Premiér: Slovensko bezpodmienečne podporuje vstup Ukrajiny do Európskej únie

❚❚

Užhorod 7. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Roman Hanc)

 

Slovensko bezpodmienečne podporuje vstup Ukrajiny do Európskej únie (EÚ). Pri jej integračnom procese jej nebude klásť žiadne prekážky. V príhovore pred začatím rokovania spoločnej ukrajinsko-slovenskej vlády pri Užhorode to uviedol slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD). Predseda ukrajinskej vlády Denys Šmyhaľ si váži podporu a pripravenosť Slovenska poskytovať Ukrajine pomoc a poskytovanie skúseností pri vstupe do Únie

Rokovanie slovenskej a ukrajinskej vlády pri ukrajinskom meste Užhorod
Na snímke uprostred zľava predseda vlády SR Robert Fico a predseda vlády Ukrajiny Denys Šmyhaľ na spoločnom rokovaní slovenskej a ukrajinskej vlády pri ukrajinskom meste Užhorod

“Vieme, aké bude užitočné nielen pre nás, ale aj pre vás, ak budeme mať ďalšieho suseda členský štát EÚ. Potrebujeme mať vás tam aj preto, že niekedy krajiny s inou históriou, iným jazykom sa musia spájať v EÚ, aby vytvárali protiváhu návrhom, ktoré nie sú vždy prospešné pre celú Úniu,” skonštatoval Fico.

.

Upozornil, že v EÚ budú krajiny, ktoré sa budú “pozerať všelijako, aby proces prístupu Ukrajiny nebol príliš rýchly”. Slovensko podľa Fica ponúka Ukrajine konkrétnu expertízu a výmenu skúseností z integračného procesu.

Slovensko sa zároveň podľa Fica zúčastní na všetkých mierových konferenciách, ktoré majú ukončiť vojnu medzi Ukrajinou a Ruskom. Mier musí byť pre Ukrajinu kvalitný, spravodlivý, udržateľný, Ukrajina musí mať bezpečnostné záruky a musí byť rešpektovaná jej suverenita a územná integrita.

.

“Tu pravdepodobne vojenské riešenie neexistuje, ktoré by uspokojilo jednu alebo druhú stranu,” povedal Fico.

Na spoločnom stretnutí sa dotknú podľa Šmyhaľa aj mierového plánu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Fico zároveň poukázal na to, že rozvoj pohraničných regiónov má pozitívne dosahy na obe strany hranice a je kľúčový pre celkový rozvoj vzťahov medzi krajinami.

“V tomto duchu vnímame aj obnovu a rekonštrukciu Ukrajiny,” poznamenal.

Slovensko má podľa predsedu vlády SR silný záujem zapojiť sa do jej rekonštrukcie. Tému však nebude otvárať len pre ekonomické záujmy SR.

.

“Otvárame túto tému preto, lebo si myslíme, že môžeme byť nápomocní v určitých oblastiach. Ak taká príležitosť vznikne, tak sa jej aj týmto spôsobom chopíme,” poznamenal.

Šmyhaľ ocenil schválenie rámcového programu účasti Slovenska pri obnove Ukrajiny slovenskou vládou.

Slovensko pripravuje podľa Fica aj ďalší balík humanitárnej pomoci a 14. balík vojenskej pomoci so zameraním na nesmrtiacu pomoc. Pokračovať bude aj v núdzových dodávkach elektrickej energie. Na najbližší samit EÚ chce ísť Fico s tým, že navrhne systémové riešenie v otázke energetickej pomoci.

“Toto treba preniesť aj na úroveň EÚ, aby to nebola len zodpovednosť Slovenska a Ukrajiny. Máme jednotný energetický trh a potrebujeme, aby fungoval aj vo vzťahu k Ukrajine,”

Šmyhaľ verí, že stretnutie so slovenskou vládou bude efektívne, prinesie výsledky, podporí vzťahy a zabezpečí mier a stabilitu. Podotkol, že so SR má pozitívne skúsenosti pri hľadaní spoločných riešení. Krajiny sú podľa neho naladené tak, aby našli spoločné videnie pri uvádzaní nových projektov.

.

Fico zároveň Šmyhaľovi odkázal, že bude vždy vítaný hocikde na území Slovenska.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:45

Český zahraničný obchod skončil v auguste s prebytkom. TASR o tom informuje na základe správy Českého štatistického úradu (ČSÚ). Bilancia českého zahraničného obchodu s tovarmi skončila v auguste v bežných cenách s prebytkom 14,3 miliardy Kč (564,17 milióna eur), uviedol vo svojom predbežnom odhade ČSÚ. To bol o 20,3 miliardy Kč lepší výsledok ako v rovnakom mesiaci pred rokom.

13:43

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v pondelok oznámila, že od 17. augusta začala trestné stíhanie proti 14 zahraničným novinárom za nelegálne prekročenie hraníc medzi Ukrajinou a ruskou Kurskou oblasťou. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. Ako uvádza Reuters, za nelegálne prekročenie hraníc hrozí podľa ruského zákona až päťročné väzenie.

13:39

Vládna strana Gruzínsky sen opäť iniciuje procedúru impeachmentu proti prezidentke Salome Zurabišviliovej. Podľa rozhlasovej stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) to v pondelok uviedol predseda gruzínskeho parlamentu Šalva Papuašvili, píše TASR.

Dôvodom na odvolanie z funkcie sú podľa Papuašviliho cesty Zurabišviliovej do zahraničia – do Paríža, Bruselu, Berlína a Varšavy – bez súhlasu vlády.

Emmanuel Macron Salome Zurabišviliová
Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron a gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová pózujú pred začiatkom frankofónneho summitu pred Elyzejským palácom v Paríži
13:24

Od začiatku roka podľahlo v Nigérii cholere už viac než 350 ľudí, čo proti rovnakému obdobiu minulého roka predstavuje 239-percentný nárast. Vyplýva to z údajov Nigérijského centra pre kontrolu chorôb.

13:22

Slováci všetkých generácií čoraz častejšie používajú sociálne médiá. 95 % používateľov internetu ich navštevuje aspoň raz týždenne. Každý deň ich používa 87 % respondentov. Informovala o tom spoločnosť AMI Digital na základe svojho prieskumu AMI Digital Index. Zúčastnilo sa na ňom 1031 používateľov internetu zo Slovenska.

13:21

Miera nezamestnanosti je na Slovensku stabilná, najväčší dopyt je po zahraničných pracovníkoch. Zamestnávateľom chýbajú najmä zamestnanci v priemysle, naopak administratívne služby zaznamenali v posledných mesiacoch nárast nových pracovníkov a miera voľných pracovných miest v tejto sfére klesala.

12:53

Neďaleko izraelského veľvyslanectva v Kodani došlo znova k výbuchu. Oznámila to tamojšia polícia.

12:36

Ruský súd odsúdil Američana Stephena Hubbarda na šesť rokov a desať mesiacov v trestaneckej kolónii pre obvinenia, že na Ukrajine bojoval ako žoldnier. V samostatnom prípade udelil súd v meste Voronež väzenský trest vo výške sedem rokov a jeden mesiac ďalšiemu americkému občanovi Robertovi Gilmanovi za násilie proti väzenskému personálu.

12:34

Izraelská armáda do vojenskej operácie v Libanone nasadila ďalšiu – v poradí už tretiu – divíziu, ktorá bude použitá v pozemnom boji proti proiránskemu militantnému hnutiu Hizballáh.

12:15

Francúzsky prezident Emmanuel Macron si pri príležitosti prvého výročia útoku palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na Izrael uctil obete tohto bezprecedentného vyčíňania militantov, ktoré viedlo k vojne v Pásme Gazy.

12:15

Maďarská vládna strana Fidesz a ani Maďarsko nie sú v žiadnej kríze, avšak svet má nepochybne veľké problémy. Vyhlásil to v rozhovore pre denník Magyar Nemzet predseda parlamentu a zakladateľ Fideszu László Kövér.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke nadšenci lietajúcich šarkanov počas podujatia Šarkaniáda na lúke pod Jedľovinou vo Varíne

Autor: FOTO TASR-Erika Ďurčová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali