Spoločné bezpečnostné záväzky Európskej únie a Ukrajiny. Prečo o nich nevieme?

Spoločné bezpečnostné záväzky Európskej únie a Ukrajiny. Prečo o nich nevieme?

Bratislava 29. júna 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Olivier Hoslet, Pool Photo)

 

Sme pripravení brániť Ukrajinu akoby bola členským štátom NATO, hoc ním nie je?

bezpečnostný pakt
Zľava predseda Európskej rady Charles Michel, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová pózujú po podpise bezpečnostného paktu v prvý deň dvojdňového summitu EÚ 27. júna 2024 v Bruseli

Máme krátko po voľbách do europarlamentu. A kým národno-konzervatívne sily na nielen na Slovensku, ale naprieč celou EÚ očakávali, že sa po nich niečo zmení, rozbehnutý vlak EÚ si fičí nezmenenou rýchlosťou ďalej. Aj spôsob, akým sa o dôležitých veciach informuje občan EÚ zostáva nezmenený.

Reklama

Kým je verejnosť zahltená informáciami o tom, či bude Von der Layenová viesť Európsku komisiu aj naďalej a vedú sa diskusie, že hoci sa na tom lídri na Európskej rade dohodli, do veci môže ešte prehovoriť novo navolený európsky parlament a u nás rezonuje v médiách lex-atentát, mala EÚ 27.6.2024 podpísať bezpečnostnú zmluvu s Ukrajinou. O tom, že sa tak stalo informuje Ukranian News. Dohoda je zverejnená na stránkach Európskej rady ako aj na oficiálnej stránke prezidenta Ukrajiny.

Ide o bilaterálnu dohodu dohodu o vzájomných bezpečnostných záväzkoch medzi Európskou Úniou ako celkom a Ukrajinou. Myšlienka podpísať bilaterálne bezpečnostné dohody s Ukrajinou vznikla počas minuloročného samitu NATO vo Vilniuse, kde členské krajiny vyhlásili záväzok vytvoriť dlhodobé bezpečnostné záväzky voči Ukrajine. Postupne sa k vyhláseniu pridalo 30 krajín.

Reklama

V samotných bilaterálnych dohodách, ktoré od samitu podpísalo s Ukrajinou postupne 17 štátov, tie ostatné dohody podpísali USA a Japonsko na okraj samitu G7 v Taliansku, sa sľubuje pokračovanie poskytovania vojenskej a bezpečnostnej pomoci, podpora rozvoja ukrajinskej obrannej priemyselnej základne, výcvik ukrajinských vojakov, výmena spravodajských informácií a spolupráca a podpora kybernetickej obrany. Strany by tiež okamžite uskutočnili konzultácie s Kyjevom s cieľom určiť “vhodné ďalšie kroky” v prípade “budúceho ruského ozbrojeného útoku”.

Dohoda sa uzatvára na 10 rokov, čo je odhadovaná doba, dokedy by už Ukrajina mohla plnohodnotným členom NATO. Zmluvné strany vôbec nevyrušuje, že členstvo Ukrajiny v NATO je pre Rusko dlhodobo deklarovanou červenou čiarou. A že prehlbujúce sa ambície Ukrajiny stať sa členom aliancie boli jedným zo spúšťačov Špeciálnej vojenskej operácie vedenej Ruskom na Ukrajine od 24.2.2022.

Prvými, kto bilaterálnu dohodu s Ukrajinou podpísal boli Briti. Po nich nasledovali  Nemecko a Francúzsko. Ďalšími boli Dánsko, Kanada, Taliansko, Holandsko, Fínsko, Lotyšsko, Španielsko, Belgicko, Portugalsko, Švédsko, Nórsko, Island. No a nakoniec už spomínané USA a Japonsko.

 

Konzultačné mechanizmy

Kritickou časťou bilaterálnej dohody aj tej medzi EÚ a Ukrajinou je zmluvný záväzok do 24 hodín byť schopný konzultovať potreby Ukrajiny pri uplatňovaní jej práva na sebaobranu zakotveného v článku 51 Charty OSN v prípade budúcej agresie. Európska únia a Ukrajina v súlade s týmito záväzkami urýchlene určia vhodné ďalšie kroky bez toho, aby bol dotknutý osobitný charakter bezpečnostnej a obrannej politiky niektorých členských štátov.

Reklama

Európska únia a jej členské štáty budú rokovať aj o ďalších opatreniach na odvrátenie akejkoľvek vojenskej eskalácie voči Ukrajine. S cieľom zabezpečiť čo najširšiu a najúčinnejšiu reakciu na akýkoľvek budúci ozbrojený útok môžu účastníci tieto ustanovenia zmeniť a doplniť, aby sa zosúladili s akýmkoľvek mechanizmom, na ktorom sa Ukrajina môže následne dohodnúť s ostatnými medzinárodnými partnermi vrátane účastníkov spoločného vyhlásenia z 12. júla 2023 (samit vo Vilniuse)

Tento záväzok pripomína článok 5 zmluvy o členstve v NATO. Nakoľko budúca agresia Ruska voči Ukrajine, či EÚ vytvára priestor na akúkoľvek reakciu na ktorej sa zmluvné strany dohodnú.

 

Záväzok EÚ

Prečo túto bilaterálnu dohodu podpisuje EÚ ako celok? K čomu nás jej podpis zaväzuje? Ako na nás dopadne? A prečo o nej nevieme?

Európska únia opätovne potvrdzuje s územnú celistvosť Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc od roku 1991, prirodzené právo Ukrajiny na sebaobranu proti ruskej agresii zakotvené v článku 51 Charty OSN.

Reklama

Ukrajine sme doposiaľ poskytli pomoc v hodnote 108 miliárd EUR vrátane 39 miliárd EUR vojenskej podpory, ktorá doposiaľ priniesla Ukrajine len straty na životoch a území. A ďalšia pomoc je na ceste na rok 2024 pridáva ďalších 5 miliárd EUR na zabezpečenie ďalšej vojenskej pomoci a výcviku a do roku 2027. Okrem toho Európska únia zriadila nástroj pre Ukrajinu vo výške 50 miliárd EUR na obdobie rokov 2024 – 2027. A ukončenie vojny je v nedohľadne.

Takže to vyzerá, že si EÚ a my s ňou ešte kvôli vojenskej pomoci Ukrajine poriadne utiahneme opasky.

Záväzky EÚ v oblasti bezpečnosti a obrany sú rovnako ako vo všetkých bilaterálnych dohodách na 10 rokov. Zaväzujeme sa k niečomu na 10 rokov, čo presahuje jedno volebné obdobie. Zachytili ste na túto tému nejakú celospoločenskú diskusiu?

Navyše je EÚ pripravená vojensky pomáhať Ukrajine aj použitím imobilizovaných ruských aktív. Nechá tento spôsob pomoci Rusko bez odozvy?

Úsmev na tvári vyvoláva záväzok Ukrajiny zhrnutý v 12 stranovom dokumente do 3 odrážok. Ukrajina sa zaväzuje:

záväzok Ukrajiny
Záväzok Ukrajiny

Naproti tomu bezpečnostné záväzky EÚ sú rozdelené do 9 oblastí, pričom dopad na nás budú mať tieto:

– Predvídateľné, efektívne, udržateľné a dlhodobé poskytovanie vojenského vybavenia – záväzok únie poskytovať Ukrajine aj naďalej smrtiace aj nesmrtiace vojenské vybavenie a výcvik. Ide najmä finančnú podporu bilaterálnych dodávok členských krajín zahŕňajúcich 1 milión nábojov, rakety a protivzdušnú obranu,

– Vojenský výcvik a reforma obrany – Európska únia bude naďalej poskytovať výcvik bezpečnostným a obranným silám Ukrajiny, najmä prostredníctvom vojenskej misie EÚ na podporu Ukrajiny (EUMAM),

– Odolnosť, kybernetické a hybridné hrozby vrátane manipulácie a zasahovania do informácií zo zahraničia – spoločný boj proti hybridným a kybernetickým hrozbám, zahraničnej manipulácii s informáciami a zasahovaniu ako aj na ochranu kritickej infraštruktúry. V tomto bode bude EÚ poskytovať aj podporu pri stabilizácii na oslobodených a priľahlých územiach a pri reintegrácii vysídleného obyvateľstva a veteránov, ako aj pri riešení vojnovej traumy,

Vojenské a civilné odmínovanie – Európska únia bude naďalej poskytovať podporu vojenskému a civilnému odmínovaniu vrátane humanitárneho odmínovania. Toto je oblasť, kde vie Slovensko využiť naplno svoj potenciál. Ambícia Slovenska pomôcť Ukrajine v tejto oblasti bola deklarovaná aj na spoločnom medzivládnom stretnutí medzi ukrajinskou a slovenskou vládou v Michalovciach,

Reklama

Ďalších 9 bodov v časti „Širšie bezpečnostné záväzky“ sa týka podpory EÚ Ukrajine pri jej integračných snahách, obnove po skončení vojny, pri jej začleňovaní na jednotný trh únie. Únia bude naďalej poskytovať ochranu pred vojnou utekajúcim Ukrajincom, zaväzuje sa pokračovať v sebazničujúcej sankčnej politike voči Rusku. Zaväzuje sa využiť imobilizované ruské aktíva na podporu Ukrajiny. EÚ sa zaväzuje podporovať zriadenie tribunálu na stíhanie zločinu agresie proti Ukrajine a naďalej podporovať činnosť Medzinárodného centra pre stíhanie zločinu agresie proti Ukrajine (ICPA). EÚ bude požadovať na Rusku, aby prestalo brániť slobode plavby v Azovskom a Čiernom mori v kontexte zabepečenia globálnej potravinovej bezpečnosti.

 

Pohľad Ukrajiny

Ukrajina dohody vníma ako bezpečnostné záruky, ktoré jej poskytovalo v roku 1994 Budapeštianske memorandum, keď sa vzdala jadrových zbraní za garanciu neutrality Britániou, Spojenými štátmi a Ruskom.

Napriek tomu, že Vladimír Zelenskyj, prezident Ukrajiny (bez mandátu) tvrdí, že tieto dohody nemôžu nahradiť členstvo Ukrajiny v NATO, pri podpise dostatočného množstva týchto bilaterálnych dohôd by to de facto znamenalo silnejšie záväzky ako dnes predstavuje článok 5 zmluvy o členstve v NATO, kde sa napadnutie jedného člena považuje za napadnutie všetkých.

 

Reklama

A čo my?

Záujem západu dostať Ukrajinu do NATO stál Ukrajinu státisíce životov, zničenú infraštruktúru a nás ekonomické sankcie voči Rusku, ktoré drvia hlavne Európu. Sme pripravení znášať ďalšie náklady tejto nezmyselnej vojny a v prípade jej pokračovania brániť Ukrajinu akoby bola členským štátom NATO hoc ním nie je?

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:29

Beryl, prvý hurikán tohtoročnej sezóny v Atlantickom oceáne, zosilnel na štvrtú kategóriu – druhú najvyššiu na päťdielnej stupnici. Sprevádza ho vietor s rýchlosťou 215 km/h a v nedeľu večer sa nachádzal asi 240 kilometrov juhovýchodne od Barbadosu, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na americké Národné centrum pre hurikány (NHC).

hurikán Beryl
Muž barikáduje dvere počas príprav na hurikán Beryl v meste Calliaqua na karibskom ostrove Svätý Vincent a Grenadíny, 30. júna 2024
09:25

Francúzsky farmaceutický koncern Sanofi by mal čoskoro oznámiť investíciu až za 1,5 miliardy eur do svojho závodu vo Frankfurte nad Mohanom, kde vyrába liek na liečbu cukrovky. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na nemecký ekonomický denník Handelsblatt.

09:18

Pasažieri a posádka letu spoločnosti British Airways, ktorých v lete roku 1990 vzali ako rukojemníkov v Kuvajte, zažalovali britskú vládu aj danú leteckú spoločnosť. V pondelok to oznámila právnická firma, ktorá ich zastupuje.

09:18

Čínsky prezident Si Ťin-pching v pondelok uviedol, že jeho krajina je ochotná spolupracovať s Austráliou na podpore budovania vyspelejšieho, stabilnejšieho a plodnejšieho komplexného strategického partnerstva medzi Čínou a Austráliou.

08:49

Ceny ropy v pondelok vzrástli, pričom cena Brentu sa posunula nad 85,50 USD za barel (159 litrov). Podporili ich najnovšie prognózy z USA o raste dopytu po pohonných látkach, ako aj informácie, že aktivita v čínskom výrobnom sektore rástla najrýchlejšie za posledné tri roky.

08:48

Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa v nedeľu neskoro večer vymenoval novú vládu. O vzniku vládnej koalície sa rokovalo niekoľko týždňov, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

08:31

Krajne pravicová strana Národné združenie (RN) a jej spojenci získali v nedeľňajšom prvom kole predčasných volieb vo Francúzsku 33,13 percenta hlasov. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov sčítania hlasov zverejnených v pondelok francúzskym ministerstvom vnútra. Informovala o tom agentúra AFP.

Na druhom mieste s takmer 28 percentami hlasov skončil ľavicový Nový ľudový front (NFP).  Za centristický prezidentský blok Spolu (ENS), ktorý skončil na treťom mieste, hlasovalo 20,04 percenta voličov.

Voľby sprevádzala takmer rekordná účasť – svoje právo využilo 66,71 percenta voličov. Ide o najvyššiu účasť od prvého kola parlamentných volieb v roku 1978, s výnimkou volieb v roku 1986. Celkovo bolo už v prvom kole zvolených 39 poslancov RN a jej spojencov, 32 poslancov NFP a dvaja poslanci ENS.

Gabriel Attal
Francúzsky premiér Gabriel Attal počas vyhlásenia po 1. kolo predčasných parlamentných volieb 30. júna 2024 v Paríži
08:23

Aktivita v čínskom výrobnom sektore pokračovala minulý mesiac v raste, pričom tempo rastu zrýchlilo na najvyššiu úroveň za tri roky. Vyplýva to z prieskumu súkromných spoločností Caixin a IHS Markit, ktorý tak poukázal na podstatne lepší vývoj medzi menšími podnikmi než medzi štátnymi a veľkými firmami, ktorých aktivitu sleduje štatistický úrad.

08:12

Slovenský futbalista David Strelec sa prepracoval na ME v Nemecku do základnej zostavy a v nedeľu si pripísal asistenciu. Jeho tím prehral osemfinále s Anglickom 1:2 pp a mladý útočník bol pri jedinom góle “sokolov” v podaní Ivana Schranza. Strelec nastúpil do úvodných dvoch zápasov z lavičky, no postupne získal miesto v základe.

Ku gólu na priebežných 1:0 prišlo v 25. minúte. Najprv vyhral vzdušný súboj Juraj Kucka, ktorý poslal loptu mladšiemu spoluhráčovi. Ten vysunul pred bránu Schranza. “Videl som, že tam je voľno za obranou. Vedel som, že keď ‘Kuco’ vyhrá súboj, bude z toho šanca. Potom som videl ‘Šrancíka’ voľného a Kyle Walker bol veľmi nízko, dal som mu loptu a on zakončil,” opísal gólovú situáciu Strelec.

David Strelec
Na snímke slovenský futbalový reprezentant David Strelec
08:07

Americká atlétka Sydney McLaughlinová-Levroneová zabehla na olympijskej kvalifikácii v Eugene nový svetový rekord v behu na 400 metrov prekážok. Svoj vlastný rekord z roku 2022 (50,68 s) zlepšila na 50,65.

Dvadsaťštyriročná bežkyňa pritom išla len svoje štvrté dlhé prekážkové preteky v sezóne. Obhajkyňa olympijského titulu z Tokia s ľahkosťou prebehla všetkých 10 prekážok a po krátkom šprinte si neveriacky priložila ruku k ústam. “Môj manžel sa ma včera spýtal: ´Čo si myslíš, že dokážeš?´ A ja som mu povedala, že neviem,” citovala atlétku agentúra AP. McLaughlinová-Levroneová triumfovala o 1,99 sekundy pred Annou Cockrellovou a 2,12 pred Jasmine Jonesovou.

Sydney McLaughlinová-Levroneová
Americká atlétka Sydney McLaughlinová-Levroneová zabehla na olympijskej kvalifikácii v Eugene nový svetový rekord v behu na 400 metrov prekážok 30. júna 2024 v americkom Eugene
07:51

Útok balistickou raketou na ukrajinské mesto Dnipro, ku ktorému došlo v noci na pondelok, si vyžiadal zranenia siedmich ľudí vrátane 15-ročného chlapca, uviedol v pondelok gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Veľký Kolpašský tajch, ktorý návštevníci využívajú na kúpanie, opaľovanie a trávenie voľného času v obci Banský Studenec v okrese Banská Štiavnica

Autor: TASR-Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali