Spišský folklórny festival oslavuje 50. výročie, témou je aj obec Kojšov

Spišský folklórny festival oslavuje 50. výročie, témou je aj obec Kojšov

Spišské Podhradie 29. júna 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Milan Kapusta)

 

Najväčší folklórny festival na Spiši oslavuje tento víkend polstoročnicu. V Spišskom Podhradí sa počas soboty a nedele (30. 6.) spevom a hudbou predvedú folkloristi na Spišských folklórnych slávnostiach. Ako TASR informovala hovorkyňa predsedu Košického samosprávneho kraja Katarína Strojná, festival je tento rok tematicky prepojený s obcou Kojšov

Spišské Podhradie
Na snímke Spišské Podhradie a v pozadí Spišská Kapitula z hradieb Spišského hradu

Téma sa odrazí po vizuálnej stránke festivalu aj v programe.

Reklama

“V sobotu nebude chýbať ani večerné pálenie vatry, spojené so spevom jánskych piesní žien a dievčat z FS Kojšovan z Kojšova a DFS Barborka z Gelnice, škola spevu, škola tanca a tancovačka pri muzike,” doplnila hovorkyňa.

V sobotnom programe vystúpia kolektívy, sólisti, speváci, tanečníci a inštrumentalisti zo Spiša. Počas slávnostného večerného programu 50. ročníka Spišských folklórnych slávností budú účinkovať najlepšie súbory a sólisti z regiónu.

Reklama

V nedeľu sa predstavia folkloristi z iných regiónov Slovenska. Folklórne slávnosti vyvrcholia koncertom Muziky Milana Rendoša.

Festival ponúka aj divadelné predstavenia pre deti, tvorivé dielne a workshopy, školy tanca, spevu a výstavu historických fotografií z regiónu.

“Atmosféru krásneho prostredia s výhľadom na Spišský hrad doplní remeselná ulička a gastro zóna, v ktorej si budete môcť vychutnať aj kojšovskú kuchyňu,” doplnila Strojná.

Hlavným organizátorom festivalu je Spišské kultúrne centrum a knižnica, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:29

Beryl, prvý hurikán tohtoročnej sezóny v Atlantickom oceáne, zosilnel na štvrtú kategóriu – druhú najvyššiu na päťdielnej stupnici. Sprevádza ho vietor s rýchlosťou 215 km/h a v nedeľu večer sa nachádzal asi 240 kilometrov juhovýchodne od Barbadosu, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na americké Národné centrum pre hurikány (NHC).

hurikán Beryl
Muž barikáduje dvere počas príprav na hurikán Beryl v meste Calliaqua na karibskom ostrove Svätý Vincent a Grenadíny, 30. júna 2024
09:25

Francúzsky farmaceutický koncern Sanofi by mal čoskoro oznámiť investíciu až za 1,5 miliardy eur do svojho závodu vo Frankfurte nad Mohanom, kde vyrába liek na liečbu cukrovky. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na nemecký ekonomický denník Handelsblatt.

09:18

Pasažieri a posádka letu spoločnosti British Airways, ktorých v lete roku 1990 vzali ako rukojemníkov v Kuvajte, zažalovali britskú vládu aj danú leteckú spoločnosť. V pondelok to oznámila právnická firma, ktorá ich zastupuje.

09:18

Čínsky prezident Si Ťin-pching v pondelok uviedol, že jeho krajina je ochotná spolupracovať s Austráliou na podpore budovania vyspelejšieho, stabilnejšieho a plodnejšieho komplexného strategického partnerstva medzi Čínou a Austráliou.

08:49

Ceny ropy v pondelok vzrástli, pričom cena Brentu sa posunula nad 85,50 USD za barel (159 litrov). Podporili ich najnovšie prognózy z USA o raste dopytu po pohonných látkach, ako aj informácie, že aktivita v čínskom výrobnom sektore rástla najrýchlejšie za posledné tri roky.

08:48

Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa v nedeľu neskoro večer vymenoval novú vládu. O vzniku vládnej koalície sa rokovalo niekoľko týždňov, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

08:31

Krajne pravicová strana Národné združenie (RN) a jej spojenci získali v nedeľňajšom prvom kole predčasných volieb vo Francúzsku 33,13 percenta hlasov. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov sčítania hlasov zverejnených v pondelok francúzskym ministerstvom vnútra. Informovala o tom agentúra AFP.

Na druhom mieste s takmer 28 percentami hlasov skončil ľavicový Nový ľudový front (NFP).  Za centristický prezidentský blok Spolu (ENS), ktorý skončil na treťom mieste, hlasovalo 20,04 percenta voličov.

Voľby sprevádzala takmer rekordná účasť – svoje právo využilo 66,71 percenta voličov. Ide o najvyššiu účasť od prvého kola parlamentných volieb v roku 1978, s výnimkou volieb v roku 1986. Celkovo bolo už v prvom kole zvolených 39 poslancov RN a jej spojencov, 32 poslancov NFP a dvaja poslanci ENS.

Gabriel Attal
Francúzsky premiér Gabriel Attal počas vyhlásenia po 1. kolo predčasných parlamentných volieb 30. júna 2024 v Paríži
08:23

Aktivita v čínskom výrobnom sektore pokračovala minulý mesiac v raste, pričom tempo rastu zrýchlilo na najvyššiu úroveň za tri roky. Vyplýva to z prieskumu súkromných spoločností Caixin a IHS Markit, ktorý tak poukázal na podstatne lepší vývoj medzi menšími podnikmi než medzi štátnymi a veľkými firmami, ktorých aktivitu sleduje štatistický úrad.

08:12

Slovenský futbalista David Strelec sa prepracoval na ME v Nemecku do základnej zostavy a v nedeľu si pripísal asistenciu. Jeho tím prehral osemfinále s Anglickom 1:2 pp a mladý útočník bol pri jedinom góle “sokolov” v podaní Ivana Schranza. Strelec nastúpil do úvodných dvoch zápasov z lavičky, no postupne získal miesto v základe.

Ku gólu na priebežných 1:0 prišlo v 25. minúte. Najprv vyhral vzdušný súboj Juraj Kucka, ktorý poslal loptu mladšiemu spoluhráčovi. Ten vysunul pred bránu Schranza. “Videl som, že tam je voľno za obranou. Vedel som, že keď ‘Kuco’ vyhrá súboj, bude z toho šanca. Potom som videl ‘Šrancíka’ voľného a Kyle Walker bol veľmi nízko, dal som mu loptu a on zakončil,” opísal gólovú situáciu Strelec.

David Strelec
Na snímke slovenský futbalový reprezentant David Strelec
08:07

Americká atlétka Sydney McLaughlinová-Levroneová zabehla na olympijskej kvalifikácii v Eugene nový svetový rekord v behu na 400 metrov prekážok. Svoj vlastný rekord z roku 2022 (50,68 s) zlepšila na 50,65.

Dvadsaťštyriročná bežkyňa pritom išla len svoje štvrté dlhé prekážkové preteky v sezóne. Obhajkyňa olympijského titulu z Tokia s ľahkosťou prebehla všetkých 10 prekážok a po krátkom šprinte si neveriacky priložila ruku k ústam. “Môj manžel sa ma včera spýtal: ´Čo si myslíš, že dokážeš?´ A ja som mu povedala, že neviem,” citovala atlétku agentúra AP. McLaughlinová-Levroneová triumfovala o 1,99 sekundy pred Annou Cockrellovou a 2,12 pred Jasmine Jonesovou.

Sydney McLaughlinová-Levroneová
Americká atlétka Sydney McLaughlinová-Levroneová zabehla na olympijskej kvalifikácii v Eugene nový svetový rekord v behu na 400 metrov prekážok 30. júna 2024 v americkom Eugene
07:51

Útok balistickou raketou na ukrajinské mesto Dnipro, ku ktorému došlo v noci na pondelok, si vyžiadal zranenia siedmich ľudí vrátane 15-ročného chlapca, uviedol v pondelok gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak.

07:19

Mark Rutte, odchádzajúci holandský premiér a budúci generálny tajomník NATO, v nedeľu vo svojom rozlúčkovom prejave pred holandskými zákonodarcami vyzval na pokračovanie v podpore Ukrajiny, ktorá sa bráni proti ruskej agresii.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Veľký Kolpašský tajch, ktorý návštevníci využívajú na kúpanie, opaľovanie a trávenie voľného času v obci Banský Studenec v okrese Banská Štiavnica

Autor: TASR-Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali