Bratislava 20. decembra 2021 AKTUALIZOVANÉ (SITA/HSP/Foto:SITA-Jana Birošová,TASR-Martin Baumann,Dano Veselský,SITA-Branislav Bibel)
Hnutie Sme rodina podporuje otvorenie gastro prevádzok od 25. decembra pre očkovaných a s prekonaním ochorenia COVID-19, chce to navrhnúť a presadiť na koaličnej rade v pondelok večer
Ako informoval predseda parlamentu a líder hnutia Boris Kollár po stretnutí so zástupcami gastra a cestovného ruchu, sú za ich otvorenie, pretože počet pacientov v nemocniciach klesá.
„Túto vec budem podporovať a po 9. januári, keď sa ukáže, že počet chorých v nemocniciach bude pribúdať, potom pravdepodobne zase zavrieme celý štát po vzore Rakúska, Česka, Poľska,” povedal Kollár v súvislosti s jednou z hlavných požiadaviek gastra na otvorenie prevádzok.
„Rešpektujú, že to bude iba OP, budú to veľmi tvrdo dodržiavať. Podporujem Richarda Sulíka v tejto aktivite, podporujem ľudí, ktorí prišli a poukázali na to,” vyhlásil predseda parlamentu. Treba podľa neho dodržať iba zdravý sedliacky rozum, keď môžu byť otvorené podnikové jedálne v celej ekonomike, označil za nezmysel obmedzovať gastro sektor.
Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nom. Sme rodina) informoval, že otvorenie stravovacích zariadení im dovolí nadýchnuť sa a fungovať aspoň v režime OP.
„To je najrýchlejšia forma pomoci a zároveň aj verejne dávam vyhlásenie, že na ministerstve dopravy sa budeme zaoberať zvýšením sadzieb a kompenzácií pre sektor cestovného ruchu. Rozpočet na to zatiaľ máme, ale je to otázka skôr týždňov, mesiacov, v prípade pomoci de minimis to ide na protimonopolný úrad a v prípade veľkej schémy pomoci to ide až na Európsku komisiu,” povedal Doležal s tým, že rozhodnutie možno očakávať približne v tejto veci vo februári.
Doležal upozornil, že ľudia zo Slovenska cestujú do zahraničia za rekreáciou, wellnessom, do reštaurácií a potom sa v ten istý deň vracajú späť.
„Možno toto je ešte väčšie riziko, ako keby sme mali veľmi prísne otvoriť gastro prevádzky v režime OP. Je to najefektívnejšia forma pomoci,” uviedol minister dopravy s tým, že debata so zástupcami gastra a cestovného ruchu bola veľmi konštruktívna.
„Ľudsky ich veľmi chápem, ale teraz treba, verím, že dnes večer sa to podarí, dosiahnuť už len politickú dohodu,” očakáva Doležal.
.
Zástupcovia gastra a cestovného ruchu popri otvorení prevádzok žiadajú aj zvýšenie miery pomoci z rezortu dopravy z 10 na 20 percent fixných nákladov. Ich miera v tomto sektore je podľa ministra priemerne 10 percent. „Diskutovali sme o tom, že si vieme predstaviť, že to bude selektívne, hotel s bazénom bude mať inú sadzbu, lyžiarske stredisko, reštaurácie a cestovné agentúry tiež inú sadzbu,” dodal Doležal. Dôležité bude podľa neho neho obhájiť to pred Európskou komisiou, resp. pred protimonopolným úradom.
Otvorenie gastro zariadení je podľa šéfa hotelierov aktuálne ich hlavná požiadavka
Prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) Marek Harbuľák považuje otvorenie gastronomických prevádzok momentálne za hlavnú požiadavku. To je podľa neho asi najlepší recept na prekonanie súčasného ťažkého obdobia pandémie koronavírusu.
„Sme si samozrejme vedomí, aká je epidemiologická situácia na Slovensku, ale ak sa situácia zlepšuje, tak to vnímame tak, že podmienky sú voči nám diskriminačné. Preto žiadame otvoriť, chceme sa prispôsobiť podmienkam, aké majú iné odvetvia, iné služby a sme pripravení ich dodržiavať aj kontrolovať,” informoval Harbuľák v pondelok po stretnutí zástupcov cestovného ruchu a gastra s predsedom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina) a ministrom dopravy a výstavby Andrejom Doležalom (nom. Sme rodina).
Predstavitelia pandémiou najviac postihnutého odvetvia ekonomiky predtým rokovali aj na ministerstve dopravy, pričom oslovujú všetky relevantné ministerstvá s rovnakými požiadavkami. Okrem otvorenia gastro zariadení k ním patria aj zvýšenie súčasnej priemernej úrovni pomoci z rezortu dopravy z 10 percent fixných nákladov či zníženie dane z pridanej hodnoty na 10 percent od apríla budúceho roka.
„Snažíme sa stále všade na tých istých miestach poukazovať na problémy, ktoré máme. Kým prvú vlnu sme prežili vďaka finančným rezervám, ktoré podnikatelia mali, druhú vďaka štátnej pomoci, tretiu už bohužiaľ nemáme z čoho,” upozornil Harbuľák, ktorý je aj prezidentom Zväzu cestovného ruchu SR.
Preto podľa neho poukazujú na to, že jediným, alebo najlepším riešením je otvoriť a ak majú zostať zatvorení, tak žiadajú primerané kompenzácie, ktoré im naozaj pomôžu prežiť toto obdobie.
V súvislosti s plánovaným otvorením hotelov od 25. decembra poukázal na zmätky v komunikácii z minulého týždňa o tom, či budú otvorené aj hotelové reštaurácie alebo nie.
„To v konečnom dôsledku spôsobuje, že ľudia sú zmätení, rezervácie si nerobia takým tempom, alebo možno váhajú nad tým, či si urobia rezerváciu. Niekedy dezinterpretácia, alebo zlá interpretácia podmienok nám robí zbytočné škody, ktorým sa dalo predísť,” dodal Harbuľák.