Slovenských legionárov pripomína matičná pamätná tabuľa v Bratislave

❚❚

Bratislava 8. novembra 2021 (HSP/Foto:matica)

 

Slovenských legionárov v česko-slovenských légiách 1914 – 1920 si pripomenie Matica slovenská odhalením pamätnej tabule symbolicky na budove bývalej Legiobanky v Bratislave. Podujatie sa uskutoční po ročnom odklade z dôvodu pandémie, a to 11. novembra 2021 o 15.00 hod. pri príležitosti 101. výročia ukončenia sibírskej anabázy a návratu posledných slovenských príslušníkov česko-slovenských légií do vlasti

Odhalenie pamätnej tabule
Pozvánka

Unikátny pamätník je venovaný slovenskej účasti v zahraničnom odboji a prierezovo pripomína známe i neznáme slovenské legionárske osobnosti. „Slovenských legionárov by mala spoločnosť oveľa viac oceniť, pretože výrazne prispeli k začatiu nového slovenského národného a demokratického života po rozpade rakúsko-uhorskej monarchie. Bez česko-slovenských légií by slovenskí a českí politici v prvom zahraničnom odboji 1914 – 1918 len ťažko presvedčili Dohodové mocnosti, aby sa priklonili k vzniku prvého Česko-Slovenska. Za vznik tejto početnej zahraničnej odbojovej armády vďačíme predovšetkým ministrovi a generálovi Milanovi Rastislavovi Štefánikovi,” priblížil predseda MS Marián Gešper. Pamätná tabuľa je už umiestnená na budove bývalej Legiobanky, súčasnej Eximbanky, na Grösslingovej ulici v Bratislave.

.

Medzi slovenskými legionármi sa nachádzajú aj viaceré slovenské národné i matičné osobnosti. „Na zápase o oslobodenie Slovenska spod maďarizácie sa v česko-slovenských légiách priamo zúčastnili aj členovia i aktivisti Matice slovenskej ako Janko Jesenský, Jozef Gregor Tajovský, Vladimír Daxner, Mikuláš Gacek, Jozef Honza-Dubnický, Rudolf Klačko, Martin Oríšek, či generáli Rudolf Viest a Jozef Martin Kristin, otec herečky Evy Kristinovej,” doplnil predseda MS. Po odhalení pamätnej tabule bude nasledovať historický odborný seminár o 16.00 hod. v Knižnici slovenskej štátnosti MS na Grösslingovej ulici v Bratislave.

V roku 1920 sa definitívne vrátili do vlasti poslední česko-slovenskí legionári z vojnovej Sibíri, čím zvŕšili svoje legionárske pôsobenie. Posledný 36. lodný transport 720 česko-slovenských vojakov sa nalodil 2. septembra 1920 na loď Heffron. Po mesačnej plavbe sa loď doplavila do prístavu Terst presne 11. novembra 1920, teda na druhé výročie ukončenia prvej svetovej vojny. Domov sa legionári vrátili už do zmenených politických a spoločenských pomerov.

.

Redakciu informovala Veronika Grznárová, hovorkyňa Matice slovenskej.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

19:44

Bývalá dánska panovníčka Margaréta II., ktorá v januári abdikovala, si začiatkom týždňa pri páde poranila krk a zlomila ruku, pričom ju nakrátko hospitalizovali. Oznámil to v piatok kráľovský palác, informuje agentúra AFP.

19:35

Na pohreb bývalého talianskeho futbalového reprezentanta Salvatoreho “Tota” Schillaciho prišli tisíce fanúšikov. Niekdajší útočník zomrel v stredu vo veku 59 rokov po boji s rakovinou hrubého čreva.

Salvatore "Toto" Schillaci
Rakva s pozostatkami bývalého talianskeho futbalistu Salvatoreho Schillaciho je vystavená v katedrále počas pohrebného obradu v Palerme v piatok 20. septemra 2024
19:33

Ministri srbskej vlády v piatok odsúhlasili plán na opätovné zavedenie povinnej vojenskej služby, ktorú v krajine zrušili pred 14 rokmi. Podľa agentúry Reuters, citovanej TASR, o tom v piatok informoval srbský prezident Aleksandar Vučič, ktorý tento súhlas privítal ako dôležitý krok k zlepšeniu pripravenosti krajiny na obranu.

19:25

Vedúci ekonomický index v USA pokračoval v auguste v poklese, tempo poklesu sa však v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom zmiernilo. Navyše, pokles bol miernejší aj v porovnaní s očakávaniami ekonómov.

19:25

Mestský úrad v Klagenfurte, metropole rakúskej spolkovej krajiny Korutánsko, v piatok oznámil, že pitná voda bola na niektorých miestach kontaminovaná enterokokmi. Zdravotný úrad preto preventívne odporúča piť v celom meste len prevarenú vodu.

19:25

Portugalsko dostalo pod kontrolu už aj posledné lesné požiare vyčíňajúce na severe krajiny. Oznámili to v piatok tamojší hasiči, informuje agentúra AFP.

18:58

Venezuelský opozičný líder Edmundo González Urrutia, ktorý kandidoval v júlových prezidentských voľbách, v piatok uviedol, že hľadal diplomatický azyl po tom, ako ho varovali, že venezuelské bezpečnostné zložky prezidenta Nicolása Madura “po ňom idú”.

18:58

Mladého muža zadržaného po útoku nožom v holandskom meste Rotterdam, pri ktorom prišla o život jedna osoba a ďalšia utrpela vážne zranenia, podozrievajú z vraždy s teroristickým motívom. V piatok to oznámila holandská prokuratúra.

18:56

Poľská centrálna banka pokračuje vo výraznom zvyšovaní zlatých rezerv. Uviedla to banka s tým, že ku koncu augusta dosiahli jej zlaté rezervy v prepočte zhruba 29 miliárd eur.

18:55

Ruská vláda zvažuje výrazné zvýšenie jednorazového príspevku, ktorý musia zahraničné podniky, opúšťajúce ruský trh, zaplatiť do štátneho rozpočtu. Takzvanú daň z odchodu plánuje vláda zvýšiť oproti súčasnej hodnote takmer trojnásobne na 40 %. Uviedol to v piatok denník RBC, na ktorý sa odvolala agentúra Reuters.

18:55

Financovanie nových jadrových zdrojov v krajinách OECD a v rozvojových krajinách, pripravenosť jadrového dodávateľského reťazca, rozvoj kvalifikovanej pracovnej sily či výstavba malých modulárnych reaktorov boli témami ministerskej konferencie Roadmaps to New Nuclear v Paríži. Slovensko na konferencii zastupoval štátny tajomník Ministerstva hospodárstva (MH) SR Kamil Šaško. V piatok o tom informoval tlačový odbor MH SR.

18:53

Ak obce vytvárajú neúčinný systém kontroly, porušujú tým zákon o obecnom zriadení. Výkon dozoru nad dodržiavaním zákonov obcami patrí prokuratúre. Uviedol to pre TASR tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR, v reakcii na zistenia Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vtáky sa kúpu vo fontáne v ruskom Petrohrade

Autor: TASR/AP-Dmitri Lovetsky

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali