Srbsko, krajania: Radomir Andrić a večierok jeho poézie v Petrovci

❚❚

Báčsky Petrovec 14. marca 2017 (HSP/Foto: Jaroslav Čiep)

 

Radomir Andrić (1944) je nielen jeden z renomovaných srbských básnikov, ale aj predseda Združenia spisovateľov Srbska v Belehrade. Intenzívna družba tohto združenia so Spolkom slovenských spisovateľov v Bratislave už trvá viac ako päť rokov

Radomir Andrić a večierok jeho poézie v Petrovci

A kto by iným bol spojivom v tejto spolupráci ak nie naši slovenskí spisovatelia vo Vojvodine? Výraznou manifestáciou srbsko-slovenskej spolupráce na poli literatúry je aj vydanie výberu, čiže knihy básní Radomira Andrića po slovensky. Prezentácia knihy Až na jednu vec popredného srbského spisovateľa Andrića sa konala v slávnostnej sieni Gymnázia Jána Kollára v Báčskom Petrovci.

.

Riaditeľka Anna Medveďová okrem váženého hosťa na gymnaziálnej pôde privítala aj významných srbských literátov riaditeľa Knižnice Matice srbskej v Novom Sade Selimira Radulovića a riaditeľa Srbského národného divadla Zorana Đerića. Tiež aj ďalších srbských a slovenských spisovateľov, vydavateľov a vedúcich kultúrnych inštitúcií.

Radomir Andrić a večierok jeho poézie v Petrovci

 

.

Poézia Radomira Andrića

Navrstvený večierok a prezentáciu knihy prichystala a moderovala profesorka Annamária Boldocká-Grbićová. V rámci neho odzneli aj biografické črty o autorovi a žiačky a mládežníčky čítali z prekladov básní do slovenčiny prítomného spisovateľa. K tomu prezentáciu spestrili aj viacerými hudobnými bodmi.

O tom ako je možné robiť preklady a ako sa im pracovalo pri vyberaní a prekladaní z poézie Radomira Andrića hovorili prekladatelia knihy Miroslav Demák a Martin Prebudila. Spomenuli aj ďalšie vydania, ktoré vznikli v rámci tejto spolupráci a načrtli aj ďalšie plány na tomto poli.

V mene spoluvydavateľa knihy sa žiakom prihovoril aj riaditeľ Slovenského vydavateľského centra Vladimír Valentík. Zároveň svoj posudok o Andrićovej poézie prečítal aj Selimir Radulović.

Samotný autor predniesol a prečítal niektoré z jeho pôvodných básní a ochotne odpovedal aj na viaceré otázky žiakov. Tie sa týkali postavenia básnika v súčasnosti, či je možno aj v rodinnom vzťahu s nobelovcom Ivom Andrićom, ako vnímal renomovaných spisovateľov na začiatku svojej literárnej dráhy.

.

Pri príležitosti večierka a utužovania srbsko-slovenských literárnych a kultúrnych stykov v Petrovci udelili aj členovské kartičky. Členmi Združenia spisovateľov Srbska sa stali aj našinci – vydavateľ Vladimír Valentík a spisovateľ a prekladateľ Martin Prebudila.

Jaroslav Čiep

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

09:31

Francúzsky prezident Emmanuel Macron požiadal nového iránskeho prezidenta Masúda Pezeškijána, aby využil svoj vplyv na zmiernenie napätia v Libanone, kde Izrael útočí na militantné hnutie Hizballáh podporované Teheránom.

09:27

Americký exprezident Donald Trump vyhlásil, že Irán predstavuje “veľké ohrozenie pre jeho život.” Reagoval tak na správu amerických tajných služieb, ktoré ho informovali o hrozbe atentátu na jeho osobu zo strany Iránu. Cieľom Teheránu údajne je prostredníctvom atentátu destabilizovať USA a zasiať chaos v krajine. 

Trump: USA musia vystúpiť z vojny na Ukrajine
Na snímke nominant republikánov na amerického prezidenta a bývalý americký prezident Donald Trump
09:26

Zakladateľ servera WikiLeaks Julian Assange, ktorého v júni prepustili z väznice v Británii, plánuje prelomiť svoje mlčanie. Podľa jeho organizácie v októbri osobne vystúpi na pôde Rady Európy v Štrasburgu.

09:25

Rusko zaútočilo na Ukrajinu 32 iránskymi bezpilotnými lietadlami Šáhid. Ukrajinské letectvo v aplikácii Telegram uviedlo, že protivzdušná obrana zostrelila 28 z nich a zlikvidovala takisto štyri rakety Ch-59/69.

09:23

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I prisľúbil Iránu podporu pri zaisťovaní jeho bezpečnosti pred “vonkajšími silami”. Svoj prísľub vyjadril počas schôdzky s novým iránskym prezidentom Masúdom Pezeškijánom v New Yorku.

09:21

Rusko rokuje s jemenskými húsíami prostredníctvom Iránu o prevode protilodných rakiet dlhého doletu P-800 Onyx, uvádza agentúra Reuters s odvolaním sa na svoje zdroje.

Zatiaľ nebolo prijaté žiadne rozhodnutie o transfere, pričom v najbližších týždňoch sú naplánované nové stretnutia v Teheráne.

Húsiovia útočia na západné obchodné a vojenské lode v Červenom mori.

08:59

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu opäť odložil svoj odchod do USA, kde má predniesť prejav na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN.

08:58

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír informoval, že pre tropickú cyklónu Helene odložil plánovaný štart deviateho letu kozmickej lode Crew Dragon od spoločnosti SpaceX na sobotu 28. septembra, píše TASR podľa agentúry Reuters.

08:55

Libanonské proiránske hnutie Hizballáh sa prihlásilo k zodpovednosti za raketový útok na strednú časť Izraela, ku ktorému došlo v stredu ráno. Dodal, že balistickou raketou Kádir 1 cielil na veliteľstvo izraelskej rozviedky Mosad neďaleko Tel Avivu.

08:53

Španielsko oznámilo, že jeho predstavitelia budú bojkotovať inauguráciu nadchádzajúcej mexickej prezidentky Claudie Sheinbaumovej. Dôvodom je, že na ňu nepozvali španielskeho kráľa Filipa VI. Slávnostné uvedenie Sheinbaumovej do úradu sa uskutoční na budúci utorok.

Španielsko bude bojkotovať inauguráciu novej mexickej prezidentky
Na snímke mexický prezident Andrés Manuel López Obrador a starostka mexickej metropoly Claudia Sheinbaumová
08:50

 Vláda Spojených štátov amerických schválila možný predaj protilietadlových striel Stinger Egyptu za 740 miliónov dolárov. 

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vystavené bábky počas novinárskeho dňa pri príležitosti otvorenia zrekonštruovaného Bratislavského bábkového divadla v Bratislave 24. septembra 2024

Autor: TASR - Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

René Pavlík

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali