Slovensko má podľa Matoviča v najbližších siedmich rokoch z EÚ k dispozícii viac ako 34 miliárd eur. Fico: “Všetci sa ma pýtajú: preboha, to čo za šaša ste do Bruselu poslali?”

Slovensko má podľa Matoviča v najbližších siedmich rokoch z EÚ k dispozícii viac ako 34 miliárd eur. Fico: “Všetci sa ma pýtajú: preboha, to čo za šaša ste do Bruselu poslali?”

Bratislava 21. júla 2020 AKTUALIZOVANÉ (SITA/HSP/Foto:SITA/Úrad vlády SR, Alexandra Čunderlíková)

 

Slovensko bude mať zo zdrojov Európskej únie v najbližších siedmich rokoch k dispozícii 34,1 mld. eur. Povedal to v utorok na brífingu v Bratislave premiér Igor Matovič po prílete z bruselského summitu EÚ, na ktorom lídri únie dosiahli dohodu o rozpočte a fonde obnovy po koronakríze v celkovej sume 1,82 bil. eur

Na snímke Igor Matovič a Robert Fico

Ako premiér uviedol, na základe slovenskej iniciatívy sa podarilo vyrokovať, že spolufinancovanie bude rovnako ako v predošlom období vo výške 15 percent a nie 25 percent, ako sa navrhovalo. “Tým sme Slovenskej republike ušetrili zo štátneho rozpočtu vac ako 1,9 mld. eur, ktoré by sme museli použiť na spolufinancovanie,” povedal Matovič.

Reklama

Predseda vlády zároveň konštatoval, že z rozpočtu na roky 2014 – 2020 máme nevyčerpaných 8 mld. eur a pre nasledujúcich sedem rokov máme v rámci rozpočtu EÚ k dispozícii 18,6 mld. eur, pričom v rokoch 2021 až 2023 môžeme čerpať ďalšie európske fondy v sume 7,5 mld. eur.

Navyše Slovenská republika má možnosť čerpať pôžičky do sumy 6,8 mld. eur s veľmi nízkou úrokovou sadzbou, podľa predpokladov blízkou k nule. Tieto úvery môžeme začať splácať o sedem rokov a na ich uhradenie budeme mať čas do roku 2058. Slovensko tak ročne bude môcť celkovo použiť finančné prostriedky z EÚ na úrovni zhruba siedmich percent nášho hrubého domáceho produktu. Podľa Matoviča by mali smerovať na reformy a investície.

Reklama

Summit, ktorý sa skončil v utorok ráno označil Igor Matovič za najdôležitejší od začiatku nášho členstva v únii. Summit bol podľa premiéra náročný a v nedeľu večer mal pocit, že sa skončí bez dohody. Pôvodne sa navrhovalo, aby fond obnovy po koronakríze tvorili granty v sume 500 mld. eur a úvery vo výške 250 mld. eur. Celková hodnota fondu sa podľa konečnej dohody zachovala na úrovni 750 mld. eur, ale fond bude zložený z grantov v objeme 390 mld. eur a úverov v sume 360 mld. eur. Niektoré krajiny, predovšetkým skupina štyroch takzvaných šetrných štátov, Holandsko, Rakúsko, Švédsko a Dánsko, na summite rozhodne odmietali myšlienku spoločných dlhov, aby sa mohli poskytovať granty. Počas prevažnej časti summitu preto tvrdo bojovali za zníženie podielu grantov.

 

 

 

Reklama

Úroveň zastupovania záujmov Slovenska na samite sa podľa Fica výrazne znížila

Úroveň zastupovania záujmov Slovenska na samite lídrov EÚ sa podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica výrazne znížila. “Všetci sa ma pýtajú: preboha, to čo za šaša ste sem poslali? Nevie žiadny jazyk, chodí tu po kútoch, fotí sa s policajtmi, nič nevybavuje, do ničoho sa nestará. Nerozumieme, ako sa takto mohla znížiť úroveň zastupovania záujmov Slovenskej republiky na tak významnom samite, ktorý sa týka peňazí. A keď ide o peniaze, ide o veľa,” povedal na utorkovej tlačovej konferencii Fico. Dojem, ktorý Matovič zanechal v Bruseli, je podľa Fica čistá katastrofa.

Strana Smer-SD si podľa slov Roberta Fica analyzovala závery summitu. A ak niekto uhral niečo na samite, tak to boli podľa neho Česi, Maďari a tzv. F4 (Dánsko, Rakúsko, Švédsko a Holandsko – pozn. red.), pretože rokovali. Maďari a Česi napríklad dostanú viac peňazí, ako bolo pôvodne navrhnuté. Matovič sa nemal podľa Fica dištancovať od Poľska a Maďarska v tejto téme. “Takto sa susedia a dobrí priatelia neopúšťajú. Minimálne bolo treba s nimi rokovať,” uviedol Fico.

Pôvodne malo byť 750 mld. eur rozdelených tak, že 500 mld. eur malo ísť na granty a 250 mld. eur na pôžičky. Matovič podľa Fica ustúpil a výsledok je taký, že 390 mld. eur budú granty a 360 mld. eur budú pôžičky. Slovensko len tu prišlo podľa neho o stovky miliónov eur, ktoré mohlo dostať cez grantovú schému.

“Takto si to budeme musieť požičiavať,” doplnil Fico. Slovensko by dokopy malo dostať približne 26,1 mld. eur. Ale 8 mld. eur bude Slovensko platiť podľa Fica ako odvody do rozpočtu EÚ a 5,1 mld. eur bude musieť dať ako príspevok na splatenie investičného úveru. “Slovensko patrí do veľmi malej skupiny krajín, ktoré dostanú menej, ako bol pôvodný návrh,” dodal Fico.

Reklama

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:09

Stredozápadom USA, najmä štátmi Nebraska a Iowa, sa v noci na sobotu prehnalo ničivé tornádo, ktoré sa podľa dostupných zaobišlo bez obetí na životoch, úrady však evidujú zranených. Tornádo napáchalo veľké materiálne škody a spôsobilo aj výpadky v dodávkach elektriny u tisícov odberateľov.

Včera 20:00

Pri pobreží indonézskeho ostrova Jáva v sobotu zaznamenali zemetrasenie s magnitúdou 6,5. Informovala o tom miestna meteorologická a geofyzikálna služba BMKG.

Včera 19:06

Líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski v sobotu vyhlásil, že PiS kandiduje do Európskeho parlamentu, aby tam odmietla Európsku zelenú dohodu (Green Deal) – balík politických iniciatív, ktorého účelom je nasmerovať EÚ na cestu zelenej transformácie s konečným cieľom dosiahnuť do roku 2050 klimatickú neutralitu.

Včera 18:49

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu zverejnilo video, ktoré má byť dôkazom, že rukojemníci Keith Siegel (64) a Omri Miran (46) sú stále nažive.

Včera 18:26

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskij informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať. Podľa britskej stanice BBC o tom Syrskij v sobotu napísal vo svojom statuse zverejnenom na sieti Facebook.

Olexandr Syrskyj
Na snímke Olexandr Syrskyj
Včera 18:12

Viac ako 10.000 ľudí vyšlo v sobotu do ulíc Madridu, aby podporili zotrvanie ľavicového premiéra Pedra Sáncheza vo funkcii.

Sánchez v pondelok oznámi svoje rozhodnutie, či v súvislosti s obvinením vzneseným voči svojej manželke podá demisiu.

Včera 18:00

Dvadsať kambodžských vojakov prišlo v sobotu o život pri výbuchu munície na vojenskej základni na západe krajiny, oznámila tamojšia vláda. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:43

Polícia v americkom meste Boston zadržala približne sto ľudí po tom, čo v sobotu začala s odstraňovaním stanového tábora propalestínskych demonštrantov pri tamojšej univerzite. K zadržaniam došlo v súvislosti s antisemitskými pokrikmi.

Včera 17:30

Súd v Moskve v sobotu vzal do väzby ďalšiu osobu podozrivú v kauze teroristického útoku v koncertnej sále Crocus City Hall neďaleko Moskvy.

Mužom, ktorý zostane vo väzbe minimálne do 22. mája, je 21-ročný občan Tadžikistanu. V Moskve býval v hosteli.

Včera 16:09

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan bude v nedeľu a v pondelok rokovať v Saudskej Arábii v rámci úsilia o dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy, uviedli v sobotu nemenované turecké diplomatické zdroje.

Fidan sa stretne s členmi Organizácie islamskej spolupráce (OIC) a Ligy arabských štátov (LAŠ), ako aj so šéfmi diplomacie viacerých západných krajín.

Včera 16:03

Taliansko si v sobotu predvolalo ruského veľvyslanca. Ide o reakciu na oznámenie Moskvy, že dcérsku spoločnosť talianskej firmy Ariston Thermo Group zveruje pod “dočasné vedenie” štátneho energetického gigantu Gazprom.

Včera 15:11

Izraelské jednotky zastrelili dvoch Palestínčanov pri vojenskom stanovišti neďaleko mesta Džanín na Západnom brehu Jordánu, uviedla v sobotu izraelská armáda i palestínske médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali