Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska nesúhlasí s návrhom KDH na zníženie počtu preventívnych prehliadok

❚❚

Bratislava 21. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Oliver Ondráš)

 

Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska (SVLS) nesúhlasí s návrhom poslancov parlamentu za opozičné KDH na zníženie počtu preventívnych prehliadok. Úprava by podľa nej rozvrátila systém primárnej prevencie a zhoršila dostupnosť a kvalitu poskytovania zdravotnej starostlivosti. TASR o tom informovala prezidentka spoločnosti Monika Palušková

TBC, tuberkolóza
Ilustračné foto

“Zníženie dostupnosti preventívnych prehliadok by sa v priebehu niekoľkých rokov odrazilo na zvýšenom počte vybraných ochorení, na ktoré sú naviazané zvýšené finančné náklady na liečbu, hospitalizáciu, práceneschopnosť a invalidizáciu občanov SR vrátane zníženej kvality života a zvýšenia počtu odvrátiteľných úmrtí,” priblížila.

.

Zámer je podľa Paluškovej v rozpore s odporúčaniami Európskej komisie aj štátnej zdravotnej politiky. Upozornila na to, že predkladatelia o ňom nerokovali s odbornými spoločnosťami.

“Navyše nerešpektuje aktuálny zdravotný stav obyvateľstva na Slovensku, napríklad vysoký počet odvrátiteľných úmrtí, dĺžku života, dĺžku života v zdraví a ich účinnú primárnu prevenciu,” dodala.

.

Poslanci Peter Stachura a František Majerský (obaja KDH) predložili do Národnej rady (NR) SR novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe verejného zdravotného poistenia. Navrhujú v nej okrem iného zníženie frekvencie preventívnych prehliadok detí aj dospelých.

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:48

Vyše 3000 ľudí v severotalianskom regióne Emilia Romagna muselo stráviť noc na pondelok mimo svojich domovov po tom, čo rozsiahle oblasti provincie Bologna postihli záplavy. 

10:34

Ukrajinská protivzdušná obrana zneškodnila na svojom území 59 zo 116 ruských dronov, oznámila armáda. Rusko pri útoku použilo aj balistickú raketu Iskander-M a dve riadené strely Ch-31P a Ch-35.

10:32

Juhokórejské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo ruského veľvyslanca v Soule Georgija Zinovieva, aby protestovalo proti údajnému vyslaniu tisícov severokórejských vojakov vrátane špeciálnych jednotiek na podporu Ruska vo vojne na Ukrajine.

09:32

Vo veku 83 rokov zomrel v Spojených štátoch turecký moslimský kazateľ obvinený z prípravy zmareného pokusu o prevrat v Turecku Fethullah Gülen, uviedli turecké médiá.

09:22

Basketbalistky New Yorku Liberty zvíťazili v rozhodujúcom piatom stretnutí finálovej série WNBA nad Minnesotou Lynx 67:62 po predĺžení a získali prvýkrát v histórii titul. Sériu vyhrali 3:2 na zápasy.

New York Liberty
Tím New York Liberty drží majstrovskú trofej po tom, čo porazil Minnesota Lynx v 5. zápase finálovej série basketbalovej WNBA v nedeľu 20. októbra 2024 v New Yorku
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Perzská mačka Willow je odetá za lekára počas halloweenskej oslavy pre domácich miláčikov v nákupnom centre v meste Valenzuela na Filipínach

Autor: TASR/AP-Aaron Favila

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Valihora

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali