SOŠV schválil výpravu do Paríža, bude najmenšia v histórii

SOŠV schválil výpravu do Paríža, bude najmenšia v histórii

Bratislava 28. júna 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Michel Euler)

 

Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) v piatok na svojom 66. valnom zhromaždení schválil výpravu Slovenska na Hry XXXIII. olympiády v Paríži. Zatiaľ ju tvorí 25 športovcov, čo je najmenej v histórii. Parížske hry sa uskutočnia od 26. júla do 11. augusta

OH2024 Paríž Eiffelova veža
Ilustračné foto

K piatku malo účasť v Paríži istých iba 25 slovenských športovcov, no niekoľko ďalších ešte malo šancu dostať sa na hry po skončení kvalifikačného procesu a po prerozdelení prípadne nevyužitých miesteniek zo strany iných národných olympijských výborov. Plénum SOŠV schválilo princíp akceptácie dodatočne pridelených miesteniek a poverilo výkonný výbor v takomto prípade schváliť dodatočné nominovanie ďalších športovcov aj ich sprievodu. Slovensko však vyšle do hlavného mesta Francúzska historicky najmenšiu olympijskú výpravu. Doteraz najmenej športovcov bolo pred troma rokmi v Tokiu, kde sa s ročným oneskorením konali OH 2020 a zúčastnilo sa ich 41 športovcov.

Reklama

V atletike je momentálne istá účasť Viktórie Forsterovej na 100 m i na 100 m prekážok, Gabriely Gajanovej na 800 m a mužského i ženského člena chodeckej miešanej štafety, ktorá bude mať v Paríži olympijskú premiéru. Miestenku vybojovali Dominik Černý a Hana Burzalová. Na postupových miestach v rebríčkoch sú ďalší štyria. V boxe si miestenku vybojovala Jessica Triebeľová (kategória do 66 kg). Na pozícii náhradníčky v medzinárodnom rebríčku je Miroslava Jedináková (do 60 kg). V cestnej cyklistike vybojované miestenky pre jedného muža i ženy využijú Lukáš Kubiš a Nora Jenčušová. V džude bude jediným slovenským zástupcom Marius Fízeľ (nad 100 kg), v jachtingu Róbert Kubín vo windsurfingovej triede iQFOiL. V lukostreľbe si olympijskú účasť z Tokia v individuálnej súťaži v olympijskom luku zopakuje Denisa Baránková. Vo vodnom slalome získali miestenky Matej Beňuš, Zuzana Paňková, Jakub Grigar a Eliška Mintálová. V plávaní dostalo Slovensko miestenku pre jedného muža a jednu ženu. Na základe najvyššieho rebríčkového postavenia ich získali Matej Duša (50 m v. sp.) a Tamara Potocká (200 m pol. pret.). V skejtbordingu sa ako historicky prvý Slovák v tomto športe predstaví Richard Tury v disciplíne street.

Najpočetnejšie zastúpenie má Slovensko v športovej streľbe, v ktorej sa predstaví šesť reprezentantov – Zuzana Rehák Štefečeková, Marián Kovačócy, Danka Barteková, Vanesa Hocková, Juraj Tužinský a Patrik Jány. V stolnom tenise vybojoval jedinú miestenku do mužskej dvojhry Wang Jang. Teoretickú šancu objaviť sa v Paríži má v ženskej dvojhre Barbora Balážová, ktorá je aktuálne prvá “pod čiarou”.

Reklama

V tenise sa okolo slovenskej účasti definitívne vyjasní 4. júla, keď Medzinárodná tenisová federácia (ITF) zverejní zoznam kvalifikovaných hráčov. Rebríčkovo najvyššie je Anna Karolína Schmiedlová, ale teoretickú šancu objaviť sa na OH majú aj Tereza Mihalíková, Rebecca Šramková, Jozef Kovalík a Lukáš Klein, informoval olympic.sk. V zápasení bude reprezentovať SR len voľnoštýliar Tajmuraz Salkazanov (do 74 kg). Slovenskú výpravu v Paríži povedie športový riaditeľ SOŠV Roman Buček. Na základe požiadavky Medzinárodného olympijského výboru bude vo výprave aj tzv. welfare officer, starajúci sa o duševnú pohodu členov výpravy. Túto funkciu bude vykonávať psychologička.

Plénum SOŠV schválilo aj zloženie disciplinárnej komisie SOŠV na OH v Paríži 2024. Členmi komisie, ktorá by sa zaoberala prípadnými disciplinárnymi prehreškami členov slovenskej výpravy, budú Roman Buček (vedúci výpravy), Roman Fano (hlavný lekár výpravy), Danka Barteková (zástupkyňa športovcov), Jozef Repčík (zástupca trénerov) a Anton Siekel, resp. Jozef Liba (za SOŠV).

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:44

Prvé exit polly z prvého kola parlamentných volieb vo Francúzsku.

Le Penová a jej spojenci (34 %) vedú pred ľavicovou koalíciou Ľudový front (28,1 %) a Macronovou stranou (20,3 %).

Ide o odhad spoločnosti Ipsos Talan pre France Télévisions, Radio France, France24/RFI a LCP Assemblée Nationale. V priebehu večera sa bude ešte spresňovať.

Odhady francúzskeho ministerstva vnútra: Le Penova strana Rassemblement Nationale vedie so ziskom 32,2 % hlasov, ľavicová koalícia Nový ľudový front je na druhom mieste s 29,1 % a Macronova koalícia je na treťom mieste s 21,5 %.

Marine Le Penová
Na snímke Marine Le Penová
19:27

Na niekoľkých amerických vojenských základniach v Európe bola cez víkend vyhlásená najvyššia pohotovosť, a to prvýkrát po najmenej 10 rokoch, píše CNN. Stupeň obrany bol zvýšený na dva v obave, že teroristický útok by mohol byť zameraný na americký vojenský personál alebo zariadenia.

Úradníci uviedli, že stupeň pohotovosti bol zvýšený aj v posádke americkej armády v nemeckom Stuttgarte, kde sídli európske velenie USA.

Jeden z amerických predstaviteľov, ktorý sa nachádza v Európe, pre CNN povedal, že takýto stupeň ohrozenia si nepamätá “najmenej 10 rokov”.

Nie je jasné, aké spravodajské informácie viedli k zvýšeným bezpečnostným opatreniam, ale európske orgány varovali pred potenciálnou teroristickou hrozbou na kontinente, najmä pred júlovými olympijskými hrami v Paríži a počas prebiehajúcich majstrovstiev Európy vo futbale v Nemecku.

18:47

Najmenej jednu obeť a osem zranených si vyžiadal útok ruskej armády na centrum mesta Charkov na severovýchode Ukrajiny. Uviedli to v nedeľu miestni predstavitelia.

18:46

Nemecký spisovateľ Tijan Sila narodený v Sarajeve sa v nedeľu stal laureátom prestížnej rakúskej literárnej Ceny Ingeborg Bachmannovej dotovanej sumou 25.000 eur.

18:45

Bulharská pravoslávna cirkev si v nedeľu zvolila za svoju novú hlavu metropolitu Daniila; nahradí patriarchu Neofita, ktorý zomrel v marci ako 78-ročný.

18:44

Najmenej päť ľudí zahynulo a ďalších 57 utrpelo zranenia pri výbuchu v reštaurácii v meste Izmir na západnom pobreží Turecka. Explóziu podľa prvých zistení zrejme zapríčinil únik plynu. Uviedol to v nedeľu turecký minister vnútra Ali Yerlikaya.

18:26

Policajt v americkom štáte New Yorku smrteľne postrelil 13-ročného chlapca, ktorý predtým utekal pred policajtami a mieril na nich replikou ručnej strelnej zbrane.

18:25

Nemecká strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) v nedeľu na svojom zjazde v Essene zamietla návrh na sprísnenie pravidiel pre zahraničné cesty svojich členov a poskytovanie rozhovorov zahraničným médiám.

18:25

Česká republika bude mať v Rusku nového veľvyslanca. Oznámil to v nedeľu prezident ČR Petr Pavel, ktorý už podpísal jeho menovanie.

17:23

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu uviedol, že Rusko za uplynulý týždeň zhodilo na Ukrajinu 800 bômb. V tejto súvislosti znovu požiadal západných spojencov o posilnenie ukrajinskej protivzdušnej obrany.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anna Imrišková z obce Drahovce kosí počas 1. ročníka podujatia Kosenie trávy pod Zbojníckym hradom

Autor: TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali