So Slovenskom je zle, a bude ešte horšie…

So Slovenskom je zle, a bude ešte horšie…

Bratislava 1. júla 2024 (HSP/Foto:TASR- Jaroslav Novák)

 

So Slovenskom je zle, a bude ešte horšie – podobnými apokalyptickými výrokmi reagujú čitatelia liberálnych médií na aktuálne články vystavené na ich facebookových profiloch. Zhrození sú aj z najnovšej správy, že prezident Pellegrini podpísal zákon o  STVR…

Pellegrini v Česku
Na snímke prezident SR Peter Pellegrini

Na hystérii, ktorá sa rozbehla online, majú svoj podiel práve médiá a politici opozície. Podľa Michala Šimečku sa napríklad Pellegrini podvolil SNS, keď „potvrdil naše obavy, že vo funkcii prezidenta nebude nezávislý ale pôjde na ruku svojim partnerom z koalície.“

Reklama

Tak moment…

Veď prezident jasne deklaroval, že sa vo veci zákona o STVR poradil s odborníkmi. Nenachádza v ňom žiadne dôvodné podozrenia z porušenia Ústavy SR, ani kontradikcie s európskym právom.

Reklama

Tak kde je problém?

Problém je v tom, že progresívci, ktorých nominantka (a netvárme sa, že pani Čaputová bola apolitická!),ktorá hrala, ako sa im hodilo, už je z kola von. Na rozdiel od nej teraz máme za hlavu štátu nezávislú osobnosť, ktorá sa rozhoduje autonómne podľa toho, ako vyhodnotí situáciu – odborne, nie na základe emócií alebo pod tlakom.

To ale Šimečkovi a spol. nevysvetlíte – ak nie ste s nimi v partii, ste automaticky v partii s tými druhými…

Ale čo to ďalej splieta? Vraj je škoda, „že ani ako prezident sa (Pellegrini) nedokáže vzoprieť hlúpym a škodlivým nápadom Andrej Danka, ktorý sa ledva dostal do parlamentu a nemá žiadnu legitimitu takto likvidovať fungujúce inštitúcie.“

Tak to prr. Je úplne jedno, kto sa dostal do parlamentu s akými percentami. Danko vie, že bez neho koalícia nebude, má teda vyjednávaciu páku – a očividne s ňou dokáže narábať.

Reklama

Po ďalšie, od akého odborníka má Šimečka vyjadrenie, že nápady transformovať naše kultúrne inštitúcie sú „hlúpe a škodlivé“? Naopak, je to presne v duchu Michelkových slov, že štát by nemal prispievať na tendenčné filmy typu Sviňa, kde sa tesne pred voľbami účelovo očierňovala jedna časť politického spektra. Súhlasí s tým – oprávnene, aj Dušan Jarjabek, keď sa pýta: „Potrebujeme filmy o Černákovi“?

Veď bolestivé kapitoly našich dejín sú spracované v knižných historických prameňoch. Načo nám je umelecký produkt eticky pochybných kvalít? A také niečo by potom mala vysielať verejnoprávna TV, ktorá finančne podporila jeho výrobu?

Nedávno v tejto veci nariekala WandaAdamikHrycová, ktorá sa domnieva, že spejeme do ďalšej normalizácie, pretože štátne inštitúcie nebudú dávať na filmy peniaze. A teda filmy nebudú môcť vznikať. Čo je, samozrejme, argumentačný omyl. Na filmy si šikovný producent zoženie zdroje aj bez toho, aby drankal od štátu.

Zrejme to je však tá ťažšia cesta.

Preto vec pôsobí tak, že sťažnosti niektorých umelcov a opozičníkov majú svoj pôvod v personálnych a ekonomických prepojeniach…

Reklama

Padli aj výroky, že „Dankovci“ si budú dosadzovať do Audiovizuálneho fondu a iných inštitúcií „svojich ľudí“. To bolo opäť vyvrátené, pretože SNS jednoducho nemá vo svojich kruhoch filmársky činných odborníkov alebo umelcov, ktorým by zámerne chcela dohodiť kšeft.

A napokon Šimečka uzatvára, že Danko „nemá legitimitu likvidovať fungujúce inštitúcie.“

Ako prosím? Takmer som dostal štikútku. Likvidovať fungujúce inštitúcie? A to už ako, prečo?

Plánuje azda niekto vyhodiť celú posádku telerozhlasu, zamknúť kancelárie, a dať budovy do konkurzu? O čom to ten pán rozpráva? Deformuje realitu do takého svetla, ako sa mu práve hodí.

„Likvidovať fungujúce inštitúcie“ – nie je to náhodou hoax? Nemalo by sa na tento výrok upozorňovať na policajnej FB stránke Hoaxy a podvody?

Veď obyčajní ľudia si môžu pomyslieť, že RTVS bola skutočne „zlikvidovaná!“

Tak, ako to mal dopredu „ujasnené“ aj istý Juraj C., muž s pištoľou…

Takže pokiaľ opozícia nechce hrotiť situáciu; pokiaľ má záujem o konštruktívnu debatu, nech sa najprv pozrie na svoje vyjadrenia. Pretože hystericky zavádza a opäť nerobí nič produktívne – okrem ďalšieho bičovania vášní.

Nehovoriac o tom, že majú záujem napadnúť zákon na Ústavnom súde…

Ale ako hovoria „arogantní proruskídezinformátori“: Nuetošto?

Reklama

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:39

Obyvatelia Jamajky sa v stredu pripravovali na príchod hurikánu Beryl. V juhovýchodnej časti Karibiku so vyžiadal najmenej šesť obetí a spôsobil značné škody, TASR o tom informuje podľa agentúry AP a stanice CNN.

hurikán Beryl
Na snímke poškodené strechy domov hurikánom Beryl vo farnosti Saint Patrick na karibskom ostrove Grenada v utorok 2. júla 2024
16:38

Letisko Václava Havla v Prahe pre problémy s odbavovaním batožiny a nedostatok zamestnancov povolalo krízového manažéra. V stredu to oznámil predseda predstavenstva letiska Jiří Pos. Úlohou manažéra bude podľa Posa posilniť vedenie spoločnosti a eliminovať akýkoľvek podobný exces v priebehu letnej sezóny, informuje spravodajkyňa TASR.

16:38

Kanada sa v stredu pripojila k rastúcej skupine krajín mimo EÚ, ktoré sa pripojili k programu EÚ pre výskum a inováciu Horizont Európa. Informuje o tom spravodajca TASR.

16:37

V minulom roku podali finanční spotrebitelia 1720 podaní, čo predstavovalo medziročný nárast o 8 %. Najviac, 770 podaní alebo 45 % z celkového počtu sa týkalo sektora bankovníctva. Opodstatnená bola necelá štvrtina, konštatovala vo svojej Výročnej správe za rok 2023 Národná banka Slovenska (NBS), ktorá má okrem iného na starosti ochranu spotrebiteľov na finančnom trhu.

16:36

Ukrajina rokuje o dodávkach zemného plynu z Azerbajdžanu do Európskej únie (EÚ). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Kyjev si chce totiž zachovať úlohu tranzitnej krajiny a pomôcť západným susedom zaistiť ich energetickú bezpečnosť, uviedol v stredu v rozhovore pre Bloomberg ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

16:35

Počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA minulý týždeň vzrástol výraznejšie, než sa očakávalo. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na v stredu zverejnené údaje amerického ministerstva práce.

16:35

Obchodný deficit Spojených štátov sa v máji prehĺbil druhý mesiac po sebe. Dôvodom bolo, že vývoz klesol prudšie ako dovoz. To signalizuje, že zahraničný obchod bol zrejme aj v druhom štvrťroku brzdou rastu ekonomiky.

16:34

Tempo rastu súkromného sektora v eurozóne sa v júni prudko spomalilo. Expanzia v dominantnom sektore služieb totiž nedokázala vykompenzovať ďalšie zhoršenie vo výrobe.

16:33

Po dlhšom období stagnácie a poklesu sa slovenská ekonomika opäť približuje k priemeru Európskej únie (EÚ). Pomer slovenského hrubého domáceho produktu (HDP) meraného v stálych cenách sa za uplynulý rok a pol zvýšil z 55,1 % na 56,9 % európskeho priemeru. Toto dobiehanie bolo najvyššie spomedzi okolitých krajín, poukázal vo svojom aktuálnom týždňovom ekonomickom prehľade Inštitút pre stratégie a analýzy (ISA).

16:33

Poľská centrálna banka aj na svojom júlovom zasadnutí ponechala menovú politiku nezmenenú, už deviaty raz po sebe.

16:32

Krátko pred očakávaným nadobudnutím platnosti predbežných sankčných ciel Európskej únie (EÚ) na čínske elektromobily nemecké automobilky upozorňujú na riziká pre domáce hospodárstvo. Prípadné protiopatrenia zo strany Pekingu by mohli spôsobiť obrovské škody, vyhlásilo v stredu nemecké Združenie automobilového priemyslu (VDA).

16:32

V americkom súkromnom sektore vzniklo v júni o niečo menej pracovných miest, ako sa očakávalo. Údaje, ktoré zverejnil v stredu inštitút ADP, prinášajú ďalší signál o spomaľujúcej sa dynamike na trhu práce.

16:18

Predaj áut v Rusku bude v tomto roku pravdepodobne vyšší, než sa pôvodne predpokladalo. Uviedla to v stredu Asociácia európskych podnikov (AEB). Reagovala tak na výrazný rast predaja za prvých šesť mesiacov roka.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Muž fotí ženu pred rozkvitnutými divokými kvetmi a slnečnicami v Olympijskom lesoparku v Pekingu v Číne

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Milan Šupa

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali