Stačí jedno kliknutie myšou a peniaze Západu v Rusku zmenia majiteľa

❚❚

Moskva 28. októbra 2024 (HSP/Svpressa/Foto:Pixabay)

 

Americké a európske penzijné fondy ako prvé pocítia význam slovného spojenia „vo vojne ako vo vojne“ píše Georgij Smirnov v ruských novinách Svobodnaja Pressa

Ilustračné foto

Západ začal využívať výnosy zo zmrazených ruských zlatých a devízových rezerv, takže Rusko urobí to isté, povedal šéf ministerstva financií Anton Siluanov.

.

„Tieto peniaze držíme absolútne rovnakým spôsobom na našich účtoch a rovnakým spôsobom využijeme príjmy z použitia týchto aktív, týchto zdrojov, nasmerujeme ich na potreby ekonomiky, na potreby subjektov Ruskej federácie,“ spresnil minister.

Západné krajiny v roku 2022 zmrazili aktíva ruskej centrálnej banky vo forme hotovosti a cenných papierov v hodnote približne 280 – 300 mld. USD. Väčšina z nich (208 mld. USD) sa nachádza v belgickom depozitári Euroclear, v roku 2023 priniesli približne 4,4 – 5 mld.

.

V júli šéf diplomacie EÚ Josep Borrell uviedol, že prvá tranža prostriedkov z vyvlastnenia výnosov zo zmrazených aktív vo výške 1,4 mld. bude prevedená európskej komisii v prvý agustový týždeň.

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov ubezpečil, že Rusko bude rozhodne reagovať na krádež svojich aktív v Európe.

Svobodnaja Pressa uskutočnila rozhovor s expertmi, aby zistila, aké zahraničné aktíva zostali v Rusku.

– Objem týchto aktív je tiež približne 300 mld. dolárov, ale Siluanov naznačil akcie konkrétne iba s likvidnými aktívami, t. j. hotovosťou.

Tieto prostriedky predstavujú dividendy spoločností LUKOIL, Sber bank a Rosnefť zahraničným investorom. Podiel cudzincov na free-float predstavuje v priemere 30 – 40 % (líši sa od spoločnosti k spoločnosti), čo je pomerne veľa.

.

Je jasné, že napríklad kontrolný balík akcií spoločnosti Sber je v rukách štátu, tieto cenné papiere sa nezapočítavajú, len to, čo sa obchoduje (čo je v prípade Sberu o niečo menej ako polovica).

Inými slovami, free-float sú akcie, ktoré nie sú vo vlastníctve najväčších investorov a obchoduje sa s nimi na burze.

Napríklad v Sber bol takýto podiel vysoký (do roku 2022 predstavoval 88,7 % celkového free-floatu), pretože tieto akcie vlastnili prvotriedne fondy a banka vždy vyplácala dividendy.

Vo všeobecnosti môžete všetky tieto dividendy vziať a poslať ich do ruského rozpočtu. Je to len jedno kliknutie myšou,“ povedal Alexander Razuvajev, člen dozornej rady Cechu finančných analytikov a manažérov rizík.

 

.

“SP: Akú právnu podporu si vyžadujú symetrické opatrenia?

– Bude to dekrét ruského prezidenta a hotovo, tak ako to bolo v prípade dekrétu z 5. marca 2022 „O dočasnom postupe pri plnení záväzkov voči niektorým zahraničným veriteľom“, aby sa obyvateľom z nepriateľských štátov zabránilo v stiahnutí finančných prostriedkov a aktív z krajiny. Prezidentský dekrét je protisankciou v rámci zrkadlovej reakcie. Možno bude ustanovenie prijaté v rámci dekrétu predsedu vlády (akt ruskej vlády – pozn. red.).

 

“SP: Ak bude chcieť EÚ vziať a použiť priamo samotné zablokované aktíva, a nie príjmy z nich, ako je to teraz, aká bude reakcia?

– Rusko má likvidné aktíva uviaznuté na Západe, hotovosť, dlhopisy, a tu má väčšinou podiely v spoločnostiach, ktoré sa neobchodujú na burze a je ťažké ich oceniť. Ale nemyslím si, že Európania sa odvážia priamo siahnuť na ruské rezervy.

“SP: Kto zo zahraničných spoločností riskuje, že v dôsledku odvetných opatrení Ruska najviac stratí?
– Investori, investičné fondy, americké investičné banky, americké a európske penzijné fondy, ktoré investovali v Rusku. Existuje napríklad špeciálny fond na investovanie do akcií Ruska a krajín SNŠ (inštitúcia pracovala najmä v Rusku, trochu v Kazachstane a Azerbajdžane).

 

“SP: Je možné získať aktíva spoločností, ktoré nemôžu stiahnuť svoje prostriedky z Ruska, napríklad podiel spoločnosti Shell v projekte Sachalin-2?

– Nejde o investičné portfólio a takéto aktíva nie sú likvidné. Dividendy by boli dobrou odpoveďou. V krajnom prípade môže štát zobrať akcie zahraničných spoločností, čo je síce zlé, ale stále ide o vynútené odvetné opatrenie. V takom prípade môže podiel štátu v Sber narásť z 50 % + 1 podiel na 60 %. Naša spoločnosť môže zobrať balík akcií a zorganizovať SPO (sekundárnu verejnú ponuku – pozn. autora) na moskovskej burze, aby ukázala svoj postoj k Západu.

V téme pokračuje predseda Ruskej ekonomickej spoločnosti pomenovanej po S. F. Šarapovovi, profesor, doktor ekonomických vied Valentin Katasonov.

.

– Uviaznuté západné aktíva treba znárodniť, keďže konflikt pokračuje. Veď štáty, ktoré nám vyhlásili vojnu, prevzali pod svoju kontrolu také aktíva, ktoré sa nachádzajú mimo Ruska (prejavilo sa to okrem iného aj prevodom dcérskych spoločností ruských ropných a plynárenských spoločností pod kontrolu orgánov západných krajín). Sú odrezaným šrotom, do Ruska sa nevrátia. Nemali by sme si robiť ilúzie. Po zavedení prvých sankcií v roku 2014 som povedal, že musíme vyrovnať naše medzinárodné investičné postavenie, inak budeme na strane porazených.

 

“ SP: Takže nebude možné dohodnúť sa na stiahnutí ruských zmrazených finančných prostriedkov?

– Tie sú zrejme zablokované navždy. Zablokované ruské rezervy sa už používajú ako zábezpeka za pôžičky Ukrajine. Je jasné, že tieto pôžičky sú dlhodobé.

Pokiaľ ide o ruskú ekonomiku, tá je teraz stále offshore – máme veľa veľkých spoločností registrovaných v offshore jurisdikciách. Po 24. februári 2022 sa finančné prostriedky začali postupne vracať do Ruska, ale deje sa to pomaly. To znamená, že stále existuje hrozba zablokovania ruských aktív v offshore jurisdikciách.

.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:28

Známy francúzsky herec Timothée Chalamet neohlásene navštívil súťaž svojich dvojníkov v New Yorku. Zhromaždenie stoviek ľudí však rozpustila polícia, organizátorov pokutovala a jednu osobu zatkla.

15:27

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v pondelok vyhlásila, že pri víkendových parlamentných voľbách sa v Gruzínsku uplatnila “metodika ruského typu” a opätovne spochybnila drvivé víťazstvo vládnej strany Gruzínsky sen.

14:28

Švajčiarska prezidentka Viola Amherdová v pondelok vyjadrila optimizmus, že do konca roka by sa mohla dosiahnuť dohoda s Európskou úniou o aktualizácii vzájomných vzťahov.

14:26

V budúcoročných českých parlamentných voľbách budú ľudia rozhodovať o tom, či krajinu povedú demokrati alebo populisti, ľavica a radikálne sily. V pondelok to vyhlásil český premiér a predseda ODS Petr Fiala. Spoločne s lídrami strán KDU-ČSL a TOP 09 predtým oznámili, že budú opäť kandidovať ako koalícia Spolu. Ak by vládu zostavili populisti a extrémisti, pre ČR by to podľa Fialu bolo najväčšie nebezpečenstvo od roku 1989.

13:58

Dvaja ľudia boli zastrelení v pondelok vo vidieckej oblasti na severe Rakúska, podozrivý strelec je na úteku. Uviedla to miestna polícia.

13:57

Izraelskí vojaci údajne zadržali približne 100 bojovníkov palestínskeho hnutia Hamas počas piatkovej razie v Nemocnici Kamála Adwána na severe Pásme Gazy. V pondelok o tom informovala izraelská armáda.

13:47

Generálny tajomník NATO Mark Rutte v pondelok potvrdil, že do Ruska boli vyslaní severokórejskí vojaci a boli nasadení v Kurskej oblasti. Zapojenie KĽDR označil za významnú eskaláciu konfliktu a znamená to “nebezpečné rozšírenie ruskej vojny”.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na leteckej snímke hrad Brekov (Brekovský hrad), zrúcanina hradu z 13. storočia, sa týči nad obcou Brekov v okrese Humenné

Autor: TASR-Milan Kapusta

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Gustáv Murín

Marián Tkáč

Pavel Jacz

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali