SpaceX sa podaril najväčší úspech od pristátia na Mesiaci, Washington však mlčí

❚❚

Bratislava 15. októbra 2024 (HSP/ The European Conservative/ Foto:)

 

V nedeľu 13. októbra spoločnosť SpaceX úspešne dokončila jeden z najväčších technických úspechov v histórii cestovania do vesmíru, z Bieleho domu však stále nepočuť žiadne slová chvály. Zatiaľ čo americký národ bol jednotný, keď sa prvýkrát pristávalo na Mesiaci, teraz sa zdá, že stranícka rivalita Demokratov a Republikánov zatienila schopnosť oslavovať americký pokrok. Správu prináša The European Conservative

Super Heavy
Na snímke úspešný návrat nosnej rakety Super Heavy späť na miesto štartu

Muskova spoločnosť SpaceX v nedeľu(13.októbra) ráno úspešne dokončila jeden z najväčších technických úspechov v histórii cestovania do vesmíru – vypustila vesmírnu loď Starship a následne vrátila nosnú raketu Super Heavy opäť na miesto štartu. 70-metrová nosná raketa Super Heavy odštartovala približne o 8:25 SELČ a v priebehu niekoľkých minút sa vrátila na miesto vzletu, kde ju vo vzduchu zachytili dve masívne kovové ramená- “chápadlá”. SpaceX týmto úspechom otvorila dvere “vesmírnej turistike“ alebo “medzi-planetárnemu“ cestovaniu.

.

 

Najväčší úspech od pristátia na Mesiaci

Tento úspech sa svetovo označuje za najväčší technologický úspech od pristátia Apollo 11 na Mesiaci v roku 1969. Mnohí to označili za “historický prielom na ceste k dopraveniu ľudí na Mars do konca desaťročia“. Misia SpaceX si však nevyslúžila žiadne blahoželanie alebo aspoň slovko pochvaly od Bieleho domu.

.

Washington pod vedením Demokratov teda neplytvá slovami chvály nad týmto historickým technickým úspechom spoločnosti SpaceX a dôvod sa zdá byť pomerne zrejmý – generálny riaditeľ spoločnosti Elon Musk prejavil podporu v nadchádzajúcich novembrových prezidentských voľbách kandidátovi Republikánov.

Vzhľadom na to, že miliardár podporil republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, administratíva vo Washingtone – vedená Demokratmi – si zjavne myslí, že gratulácie nie sú na mieste.

 

Pochvaly

Vesmírna loď spoločnosti SpaceX, plavidlo, ktoré má z ľudstva urobiť “viac-planetárny“ druh, bola vyvinutá ako prvá plne opakovane použiteľná nosná raketa, pričom jej štartovacia veža dokáže “zachytiť“ oba jej raketové stupne, nosnú raketu Super Heavy aj vesmírnu loď Starship. V nedeľu 13. októbra sa táto najväčšia raketa, aká bola kedy postavená, už po piaty raz vzniesla do vzduchu so zámerom otestovať odvážny manéver, ktorý ešte nikdy nebol vyskúšaný: zachytenie jej obrovského, 70 metrov vysokého tela pomocou dvoch “ramien“ štartovacej veže. A test bol mimoriadne úspešný.

„13. október. Deň, ktorý sa zapíše do dejín techniky,“ povedala Kate Ticeová, manažérka oddelenia inžinierstva systémov kvality spoločnosti SpaceX, počas živého komentára z kalifornského sídla spoločnosti. „Je to absolútne šialené! Pri vôbec prvom pokuse sme úspešne zachytili nosnú raketu Super Heavy späť na štartovacej veži!!,“ jasala Ticeová.

.

„Robíte si srandu?!,“ Dodal hovorca spoločnosti SpaceX Dan Huot z miesta štartu. „Dokonca aj v dnešnej dobe, to, čo sme práve videli – to vyzeralo ako kúzlo,“ dodal.

Návrat nosnej rakety na Zem je významným míľnikom pre budúcnosť vesmírneho cestovania. Schopnosť opätovne použiť časti rakiet na viacnásobné štarty vesmírnych lodí drasticky mení ekonomiku tohto odvetvia, čím sa Muskov sen o “revolúcii v prístupe ľudstva do vesmíru” dostáva na dohľad.

 

Ticho z Bieleho domu

Zatiaľ čo na internete sa tento prielom široko oslavoval, bolo čoraz zrejmejšie, že z jedného miesta žiadna chvála nepríde – z Bieleho domu . Napriek tomu, že tento úspech bol prirovnávaný k najväčšiemu americkému inžinierskemu činu, pristátiu na Mesiaci v roku 1969, administratíva Bidena/Harrisovej sa rozhodla mlčať, pretože Musk je zhodou okolností politicky na opačnej strane.

„Je hanbou, že Biden/Harrisová nevydali oficiálne blahoželanie k tomuto bezprecedentnému úspechu. Ak tak neurobili, je to malicherné, hrubo stranícke a neamerické!“ zneli komentáre na sociálnej sieti X.

.

Pripomenieme, že v posledných mesiacoch Musk niekoľkokrát otvorene vyjadril svoju podporu bývalému prezidentovi Donaldovi Trumpovi a označil ho za jediného kandidáta, ktorý môže “zachovať demokraciu v Amerike“.

V rámci podpory Trumpovej prezidentskej kampane mu Musk obnovil aj pozastavený účet na sociálnej sieti X a dokonca zorganizoval dvojhodinový podcastový rozhovor s republikánskym kandidátom “naživo“, ktorého záznam  dosiahol sto miliónov prehratí za menej ako 24 hodín.

Muskovu priazeň voči Trumpovi si všimol dokonca aj Brusel a samozvaný “digitálny vymáhač“ bloku, bývalý komisár Thierry Breton, pohrozil Muskovi právnymi dôsledkami, ak neobmedzí Trumpovo pôsobenie na sociálnej sieti X.

Začiatkom tohto mesiaca sa Musk dokonca zúčastnil na jednom z mítingov Trumpovej kampane ako rečník, pričom argumentoval proti Demokratickej strane v súvislosti s jej útokmi na slobodu prejavu a ďalšie základné slobody zaručené americkou Ústavou.

Používatelia sociálnych médií však boli obozretní a na mlčanie Bieleho domu veľmi rýchlo upozornili a nazvali ho malicherným straníckym postojom. „ Keď sme prvýkrát pristáli na Mesiaci, národ stál jednotne, v úžase nad tým, čo sme mohli spoločne dosiahnuť. Teraz sa zdá, že stranícka politika zatienila našu schopnosť oslavovať americké inovácie,“ výstižne napísala jedna z aktivistiek na sociálnej sieti X, Anna Matsonová .

„Spoločnosť SpaceX sa dnes zapísala do histórie, ale Biely dom, Joe Biden a Kamala Harrisová o tom nepovedali ani slovo,“ dodala.

Prečítajte si tiež:

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

17:18

Vládou schválený návrh štátneho rozpočtu na rok 2025 ničí ekonomiku, prehlbuje chudobu slovenských rodín a zvyšuje mocenskú kultúru vládnych štruktúr. Uviedla to predsedníčka strany Za ľudí a opozičná poslankyňa Veronika Remišová.

17:17

Ruský súd v utorok zamietol odvolanie Juhokórejčana Päk Won-suna proti predĺženiu vyšetrovacej väzby. Juhokórejský občan obvinený zo špionáže zostane vo väzbe najmenej do 15. novembra.

17:16

Rada EÚ pre všeobecné záležitosti v utorok v Luxemburgu schválila deklaráciu o podpore židovského života a boji proti antisemitizmu.

16:41

Zástupca vodcu libanonského proiránskeho hnutia Hizballáh Naím Kásim v utorok Izraelu odkázal, že jediným riešením súčasnej vojny je prímerie. Keďže však Izrael útočí na celý Libanon, Hizballáh má právo brániť sa a zaútočiť na akékoľvek miesto v Izraeli, “či už je to stred, sever alebo juh”. Dodal, že Hizballáh prijal novú taktiku, aby Izraelu “spôsobil bolesť”.

16:35

Nadácia Transparency International Maďarsko (TIH) v utorok označila správu maďarského Úradu na ochranu suverenity, podľa ktorej táto mimovládna organizácia vykonáva aktivity smerujúce k ovplyvňovaniu verejnosti založené na dezinformáciách, za protiprávnu.

16:19

Počet migrantov, ktorých môže Poľsko prijať, sa blíži k bodu zlomu, tvrdí námestník poľského ministra vnútra Maciej Duszczyk, ktorý pracoval na najnovšej migračnej stratégii Poľska na roky 2025 – 2030.

16:18

Libanonský premiér Nadžíb Míkátí v utorok vyhlásil, že Libanon je po dosiahnutí prípadného prímeria medzi Izraelom a proiránskym hnutím Hizballáh pripravený posilniť prítomnosť svojej armády na juhu svojho územia.

16:17

Každoročnú súťaž o najväčšiu tekvicu, ktorú organizujú na severe štátu Kalifornia, vyhral v pondelok už štvrtý raz po sebe Travis Gienger z Minnesoty. Víťazný kus vážil úctyhodných 1121 kilogramov.

16:17

Talianska premiérka Giorgia Meloniová v utorok oznámila, že navštívi Libanon, kde sa nachádzajú talianske jednotky ako súčasť dočasných mierových síl OSN (UNIFIL), ktoré obvinili izraelskú armádu zo zámerných útokov na svoje pozície.

16:16

Maďarská vláda rokuje s Organizáciou pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) o novom termíne stretnutia s delegáciou, ktorá mala pôvodne v utorok a v stredu rokovať v Budapešti o protikorupčných opatreniach. Pre server telex.hu to uviedlo v utorok Vládne informačné centrum (KTK).

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke huby rastú na pni stromu v lese v pohorí Tribeč pri obci Podhorany v okrese Nitra

Autor: FOTO TASR - Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

René Pavlík

Andrej Valihora

Branislav Čech

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali