Služby Centra právnej pomoci by mohli byť dostupnejšie širšiemu okruhu ľudí

❚❚

Bratislava 22. augusta 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Služby Centra právnej pomoci (CPP) by mohli byť dostupnejšie širšiemu okruhu ľudí. Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR navrhuje okrem iného zvýšiť príjmovú hranicu klientov, ktorá je jednou z podmienok pre priznanie nároku na poskytnutie právnej pomoci. Vyplýva to z návrhu novely zákona o poskytovaní právnej pomoci osobám v materiálnej núdzi, ktorý bol predložený do medzirezortného pripomienkového konania (MPK)

17. schôdza Národnej rady SR
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD)

“Navrhuje sa zvýšenie hranice materiálnej núdze pre priznanie nároku na poskytnutie právnej pomoci, rozšírenie okruhu oprávnených osôb, zavedenie možnosti odpustiť poplatok za predbežnú konzultáciu a určenie maximálnej hornej hranice finančnej účasti oprávnenej osoby na poskytovaní právnej pomoci,” uvádza ministerstvo v predkladacej správe k legislatívnemu návrhu.

.

Bezplatnú právnu pomoc v súčasnosti poskytujú centrá oprávneným osobám s príjmom do 1,4-násobku sumy životného minima. Navrhuje sa zvýšenie tejto hranice na 1,8-násobok. V prípade právnej pomoci s finančnou účasťou sa navrhuje rozpätie od 1,8- po 2,1-násobok sumy životného minima. Navrhuje sa ponechať možnosť priznať právnu pomoc z dôvodov hodných osobitného zreteľa.

Na priznanie nároku na poskytnutie právnej pomoci zákon vyžaduje kumulatívne splnenie troch podmienok. Okrem stavu materiálnej núdze aj skutočnosť, že nejde o zrejmú bezúspešnosť sporu. Hodnota sporu by mala zároveň prevyšovať 2,1-násobok sumy životného minima okrem sporov, v ktorých nie je možné hodnotu sporu vyčísliť.

.

Navrhuje sa aj úprava, ktorej cieľom je odstránenie administratívnej záťaže v rámci konania o poskytnutí právnej pomoci a uľahčenie komunikácie s dotknutými subjektami, najmä s určenými advokátmi a mediátormi.

“Návrh zákona rovnako tak zvyšuje poplatok za predbežnú konzultáciu o 50 centov a súčasne zavádza poplatok za spracovanie žiadosti o poskytnutie právnej pomoci v konaní o oddlžení,” doplnilo ministerstvo.

Účinnosť predkladaného návrhu zákona sa navrhuje 1. januára 2025.

Riaditeľka centra právnej pomoci Anna Peťovská na štvrtkovej tlačovej konferencii vyjadrila potešenie, že bola novela zákona predložená do medzirezortného pripomienkového konania. Avizovala aj kroky smerujúce k pomoci dôchodcom, slabozrakým a nevidiacim. Napríklad v podobe vydania informačnej brožúry či plánu vyčleniť pre tieto skupiny obyvateľstva konzultačný deň.

Vláda na stredajšom (21. 8.) rokovaní zároveň odobrila koncepciu činnosti Centra právnej pomoci na roky 2024 až 2026.

.

“Hlavným cieľom do budúcnosti je pomoc najmä najchudobnejším skupinám obyvateľstva na Slovensku, a to tým spôsobom, že sa vláda zaviazala prijať opatrenia na rozšírenie bezplatnej právnej pomoci pre najchudobnejších,” povedal na štvrtkovej tlačovej konferencii minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD).

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:32

Spotrebiteľské organizácie upozorňujú na manipulatívne praktiky videohier. Spoločnosť ochrany spotrebiteľov (S.O.S.) so sídlom v Poprade a ďalších 21 členov Európskej spotrebiteľskej organizácie BEUC poslalo európskej sieti orgánov na ochranu spotrebiteľov CPC-Network oficiálnu sťažnosť. Týka sa nekalých praktík výrobcov videohier ako Fortnite, EA Sports FC 24, Minecraft a Clash of Clans. Informovala o tom projektová manažérka S.O.S. Petra Čakovská.

13:31

Pri žiadosti o prvú hypotéku treba mať tento krok detailne premyslený, mať dostatočnú rezervu, stabilný príjem a kvalitne zabezpečené riziká. Upozornil na to oblastný riaditeľ Swiss Life Select Slovensko Ladislav Smoroň s tým, že prvú hypotéku si väčšinou berú ľudia vo veku približne 30 rokov, ktorí si chcú zaobstarať vlastné bývanie.

13:30

 Medzinárodná agentúra pre energetiku znížila svoju prognózu rastu dopytu po rope v tomto roku o 70.000 barelov (1 barel = 159 litrov) denne (bpd) na 900.000 bpd. Ako hlavný dôvod uviedla spomalenie dopytu v Číne, ktorá je najväčším svetovým dovozcom ropy.

13:28

Umelá inteligencia sa dostáva aj do centier zdieľaných podnikových služieb, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri vytváraní nových pracovných miest. Z pohľadu príjmov štátneho rozpočtu sú centrá tretím najväčším odvetvím národného hospodárstva. Umelá inteligencia a automatizácia procesov dokáže v tomto sektore odbremeniť zamestnancov od rutinnej práce, poradiť im a prezentovať relevantné informácie. Informovala o tom Americká obchodná komora v SR v rámci Festivalu budúcnosti.

13:26

Pomer ľudí v ekonomicky aktívnom a neaktívnom veku na Slovensku prudko klesá. V súčasnosti je na úrovni 1,92 ku jednej pričom do roku 2050 klesne podľa údajov Organizácie spojených národov na 1,32 ku jednej. Najvyššiu úroveň 2,6 ku jednej dosiahol pomer ľudí v ekonomicky aktívnom a neaktívnom veku v roku 2009. Poukázal na to v aktuálnom ekonomickom prehľade Inštitút pre stratégie a analýzy.

13:22

Pri znalostiach aj záujme o investície do kryptomien sú Slováci výrazne rozdelení. Aktuálne ich vlastní 16 % Slovákov, pričom 28 % sa o obchodovanie s nimi zaujíma. Celkovo 51 % Slovákov kryptomeny dobre pozná alebo si myslí, že sa v nich orientuje. Naopak, 49 % ich vôbec nepozná alebo o nich nemá bližšie informácie.

13:04

Prezident SR Peter Pellegrini prijal na spoločnom obede lídrov koaličných strán Roberta Fica (Smer-SD), Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) a Andreja Danka (SNS). O témach štvrtkového stretnutia bude prezidentská kancelária informovať v tlačovom vyhlásení v priebehu dňa.

Stretnutie predsedov koaličných strán s prezidentom SR Petrom Pellegrinim
Na snímke sprava prezident SR Peter Pellegrini, predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), podpredseda parlamentu SR Andrej Danko (SNS) a minister vnútra SR Matúš Šutaj-Eštok (Hlas – SD)
12:19

 Turecko vyšetruje zabitie americko-tureckej aktivistky Aysenur Eygiovej počas protestu na okupovanom Západnom brehu Jordánu. Oznámil minister spravodlivosti Yilmaz Tunc a dodal, že Ankara bude naliehať na OSN, aby prijala okamžité opatrenia.

12:18

 V Rakúsku sa od začiatku roka potvrdilo už 502 prípadov ochorenia na rubeolu, informovala Agentúra pre zdravie a bezpečnosť potravín.

12:17

 V meste Gao na severe afrického štátu Mali sa po rokoch odkladov začína obnova hlinenej hrobky dynastie Askíjovcov, ktorá bola nedávno ešte viac poškodená výdatnými lejakmi – jedným z dôsledkov zmeny klímy.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke z NASA ruská kozmická loď Sojuz MS-26 s trojčlennou posádkou v zložení Alexej Ovčinin, Ivan Vagner (obaja Rusi) a Donald Pettit (Američan) na palube počas jej štartu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane

Autor: TASR/AP-Bill Ingalls

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali