Bratislava 14. júna (TASR) – Zeleninárstvo predstavuje podľa tlačového hovorcu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Stanislava Nemca jeden z perspektívnych sektorov slovenského poľnohospodárstva. Nové vedenie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR s ním spája nielen možný rast agrárnej zamestnanosti, ale aj rozvoj celého slovenského vidieka, ktorého základom by mala byť poľnohospodárska a potravinárska produkcia.
Na prahu novej konzervárenskej sezóny sa ukazuje, že domáca výroba zeleniny je naďalej obmedzená a konzervári musia hľadať možnosti surovinového zabezpečenia aj v zahraničí. Podľa vyjadrení ich predstaviteľov by však uvítali, keby mohli zeleninu na konzervovanie nakupovať výhradne doma. Nižšie objemy slovenskej výroby, v minulosti zdecimovanej najmä pre neúmerný cenový tlak dumpingových dovozov zahraničnej nadprodukcie, ponúkanej v obchodných reťazcoch, sa zatiaľ nepodarilo revitalizovať v potrebnom rozsahu.
"Dúfame, že rezort vyjadrenia o podpore živočíšnej a špeciálnej rastlinnej produkcie pretaví do konkrétnych opatrení, ktoré pomôžu týmto sektorom pozviechať sa a zásobovať naše obyvateľstvo v čoraz väčšej miere kvalitnými a čerstvými domácimi výrobkami," povedal predseda Slovenskej zeleninárskej únie Peter Horváth.
Údaje Slovenského konzervárenského zväzu (SKZ) potvrdzujú, že vlaňajšia produkcia uhoriek v sladko-kyslom alebo kyslom náleve dosiahla 3856 ton a bola medziročne takmer o 700 ton vyššia. Z pohľadu konzervárov sú práve uhorky najdôležitejšou komoditou spomedzi všetkých druhov zeleniny konzervovaných v octe, pretože na ne pripadá približne 35 % tejto produkcie. V roku 2010, poznamenanom extrémnymi záplavami, ktoré významne ovplyvnili štruktúru surovinovej základne, to bolo dokonca vyše 40 %.