Slováci zdolali v 1. zápase kvalifikácie Rakúsko 2:1

❚❚

Bratislava 29. augusta 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Darko Vojinovic)

Aktualizované 30. augusta 09:22 h.

Slovenskí hokejisti uspeli vo svojom prvom zápase na finálovom kvalifikačnom turnaji o ZOH 2026. Vo štvrtok zdolali na zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave súpera z Rakúska 2:1. Vo svojom druhom stretnutí nastúpia v piatok o 18.00 proti Maďarsku a turnaj uzavrú v nedeľu tiež o 18.00 proti Kazachstanu

Samuel Hlavaj
Na snímke slovenský brankár Samuel Hlavaj

Slovenskí hokejisti nastúpili na svoj prvý zápas vo finále kvalifikácie o ZOH 2026 proti Rakúsku v bránke so Samuelom Hlavajom. V obrane bola dvojica Martin Gernát a Peter Čerešňák a v útoku trio Róbert Lantoši, Marek Hrivík a kapitán Tomáš Tatar. Tímy nastúpili v týchto zostavách:

.

SLOVENSKO: Hlavaj – Gernát, Čeresňák, Ivan, Nemec, Koch, Grman, Kňažko – Tatar, Hrivík, Lantoši – Kelemen, Cingel, Hudáček – Regenda, M. Pospíšil, K. Pospíšil – Sýkora, Sukeľ, Liška – Roman
Rakúsko: Kickert – Reinbacher, Heinrich, Maier, Unterweger, Nickl, Wolf, Stapelfeld – Schneider, Kasper, Zwerger – Baumgartner, Haudum, Huber – Nissner, Wukovits, Bischofberger – Rohrer, Ganahl, Herburger – Huber

 

.

Kvalifikácia o ZOH 2026:

Slovensko – Rakúsko 2:1 (0:0, 2:0) po 2. tretine

Góly: 33. Gernát (M. Pospíšil, K. Pospíšil), 35. Kelemen (Kňažko, Ivan) – 40. Kasper (Heinrich, Reinbacher).

SLOVENSKO: Hlavaj – Gernát, Čeresňák, Ivan, Nemec, Koch, Grman, Kňažko – Tatar, Hrivík, Lantoši – Kelemen, Cingel, Hudáček – Regenda, M. Pospíšil, K. Pospíšil – Sýkora, Sukeľ, Liška – Roman

Rakúsko: Kickert – Reinbacher, Heinrich, Maier, Unterweger, Nickl, Wolf, Stapelfeld – Schneider, Kasper, Zwerger – Baumgartner, Haudum, Huber – Nissner, Wukovits, Bischofberger – Rohrer, Ganahl, Herburger – Huber

Slováci začali aktívne a po úvodnom tlaku hrali už po dvoch minútach presilovú hru. Prvú šancu mal Nemec a po ňom dvakrát Hrivík, ale Kickert podržal Rakúšanov. V prvej tretine sa hral rýchly hokej, oba tímy dobre korčuľovali, hráči si držali vysoké tempo. Pri ďalšom vylúčení hostí mal šancu Hudáček, ale ani jeho prudká strela neskončila v bránke. Potom zasahoval aj Hlavaj, keď sa pred ním ocitol osamotený Wolf. Gól napokon nepriniesla ani tretia presilovka Slovákov, Tatar namieril len do brankára.

.

V druhej tretine mal prvú veľkú šancu K. Pospíšil, ale brankár mu jeho možnosť zmaril. Na opačnej strane zasiahol Hlavaj po Wukovitsovej strele. Potom už mali Slováci opäť viac z hry a dokázali sa v krátkom čase dvakrát presadiť. Kickerta najskôr prepálil Gernát a o dve minúty po ňom aj Kelemen. Šancu na tretí gól mal Tatar, ale opäť narazil na pozorného rakúskeho brankára. V závere druhej časti hry však boli slovenskí hokejisti nedisciplinovaní a Rakúšania využili presilovú hru zásluhou Kaspera.

Od úvodu tretej tretiny bola hra vyrovnaná, Rakúšania cítili možnosť na vyrovnanie a začali hrať viac s rizikom. Ich prvú šancu mal Unterweger, ale Hlavaj ho vychytal. Neuspeli ani v nasledujúcej presilovke, po jej skončení sa peknou individuálnou akciou blysol Lantoši. Bola to na dlhší čas jediná ofenzívna akcia Slovákov, po nej sa museli brániť tlaku rakúskemu tlaku. Ten trval až do konca duelu, no ďalší gól už nepadol a to ani pri hre Rakúšanov bez brankára.

 

Hlasy po zápase:

Craig Ramsay, tréner SR: “Mali sme veľa dobrých príležitostí, škoda, že sme nedali viac gólov, mohlo to byť pokojnejšie. Mali sme v hre skvelého brankára, ten nás držal v hre. Myslím si, že sme odviedli celkom slušnú prácu, ale vieme, v čom musíme byť lepší.”

Miloš Kelemen, strelec druhého gólu SR: “Tri body sú pre nás super, išli sme si od začiatku po víťazstvo. Pribrzdil nás gól na 2:1, ale zvládli sme to. Bol to náročný zápas, od zajtra to bude lepšie.”

.

Tomáš Tatar, kapitán SR: “Očakávali sme náročný zápas a aj bol. Rakúšania boli viac ´vyjazdení´ ako my. Škoda, že sme nepremenili presilovky, mali sme šance odskočiť, potom sme ich zbytočne pustili do zápasu. Ale zvládli sme to a máme dôležité tri body.”

Samuel Hlavaj, brankár SR: “Bol to náročný duel, lebo to bol aj prvý duel pre mňa v tejto sezóne. Od druhej polovici zápasu to bolo dosť ťažžké. Pri góle Rakúšanov bol teč, inak by som to mal. Zvládli sme to a to je dôležité.”

 

Ďalší zápas:

Kazachstan – Maďarsko 5:2 (1:0, 2:2, 2:0)

Góly: 16., 49. a 54. Michajlis, 32. Breus, 35. Muchametov – 23. Szongoth, 36. Sofron

 

Tabuľka:

1. Kazachstan 1 1 0 0 0 5:2 3
2. SLOVENSKO 1 1 0 0 0 2:1 3
3. Rakúsko 1 0 0 0 1 1:2 0
4. Maďarsko 1 0 0 0 1 2:5 0

 

Kelemen takmer pripravil Hlavaja o hodinky: “Zaslúžil by si ich”

Slovenskí hokejisti majú za sebou náročný štart do finálového kvalifikačného turnaja o ZOH 2026. Rakúsko zdolali tak ako pred tromi rokmi na rovnakom podujatí 2:1, no vo štvrtok mohol byť ich triumf výraznejší. Nedarilo sa im však v presilových hrách a tak v závere museli tuho bojovať o tesné víťazstvo.

Po bezgólovej prvej tretine zlomili súpera gólmi Martina Gernáta a Miloša Kelemena. Ešte predtým mali k dispozícii štyri presilovky, no zostali bez využitia.

.

“Musíme si to rozobrať. Boli sme lepší, ale tie presilovky nás mrzia, tam sme mohli odskočiť,” povedal kapitán Tomáš Tatar.

Na konci druhej časti však Rakúšania znížili a v tretej tretine nepríjemne dobiedzali. V závere mohli dokonca vyrovnať, ale Slovákov podržal brankár Samuel Hlavaj.

“Keď dali na 2:1, tak sme trochu znervózneli, ale to je normálne, išlo o veľa. Nie je ľahké zvládnuť takéto zápasy po dlhej prestávke, ale sme radi, že sa nám to podarilo a máme prvý zápas v suchu,” dodal kapitán SR.

Hlavaj chytil 29 striel Rakúšanov. V prvej tretine nemal veľa práce, no postupne bol čoraz viac v permanencii.

“Cítil som sa dobre, ale nebolo to ľahké, lebo toto bol môj prvý zápas po dlhom čase. Chalani mi pomohli, ale najmä v obrannom pásme môžeme hrať určite jednoduchšie. Strácali sme ľahké puky aj v strednom pásme, ale zasa Rakúšania hrajú dobrý hokej, veď na MS boli blízko k postupu,” povedal slovenský brankár.

.

Práve Hlavaja vyhlásili po zápase za najlepšieho hráča Slovenska, no pre cenu si najskôr išiel Miloš Kelemen.

“Zdalo sa mi, že som počul moje číslo, vedel som, že najlepším hráčom dajú hodinky, tak som neváhal,” rozosmial útočník novinárov po zápase. Hlavaj kontroval: “Tiež som pozeral kam ide, ale zasa dal víťazný gól, zaslúžil by si cenu aj on.”

Náladu v slovenskom tíme pred zápasom rozvírila kauza okolo Mariána Studeniča. Útočník mal nastúpiť do štvrtkového duelu, ale 25-ročný krídelník mal pocit, že jeho rola v tíme nebude dostatočná a pred ranným rozkorčuľovaním trénerom oznámil, že tím opúšťa. Vedenie národného tímu jeho rozhodnutie zobralo na vedomie.

“Mal hrať, ale rozhodol sa, že sa mu jeho úloha nepáči. Bolo to na ňom. Pre mňa to bol šok a veľké prekvapenie, ale zvládli sme to veľmi dobre. Nastúpil aj Miloš Roman a odviedol dobrú prácu. Myslím si, že to zvládol veľmi dobre. Má skvelý prístup, takže keď dostal šancu hrať, bol nadšený. Ja vždy hovorím, že budujeme tím, v hokejovom tíme nie je dôležitý jeden človek, všetci sme spolu,” uviedol tréner Craig Ramsay.

 

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

07:15

Americký prezident Joe Biden privítal v Bielom dome britského premiéra Keira Starmera. Na úvod stretnutia vyhlásil, že nevenuje veľkú pozornosť vyhláseniam ruského prezidenta Vladimira Putina, že Rusko je odhodlané rozpútať vojnu, ak západní spojenci dovolia Ukrajine ostreľovať vnútrozemie Ruska západnými raketami.

07:14

Prognózy očakávaných povodní v Dolnom Rakúsku sa podľa predstaviteľov tejto spolkovej krajiny “ďalej zhoršili”. Na Dunaji rátajú odborníci aktuálne s 30-ročnou vodou a na rieke Kamp s vystúpením hladiny na úroveň, aká sa vyskytuje raz za sto rokov.

07:06

Sudca brazílskeho najvyššieho súdu Alexandre de Moraes rozhodol o zrušení zablokovania bankových účtov sociálnej siete X a spoločnosti Starlink. Vlastníkom oboch spoločností je americký miliardár Elon Musk. Sudca tak urobil po tom, ako nariadil prevod 18,4 milióna brazílskych realov (3,3 milióna dolárov) z týchto účtov do štátnej pokladnice.

07:05

Rusko začalo vlani vyrábať nový útočný dron s dlhým doletom, ktorý využíva čínske motory a súčiastky a ktorý nasadilo vo vojne na Ukrajine.

07:04

Pápež František odsúdil nedostatok pokroku na rokovaniach o ukončení vojny v Pásme Gazy. Kritizoval tiež amerického exprezidenta Donalda Trumpa i viceprezidentku Kamalu Harrisovú za postoje, ktoré sú podľa neho zamerané “proti životu”. 

07:03

Komorský prezident Azali Assoumani utrpel ľahké zranenia pri útoku nožom, oznámila hovorkyňa vlády. Zároveň uviedla, že útočníka zadržali.

07:01

Spojené štáty oznámili nové sankcie namierené na ruské štátne médiá, pričom obvinili ruskú štátnu televíziu Russia Today zo spolupráce s ruskou armádou a šírenia dezinformácií a propagandy vo svete.

Včera 20:21

Spojené štáty neplánujú oznámiť novú politiku v súvislosti s Ukrajinou a jej žiadosťou o používanie západných ďalekonosných zbraní na útoky na ciele hlboko vo vnútrozemí Ruska. Oznámil to v piatok Biely dom.

Včera 20:20

Európska únia (EÚ) má v pláne uskutočniť hlasovanie o zavedení konečných ciel na elektrické vozidlá dovážané z Číny 25. septembra. Hlasovanie by pripravilo pôdu pre zavedenie ciel, pokiaľ kvalifikovaná väčšina 15 členských štátov, zastupujúcich 65 % populácie EÚ, nebude proti tomuto kroku. Termín hlasovania sa ešte môže zmeniť, povedali zdroje pod podmienkou zachovania anonymity.

Včera 20:19

Len málo krajín Európskej únie (EÚ) pravdepodobne dodrží termín 20. septembra na predloženie svojich plánov na zníženie dlhu Európskej komisii (EK). To by mohlo poškodiť dôveryhodnosť nových fiškálnych pravidiel bloku.

Včera 20:10

Futbalisti FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble si v piatkovom stretnutí 7. kola MONACObet ligy poradili s B-tímom MŠK Žilina 4:0. Po dva góly domáceho tímu dali Marek Kuzma a Filip Balaj. Zlaté Moravce majú na čele tabuľky trojbodový náskok pred druhým Liptovským Mikulášom, ktorý však odohral o zápas menej. Žilinské “béčko” kleslo na šieste miesto.

Včera 19:24

Hádzanári HK Bojnice zvíťazili v piatkovom stretnutí 3. kola Niké Handball Extraligy nad HK AGRO Topoľčany 39:15.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke záhrady v luxusnej štvrti Marina Bay v Singapure

Autor: TASR/AP-Gregorio Borgia

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Michal Durila

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali