SND obsadilo do role Lady Macbath namiesto herečky herca. “Ide o primitívnu provokáciu,” reaguje exposlankyňa

❚❚

Bratislava 23. októbra 2024 (HSP/ Facebook/Nový Čas/Plus 7 dní/ Foto: Screenshot Instagram)

 

V Činohre Slovenského národného divadla začína na jeseň nová sezóna a divadlo sa tentokrát naozaj odviazalo. Režisér Martin Čičvák sa rozhodol do uvoľnenej postavy Lady Macbeth obsadiť muža – svalnatého herca Juraja Loja

Úlohu Lady Macbeth v jesennej sezóne Činohry SND prevzal muž – štyridsaťročný herec Juraj Loj.
Úlohu Lady Macbeth v jesennej sezóne Činohry SND prevzal muž – štyridsaťročný herec Juraj Loj.

Slovenské národné divadlo už nie je ani tak slovenské, ako je progresívne, tvrdí bývalá poslankyňa. Tentokrát sa režisér Martin Čičvák v osobitej interpretácii známej tragédie rozhodol pre experiment. Úlohu Lady Macbeth v jesennej sezóne Činohry SND prevzal muž – štyridsaťročný herec Juraj Loj. Lady Macbeth pôvodne stvárňovala herečka Petra Vajdová, tá sa však kvôli augustovej autonehode, ktorú zapríčinila pod vplyvom alkoholu, z verejného priestoru musela stiahnuť. V hlavnej úlohe Macbetha zostáva herec Alexander Bárta.

.

Fyzická postava Juraja Loja sa ale ženskej postave nepodobá ani z ďaleka – Juraj Loj je totiž vysoký, štíhly a hlavne svalnatý muž. Lady Macbeth v predstavení vystupuje v ikonických dlhých saténových šatách na tenké ramienka – tie však museli v kostymerni kvôli tomu, že postavu stvárni muž, výrazne upraviť.

„Juraj Loj má v inscenácii Macbeth ušité nové šaty iba jedny – ide o tmavosivé tylové šaty. Ostatné šaty sú tie isté, ktoré mala na sebe aj herečka Petra Vajdová, ale sú prešité tak, aby sedeli na jeho veľkosť,“ uviedla pre Nový Čas PR hovorkyňa SND Jana Alexová.

.

Nemá však SND dosť iných herečiek, ktoré by mohlo natrvalo obsadiť na rolu Lady Macbeth, respektíve, ktoré by “zaskočili“ za Petru Vajdovú , že tam muselo obsadiť muža ?

„Petra Vajdová je v úlohe lady Macbeth naozaj skvostná. Žáner inscenácie nám dovoľuje obsadiť túto rolu mužom. Je to v duchu alžbetínskej tradície, u Shakespeara hrali všetky ženské roly vždy muži a Petra bola jediná žena v našom obsadení. Ostatné ženské roly hral aj naďalej hrá kolega Peter Brajerčík,“ vysvetlil Martin Čičvák pre PLUS 7 DNÍ.

„Záskok sa urobiť musel a ja som za žiadnych okolností nechcel, aby mala Petra dojem, že je ľahko nahraditeľná. Pretože nie je nahraditeľná. S Jurajom Lojom je to iný žáner: On ako muž musí používať iné výrazové prostriedky, je to úplne iný spôsob modelovania figúry, je to proste iné divadlo. Vzrušujúce, artistné, plnohodnotné, ale iné,“ pokračoval režisér.

Režisér svoje rozhodnutie obhajoval tým, že aj v najznámejších svetových divadlách hrá napríklad postavu Hamleta žena: „Spomeňme oscarovú herečku Sandru Hüllerovú a jej fantastického Hamleta a vlastne aj v parížskom divadle Odéon hrá Hamleta žena. Je to skôr ako vernosť gendrovo správnemu obsadeniu, vec energie a vyžarovania, ktoré interpret, interpretka má,“ uviedol Martin Čičvák.

Režisér dodal, že Juraja Loja na obsadenie ženskej postavy nemusel vôbec presviedčať, podľa neho to herec vzal ako výzvu.

.

Režisér vidí problém jedine v texte, inscenácia je totiž podľa jeho slov nastavená tak, že je možné, aby sa úlohy lady Macbeth zhostil muž. „Naučiť sa prekrásny Jesenskej preklad potrebuje čas. Osvojiť si ten jazyk, hovoriť ním s obrovskou samozrejmosťou.“

Nakoniec si však museli poradiť aj s “vyžarovaním“ herca – konkrétne s vyžarovaním ženskej energie. „Čo sa týka zženštilosti, tam sme nakoniec uberali na minimálnu potrebnú mieru, pretože nebolo treba. Príbeh a vzťah sú dostatočne pútavé a intenzívne,“ konštatuje Čičvák.

 

Umenie či provokácia ?

K téme sa vyjadrila politička Anna Belousovová: „Toto už nie je žiadne “progresívne umenie”. Ide o primitívnu PROVOKÁCIU!!! Hlúpu, nevhodnú a nevkusnú provokáciu, ktorá sa nezastaví už ani pred prznením klasiky. Všetko v mene chorej novej ideológie.Smutné a zároveň strašné…“

Politička sa tiež zamýšľa nad tým, prečo sa Činohra SND rozhodla obsadiť do ženskej postavy muža : „Podľa mňa je to ich akože “protest”. Demonštrácia, že “oni” – umelci sú na strane PROGRESÍVCOV. Teda títo ” umelci” nám názorne ukázali, že v mene svojich politických názorov sa nezastavia ani pred prznením klasiky.“

.

„Je to choré a je to nebezpečné. Vôbec nejde o umenie, ide zase len o politiku!,“ zdôraznila Belousovová.

Podľa političky by bolo treba pánom umelcom jasne vysvetliť, že nikto im neberie ich politické názory, nikto im ich neupiera: „No nech prezentovaním svojich politických názorov neprznia umenie iných a nech so svojimi politickými názormi neotravujú divákom, ktorí tam prišli úplne za iným účelom.“

V závere príspevku dodala: „A mimochodom č.1 – tí diváci si za predstavenie platia. Neviem prečo by si mali platiť za to, že do nich niekto nasilu tlačí nejakú chorú ideológiu. A mimochodom č. neznášam chlapov prezlečených za ženy. Nejako ma to vyrušuje. Dúfam, že ešte je to povolené…“

Prečítajte si tiež:

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:26

Ruský minister obrany tvrdí, že v dôsledku podpory Ukrajiny zo strany Západu hrozí riziko „vojenského stretu jadrových mocností“.

„Rastúca angažovanosť západných krajín v konflikte na Ukrajine vytvára globálne riziká. Snaha spôsobiť Rusku maximálne škody môže viesť k priamemu vojenskému stretu jadrových mocností. Na tieto hrozby nemôžeme nereagovať. Zmeny vo vojenskej a politickej situácii si vyžiadali potrebu vyjasniť základy ruskej štátnej politiky v oblasti jadrového odstrašovania,“ povedal Belousov.

11:15

Viac ako 44 % firiem na Slovensku vníma nedostatok digitálnych zručností u svojich zamestnancov. V stredu to uviedol minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD) na úvod konferencie Digitálne zručnosti pre zelenú budúcnosť Slovenska.

11:15

Dánskym spotrebiteľom sa v októbri zhoršila nálada a ich dôvera v ekonomiku klesla na najnižšiu úroveň za 10 mesiacov. Prispelo k tomu pesimistickejšie hodnotenie finančnej situácie domácností.

11:15

Veľvyslanectvo USA na Srí Lanke varovalo v stredu svojich občanov pred potenciálnym útokom v zálive Arugam, ktorý je vyhľadávaný turistami aj surfistami. Tamojšia polícia následne prisľúbila, že posilní bezpečnostné opatrenia.

10:59

Počet mladých ľudí, ktorí si sporia na dôchodok a využívajú pritom aj celoeurópsky osobný dôchodkový produkt (PEPP), známy ako európsky dôchodok, postupne narastá. Zastúpené sú v ňom rôzne vekové skupiny, pričom priemerný vek je 39 rokov. Poukázal na to generálny riaditeľ spoločnosti Finax Juraj Hrbatý.

10:59

Septembrové povodne v Česku majú ďalšiu potvrdenú obeť. Je ňou 27-ročná žena, ktorej telo sa našlo v prihraničnej obci na poľskej strane. V stredu to na sociálnej sieti X uviedla česká polícia. Ide o druhú obeť v Olomouckom kraji a celkom šiestu potvrdenú obeť povodní.

10:43

Za posledných 24 mesiacov klesla efektivita exekútorov až o takmer 40 %, pričom tempo znižovania efektivity výberu pohľadávok sa z roka na rok zvyšuje. Zatiaľ čo v roku 2023 išlo o -18 %, rok 2024 priniesol ďalšie zníženie ich efektivity na -23 %. Tento stav sa následne podpisuje aj pod úspešnosť vymáhania, ktorá bola vlani len na úrovni 4,3 % zo všetkých pohľadávok. Vyplýva to z analýzy Asociácie slovenských inkasných spoločností (ASINS), ktorá preskúmala viac ako 225.000 exekučných konaní začatých po roku 2017.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke malý chlapec kope gól do bránky na pláži pri pobreží Baltského mora v meste Travemünde na východe Nemecka

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

Dušan Hirjak

Marek Brna

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali