných dňoch postihli povodne, budú môcť čerpať peniaze na odstraňovanie ich následkov z Fondu solidarity EÚ aj kohézneho fondu. Z kohézneho fondu je na tento účel možné využiť desať miliárd eur. Vo štvrtok to uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po stretnutí so šéfmi vlád Poľska, SR, ČR a Rakúska v poľskom meste Vroclav.

Včera 19:01

Jeden z najvplyvnejších amerických odborových zväzov, International Brotherhood of Teamsters (IBT), prvýkrát od roku 1996 odmietol vyjadriť podporu jednému z kandidátov na post prezidenta Spojených štátov.

Včera 19:00

Obnova škôd spôsobených povodňami zaťaží český rozpočet 40 miliardami Kč (1,59 miliardy eur). Povedal to vo štvrtok po prvom rokovaní špeciálne vytvorenej pracovnej skupiny český minister financií Zbyněk Stanjura.

Včera 18:43

Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin vo štvrtok vyhlásil, že ukrajinské údery na ruské územie prostredníctvom Západom dodaných rakiet by viedli k svetovej jadrovej vojne. Reagoval tak na štvrtkové uznesenie Európskeho parlamentu (EP), v ktorom europoslanci vyzvali na zrušenie obmedzení, ktoré Ukrajine bránia používať západné zbraňové systémy proti legitímnym vojenským cieľom v Rusku.

Včera 18:36

V dôsledku augustového útoku nožom v nemeckom Solingene sprísnia bezpečnostné opatrenia na Oktoberfeste. Úrady varovali návštevníkov, aby rátali s dlhšími radmi pred vstupmi, keďže po prvý raz v 189-ročnej histórii bavorského pivného festivalu použijú detektory kovov.

Včera 18:36

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vystúpi s prejavom v Európskom parlamente 9. októbra, aby predstavil priority aktuálneho maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie. Pôvodne mal vystúpiť tento týždeň, avšak vzhľadom na povodňovú situáciu zrušil všetky svoje zahraničné cesty.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali