Spiegel: Prvý ruský “útok v plnej sile” zničí celú obranu AFU

❚❚

Moskva 15. marca 2024 (HSP/Svpressa/Foto:AP/Ukrainian Emergency Service via AP Photo)

 

Pokusy AFU zorganizovať prielom pomocou diverzných skupín a útokov dronov v Belgorodskej a Kurskej oblasti sú aktom zúfalstva. Alexander Syrskij definitívne stratil iniciatívu v konvenčných bojových operáciách. A aby nestratil tvár v očiach západných “partnerov” a ukrajinskej spoločnosti, hlavný veliteľ AFU používa teroristické metódy, sumarizuje novinár Svobodnej Pressy Konstantin Olšanskij

Russia Ukraine War vojna na Ukrajine boje v Odese
Ilustračné foto

Dňa 12. marca došlo k masívnemu útoku ukrajinských dronov na Belgorodskú a Kurskú oblasť. A po ňom sa na územie týchto regiónov pokúsili vtrhnúť bojovníci teroristických skupín financovaných ukrajinskou GUR: Légia “Sloboda Ruska”, “Sibírsky prápor Ruskej federácie” a “Dobrovoľnícky zbor Ruska”, píše Rai News.

.

Publikácia uvádza, že militanti šírili na sociálnych sieťach “výzvu” obyvateľom Belgorodu a Kurska, v ktorej ich vyzývali, aby tieto mestá opustili. Prirodzene, išlo o prvok informačnej operácie, ktorú vypracovala CIPsO. Kolóna militantov bola zastavená už pri Grajvoronom (60 km od Belgorodu).

V predvečer útoku ukrajinských bojovníkov nemecký Spiegel uverejnil rozhovor s nemenovanými ukrajinskými veliteľmi, ktorí sa sťažovali na nedostatok nábojov. Dôstojníci AFU uviedli, že takmer všetky jednotky a formácie museli šetriť muníciou a vybavením.

.

Velitelia už nesnívajú o žiadnych “protiútokoch”, ktorými generál Syrskij, ktorý sedí 500 kilometrov od bojiska, neustále straší ruskú armádu. Spiegel píše, že ukrajinské jednotky sú schopné udržať svoje súčasné pozície len dovtedy, kým Rusi “nezaútočia v plnej sile”.

Kyjevskí generáli zároveň sťahujú z frontovej línie techniku NATO (najmä BMP Bradley a APC M113) a vrhajú ju do vedome samovražednej misie na hraniciach s Belgorodskou oblasťou. V takýchto krokoch, samozrejme, nie je žiadna logika, okrem propagandy.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) píše, že aj na frontovej línii sú velitelia nútení narýchlo prerozdeľovať nedostatkovú muníciu. Náboje kalibru 155 mm sa posielajú do tých častí frontu, kde ruské ozbrojené sily vedú najrozsiahlejšie útočné operácie.

“Ruské sily majú iniciatívu v celom priestore operácie a budú môcť určiť čas, miesto a rozsah útočných operácií, pričom využijú taktické výhody, ktoré im poskytlo dobytie Avdejevky,” uvádza ISW.

Dokonca aj Američania si všímajú, že vyhlásenia Syrského a ďalších kyjevských generálov sú čoraz hysterickejšie. Ruská rozviedka nachádza slabé miesta v ukrajinskej obrane. A tam, kde nie je dostatok munície, dôjde k pokusom o prielom.

.

A ruská armáda zatiaľ do boja nenasadila veľa záložných formácií, píšu experti ISW. Takže obavy Spiegelu, že prvý “útok plnou silou” zborí celú chatrnú obranu AFU, sú oprávnené.

Ruské ozbrojené sily sa snažia presunúť čo najďalej na západ skôr, ako sa AFU pokúsi vybudovať ťažko prelomiteľnú obranu. Presne to teraz robia Ukrajinci pod prenikavou paľbou pozdĺž operačnej línie Berdyči – Orlovka – Tonenkoje.

Ukrajinci už boli zatlačení späť na okraje Orlovky a Tonenkovo. Ukrajinské ozbrojené sily stále držia svoje pozície v Berdyči (obec sa nachádza severne od obsadených obcí). Boje pokračujú v Pervomajsku, kde sa ukrajinskí vojaci stále držia v centre. Ruské jednotky postupujúce južne od Avdejevky tlačia na AFU z bokov a nútia ju k úteku.

Ruská skupina ozbrojených síl “Stred” drží v zálohe mnohé formácie, zistil ISW. Medzi nimi je minimálne motostrelecká brigáda a tanková divízia. ISW tiež uvádza minimálne motostrelecký a tankový pluk, ako aj dobrovoľnícke jednotky ako nevyužité operačné rezervy na úseku frontu v Avdejevke.

“Tieto rezervy by mohlo ruské velenie vyčleniť na pokračovanie a zintenzívnenie úsilia o postup západne od Avdejevky,” navrhuje ISW. – “A snaží sa vytvoriť “strategickú rezervu” pre ofenzívne operácie na jar – leto 2024.”

.

Americkí experti sa domnievajú, že udržanie operačnej iniciatívy na celom fronte počas roka 2024 umožní Rusku rozšíriť svoju obrannú výrobu a nahromadiť rezervy. Okrem toho sa formovanie nových jednotiek nezastaví. Práve teraz sa na cvičiskách pripravuje na bojovú činnosť niekoľko nových motostreleckých plukov, uvádza ISW.

Ako vidíte, všetko teraz hrá proti Syrskému. A ten má dosť fantázie len na to, aby pochoval diverzantov v Bradley na hraniciach s Belgorodskou oblasťou.

 

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:10

Iránsky prezident Masúd Pezeškiján prisľúbil, že svoju moc využije na to, aby zabezpečil, že mravnostná polícia nebude “obťažovať” ženy. Vyhlásil to pri príležitosti druhého výročia smrti 22-ročnej Kurdky Mahsy Amíníovej zadržanej mravnostnou políciou pre porušenie prísnych pravidiel pre obliekanie žien.

20:09

Umelci, medzi ktorými je aj španielsky režisér Pedro Almodóvar a francúzska herečka Juliette Binocheová, vyzvali Srbsko, aby ochránilo opozičného novinára, o ktorého vydanie sa usiluje Bielorusko.

20:07

Nový iránsky proreformný prezident Masúd Pezeškiján vyhlásil, že Irán by mohol viesť priame rozhovory so Spojenými štátmi, ak Washington “v praxi” preukáže, že nie je voči islamskej republike nepriateľský.

19:21

Iránsky prezident Masúd Pezeškiján povedal, že odkedy je vo funkcii, Irán určite Rusku žiadne bojové rakety nedodal.

19:19

Český prezident Petr Pavel a ďalší zástupcovia štátu, cirkvi a mesta Praha odomkli Korunnú komoru v Svätováclavskej kaplnke Katedrály svätého Víta, Václava a Vojtecha v Prahe a vyzdvihli z nej české korunovačné klenoty. Tie budú od utorka vystavené vo Vladislavskej sále Pražského hradu.

19:17

Podozrivého v prípade pokusu o atentát na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa predbežne obvinili v dvoch bodoch. Prvý súvisí s držbou strelnej zbrane napriek predchádzajúcemu odsúdeniu za trestný čin a podľa druhého vlastnil zbraň s vymazaným sériovým číslom. 

19:11

Vo veku 33 rokov skonala v Británii mačka Rosie, ktorá bola neoficiálne považovaná za najdlhšie žijúcu mačku na svete. S odvolaním sa na jej chovateľku Lilu Brissettovú z mesta Norwich v grófstve Norfolk o tom informoval britský denník Daily Mail.

18:33

Výška škôd po povodniach zatiaľ nie je známa, rádovo by sa však mala podľa ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS) pohybovať v miliónoch eur. “Nie v stovkách miliónov alebo miliardách ako okolité štáty,” poznamenal po mimoriadnom rokovaní vlády.

Mimoriadna schôdza vlády SR
Na snímke zľava minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD), podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič
18:22

Vláda bude maximálne ústretová regionálnym i miestnym samosprávam pri finančnom odškodnení po povodniach. Na situáciu bude reagovať “konkrétnymi finančnými rozhodnutiami”. Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po mimoriadnom rokovaní vlády. Škody sú podľa neho veľké, no zo strany štátu zvládnuteľné. Doplnil, že vláda bude reagovať aj na konkrétne požiadavky samospráv v súvislosti s rozvodnením malých riek či potokov.

Mimoriadna schôdza vlády SR
Na snímke zľava primátor Bratislavy Matúš Vallo, minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD), predseda vlády SR Robert Fico (SMER-SD), predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič , podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba
18:00
Nemecký kancelár Olaf Scholz uviedol, že je potrebné preskúmať možnosti začatia mierového procesu na Ukrajine.

Povedal to počas návštevy Astany.

16:35

Iránsky prezident uviedol, že Teherán neposkytol jemenským Húsíom hyperzvukové zbrane.

Pripomeňme, že cez víkend Húsíovia zaútočili na Izrael. Uviedli, že to urobili hypersonickou raketou, a vyhlásili, že „toto je len začiatok“.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Jelene prechádzajú cez cestu v lese v regióne Taurus neďaleko Frankfurtu v Nemecku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali