Senzácia sa nekonala: Slovákov delila od postupu minúta, v predĺžení uspeli Angličania

Senzácia sa nekonala: Slovákov delila od postupu minúta, v predĺžení uspeli Angličania

Gelsenkirchen 30. júna 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

Aktualizované 1. júla 2024 7:09

 Slovenskí futbaloví reprezentanti siahali na premiérovú štvrťfinálovú účasť na veľkom turnaji. Slováci v osemfinálovom súboji ME prehrali s favorizovaným Anglickom 1:2 po predĺžení, pričom vyrovnanie v riadnom hracom čase zariadil v predposlednej minúte Jude Bellingham

Na snímke zľava kapitán Milan Škriniar a Róbert Boženík (obaja Slovensko) reagujú po osemfinálovom zápase Anglicko – Slovensko na ME

O postupe “Albionu” rozhodol v úvode predĺženia kapitán Harry Kane. Angličanov čaká vo štvrťfinále duel so Švajčiarskom (6. júla v Düsseldorfe).

Reklama

Tím trénera Francesca Calzonu sa aj v štvrtom stretnutí na EURO 2024 ujal vedenia, skóre otvoril v 25. minúte Ivan Schranz, pre ktorého to bol už tretí presný zásah na turnaji. Slováci sa súpera v prvom dejstve nezľahli, hrali sebavedomo a prezentovali sa aktívnou hrou. Od nej Slováci po zmene strán upustili, “Albion” sa dostával do tlaku a v 50. minúte vyťažil vyrovnávajúci gól zásluhou Phila Fodena.

“Sokolom” však tretíkrát na turnaji pomohol systém VAR, ktorý odhalil ofsajdové postavenie zakončujúceho Fodena. Angličania zvierali súpera pred jeho šestnástkou, no dlho sa zdalo, že Slováci oduševneným výkonom ustoja tlak topfavorita. Prišla však predposledná minúta a efektnými nožničkami udrel Jude Bellingham, ktorý poslal duel do predĺženia z prvej strely na bránu. Už v jeho prvej minúte využili Angličania momentum a Harry Kane poslal svoj tím do vedenia. Favorit sa následne stiahol do defenzívy. Vyrovnať mohol v závere prvej časti predĺženia Peter Pekarík, ale z ťažkej pozície poslal loptu nad bránu. Slováci si aj vplyvom defenzívnych striedaní už nedokázali vypracovať gólovú príležitosť a s turnajom sa po smolnom priebehu rozlúčili napriek heroickému výkonu v osemfinále.

Reklama

Slováci postúpili do vyraďovačky druhýkrát pri svojej tretej účasti na finálovom turnaji ME v ére samostatnosti. Po ďalšom vzájomnom stretnutí Slovenska s Anglickom zostáva v platnosti, že Slováci mužstvo z Britských ostrovov ani raz nezdolalo, no zároveň nikdy v súťažnom zápase neprehralo viac ako o gól.

 

Osemfinále /Arena AufSchalke, Gelsenkirchen/:

Anglicko – Slovensko 2:1 po predĺžení (1:1, 0:1)

Góly: 90.+5 Bellingham, 91. Kane – 25. Schranz. Rozhodcovia: Meler – Eyisoy, Ersoy (všetci Turec.), ŽK: Guehi, Bellingham, Mainoo – Kucka, Škriniar, Pekarík, Vavro, Gyömbér.

Reklama

Anglicko: Pickford – Walker, Stones, Guehi, Trippier (66. Palmer) – Mainoo (84. Eze), Rice – Saka, Bellingham (106. Konsa), Foden (90.+4 Toney)- Kane (106. Gallagher)

Slovensko: Dúbravka – Pekarík (109. Tupta), Vavro, Škriniar, Hancko – Kucka (81. Bero), Lobotka, Duda (81. Bénes)- Schranz (90.+3 Gyömbér), Strelec (61. Boženík), Haraslín (61. Suslov)

 

Slováci začali rovnako ako v predošlých dueloch

Aktívnym pressingom a topfavorita sa vôbec nezľakli. Už v tretej minúte sa črtal rýchly brejk po strate Angličanov, Schranz predstihol v súboji Guehiho, ktorý musel zatiahnuť ručnú brzdu a už po chvíli videl žltú kartu. Už v piatej minúte potiahol po ľavom krídle akciu Haraslín, v tandeme mu šprintoval Hancko, ktorý hľadal na opačnej strane Schranza, ale najlepší slovenský strelec na turnaji sa k lopte nedostal. Angličania mohli udrieť v 10. minúte, ale Trippier v dobrej pozícii trafil skákajúcu loptu veľmi zle a poslal ju vysoko nad bránu.

Haraslín vzápätí dostal výbornú prienikovú prihrávku od Strelca, v šestnástke sa prestrčil pred Walkera, no jeho nedôrazné zakončenie obetavo v páde zblokoval Guehi. V 23. minúte sa dostal prvýkrát do zakončenia Kane, ale jeho hlavičkový pokus zblokoval na roh Hancko. Slováci si išli za gólom a odmenení boli v 25. minúte. Kucka vyhral dôležitý hlavičkový súboj s Guehim, predĺžil loptu na Strelca, ktorý nespanikáril, videl nabiehajúceho Schranza a ten dokázal obstreliť Pickforda. Angličania si loptu posúvali, nedokázali nájsť moment prekvapenia a z tribún počuli opäť piskot. Angličania mali v závere prvého dejstva viac z hry, ale k priamemu ohrozeniu Dúbravku sa nedostali a Slovákov delilo od historického postupu medzi osem najlepších 45 minút.

Reklama

Angličania výborne vstúpili do druhého dejstva, prvýkrát v zápase dokázali prekvapiť slovenskú obranu. Na odkrytej pravej strane sa dostal k lopte Trippier, ktorý vyšachoval defenzívu prihrávkou na Fodena a Anglicko sa radovalo z vyrovnania. Spomalené zábery však odhalili, že Trippier posielal loptu dopredu a Foden stál v ofsajde. Systém VAR tak zachránil Slovensko tretíkrát na turnaji. V 55. minúte si favorit vydýchol. Bellingham chcel rýchlo rozohrať na polovici ihriska, to však nečakal Stones, ktorý nereagoval a lopta smerovala k odkrytému Strelcovi. Ten neváhal, videl povybehnutého Pickforda a z hranice 50 metrov okamžite zakončoval, ale lopta tesne minula bránu. Slováci sa nevedeli dostať z vlastnej polovice, Angličania zbierali odrazené lopty a dostávali slovenskú defenzívu pod obrovský tlak. Slovákom odľahlo po hodine hry, keď Kucka zastavil Mainooa faulom tesne pred pokutovým územím pod hrozbou druhej žltej karty, ktorú rozhodca Meler nevytiahol. Následný priamy kop poslal iba do múru Foden.

Tréner Calzona reagoval na rastúci tlak dvojnásobným striedaním. Kŕče trápili Strelca, ktorého na hrote nahradil Boženík. Na ľavé krídlo prišiel Suslov namiesto Haraslína. Angličanov mohol zachrániť kapitán Kane, ktorý po centri Fodena zakončoval hlavou, ale loptu neusmernil ideálne a netrafil priestor brány. Ešte bližšie bol v 81. minúte ku gólu Rice, ktorý vystrelil zo strednej vziadelnosti a Dúbravkovi pomohla žrď. Angličania otvárali hru, Slovákom sa črtali možnosti na brejk, ale sily potiahnuť kontru im nezostávali. Angličania mali už iba pár sekúnd na to, aby zabránili šokujúcemu vypadnutiu. Po rohovom kope si slovenská defenzíva neustrážila Bellinghama, ktorý efektnými nožničkami poslal duel do predĺženia.

Unavení a zaskočení Slováci začali veľmi zle, už po 53 sekundách sa lopta dostala v šestnástke ku Kaneovi a anglický kanonier poslal Angličanov do vedenia. Slovenský výber, ktorý v závere riadneho hracieho času upravil svoje rozostavenie na defenzívne, hral netradične s tromi stopérmi, čo znamenalo oveľa menej ofenzívnej kvality. Vrátiť mohol do zápasu svoj tím v závere prvej časti predĺženia Pekarík, ktorého našiel prudkou prihrávkou na zadnej žrdi Hancko, ale z hranice malého vápna nedokázal loptu trafiť ideálne a poslal ju nad Pickfordovu bránu. Na bránenie výsledku sa chceli sústrediť Angličania od druhej časti predlženia. Southgate stiahol z hry Kanea i Bellinghama, čo jasne dokumentovalo tento zámer, ktorý napokon slávil úspech.

 

Hlasy aktérov /zdroj: TV Markíza, TASR, uefa.com/

Francesco Calzona, tréner SR: “Musíme byť hrdí na mužstvo, hrali sme vyrovnaný zápas proti Anglicku. Druhý polčas v predlžení sme hrali prakticky na ich polovici, nemám čo k tomu dodať. Nechýbalo nám nič, hodnota ich tímu je obrovská. Môžeme byť hrdí na to, čo sme ukázali, hrali sme vyrovnanú partiu proti Angličanom.”

Milan Škriniar, kapitán SR: “Som smutný, delilo nás od toho možno tridsať sekúnd. Mohli sme sa tešiť my, ale taký je futbal. Som hrdý na chlapcov, na trénera, za celé obdobie, čo sme spolu. Vytvorili sme neskutočnú partiu, o to viac to mrzí, že to končí takto. Verím, že sa vrátime silnejší a budeme reprezentovať Slovensko tak, ako na tomto turnaji.”

Ivan Schranz, strelec gólu SR: “Prežívam sklamanie ako všetci chalani a celý národ, že to dnes nevyšlo. Zároveň cítim hrdosť na celý tím, na našu prácu. Sme sklamaní, ale máme byť na čo hrdí. Všetky tri svoje góly by som vymenil za postup. Sú super, mám z nich radosť, ale väčšiu by som mal, keby teraz oslavujeme s fanúšikmi a sme tu ešte jeden zápas.”

Dávid Hancko, obranca SR: “Dávno som nebol z futbalu tak smutný. Viem, že je to len hra, ale boli sme veľmi blízko k niečomu výnimočnému, k niečomu, o čom sme snívali. Urobili sme všetko, čo bolo v našich silách, aby sa to podarilo, ale nakoniec sa to otočilo na ruby. Vyrovnávajúci gól Bellinghama bol dýkou do srdca.”

Lukáš Haraslín, útočník SR: “Všetci prežívame obrovský smútok, pár sekúnd nás delilo od historického postupu. Ťažko sa mi hľadajú slová, gól padol z poslednej lopty do šestnástky. Futbal býva aj krutý, ale myslím si, že ani jeden člen tohto tímu nemôže mať hlavu dole. Za náš výkon na turnaji dávam klobúk dole. Ukázali sme, že aj taký malý národ môže hrať proti veľkým tímom.”

Reklama

Peter Pekarík, obranca SR: “Prvé emócie po konečnom hvizde boli zmiešané. Na jednej strane bolo veľké sklamanie, keďže sme to mali dobre rozohrané a chýbal nám kúsok k historickému úspechu. Na druhej strane ma napĺňa hrdosť a vďačnosť. Odohrali sme vyrovnanú partiu proti skvelému tímu, ktorý patrí k najväčším favoritom na turnaji. Počas 90 minút sme ich nepustili do väčšej šance okrem tej žrde v prvom polčase.”

David Strelec, útočník SR: “Myslím si, že to malo najvyššie parametre v podaní celého mužstva. S Anglickom sme hrali fantasticky a chýbala nám asi minúta. Futbal vie byť krásny, ale aj krutý – ako dnes. Pred mojou strelou som videl, že Bellingham si položil loptu, uvedomil som si, že ju už zahral a išiel som do nej. Škoda, že som to netrafil lepšie.”

Matúš Bero, stredopoliar SR: “Je to smutné a trpké. Išiel som do zápasu s tým, že sa nám to už podarí dotiahnuť. Už som zažil, že sa zápas takto nepodaril. Postup sme už mali a toto vami otrasie. Škoda, že ten druhý gól prišiel tak skoro. Takéto zápasy sa niekedy záhadne zlomia, ale môžeme byť hrdí na náš tím a výkon.”

Jude Bellingham, stredopoliar Anglicka a autor gólu na 1:1: “Myslím, že to bolo 20 sekúnd od vypadnutia z ME. Ťažko poprieť, že to bol jeden z najdôležitejších momentov mojej doterajšej kariéry.”

Gareth Southgate, tréner Anglicka: “Vôbec nás to neprekvapilo, Slováci dobrý tím a sú dobre trénovaní. Nebránili sme dobre niekoľko dlhých lôpt a bolo pre nás ťažké dostať sa cez vysoký pressing. Museli sme sa neuveriteľne nadrieť, ale vedeli sme, že jeden gól všetko zmení a ja som stále veril, že ho dosiahneme. Možno nie až tak neskoro, ale bol to večer, keď som nebol pripravený ísť domov. Hráči to zjavne cítili rovnako.”

Reklama

 

Krutý koniec Slovákov, Bellinghamova perla – ohlasy médií

Ohlasy médií po nedeľňajšej osemfinálovej prehre Slovenska proti Anglicku na ME (1:2 po predĺžení).

idnes.cz (ČR): “Favorit bol na pokraji vyradenia, spasil ho Bellingham. Pre Slovensko je koniec krutý.”

isport.cz (ČR): “Favorit minútu od krachu, rozhodol Kane.”

Sky Sports (V. Brit.): “Bellingham a Kane heroicky zachránili Anglicko proti Slovensku.”

Reklama

BBC (V. Brit.): “Slováci boli lepším tímom. Veľkí hráči nastúpili vo veľkých chvíľach, keď ich národ potreboval.”

Daily Mail (V. Brit.): “Favoritov delila jedna minúta od zahanbujúceho vypadnutia. Bellingham a Kane spasili ´tri levy´.”

The Times (V. Brit.): “Anglicko postúpilo do štvrťfinále po čarovnom momente Bellinghama.”

La Gazzetta dello Sport (Tal.): “Senzačný návrat Anglicka: Bellinghamova perla v 95. minúte, potom Kane vyradil Slovensko.”

L´Equipe (Fr.): “Angličania sa trápili proti statočnému Slovensku až do konca. Do hry sa dokázali vrátiť vďaka spásonosným nožničkám Bellinghama.”

AFP (Fr.): “Bellingham a Kane zachránili Anglicko pred šokujúcim vypadnutím z EURO 2024 so Slovenskom.”

Le Monde (Fr.): “Slováci na pokraji senzácie, Angličania krok od vypadnutia. Prišla 95. minúta a akrobatický gól Bellinghama, ktorý znamenal zlom.”

Reklama

Reuters (V. Brit.): “Akrobatický gól Bellinghama zachránil Anglicko pri otočke proti Slovensku.”

Der Spiegel (Nem.): “Bellingham sa presadil nožničkami. Anglicko odvrátilo hanbu v predĺžení.”

Die Welt (Nem.): “Bellinghamov gól snov a Kane zachránili Anglicko pred zahanbujúcim vypadnutím.”

APA (Rak.): “Anglicko na poslednú chvíľu uniklo vypadnutiu.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:23

Letisko Václava Havla v Prahe má pre hustú letovú premávku problémy pri odbavovaní batožiny. Cestujúci na ňu musia v cieľových destináciách aj v českom hlavnom meste čakať. Letisko preto odporúča pasažierom zbaliť si do príručnej batožiny nevyhnutné lieky a hygienické potreby. Uviedlo to v utorok na sociálnej sieti X.

15:15

Moskva nemôže komentovať vyjadrenia exprezidenta USA Donalda Trumpa o ukončení vojny na Ukrajine, pretože nevie, čo jeho plán zahŕňa. Uviedol to v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

15:14

Najmenej 27 ľudí prišlo v utorok o život počas tlačenice na náboženskom zhromaždení na severe Indie. Desiatky ďalších utrpeli zranenia a miestni zdravotníci sa obávajú, že počet obetí by sa mohol výrazne zvýšiť.

15:14

Viac ako 470 ľudí zadržala polícia vo viacerých mestách v Turecku po protisýrskych nepokojoch, uviedol turecký minister vnútra Ali Yerlikaya. Nepokoje vypukli po obvinení proti Sýrčanovi za zneužívanie sedemročného dievčaťa.

15:12

Britské herečky Judi Denchová a Sian Phillipsová sú prvými ženami, ktoré sa stali členkami Garrick Clubu. Jeden z najstarších a najslávnejších pánskych klubov v Londýne k takejto zásadnej zmene svojich stanov pristúpil prvýkrát od založenia v roku 1831.

15:06

Argentínska vláda v pondelok oficiálne zrušila štátnu tlačovú agentúru Telam, ktorú pravicový prezident Javier Milei obvinil z nadŕžania ľavici, a zmenila ju na médium, ktoré bude šíriť štátnu “propagandu”.

15:05

Ustanovenia Zákonníka práce (ZP) o povinnosti dodávateľa služby na území SR vyplatiť mzdu, ktorá nebola vyplatená zamestnancovi zamestnávateľom, sa zmenia. Vyplýva to z novely ZP z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorú v utorok popísal prezident SR Peter Pellegrini.

15:00

Pravidlá pre podlimitné zákazky a zákazky s nízkou hodnotou vo verejnom obstarávaní sa od augusta zjednotia. Zároveň sa zvýši hranica podlimitnej zákazky z doterajších 10.000 eur na 50.000 eur. Vyplýva to z novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorú podpísal prezident SR Peter Pellegrini.

14:55

Dovolenku plánuje v tomto roku realizovať viac ako 80 % opýtaných, z toho v zahraničí má záujem stráviť voľné chvíle 38 % ľudí. Uviedol to v analýze Tomáš Boháček, analytik 365.bank. Jednoznačná odpoveď na to, ako sa najlepšie prepraviť do svojej cieľovej dovolenkovej destinácie, môže byť podľa neho pre každého cestovateľa iná.

14:54

Vynesením prvého modulu plánuje Rusko v roku 2027 začať s výstavbou vlastnej vesmírnej stanice. V utorok to na platforme Telegram oznámila ruská vesmírna agentúra Roskosmos.

14:54

Denné dodávky plynu do Európy od ruskej spoločnosti Gazprom prostredníctvom plynovodov vzrástli v júni medziročne o takmer štvrtinu. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa však o takmer desatinu znížili. TASR o tom informuje na základe údajov agentúry Reuters, ktorá vychádzala zo svojich výpočtov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žatva pšenice v katastri obce Bátorove Kosihy v okrese Komárno

Autor: TASR-Milan Drozd

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali