Spoločenské zvieratá na Najvyššom správnom súde SR?

❚❚

Bratislava 3. októbra 2024 (HSP/Práve listy/Foto:TASR-Pavol Zachar)

 

Tento text je písaný ako fejtón na odľahčenie a s prekvapením, čo všetko sa môže dotýkať justície a čo všetko sa dokáže vymyslieť

Najvyšší správny súd SR budova
Ilustračné foto

Nižšie je uverejnený dodatok č. 4 ku kolektívnej zmluve uzatvorenej medzi odborovým zväzom justície a kanceláriou Najvyššieho správneho súdu SR (stále dúfam, že ide o podvrh).

.

Zaujme najmä bod 4/ tohto dodatku, v zmysle ktorého umožní zamestnávateľ zamestnancovi (najvyššieho správneho súdu) a sudcovi (najvyššieho správneho súdu) mať na pracovisku (na súde) spoločenské zviera a to s „cieľom budovania priateľskej atmosféry na pracovisku, znižovania stresu a posilnenia psychohygieny“.

Za pozornosť stojí aj posledná veta, ktorá stanovuje, že zamestnanec a sudca môžu mať na pracovisku (len) dovolený druh spoločenského zvieraťa.

.

Predstavujem si to v praxi tak, že pred predsedom najvyššieho správneho súdu budú defilovať domáci miláčikovia zamestnancov súdu a sudcov a on bude rozhodovať, ktoré z nich bude „dovoleným druhom spoločenského zvieraťa“. Napríklad pes (dovolené budú možno iba menšie plemená a neagresívne), mačka (nesmie však podráždiť psa, lebo potom už priateľská atmosféra na pracovisku nebude), domáci králik (len za podmienky, že bude na pracovisku čistotný), papagáj (za podmienky, že nebude nadávať vedeniu súdu), fretka (za podmienky, že nebude smrdieť), had (za podmienky, že sa neodplazí do kancelárie kolegovi a nenapadne jeho fretku), škrečok (za podmienky, že nevyľaká mačku) a podobne.

Dodatok sa bližšie nezaoberá tým, kde všade na súde sa budú môcť domáci miláčikovia pohybovať a či bude môcť mať na pracovisku spoločenské zviera aj sudca v čase pojednávania, respektíve, či bude môcť byť zvieratko aj v pojednávacej miestnosti. Rovnako tak dodatok ku kolektívnej zmluve nehovorí nič o priestoroch na venčenie spoločenských zvierat, či povinnosti súdu poskytnúť domácim miláčikom aspoň jedno jedlo denne (možno sa dočkáme v ďalšom dodatku).

Vyzerá to tak, že na najvyššom správnom súde bude pekný zverinec a Bratislava sa tak bude možno pýšiť druhou (konkurenčnou) ZOO.

A ak už dodatok ku kolektívnej zmluve zavádza aj pracovné voľno s náhradou mzdy v deň narodenín zamestnanca, či sudcu (ľutujem tých, ktorých narodeniny pripadnú na deň pracovného voľna), možno by stálo za úvahu, aby pracovné voľno s náhradou mzdy bolo aj vtedy, ak bude mať narodeniny spoločenské zviera sudcu, či zamestnanca súdu.

 

.

CZ 03801/2024

DODATOK č. 4

KU KOLEKTÍVNEJ ZMLUVE

uzatvorenej dňa 30. septembra 2022 medzí Kanceláriou Najvyššieho správneho súdu

Slovenskej republiky a Základnou organizáciou Odborového zväzu justície v Slovenskej

.

republike pri Kancelárii Najvyššieho správneho súdu Slovenskej republiky na obdobie od 1. októbra 2022 do 30. septembra 2024, v znení Dodatku č. 1 uzatvoreného dňa 29. decembra 2022,

Dodatku č. 2, uzatvoreného dňa 31. mája 2023 a Dodatku č. 3, uzatvoreného dňa 2. októbra 2023 (ďalej len „kolektívna zmluva“)

Podľa čl. V bod 4 kolektívnej zmluvy sa zmluvné strany dohodli na jej nasledovnej

zmene:

1. V čl. III sa bod 3.2 dopĺňa nasledovnou treťou vetou; „Tým nie je dotknuté ustanovenie § 87 ods. 2 zákona o sudcoch.“

2. V čl. III sa mení znenie bodu 6.4 nasledovne; .Zamestnancovi a sudcovi sa poskytne pracovné voľno s náhradou mzdy v deň jeho narodenín.“

3. V čl. III. sa dopĺňa nový bod 6.5. ktorý vrátane nadpisu znie;

„6.5 Prvý Školský deň

„Zamestnancovi a sudcovi, ktorého dieťa nastupuje do prvého ročníka základnej školy, sa poskytne pracovné voľno s náhradou mzdy v prvý školský deň,“

4. V čl. III sa dopĺňa nový bod 7), ktorý vrátane nadpisu znie:

.

„7) spoločenské zviera

S cieľom budovania priateľskej atmosféry na pracovisku, znižovania stresu a posilnenia psychohygieny umožní zamestnávateľ zamestnancovi a sudcovi mať na pracovisku spoločenské zviera. Zamestnanec a sudca po dohode so zamestnávateľom a za nim určených podmienok môže mať na pracovisku zamestnávateľom dovolený druh spoločenského zvieraťa.“

JUDr. Peter Šamko, sudca Krajského súdu v Bratislave

 

Článok pôvodne vyšiel na portáli pravnelisty.sk

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:43

Celkový predaj áut v Číne aj v septembri klesol, ale len mierne, menej ako v predchádzajúcom mesiaci. A predaj osobných vozidiel sa zvýšil, vďaka vládnym dotáciám na podporu tohto odvetvia. TASR o tom informuje na základe správ Bloomerg a Reuters.

Za prvých deväť mesiacov roka vzrástol celkový predaj vozidiel v Číne o 2,4 % na 21,57 milióna kusov, pričom v prípade osobných áut sa zvýšil o 1,9 %.

15:42

Izraelská armáda v nedeľu vyzvala obyvateľov viac než 20 dedín na juhu Libanonu, aby sa evakuovali zo svojich domov. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Libanonský premiér Nadžíb Míkátí v nedeľu odsúdil výzvu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua adresovanú generálnemu tajomníkovi OSN Antóniovi Guterresovi, aby stiahol príslušníkov mierových síl OSN (UNIFIL) z libanonskej strany hranice, kde sa zintenzívnili boje medzi izraelskými vojakmi a Hizballáhom.

15:39

Obyvatelia palestínskej utečeneckej štvrte Džabalíja v Pásme Gazy hlásili v nedeľu pokračujúce izraelské útoky. V oblasti bolo podľa nich počut opakované explózie a nízko letiace drony, informuje TASR podľa agentúry DPA.

Izraelská armáda prostredníctvom jedného zo svojich hovorcov uviedla, že tieto tvrdenia preveruje.

15:36

Pápež František požiadal v nedeľu o “rešpektovanie” príslušníkov mierových síl OSN v Libanone, ktorí obvinili izraelskú armádu z úmyselnej paľby na ich pozície. TASR informuje podľa agentúry AFP.

“Som blízko všetkým zainteresovaným ľuďom, Palestíne, Izraelu, Libanonu, kde žiadam, aby mierové jednotky OSN boli rešpektované,” uviedol František vo Vatikáne.

Mierová misia OSN v Libanone (UNIFIL) predtým uviedla, že jej jednotky sa opakovane dostali pod paľbu v libanonskom meste Nakúra, kde sa nachádza ich hlavné sídlo, ako aj na ďalších pozíciách, pripomína AFP.

13:45

Slovenská reprezentantka v karate Nina Kvasnicová získala bronzovú medailu na juniorských MS v kumite nad 55 kg. V nedeľnom zápase v talianskych Benátkach zvíťazila nad Bellou Samaševovou z Kazachstanu 4:1.

13:38

Irán odsúdil nové sankcie, ktoré plánuje zaviesť Európska únia v reakcii na údajnú dodávku iránskych balistických rakiet do Ruska. V nedeľu to na sociálnej sieti X uviedol iránsky minister zahraničných vecí Abbás Arákčí. TASR informuje podľa agentúry Reuters a príspevkov na X.

Iránsky minister zahraničných vecí priletel do Bejrútu
Na snímke iránsky minister zahraničných vecí Abbás Arákčí
13:19

Ceny ropy v piatok (11. 10.), posledný deň tohto obchodného týždňa, klesli. Ale za celý týždeň vzrástli, už druhýkrát po sebe, pretože investori zvažovali faktory, ako sú možné prerušenie dodávok z Blízkeho východu a vplyv hurikánu Milton na dopyt po palivách na Floride. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vojaci počas festivalu Rímske hry v bratislavských Rusovciach

Autor: TASR-Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Valihora

Zdeno Drdol

Miroslav Urban

Erik Majercak

Tibor Danáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali