Smutná Putinova tvár – rozhodnutie bolo prijaté

❚❚

Bratislava 15. júla 2024 (HSP/Myślpolska/Foto:TASR/AP-Valeriy Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, Andreea Alexandru, Laurent Cipriani, Yury Kochetkov)

 

Podľa Viktora Orbána smeruje európsky vlak k vojne. NATO rýchlo stupňuje eskaláciu, píše Eugeniusz Zinkiewicz pre poľské noviny Myśl Polska. Poliaci v tomto vlaku sedia v jednom z prvých vagónov. Varšava dobrovoľne smeruje ku katastrofe. Veď ak sa začne “veľká vojna”, z Poľska nezostane nič. To je zaručené

Orbán v Rusku
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a maďarský premiér Viktor Orbán počas stretnutia v Moskve

Maďarský premiér Viktor Orbán koncom júna povedal: “Existuje minimálny cieľ, ktorý bol dosiahnutý. Európsky vlak smeruje k vojne. NATO pristúpi na Ukrajine k vojenskej misii. S generálnym tajomníkom NATO som sa dohodol, že Maďarsko z tohto vlaku vystúpi. Ak sa hviezdy dobre zoradia, môžeme presvedčiť rušňovodiča a nikto nepôjde ďalej.”

.

Orbán zdôraznil, že nejde o vyslanie inštruktorov alebo žoldnierov, ale o priamu inváziu vojsk NATO na Ukrajinu. A vyhlásil, že Maďarsko sa na tom nezúčastní.

 

.

Spoločný “nepriateľ”

Potvrdil tak slová srbského prezidenta Alexandra Vučiča o nevyhnutnom globálnom konflikte. Srbský líder to povedal v rozhovore pre švajčiarske vydanie Die Weltwoche, ktorý bol uverejnený 8. júna pod názvom “Všetko nasvedčuje tomu, že sa blíži veľká vojna: srbský prezident Vučič o pochmúrnej súčasnosti”. (…)

Predtým predsedníčka poľského Senátu Małgorzata Kidawa-Błońska vo svojom prejave v Najvyššej rade Ukrajiny koncom mája tohto roku okrem iného povedala: ,,Vláda sa bude snažiť o to, aby sme sa stali súčasťou vojny: “Musíme chrániť naše priateľstvo pred nedôverou, najmä teraz, keď sa nám túto nedôveru snaží vštepiť náš spoločný nepriateľ – Rusko. Putin dobre vie, tak ako to vedel Stalin a ruskí cári pred ním, že Ukrajina a Poľsko sú neporaziteľné, keď konajú spoločne. Keď sa však nášmu spoločnému nepriateľovi podarí vzbudiť v nás vzájomnú nedôveru, Poľsko a Ukrajina čelia smrteľným výzvam. Poľsko-ukrajinské priateľstvo je však výzvou aj pre naše školy a univerzity, pre mentorov našej mládeže a pre naše cirkvi.”

 

Silný Tusk, zjednotený Brzeziński

V súčasnej situácii, keď náš európsky svet neustále smeruje k vojne s Ruskom, si musíme položiť tri, a vlastne jednu všeobecnú otázku: akú úlohu v tom zohráva Poľsko, kam my Poliaci smerujeme a k čomu? Odpoveď je jednoduchá. Stačí si pozorne, premyslene vypočuť vyhlásenia premiéra Donalda Tuska a veľvyslanca USA Marka Brzezińského z 1. júla tohto roku, ktoré odzneli na stretnutí s vojakmi v Jasenke. “Ukrajina vyhrá konflikt obrovským spôsobom vďaka poľským a americkým vojakom. Robíte veľkú vec,” povedal vtedy premiér Tusk.

Donald Tusk na kongrese Európskej ľudovej strany v Bukurešti
Na snímke poľský premiér Donald Tusk

Veľvyslanec Marc Brzeziński, parafrázujúc staré predvojnové poľské heslo zo septembra 1939 “Silní, jednotní, pripravení”, na stretnutí v Jasenke lámanou poľštinou povedal: “Spoločne zostaneme silní, nezávislí a bezpeční.” Poďakoval tiež Poliakom za nákup amerických zbraní a vyčlenenie 4 % poľského HDP na odstrašenie Ruska v rámci účasti Poľska v NATO.

.

 

Winkelried (obetovanie sa v prospech celku)

Pri pozornom počúvaní týchto prejavov som sa cítil akoby som nebol v svojom tele, pretože som si uvedomil, že Poľsko je predurčené stať sa Winkelriedom národov. A to takmer rovnako, ako to kedysi urobil tento legendárny rytier, tentokrát s cieľom zabezpečil mier na Ukrajine. Navyše Poliaci majú povolené chrániť celý svet pred Rusmi! Máme teda dočinenia so súborom naivných, infantilných želaní, ktoré sú zmesou winkelridizmu a mesianizmu!

Veľvyslanec Brzeziński mal slávnych predchodcov – v minulosti mesianistické ambície Poliakov využil Talleyrand a presvedčil ich, aby sa vydali na spoločnú výpravu s Napoleonom do Moskvy, ktorú Napoleon oficiálne nazval druhou poľskou vojnou.

 

Eskalácia!

Ursula von der Leyenová hneď po svojom vymenovaní za predsedníčku Európskej komisie vyhlásila, že jej hlavnou úlohou je vytvoriť veľkú európsku armádu s rozpočtom 500 miliárd eur.

.
švajčiarsky mierový summit o Ukrajine
Na snímke predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová

S akým cieľom? Podľa môjho subjektívneho hodnotenia chce ďalšiu sériu Drang nach Osten – ako v minulom storočí, ale len so zväčšenou armádou. Ursule von der Leyenovej dáva za pravdu poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski, ktorý tvrdí, že západné krajiny by mali využiť eskaláciu konfliktu na Ukrajine. Podľa jeho názoru sa to dá urobiť napríklad zabavením ruských zmrazených aktív. Sikorski tvrdí, že “Kremeľ možno poraziť”. “Musíme sa znovu naučiť používať hru na eskaláciu. Môžeme napríklad skonfiškovať všetkých 300 miliárd eur ruských aktív,” povedal na prednáške v britskej Ditchley Foundation. Citáty zo svojho prejavu politik zverejňuje na svojej stránke na sociálnej sieti X. Ruský prezident Vladimir Putin podľa neho pochybuje, že Západ má “dostatok odvahy” na konfiškáciu aktív. “Zatiaľ potvrdzujeme správnosť jeho uvažovania,” lamentoval Sikorski.

 

“Zvrhávame Kremeľ”

Sikorski si stále myslí, že vojna s Ruskom je len neškodnou “eskalačnou hrou”. Niečo ako počítačová hračka. Taká, ktorú môžete chvíľu hrať a potom si kľudne oddýchnuť. Minulý týždeň britské Timesy informovali, že viac ako 60 ruských exilových politikov sa zišlo vo Varšave, aby prediskutovali sedembodový “plán na zvrhnutie Kremľa”.

Predtým tá istá publikácia informovala, že bývalí politici, ktorí utiekli z Ruska, pripravujú sedembodový plán štátneho prevratu v Rusku. Plánuje sa najmä zavraždenie predstaviteľov moci, podpora Kyjeva a výzva na sankcie proti Moskve. Denník Times označuje za osobu zodpovednú za prípravu plánu na “zvrhnutie Kremľa” bývalého poslanca Štátnej dumy Ilju Ponomareva (V Rusku je uznaný za cudzieho agenta a zaradený na zoznam extrémistov a teroristov). Zaujímavé je, že na konferencii sa zúčastnili aj poľskí politici. Účastníci boli vo Varšave vrelo privítaní. Informovali o tom poľskí blogeri.

Generálporučík Viktor Sobolev, člen výboru Štátnej dumy pre obranu, sa vyjadril k mediálnej diverzii zorganizovanej proti Rusku. V rozhovore pre NEWS.ru generál pripomenul, že z Ruska utiekli asi dve desiatky politikov. Medzi nimi je aj bývalý premiér Michail Kasjanov (V Rusku je uznaný za cudzieho agenta).

“Sú to protirusky zmýšľajúci ľudia platení západnými špeciálnymi službami,” povedal Sobolev. Generál tiež poznamenal, že nedávne udalosti v Dagestane ukázali, že “západné špeciálne služby chcú destabilizovať situáciu v Rusku”. Sobolev nepochybuje o tom, že za teroristickými útokmi v republike stoja západné špeciálne služby. (…)

 

Bielorusko – pokus o eskaláciu

V súčasnosti prichádza z Bieloruska čoraz viac znepokojujúcich signálov. “Situáciu na bielorusko-ukrajinskej hranici charakterizuje rastúce napätie. Koalícia západných krajín rozpútala horúci konflikt v blízkosti nášho územia. Z ich strany dochádza k pokusom zatiahnuť Poľsko do vojny. V týchto zložitých podmienkach naša krajina robí všetko pre to, aby zachovala mier na bieloruskom území. Máme informácie, že Ukrajina sťahuje k našim hraniciam vojská, výzbroj a vojenskú techniku. Konkrétne v Žitomírskom oblúku sú rozmiestnené americké bojové vozidlá pechoty, viacnásobné raketomety, ťažké delostrelectvo dlhého dosahu a ďalšia technika,” povedal 29. júna zástupca veliteľa Síl pre špeciálne operácie Ozbrojených síl Bieloruska plukovník Vadim Lukaševič.

 

Žirinovského varovania a Putinov smútok

Ruský politik Vladimir Žirinovskij (nar. 25. apríla 1946, zomrel 6. apríla 2022) varoval novinára Fakty TVN, že ak vypukne “veľká vojna”, z Poľska nezostane nič, pretože je jednou z krajín, kde sa nachádzajú základne NATO. “Bude vypálené do tla,” povedal Vladimir Žirinovskij. A dodal, že “práve Poľsko bolo hlavným vojnovým štváčom druhej svetovej vojny”.

.
Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin

Žirinovskij povedal, že tretia svetová vojna je najdôležitejšie rozhodnutie, a preto by ho nemal prijať nikto iný ako hlava ruského štátu. “Som si istý, že rozhodnutie už bolo prijaté… Bude postupne vyslovené tak, aby to pochopili. Ľudia, potrebujete opäť spálenú Európu?” povedal politik. “No a čo zostane z Pobaltia? Nič nezostane. Sú tam lietadlá NATO, systém protiraketovej obrany v Poľsku… Takže Pobaltie, Poľsko, sú odsúdené na zánik. Budú rozmetané. Nezostane tam nič,” povedal Žirinovskij.

Keďže už roky pozorne sledujem verejné prejavy prezidenta Putina, sledujem aj reč jeho tela. Jeho tvár. Za posledných niekoľko mesiacov sa predtým pokojná tvár ruského prezidenta dramaticky zmenila. V jeho tvári vidím bolesť, utrpenie….. Ako tvrdil Vladimir Žirinovskij, ten výnimočný politik a politický vizionár, rozhodnutie bolo prijaté. Dá sa to vyčítať zo smutných očí prezidenta Putina. Jedinou otázkou, ktorá zostáva, je, kedy sa uskutoční.

 

Prečítajte si tiež

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:27

Pri útoku samovražedného atentátnika v somálskej metropole Mogadišo v stredu zahynulo desať ľudí. Bombu útočník nastražil v aute, ktorým vo vysokej rýchlosti narazil do kontrolného stanovišťa. K útoku sa prihlásila teroristická skupina aš-Šabáb.

15:25

Čína je pripravená pracovať s Ruskom na posilnení všestrannej praktickej spolupráce a partnerstva. Uviedol to v stredu čínsky premiér Li Čchiang na schôdzke v Moskve.

Li Čchiang Vladimir Putin
Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a čínsky premiér Li Čchiang si podávajú ruky počas stretnutia v Kremli v Moskve 21. augusta 2024
15:24

Na Slovensku musí skončiť doba lacnej pracovnej sily, ľudia si zaslúžia zarábať viac. Po stredajšom rokovaní vlády to uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD). Jedným z účinných nástrojov vlády je podľa neho zvyšovanie minimálnej mzdy. Tá by sa mala zvýšiť minimálne na úroveň 60 % priemernej nominálnej mesačnej mzdy.

15:23

Nové metodické usmernenie od Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) výrazne zjednoduší verejné obstarávanie v oblasti výskumu a vývoja, čo uľahčí realizáciu výskumných projektov. Usmernenie prispeje k zníženiu právnej neistoty spojenej s realizáciou verejných obstarávaní v oblasti výskumu a vývoja, informovala v stredu Výskumná a inovačná autorita (VAIA).

15:22

Miera nezamestnanosti v Chorvátsku sa v júli 2024 mierne zvýšila z historického minima v predchádzajúcom mesiaci.

15:22

Viac ako tretina nemeckých spoločností naďalej čelí nedostatku kvalifikovanej pracovnej sily. Ťažkosti pri hľadaní potrebných zamestnancov tento mesiac hlásilo 34 % oslovených podnikov, zatiaľ čo v apríli ich bolo 35 %, oznámil v stredu ekonomický inštitút Ifo na základe výsledkov svojho najnovšieho prieskumu.

15:19

Fond na podporu cestovného ruchu vo výške 20 miliónov eur bude distribuovať peniaze na jednotlivé projekty prostredníctvom výziev. Financie budú z rozpočtu ministerstva cestovného ruchu a športu, kam by mali byť prevedené zo všeobecnej pokladničnej správy, uviedol v stredu po rokovaní vlády minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi (nominant SNS).

15:19

Šesť najväčších kanadských bánk pravdepodobne vyčlení v 3. štvrťroku rezervy na krytie prípadných úverových strát za viac než 4 miliardy kanadských dolárov (CAD). Objem rezerv by tak mal byť o viac než štvrtinu vyšší než za rovnaké obdobie minulého roka. Predpokladajú to analytici, podľa ktorých za výrazným rastom rezerv na krytie strát je čiastočne rast počtu insolvencií a očakávania bánk, že tento trend bude pokračovať.

15:18

Americký reťazec obchodných domov Macy’s sa v 2. štvrťroku obchodného roka 2024/2025 vrátil k zisku. Ale jeho tržby opäť klesli, keďže domácnosti v dôsledku vysokých nákladov na pôžičky obmedzili svoje výdavky a čoraz viac sa zameriavajú na nákup základných potrieb.

15:18

Koaličná strana Hlas-SD by nesúhlasila so zrušením dvojpercentnej asignačnej dane. Tento návrh nie je ani súčasťou pripravovaného konsolidačného balíčka. Po stredajšom rokovaní vlády to vyhlásil podpredseda strany a minister práce Erik Tomáš.

15:11

Americký diskontný reťazec Target vykázal za 2. štvrťrok finančného roka 2024/2025 nárast tržieb aj zisku a väčší, ako mu predpovedali analytici z Wall Street. Domácnosti v USA si totiž stále strážia výdavky a vyhľadávajú výhodnejšie ceny.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke kvitnúci kaktus Mammillaria

Autor: FOTO TASR-Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

René Pavlík

Gustáv Murín

Ivan Štubňa

Zdeno Drdol

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali