SNS: S Maďarskom mapujeme možnosti siete športovej infraštruktúry pre potreby LOH

❚❚

Bratislava 26. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot Youtube/TASR TV)

 

Slovensko otvorilo s Maďarskom konzultácie týkajúce sa možností vytvoriť sieť športovej infraštruktúry, ktorá by mohla byť využitá pri prípadnej kandidatúre Maďarska na organizáciu letných olympijských hier (LOH) v horizonte rokov 2036 – 2040. Na sobotňajšej tlačovej konferencii to potvrdil predseda SNS Andrej Danko spolu s ministrom športu a cestovného ruchu Dušanom Keketim (nominant SNS)

Danko Keketi
Na snímke podpredseda NR SR a predseda SNS Andrej Danko a v pozadí sprava minister športu a cestovného ruchu Dušan Keketi (nominant SNS)

Zdôraznili, že témou konzultácií nie je zámer spoločnej kandidatúry. “Konzultácie sa týkajú existujúcej a potenciálnej novej budúcej športovej infraštruktúry využiteľnej pri organizácii LOH, ktorá má aj potenciál trvalej udržateľnosti,” uviedol Danko. Podľa jeho slov s maďarskou stranou konzultujú zoznam slovenských športovísk. “Maďarsko definuje, že na území SR sú športoviská, ktoré by mohli by zakomponované do organizácie olympijských hier, jednak tie, ktoré sú v súkromných rukách, ale aj futbalové štadióny v Bratislave, Dunajskej Strede či Košiciach. Nie je vylúčená výstavba nových športovísk, ktoré môžu zapadnúť do konceptu,” konkretizoval.

.

Jedným zo športových areálov, ktorý by mal patriť do tejto skupiny “spoločnej olympijskej športovej infraštruktúry” v prípade kandidatúry, je aj projekt Olympijská aréna, ktorá by mala vzniknúť rozšírením a dobudovaním olympijského tréningového centra a športového komplexu v Šamoríne.

Keketi spresnil, že Olympijská aréna by mala poskytnúť zázemie pre vyše 15 olympijských športov so športoviskami na ploche takmer 5000 m², ktoré majú spĺňať kritériá na organizáciu medzinárodných podujatí. Komplex bude v správe Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV).

.

“Celkové investičné náklady sa odhadujú na 31 miliónov eur, štát by naň mal poskytnúť 20 miliónov, zvyšok by bol vkladom súkromného investora, vlastníka súčasného komplexu,” vysvetlil. Keketi dodal, že štátne investície do projektu, ktorý je vo fáze stavebného povolenia, by mala v najbližšom období schvaľovať vláda. Podľa zákona musí kabinet odsúhlasiť investície do športovej infraštruktúry presahujúce päť miliónov eur.

Predstavitelia SNS i ministerstva hovorili aj o zvýšených investíciách do športovej infraštruktúry na celom Slovensku, rovnako aj o zmenách v zákone o športe, ktorý je v súčasnosti predložený v Národnej rade SR.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:08

Turecko v sobotu odsúdilo izraelský útok na vojenské ciele v Iráne, pri ktorom zahynuli dvaja vojaci. Turecké ministerstvo zahraničných vecí zároveň vyzvalo na ukončenie izraelského teroru na Blízkom východe. Znepokojenie nad “výbušnou eskaláciou” nepriateľských akcií medzi Izraelom a Iránom vyjadrilo aj Rusko. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

14:33

Najmenej 81 životov si už na Filipínach vyžiadala tropická búrka Trami. Na takmer pol milióna sa zároveň zvýšil počet osôb, ktoré boli nútené opustiť svoje domovy, oznámil v sobotu tamojší úrad pre zvládanie katastrof. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry DPA.

14:32

Traja ľudia zahynuli v sobotu ráno pri zrútení menšej obytnej budovy v meste Santander na severe Španielska, ktoré zapríčinil výbuch. Oznámili to tamojší zdravotníci, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

13:30

V Bolívii zadržali v piatok najmenej 44 ľudí počas stretov medzi stúpencami bývalého ľavicového prezidenta Eva Moralesa, ktorí po celej krajine rozmiestnili na cestách viac ako 20 zátarás, a políciou, uviedla v sobotu tamojšia vláda. Na odstránenie zátarás bolo nasadených viac ako 1700 policajtov, 14 z nich utrpelo zranenia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Pôvodným cieľom demonštrácií bolo zabrániť možnému zadržaniu Moralesa, teraz však podľa AFP demonštranti protestovali proti hospodárskemu riadeniu vlády prezidenta Luisa Arceho.

12:56

Palestínske hnutie Hamas v sobotu odsúdilo izraelské útoky na vojenské ciele v Iráne. Pri útoku zahynuli dvaja vojaci, oznámili iránske ozbrojené sily. Izraelský útok odsúdila aj Sýria či Pakistan, ktorý obvinil Izrael z eskalácie konfliktu na Blízkom východe. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters.

12:53

Elektrifikácia, a nielen v automobilovom priemysle, je kľúčová pri prechode od fosílnych palív, ktoré predstavujú viac ako 75 % globálnych emisií skleníkových plynov. Batérie potrebné pre autá a iné zariadenia obsahujú vzácne minerály, ako lítium, nikel a kobalt. Dopyt po týchto kovoch sa môže do roku 2040 zvýšiť až štvornásobne, tvrdí Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA). To poukazuje na význam recyklácie batérií. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

12:22

Tri osoby prišli v sobotu o život pri zrážke dvoch ľahkých lietadiel neďaleko austrálskeho mesta Sydney, oznámila miestna polícia. Lietadlá sa zrútili do zalesnenej oblasti. Informuje o tom TASR na základe správ agentúr AFP a AP.

K zrážke Cessny 182 s ultraľahkým lietadlom došlo krátko pred poludním neďaleko obce Oakdale, ktorá leží juhozápadne od Sydney. Jedno z lietadiel začalo po náraze horieť.

Australia Plane crash
Na snímke polícia a hasiči stoja neďaleko miesta, kde zahynulo niekoľko ľudí po tom, ako sa dve ľahké lietadlá zrazili vo vzduchu a narazili do zalesnenej oblasti juhozápadne od Sydney
12:21

Gruzínci hlasujú v sobotu parlamentných voľbách, ktoré môžu rozhodnúť o ich budúcnom smerovaní a vzťahoch s Európskou úniou, informujú agentúry AFP a DPA.

Vo voľbách proti sebe stojí proruská vládnuca strana Gruzínsky sen a prozápadne orientovaná opozícia.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke prírodný cintorín Záhrada spomienok vo Zvolene

Autor: TASR - Silvia Tannhauserová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Pavel Jacz

Marián Tkáč

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali