Slovensko poskytlo Libanonu humanitárnu pomoc

❚❚

Bratislava 4. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Slovensko poskytlo zdravotnícky materiál pre libanonské ministerstvo zdravotníctva. Sekcia krízového riadenia Ministerstva vnútra (MV) SR zo svojich zásob vyčlenila 120.000 kusov injekčných ihiel a 120.000 kusov injekčných striekačiek, ktoré získala od Ministerstva zdravotníctva SR. Slovensko tak urobilo na základe oficiálnej požiadavky libanonskej vlády cez Mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany (EUCPM). Informoval o tom tlačový odbor kancelárie ministra vnútra

Matúš Šutaj Eštok
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD)

Ústredie ekumenickej pastoračnej služby v Ozbrojených silách SR a Ozbrojených zboroch SR darovalo lekárničky a sušené mlieko. Časť humanitárnej pomoci odchádza do Bejrútu aj na základe bilaterálnej žiadosti.

.

Rezort vnútra upozornil, že repatriácia občanov priamo z Libanonu by nebola z bezpečnostného hľadiska civilnými lietadlami možná. Letecký útvar MV SR preto vykoná repatriácie z Cypru. V tejto súvislosti bol aktivovaný modul leteckej evakuácie Euracare Flight & Shelter. Slovenský modul využijú aj ďalšie členské štáty mechanizmu EUCPM, ako napríklad Česká republika, Maďarsko a Chorvátsko.

Na palube lietadla bude počas každého letu prítomný aj štvorčlenný zdravotnícky tím partnerov modulu – Asociácie samaritánov SR a Johanniter-Unfall-Hilfe e.V z Nemecka. Členovia tímu Euracare budú zabezpečovať registráciu evakuovaných osôb, ako aj ich zdravotnú prehliadku, krízovú intervenciu či psychosociálnu starostlivosť. Celkovo vykoná letka ministerstva počas soboty 5. októbra tri lety.

.

“Situácia na Blízkom východe začína byť mnohých ohľadoch nepredvídateľnou. Keďže je našou úlohou postarať sa o bezpečnosť našich občanov a občanov Európskej únie, robíme všetko preto, aby boli tieto osoby čo najrýchlejšie evakuované domov. Modul leteckej evakuácie Euracare Flight & Shelter je určený práve na tieto situácie,” zdôraznil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Náklady letov počas aktivovaného modulu leteckej evakuácie Euracare Flight & Shelter sú zo 75 percent hradené z európskych zdrojov. Slovenský modul je jeden z dvoch certifikovaných evakuačných tímov EUCPM.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

17:49

Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen prijal v piatok popoludní vo svojom sídle v Hofburgu predsedu Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Herberta Kickla. Ani jeden z politikov sa k schôdzke bezprostredne nevyjadril. Kickl avizoval, že tak urobí v sobotu, uviedla agentúra APA.

17:45

Libanonský premiér Nadžíb Míkátí v piatok zintenzívnil svoje diplomatické kontakty, aby dosiahol, že izraelské letectvo nebude v Libanone útočiť na záchranárov a hasičov, ktorí prevážajú obete a zranených. TASR o tom informuje s odvolaním sa na správy libanonského spravodajského webu L’Orient-Le Jour (OLJ).

Míkátí odsúdil útoky na zdravotníkov a zdravotnícku infraštruktúru a upozornil, že sú v rozpore s medzinárodným právom a humanitárnymi pravidlami.

Libanonský premiér Nadžíb Míkátí
Na snímke vľavo libanonský premiér Nadžíb Míkátí
17:14

Niekoľko mesiacov po vstupe banskobystrickej spoločnosti TLS Logistics do štruktúr spoločnosti ČSAD Invest Logistics dochádza po vzájomnej dohode majiteľov k ich fúzii. Po 25 rokoch samostatného pôsobenia na trhu sa tak spoločnosť ČSAD Invest Logistics stane súčasťou novej štruktúry, ktorá má zaistiť efektívnejšie riadenie aj prínos v podobe využívania moderných technológií. Informovala o tom spoločnosť TLS Logistics, ktorá dlhodobo pôsobí v oblasti dopravy a logistiky.

17:13

Irán podporuje úsilie o prímerie v Libanone. Súhlasiť s rokovaniami však musí aj hnutie Hizballáh a rokovania by sa mali viesť súbežne s rozhovormi o prímerí v Pásme Gazy. V piatok to na návšteve Libanonu uviedol iránsky minister zahraničných vecí Abbás Arákčí. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

17:10

Veľvyslanec Európskej únie v Gruzínsku Pawel Herczynski v piatok varoval Tbilisi, že by mohlo dôjsť k zhoršeniu vzájomných vzťahov, ak sa po voľbách 26. októbra stane Gruzínsko “štátom jednej strany” bez politickej opozície. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters.

Samotný výsledok volieb môže podľa analytikov ovplyvniť budúce zahraničnopolitické smerovanie krajiny.

16:14

Posilnenie bilaterálnych vzťahov v oblasti priemyslu, obchodu, energetiky a obranného priemyslu bolo cieľom desiateho zasadnutia Medzivládnej komisie pre hospodársku a vedecko-technickú spoluprácu medzi SR a Kazašskou republikou. Slovenskú delegáciu na podujatí v Kazachstane viedol štátny tajomník Ministerstva hospodárstva (MH) SR Vladimír Šimoňák. V piatok o tom informovala hovorkyňa MH SR Mária Pavlusík.

16:12

Zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH) na 23 % v rámci novoprijatých konsolidačných oparení je pragmatický krok smerujúci k stabilizácii verejných financií. Ide o opatrenie, ktoré pomôže znížiť súčasný deficit, uviedol v piatok pre TASR generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov a dopravy (APZD) Andrej Lasz.

16:11

Obnova budov je nevyhnutná, no musí prebiehať rýchlejšie. Európske zdroje však nestačia, zapojiť treba aj súkromné financie prostredníctvom garantovaných energetických služieb (GES). V piatok o tom informovala riaditeľka platformy Budovy pre budúcnosť (BPB) Katarína Nikodemová s tým, že to bola téma konferencie Energetická efektívnosť budov a úspory energie, ktorá sa konala v Bratislave.

16:06

Slovenská asociácia pre elektromobilitu (SEVA) oceňuje stanovisko slovenskej vlády, ktorá v Bruseli hlasovala proti zavádzaniu ciel na elektromobily dovážané z Číny. Prípadné recipročné opatrenia zo strany Číny totiž môžu vážne ohroziť slovenský export. SEVA o tom informovala v piatok.

Odpoveď zo strany Číny by podľa riaditeľa SEVA Patrika Križanského mohlo vážne zasiahnuť napríklad SUV modely vyrábané v automobilkách Volkswagen Bratislava a JLR Nitre, čo by vážne zasiahlo slovenský priemysel a pracovné miesta. 

16:04

Španielske vzdušné sily v piatok uviedli, že neďaleko mesta Teruel v Aragónsku havarovala stíhačka F-18. Pilot lietadla pri nehode zahynul. TASR píše podľa agentúr EFE, Reuters a portálu Flight Global.

K nehode došlo na poludnie. Pilotom bol podplukovník Pablo Estrada Martín a jeho smrť na sociálnej sieti X potvrdili španielske vzdušné sily.

15:55

Švédska prokuratúra v piatok uviedla, že existuje podozrenie na spojitosť medzi utorňajšou streľbou a výbuchom, ktorých cieľom boli izraelské veľvyslanectvá v Štokholme a Kodani. Prokuratúra však neuviedla ďalšie podrobnosti. Švédska tajná služba vo štvrtok informovala, že do útokov by mohol byť zapletený Irán. TASR píše podľa správ agentúry DPA a AFP.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Zádielska tiesňava v okrese Košice okolie

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali