Slovensko nemôže byť suverénne?

❚❚

Bratislava 10. augusta 2024 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Slovensko je v úzkych: Existuje scenár, že naši divadelníci prestanú hrať!

Štefan Hríb
Na snímke Štefan Hríb

Och joj, čo len s nami teraz bude? Otázku kladie sám šéfredaktor .týždňa, Štefan Hríb v relácii Pod lampou. Vraj to bude celoslovenská kauza a bude to v telke, a všade…

.

Pán Hríb z toho vyzerá byť na magnéziovú tabletu.

Tiež ste ostali v strese? Dokážete si vôbec predstaviť, že divadlá neotvoria svoje brány? Veď kultúrny život sa úplne zastaví! Možno aj chlieb podražie! Všetko bude sivé a depresívne!

.

Prečo to zodpovední nechali zájsť až sem?!

Ale žarty bokom, priatelia. Určite sú vám známe minimálne kontúry kauzy ohľadom prepúšťania v umelecky zameraných inštitúciách. Drlička a Kusá sú mená, ktoré rezonujú najviac. Môžu si za to aj samy – veď chodia „brániť svoju česť“ z média do média…

 

 

Ale česť sa nebráni tak, že škaredo ohováram tých, ktorí ma zosadili z trónu. Lebo v takom prípade som vylial z vaničky so špinavou vodou aj bábätko…

.

Drlička v štúdiu Pod lampou varuje, že „všetci“ sa pripájajú k ich iniciatíve, ktorú by som pracovne nazval „za slobodnú kultúru“. Slobodná tu znamená taká, aká sa páči istej skupine ľudí – teda liberálom medzi nami.

To sú tí, čo dopustia, aby na doskách činohry SND padali hrubé nadávky, či urážky konkrétnych súčasných politikov. Ináč by sa tomu dalo hovoriť aj šírenie nenávisti…

Bývalý riaditeľ SND sa však mýli, ak sa nazdáva, ministerka kultúry si pod sebou píli konár. SNS za ňou stojí, a doteraz sa v prospech jej aktivít vyjadroval aj Robert Fico. Žiadna „medzinárodná blamáž“, o ktorej hovorili Pod lampou. Len nevyhnutné kroky na uvedenie kultúrnych inštitúcií späť do správnych koľají.

Ktoré sú správne? Nuž tie, ktoré nejdú smerom do experimentov v štýle autorského divadla, kde je len bodový scenár (alebo žiadny) a kde si každý herec hovorí čo chce – čo sa hodí avantgardnej STOKE, ale nie na štátom financované javisko.

Viete, čo sa píše v komentároch na Facebooku .týždňa? Vraj, „urobte SNP za kultúru“… Nie je to opäť nepriama výzva k niečomu, čo si naozaj neželáme, aby sa udialo?

.

Ale pozrite, čo napísal Štefan Hríb: „Ministerka kultúry to netuší, ale jej rozhodnutie odvolať riaditeľa Národného divadla nie je výhrou vlády, ale jedným z bodov zlomu, ktoré predznamenávajú jej prehru. Lebo Slovensko je Západ, nie Rusko.“

No. Keby som bol naivný agitátor, idealista a rojko, tak by som písal presne takým štýlom. Od šéfredaktora sa však očakáva určitá racionalita. On si vážne myslí, že niečo tu „predznamenáva prehru“? Veď píše o politike celý život, to dodnes nepochopil ani jej základy?

Ale humornejší je výrok „Slovensko je Západ, nie Rusko.“

Isteže Slovensko nie je Rusko, pán kolega. Slovensko je Slovensko. Suverénna krajina. Či s takou možnosťou už ani nerátame? Momentálne je, pravda, trochu zmätené – po posledných rokoch v područí chaotických/liberálnych vlád. Stratilo svoj „smer“, dvojzmyselne povedané. Víziu.

Takou je napríklad politika na všetky svetové strany – no predovšetkým smerom do budúcnosti, kde si naše miesto budeme musieť poctivo vydobyť v multipolárnom svete.

Prečo .týždeň neinformuje čitateľov o tom, ako ekonomicky rastie BRICS? O tom, ako sa vzmáhajú noví giganti na poli medzinárodného obchodu a geopolitických vzťahov? Neverím, že jeden šéfredaktor nevníma geopolitickú tektoniku troch štvrtín sveta…

Alebo sú to naši nepriatelia?

Kolektívny Západ, ktorý mainstream velebí, je len ten starý dobrý systém Pax Americana, ktorý nahradil po druhej svetovej vojne Pax Britanicu. Kolonialisti nahradili kolonialistov. Buď idete s nami, alebo proti nám – nezávislosť sa nepripúšťa!

Ale rozumiem – západniari dávajú peniaze, dávajú ochranu (to robia všetci výpalníci), a dávajú „progresívne kultúrne hodnoty“, aby sa bezbožní ľudia mohli bez výčitiek svedomia oddať bezbrehému hedonizmu. Všetko je dovolené!

Čo si budeme navrávať – novinárom aj hercom sa taký život páči.

.

Nikdy nezabudnem, ako ma staršia spolužiačka poučila, keď som nastúpil do prvého ročníka na katedre žurnalistiky FF UKF: „Žurnalisti a herci, to sú najväčší feťáci a najväčšie k….“

A na záver najväčšia opovážlivosť emeritného riaditeľa Drličku. Vyhlásil, že najbližšie obdobie svojho života bude venovať tomu, aby sa postaral o zmenu na poste ministra kultúry.

A že kto je pomstychtivý…

 

Prečítajte si tiež

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:28

Koalícia sa zatiaľ nedohodla na konsolidačnom balíčku, preto nie je vhodné komentovať s ním súvisiace špekulácie. Uviedla to riaditeľka komunikácie Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Karolína Ducká v reakcii na tvrdenia poslanca opozičného hnutia Slovensko Igora Matoviča. Ten vyhlásil, že vládny kabinet chce údajne rodičovský dôchodok v súčasnej podobe zrušiť a namiesto toho zaviesť pre ľudí možnosť poskytnúť rodičom dve percentá z dane z príjmu.

13:23

Maďarský premiér Viktor Orbán sa rozhodol odložiť svoj plánovaný stredajší prejav v Európskom parlamente (EP). Dôvodom sú záplavy, ktoré postihli aj jeho krajinu.

13:21

Poľské ministerstvo životného prostredia prisľúbilo v pondelok pomoc 21 miliónov zlotých (4,9 milióna eur) pre oblasti zasiahnuté záplavami v dôsledku extrémnych dažďov.

13:21

Do katedrály Notre Dame v Paríži sa vrátilo osem zvonov v rámci prípravy na slávnostné otvorenie 7. decembra – päť rokov po ničivom požiari.

13:21

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová prijala rezignáciu francúzskeho európskeho komisára Thierryho Bretona. Uviedla to hovorkyňa EK Arianna Podesta.

13:06

Európska centrálna banka (ECB) si v súvislosti s nadchádzajúcimi rozhodnutiami o úrokových sadzbách ponecháva otvorené všetky možnosti. Vyhlásil to v pondelok viceprezident ECB Luis de Guindos. Inflácia v septembri pravdepodobne klesne, ale vo štvrtom štvrťroku sa opäť zvýši a tento vývoj podlieha veľkej neistote, povedal de Guindos na konferencii v Madride.

13:06

Využívanie plynu ostáva najpreferovanejším spôsobom vykurovania slovenských domácností, pričom až 91 % ľudí by si tento spôsob vybralo znova. Vykurovanie plynovým kondenzačným kotlom je zároveň vo väčšine prípadov lacnejšie ako alternatíva tepelného čerpadla. Informovala o tom v pondelok spoločnosť SPP-distribúcia.

13:02

Francúzsko navrhne ako kandidáta na eurokomisára odchádzajúceho ministra zahraničných vecí Stéphana Séjourného, oznámil v pondelok Elyzejský palác. Blízky spojenec prezidenta Emmanuela Macrona tak nahradí Thierryho Bretona, ktorý stiahol kandidatúru.

13:02

Hladina rieky Labe naďalej stúpa, uviedli v pondelok predstavitelia východonemeckého mesta Drážďany. Zároveň vydali varovanie pred možnými záplavami v obývaných oblastiach.

12:28

Ekonómovia sú po nedávnych voľbách v spolkových krajinách Sasko a Durínsko na východe Nemecka skôr pesimistickí. V prieskume, ktorý uskutočnil mníchovský inštitút Ifo na vzorke 185 ekonómov, sa až 78 % z nich vyjadrilo, že očakávajú negatívne alebo veľmi negatívne dôsledky. Len necelé 3 % vidia budúcnosť pozitívne až veľmi pozitívne.

12:28

Rast výrobných cien v českom priemysle sa v auguste 2024 spomalil, ale naďalej pokračuje, už piaty mesiac po sebe.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Jelene prechádzajú cez cestu v lese v regióne Taurus neďaleko Frankfurtu v Nemecku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali