Spomienka na otca biskupa Pavla Mária Hnilicu

❚❚

Trnava 3. októbra 2024 (HSP/TK KBS/Foto:TASR – Henrich Mišovič, CYRILOMETODIADA)

 

V utorok 8. októbra 2024 o 18:00 bude v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Trnave svätá omša pri príležitosti 18. výročia odchodu Mons. Pavla Hnilicu do domu Nebeského Otca. Hlavným celebrantom bude trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch, kazateľom P. Tomáš Ján Libant, OJSS. Na záver svätej omše bude pobožnosť v krypte, informovala TK KBS Júlia Kubicová

rakva slovenskí biskupi trnavská Katedrála sv. Jána Krstiteľa pohreb biskup Ján Hnilica
Na archívnej snímke z 18. októbra 2006 pohreb biskupa Pavla Hnilicu v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Trnave

Kto bol Pavol Mária Hnilica SJ?

.

Mons. Pavol Mária Hnilica SJ sa narodil 30. marca 1921 v Uňatíne v rodine chudobných roľníkov ako najstarší z ôsmich detí. Po skončení povinnej školskej dochádzky pracoval ako robotník na stavbe ciest. V rokoch 1939 – 1940 navštevoval meštiansku školu v Krupine, aby pokračoval na gymnáziu v Kláštore pod Znievom.

V roku 1941 vstúpil do jezuitskej rehole, preto musel prerušiť gymnaziálne štúdium, aby v Ružomberku absolvoval povinnú vstupnú prípravu na život v reholi – noviciát. Po jeho skončení v roku 1943 mohol pokračovať na gymnáziu v Kláštore pod Znievom. Maturoval, z dôvodu blížiaceho sa prechodu frontu, v Trnave už vo februári roku 1945.

.

Po maturite odišiel študovať filozofiu do Brna a neskôr do Děčína. Na štúdium teológie sa vrátil do Trnavy, odkiaľ ho v apríli roku 1950 deportovali do Jasova, v dôsledku násilného zásahu proti mužským reholiam. Neskôr ho presunuli do Podolínca a potom do Pezinka. Keďže mal 9. októbra 1950 nastúpiť na vojenský výcvik, z Pezinka ho koncom septembra prepustili.

Ihneď po prepustení odcestoval do Rožňavy, nakoľko mu bolo známe, že rožňavský biskup tajne svätí kňazov. Tak sa stalo, že aj jeho 29. septembra 1950 biskup Róbert Pobožný vysvätil za kňaza. Z rozhodnutia rehoľných predstavených bol potom 2. januára 1951 vysvätený za biskupa. Znova to bol biskup Róbert Pobožný, ktorý ho konsekroval.

Hnilica potom tajne vysviacal rehoľníkov, ktorí po zatvorení kláštorov tajne dokončili teologické štúdium. Tam vysvätil za biskupa Jána Chryzostoma Korca. V roku 1952 Pavol Hnilica ušiel za hranice a v Ríme navštevoval prednášky na Pápežskej Gregoriánskej univerzite, aby si prehĺbil svoje teologické štúdium.

Počas II. vatikánskeho koncilu bol spočiatku poradcom, ale keď sa Pavol VI. rozhodol zverejniť jeho biskupskú hodnosť, zúčastňoval sa na zasadaniach ako jeden z koncilových otcov. Úzko spolupracoval s Chiarou Lubichovou a hnutím Fokoláre, aj s Matkou Teréziou z Kalkaty. V roku 1968 pomohol matke Tereze založiť jej prvý dom v Ríme a na Slovensku v Čadci (1991).

Dvadsiatehoštvrtého marca 1984 priamo v moskovskom Kremli v chráme tajne (počas prehliadky) zasvätil celé Rusko Panne Márii, na žiadosť Panny Márie (posolstvo z roku 1917 vo Fatime) a pápeža Jána Pavla II.

.

Z emigrácie sa vrátil na Slovensko až na Vianoce 1989. Po veľmi aktívnom živote trávil dôchodok vo svojom byte v Ríme v Taliansku. 25. marca 2004 bola pápežsky schválená asociácia pápežského práva „Pro Deo et fratribus – Rodina Panny Márie“, ktorej bol prezidentom.

Leto roku 2006 strávil v kláštore Božieho Milosrdenstva tohto spoločenstva v južných Čechách na Nových Hradoch, kde v nedeľu 8. októbra 2006 zomrel. Bol pochovaný 18. októbra 2006 v krypte Katedrály sv. Jána Krstiteľa v Trnave.

Článok pôvodne vyšiel na portáli TK KBS.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

19:11

Ruský prezident Vladimir Putin sa stretne v piatok so svojím iránskym náprotivkom Masúdom Pezeškijánom na fóre v Turkménsku. Oznámil to v pondelok Putinov poradca Jurij Ušakov, informuje TASR podľa správ agentúry AFP a Reuters.

Rusko a Irán majú blízke vzťahy. Západ nedávno obvinil Teherán z toho, že dodáva Moskve rakety a drony, čo Irán opakovane popiera. Pezeškiján sa stretne s Putinom aj počas návštevy Ruska tento mesiac, kde sa zúčastní na summite skupiny BRICS.

Ruský premiér Michail Mišustin pricestoval na návštevu Iránu
Na snímke ruský premiér Michail Mišustin (vľavo) sa rozpráva s iránskym prezidentom Masúdom Pezeškijánom počas ich stretnutia v Teheráne 30. septembra 2024
19:08

Grécka vláda predpovedá v roku 2025 rast ekonomiky o 2,3 %. Ukázal to v pondelok návrh rozpočtu na rok 2025. Grécko tak prekoná hlavné európske ekonomiky vďaka silným príjmom z cestovného ruchu, vysokým spotrebiteľským výdavkom a investíciám. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Grécko, ktoré sa stále spamätáva z dlhovej krízy, pričom v roku 2015 mu hrozil odchod z eurozóny, predpokladá v tomto roku rast svojej ekonomiky o 2,2 %.

18:52

Českom sa stále šíri katarálna horúčka oviec. V uplynulom týždni pribudlo ďalších 17 ohnísk tejto nákazy, celkom ich je v ČR už 45. V pondelok to uviedla česká Štátna veterinárna správa (SVS).

“V uplynulom týždni pribudlo v ČR celkom 17 nových ohnísk katarálnej horúčky oviec (deväť z nich v Karlovarskom kraji, štyri v Libereckom kraji, tri v Plzenskom a jedno s Úsťanskom kraji). V nových ohniskách sa nachádza viac než 4000 kusov dobytka,” uviedla SVS s tým, že vo všetkých hospodárstvach boli prijaté opatrenia s cieľom zabrániť šíreniu nákazy.

18:45

Kanadský hokejový klub NHL Calgary Flames umiestnil na listinu zranených hráčov bieloruského útočníka Jegora Šarangoviča. S veľkou pravdepodobnosťou to znamená, že 19-ročný slovenský útočník Samuel Honzek začne novú sezónu v hlavnom tíme.

Calgary Flames - Seattle Kraken Honzek
Na snímke slovenský hokejista Samuel Honzek (vľavo) z Calgary Flames a brankár Joey Daccord (vpravo) zo Seattlu Kraken počas prípravného zápasu na novú sezónu zámorskej NHL Calgary Flames – Seattle Kraken
18:07

Viac ako 40 percent židovských kongregácií v Nemecku zaznamenalo za posledný rok antisemitské incidenty. Vyplýva to z prieskumu zverejneného v pondelok, TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Správu zverejnila Ústredná rada Židov v Nemecku pri príležitosti prvého výročia teroristického útoku hnutia Hamas na Izrael 7. októbra 2023.

18:05

Ochranné clo uvalené na elektrické vozidlá čínskej výroby je obrovskou ranou pre európske hospodárstvo, najmä pre nemecký automobilový priemysel, vyhlásil maďarský minister národného hospodárstva Márton Nagy. S odvolaním sa na server index.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Členské štáty EÚ dali 4. októbra definitívne zelenú dodatočným clám až do výšky 45 percent na elektromobily dovážané z Číny, a to aj napriek silnému odporu Nemecka.

18:03

Dva po sebe nasledujúce izraelské útoky zasiahli oblasť v blízkosti medzinárodného letiska v Bejrúte, uviedli libanonské bezpečnostné zdroje a štátna tlačová agentúra NNA. V blízkosti letiska sú údajne bašty militantného hnutia Hizballáh. TASR o tom informuje na základe pondelňajších správ agentúr DPA a AFP.

17:20

Ceny mliečnych výrobkov na Slovensku ovplyvní jednak “ruka trhu”, ako aj konsolidácia. Uviedla to Zuzana Nouzovská, generálny sekretár Slovenského mliekarenského zväzu (SMZ).

17:19

Účastníci spomienkových zhromaždení, ktoré sa v pondelok konali na celom svete v súvislosti s výročím útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael, ktorý viedol k vojne v Pásme Gazy, vyjadrovali zdesenie i túžbu po mieri, píše TASR s odvolaním sa na správu agentúry AFP.

Ľudia, ktorí sa zhromaždili od Sydney cez Rím až po Varšavu a Washington trúchlili za obeťami konfliktu a vyzývali na slobodu pre rukojemníkov, ale aj mier na palestínskych územiach.

17:12

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová vzdala v pondelok hold obetiam teroristického útoku spáchaného pred rokom palestínskym islamistickým hnutím Hamas na juhu Izraela a zopakovala výzvu Európskej únie na okamžité prímerie v Pásme Gazy. Potrebu prímeria opätovne zdôraznil aj šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, informuje spravodajca TASR.

Na mier a riešenie situácie na Blízkom východe opätovne vyzýva aj nemecký kancelár Olaf Scholz.

Von der Leyenová
Na snímke predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová
17:11

Generálny tajomník Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Kevin Kühnert v pondelok oznámil, že zo zdravotných dôvodov odstupuje z funkcie, píše TASR na základe správy agentúry DPA.

Tridsaťpäťročný politik oznámil rezignáciu v liste členom strany a verejnosti. Na budúci rok sa tiež nebude uchádzať ani o poslanecký mandát do Bundestagu, nemeckého spolkového snemu.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke nadšenci lietajúcich šarkanov počas podujatia Šarkaniáda na lúke pod Jedľovinou vo Varíne

Autor: FOTO TASR-Erika Ďurčová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali