Do slovenských kín príde vo štvrtok roadmovie Trabantem tam a zase zpátky

❚❚

Bratislava 10. apríla 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Alexandra Moštková)

 

Vo štvrtok prichádza do slovenských kín roadmovie Trabantem tam a zase zpátky českého režiséra Dana Přibáňa. Po viacerých cestách, počas ktorých Přibáň s priateľmi navštívili rôzne kúty sveta, sa teraz medzinárodná slovensko-česko-poľská posádka vydáva z Indie do Čiech

Ilustračné foto

Siedmi kamaráti prejdú počas piatich mesiacov vo dvoch trabantoch, fiate a na jawe cez Nepál, Pakistan, Čínu, Tadžikistan, Kirgizsko, Uzbekistan, Rusko, Ukrajinu a Slovensko, pričom prekonajú Himaláje aj diktatúry, zdolajú výškové rekordy i viacero nástrah. Mnohokrát ide naozaj do tuhého, sedem dobrodruhov si však v ťažkých chvíľach vždy nejako poradí a dokáže si, do veľkej miery aj vďaka čiernemu humoru a sebairónii, udržať potrebný nadhľad.

.

Partička cestovateľov je tak podľa Přibáňa dôkazom, že človek nepotrebuje drahé terénne vozy, aby prešiel celý svet. „Teraz nás to už baví. Keď sme šli na trip po Hodvábnej ceste, chceli sme len dokázať, že to tým autíčkom vôbec ide, s tým, že sme si vtedy ani my sami vlastne neboli tak úplne istí, či sa to podarí… A keď to vyšlo, splnili sme si ďalší sen a prešli sme Afriku. Z týchto dvoch ciest sme natočili prvé amatérske filmy, pričom v Afrike sme už zistili, ako ich asi chceme robiť. Stanovili sme si, aby to boli do menšej miery dokumenty a omnoho viac dobrodružné filmy o zážitkoch. Tak sme to chceli vlastne urobiť už predtým, ale nevedeli sme, ako na to. Prvé dva filmy sme zavesili len na internet, no keďže nás baví posúvať sa a zistili sme, že ľudí baví sa na to, čo točíme, pozerať, tak film o ceste Južnou Amerikou sme spravili už rovno pre kiná. Baví nás tie filmy robiť a sme radi, že na ne ľudia chodia. Je to žáner, ktorý nás jednoducho teší, nič hlbšie za tým netreba hľadať,“ poznamenal Přibáň v rozhovore pre agentúru SITA.

Hromadenie materiálov si podľa vlastných slov vychutnal, a to i napriek tomu, že ich nakrúcanie na ceste miestami celkom zdržalo. „Celé je to o nejakom vývoji, niektoré zábery sme museli natočiť aj na viackrát. Film vznikal len na našej amatérskej báze, nemali sme v aute žiadneho profesionála, ja som len všetkých ukecal, že to urobíme a dal som do toho všetky svoje peniaze,“ zasmial sa režisér. „Točili sme to len podľa vlastného úsudku – tak, ako sa nám to zdalo najlepšie. Veľa záberov sme nakrútili aj pomocou dronu, ten strašne šetrí čas a nervy. A keď sme sa vrátili s materiálom domov, vstúpila do toho Česká televízia,“ priblížil Přibáň.

.

Kameru počas cesty držal v ruke Zdeněk Krátký, o strih sa následne postaral Michal Novák a zvuk si vzal na starosť Petr Kapeller. Producentom filmu je Jiří Konečný, ktorý sa podieľal aj na roadmovie Všetko bude (2018) Olma Omerzu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:03

Americký republikánsky kandidát na post prezidenta Donald Trump vylúčil možnosť opätovnej kandidatúry v prezidentských voľbách v roku 2028, ak v nadchádzajúcich novembrových voľbách neuspeje, vyplýva z rozhovoru, ktorý bol odvysielaný v nedeľu.

Včera 19:23

Sociálni demokrati kancelára Olafa Scholza v nedeľu vo voľbách v spolkovej krajine Brandenbursko tesne predbehli Alternatívu pre Nemecko (AfD). Vyplýva to z volebných odhadov (exit polls) zverejnených krátko po uzavretí volebných miestností.

Včera 19:21

Stovky Tunisanov v nedeľu protestovali proti prezidentovi Kajsovi Saídovi, ktorého obvinili z prehlbovania autoritárskej vlády a potláčania politickej súťaže dva týždne pred prezidentskými voľbami.

Včera 19:01

Britský premiér Keir Starmer v nedeľu sľúbil, že bude chrániť verejné služby a vylúčil úsporné opatrenia. Povedal to pred výročnou konferenciou Labouristickej strany, ktorá sa po 15 rokoch v opozícii v júli ujala vlády.

Včera 18:12

V nedeľňajších voľbách do krajinského parlamentu vo východonemeckej spolkovej krajine Brandenbursko sa očakáva vysoká volebná účasť, uviedli úrady. Do 14.00 h sa podľa administrátora volebných miestností zúčastnilo na voľbách 46,1 percenta oprávnených voličov.

Včera 17:41

Regionálna vojenská eskalácia nie je v najlepšom záujme Izraela. Vyhlásil to v nedeľu hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby po tom, čo rastúce napätie a prestrelky medzi Izraelom a libanonským hnutím Hizballáh vyvolali obavy z vypuknutia vojny na libanonsko-izraelských hraniciach. Znepokojenie v tejto súvislosti vyjadrila v nedeľu aj Európska únia.

Včera 17:39

Volebná komisia na Srí Lanke v nedeľu oficiálne oznámila, že víťazom prezidentských volieb sa stal Anura Kumara Dissanajake.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na historickú časť Bratislavy

Autor: TASR-Pavel Neubauer

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Tibor Danáč

Viktor Pondělík

Andrej Sablič

Marek Brna

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali