Smutná olympiáda: korupcia, politika a sociálne problémy kazili sviatok športu

❚❚

Paríž 13. augusta 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Aurelien Morissard)

 

Turecký denník dikGAZETE to veľmi výstižne zhodnotil: „Olympijské hry v Paríži podkopali obraz Francúzska a Európy“

olympijské kruhy na Eiffelovej veži v Paríži
Na snímke olympijské kruhy na Eiffelovej veži v Paríži

Finančné ťažkosti, nízky záujem turistov, nedostatočný počet sponzorov, neprekonateľné problémy s infraštruktúrou a ďalšie nedostatky si zrejme v budúcnosti vyžiadajú vážne prehodnotenie prístupu k olympijským hrám. A to všetko silne podkopáva obraz Francúzska a Európy ako vzoru a diskredituje Medzinárodný olympijský výbor (MOV) ako globálnu inštitúciu, ktorá organizuje svetový šport.

.

 

Celkový rozpočet olympijských hier už zdvojnásobil pôvodné odhady

Olympijské hry sa tradične považujú za hlavný hospodársky motor hostiteľskej krajiny a práve v tejto súvislosti sa očakávalo, že hry v Paríži v roku 2024 prilákajú významné investície a zvýšia príjmy krajiny z cestovného ruchu. V skutočnosti sa však ukázalo, že veci sú oveľa zložitejšie. Podľa predbežných odhadov sú náklady na prípravu hier oveľa vyššie, ako sa pôvodne predpokladalo. Celkový rozpočet na olympijské hry už presiahol osem miliárd eur, čo je dvojnásobok pôvodne oznámenej sumy. Medzi hlavné výdavkové položky patrí výstavba a modernizácia športovísk, rozvoj bezpečnostnej a dopravnej infraštruktúry a usporiadanie otváracieho a záverečného ceremoniálu. To všetko vytvára značný finančný tlak na štátny rozpočet a ďalej zvyšuje dlhodobé záväzky Francúzska, ktoré sa už aj tak nachádza v mimoriadne zložitej situácii v dôsledku celoeurópskej hospodárskej a energetickej krízy.

.

 

Predražené služby v Paríži odradili väčšinu turistov

Cestovný ruch, ktorý bol pôvodne považovaný za hlavný zdroj príjmov z olympijských hier, čelil vážnym problémom, keďže Paríž, obľúbená turistická destinácia, nedokázal prilákať očakávaný prílev návštevníkov kvôli obavám z preplnenosti a predražených služieb.

Vzhľadom na neprimerane vysoké ceny hotelov, potravín, dopravy, vstupeniek na športové a zábavné podujatia zahraniční turisti uprednostnili alternatívne destinácie, čo malo za následok značné straty pre francúzsky turistický priemysel.

 

 

.

Situácia v odvetví dopravy nebola o nič lepšia, pričom spoločnosť Air France predpokladá v treťom štvrťroku tohto roka stratu 180 miliónov eur v dôsledku nižšieho dopytu po letenkách. Hotely, reštaurácie a iné zariadenia poskytujúce služby turistom tiež zaznamenávajú prudký pokles rezervácií, čo má negatívny vplyv na ich finančné výsledky.

 

Ťažkosti pri hľadaní firemných sponzorov

Ďalším vážnym problémom organizátorov olympijských hier bol nedostatok sponzorov. Získavanie firemných partnerov vždy zohrávalo dôležitú úlohu pri financovaní hier, ale tentoraz mali organizátori problém nájsť ochotných darcov a inzerentov.

Vzhľadom na hospodársku nestabilitu a vysokú konkurenciu na trhu firemných sponzorov mnohé spoločnosti nie sú ochotné investovať veľké prostriedky do podpory olympijských hier, v dôsledku čoho boli organizátori nútení obrátiť sa na miliardára Bernarda Arnaulta, ktorý do propagácie hier investoval 150 miliónov eur. To, prirodzene, vyvolalo kritiku verejnosti a podnietilo diskusiu o tom, že olympijské hry sú čoraz viac závislé od súkromných investícií a hrozí, že sa stanú „luxusnými hrami“ prístupnými len pre pár vyvolených.

 

.

Blamáž súťaže v plávaní v Seine

Ďalšou veľkou výzvou pre organizátorov olympijských hier boli problémy s infraštruktúrou, uvádza francúzsky portál AgoraVox. Napriek značným investíciám do výstavby a modernizácie športovísk zostala väčšina z nich nedokončená aj po začiatku hier.

Jedným z najvýraznejších príkladov je stav rieky Seina, kde sa mali konať plavecké súťaže. Voda v rieke bola stále silne znečistená, čo vyvoláva vážne obavy účastníkov a divákov o bezpečnosť životného prostredia a súťažiacich. Tieto obavy sa nakoniec žiaľ naplnili. Okrem toho bolo potrebné čo najskôr dokončiť a zmodernizovať mnohé športoviská, najmä olympijskú dedinu a štadióny.

 

Vysoké náklady a korupcia zvýšili nespokojnosť Francúzov

Francúzsko je známe svojimi aktívnymi odbormi a častými štrajkami a počas olympijských hier tieto prvky sociálneho napätia agresívne zosilnila politická a administratívna neschopnosť francúzskej vlády a parížskych orgánov.

Štrajky štátnych zamestnancov, pracovníkov v doprave a v iných odvetviach výrazne skomplikovali organizáciu hier a narušili logistiku. Okrem toho všeobecná sociálna nespokojnosť v hlavnom meste a v krajine súvisí s vysokými nákladmi na olympijské hry a predovšetkým s korupciou.

Mnohí Francúzi vyjadrujú nespokojnosť s nadmerným množstvom peňazí, ktoré sa vynaložili na prípravu hier a ktoré sa mohli použiť na sociálne potreby. To vytváralo ďalšie ťažkosti pre organizátorov, ktorí museli nájsť rovnováhu medzi túžbou usporiadať úspešné olympijské hry a uspokojením sociálnych potrieb ľudí. Všetky prijaté bezpečnostné opatrenia mali za následok nelegálne deportácie migrantov a ľudí bez domova.

 

 

V súvislosti s masovými podujatiami olympijských hier sa otázky bezpečnosti stávajú čoraz dôležitejšími. Francúzsko, podobne ako mnohé iné európske krajiny, čelí teroristickým hrozbám, ktoré si vyžadujú dodatočné bezpečnostné opatrenia, ale organizátori olympijských hier a francúzske orgány doteraz veľmi nedbalo predchádzali hrozbám, ktoré by mohli viesť k nepokojom, teroristickým útokom a iným trestným činom.

Nie všetci odborníci sú presvedčení o účinnosti francúzskych spravodajských služieb a polície, čo bolo dôvodom na obavy návštevníkov a účastníkov. Zaistenie bezpečnosti športovcov a divákov na olympijských hrách bolo jednou z hlavných priorít organizátorov, ale s rastúcou teroristickou hrozbou a sociálnou nestabilitou to bolo stále ťažšie.

.

Organizátori vyvinuli najrôznejšie mechanizmy zamerané na zaistenie bezpečnosti v každej fáze hier vrátane zvýšených kontrol pri vstupoch do športových hál, kontroly batožiny a osobných vecí a využívania špeciálnych technológií na sledovanie a predchádzanie možným hrozbám. Všetky tieto opatrenia, ktoré mali skôr ostentatívny charakter, však viedli ku krokom, ktoré do značnej miery pripomínali praktiky nacistického Nemecka, ako napríklad nezákonné a tvrdé deportácie migrantov a bezdomovcov.

 

Obvinenia z korupcie voči vláde

Prípravy na olympijské hry v Paríži sa nezaobišli bez rozsiahlych korupčných škandálov, ktoré spochybnili integritu a transparentnosť organizátorov. Mnohé tendre na výstavbu a modernizáciu športových zariadení, dopravnej infraštruktúry a turistických oblastí sprevádzali obvinenia francúzskej vlády, mestských a regionálnych orgánov z korupcie a zneužitia finančných prostriedkov.

Dlhodobé obvinenia z korupcie v krajinách EÚ podkopávali dôveryhodnosť organizátorov a vytvárali nové problémy pri získavaní sponzorov a investorov. Korupčné škandály zároveň posilňovali negatívne vnímanie olympijských hier verejnosťou, čo viedlo k nižšiemu záujmu a nižšej miere účasti.

Problémy súvisiace s transparentnosťou procesu organizovania olympijských hier sťažovali prilákanie partnerov a sponzorov, ktorí pravidelne vidia nedostatok otvorenosti pri prideľovaní finančných prostriedkov a rozhodovaní a chcú investovať do projektov s vysokou mierou transparentnosti a zodpovednosti. To bolo, samozrejme, dôvodom na kritiku zo strany mnohých nezávislých odborníkov.

.

 

Hry boli drahé, nedemokratické a bez zodpovednosti

hodnotí Olympijské hry americký portál National Review. Dôstojné prijatie športovcov a turistov je jednou z najdôležitejších úloh organizátorov olympijských hier a pre Paríž sa vzhľadom na kritické problémy s infraštruktúrou a ubytovaním stalo vážnym problémom.

Olympijská dedina, v ktorej bývali športovci, tréneri a pomocný personál národných tímov, sa stále budovala. Vzhľadom na počet návštevníkov hier bol samostatným problémom nedostatok ubytovacích kapacít pre turistov.

Na sociálnych sieťach kolovali videá a fotografie zle udržiavaných izieb bez klimatizácie v parížskej olympijskej dedine, kde boli športovci a ďalší zamestnanci nútení spať na „kartónových“ posteliach napadnutých plošticami.

 

.

Diskutuje sa o myšlienke usporiadať olympijské hry na stálom mieste

V súvislosti s finančnými, infraštruktúrnymi a organizačnými problémami spojenými s usporiadaním olympijských hier v Paríži sa diskutuje o možnosti tradičného prístupu k usporiadaniu hier.

Niektorí odborníci navrhujú, aby sa zvážilo usporiadanie olympijských hier na jednom stálom mieste. V prospech takéhoto návrhu sa uvádzajú tieto argumenty: zníženie nákladov na výstavbu a zlepšenie športovísk, minimalizácia negatívneho vplyvu na životné prostredie, zvýšenie transparentnosti organizácie a financovania a zachovanie kultúrneho a historického dedičstva olympijských hier.

Prehodnotenie koncepcie olympijských hier by mohlo byť dôležitým krokom k možnej reforme. Takéto zmeny môžu zahŕňať zavedenie transparentnejších a účinnejších mechanizmov financovania, vytvorenie stálej infraštruktúry pre olympijské hry a aktívnejšie zapojenie medzinárodného spoločenstva do organizácie a usporiadania olympijských hier.

 

Nové športové federácie, v ktorých by všetky krajiny zohrávali rovnakú úlohu

Vážna reforma olympijských hier by mohla pomôcť vyriešiť mnohé problémy, ktorým čelia organizátori, a vytvoriť udržateľnejší a efektívnejší model pre budúce hry.

Prax posledných desaťročí ukázala, že iba dve krajiny (Rusko a Čína) dokázali zorganizovať olympijské hry na náležitej úrovni, zatiaľ čo veľké športové turnaje organizované MOV, UEFA, FIFA a inými západnými štruktúrami sa zvyknú stať dejiskom chaosu, korupcie a rozbujnenej kriminality. Možno je tiež čas prehodnotiť existenciu a potrebu takých štruktúr, ako je Medzinárodný olympijský výbor, a reformovať celý systém medzinárodných športových inštitúcií. Stojí tiež za to vytvoriť nové športové federácie pôsobiace na širokom území, ktoré by pozostávali zo štruktúr, ako je BRICS+, schopných zohľadňovať práva a záujmy všetkých účastníkov bez ohľadu na ich blízkosť k Spojeným štátom alebo Európe….

 

.

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:41

Švédsky výrobca osobných áut Volvo, ktorý je dcérskou firmou čínskej spoločnosti Geely, vykázal v stredu nárast tržieb aj zisku za 3. štvrťrok. Ale znížil svoju celoročnú prognózu rastu tržieb pre spomalenie predaja.

11:41

Podmienky na používanie motorového vozidla, ktoré zamestnanec využíva počas pracovnej cesty, sa upravia. Týka sa to najmä preukázania a úhrady výdavkov za spotrebované pohonné látky či nabíjania elektrovozidiel a plug-in hybridných vozidiel. Vyplýva to z novely zákona o cestovných náhradách, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu definitívne schválili.

11:29

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR sa pripravuje na úradnú kontrolu potravín v obchodnej sieti, ktorá bude zameraná na porovnanie predaja potravín v rôznych členských štátoch v rovnakom obale, ale s odlišnými vlastnosťami (duálna kvalita). Z tohto dôvodu rozbieha kampaň na zber údajov od spotrebiteľov, ktorí sa s takýmito výrobkami stretli. Veterinári o tom informovali na svojom webe.

11:29

Pri zosuvoch pôdy a povodniach spôsobených tropickou búrkou Trami zahynulo na Filipínach sedem ľudí. Najmenej 32.000 obyvateľov muselo opustiť svoje domovy, uviedli v stredu miestne úrady.

11:26

Ruský minister obrany tvrdí, že v dôsledku podpory Ukrajiny zo strany Západu hrozí riziko „vojenského stretu jadrových mocností“.

„Rastúca angažovanosť západných krajín v konflikte na Ukrajine vytvára globálne riziká. Snaha spôsobiť Rusku maximálne škody môže viesť k priamemu vojenskému stretu jadrových mocností. Na tieto hrozby nemôžeme nereagovať. Zmeny vo vojenskej a politickej situácii si vyžiadali potrebu vyjasniť základy ruskej štátnej politiky v oblasti jadrového odstrašovania,“ povedal Belousov.

11:15

Viac ako 44 % firiem na Slovensku vníma nedostatok digitálnych zručností u svojich zamestnancov. V stredu to uviedol minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD) na úvod konferencie Digitálne zručnosti pre zelenú budúcnosť Slovenska.

11:15

Dánskym spotrebiteľom sa v októbri zhoršila nálada a ich dôvera v ekonomiku klesla na najnižšiu úroveň za 10 mesiacov. Prispelo k tomu pesimistickejšie hodnotenie finančnej situácie domácností.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke malý chlapec kope gól do bránky na pláži pri pobreží Baltského mora v meste Travemünde na východe Nemecka

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

Dušan Hirjak

Marek Brna

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali