Slovenskí športovci v propagačnej kampani NATO. Čo chce Smer touto kampaňou voličom odkázať? Ministerstvo obrany vysvetľuje

❚❚

Bratislava 6. augusta 2024 (HSP/Foto:Screenshot)

 

Slovensko sa 1. júla prebudilo do zvláštneho rána. Popri cestách sa na prázdninujúcich, či dovolenkujúcich  Slovákov z billboardov odvtedy usmieva Anna Karolína Schmiedlová. Propagovať tenisovú jednotku, členku slovenskej výpravy pred blížiacou sa letnou olympiádou v Paríži olympijským výborom by bolo úplne prirodzené. Vec sa má ale inak

Anna Karolína Schmiedlová
Anna Karolína Schmiedlová v propagačnej kampani NATO

Za Karolínou so slovenskou vlajkou na prsiach a tenisovou raketou v ruke nie sú podľa očakávania ďalší športovci, účastníci olympijských hier, ale na prekvapenie roduverných Slovákov, či športových fanúšikov, Karolíne na billboarde robia spoločnosť usmievaví mladí ľudia odetí v maskáčoch s insígniami Slovenska a NATO na vyhrnutých rukávoch.

.

Týmto prekvapenie okoloidúcich Slovákov nekončí, nakoľko im udrie do očí heslo „SLOVENSKO JE TÍM NATO“. A pre tých, čo majú dobré oči, si môžu prečítať aj „Vybrali sme tých najlepších spoluhráčov pre našu bezpečnosť“.

Takže nejde o propagáciu športu, ale o propagáciu SLOVENSKA ako súčasti NATO.

.

Na inom billboarde je tvárou tejto propagandy bývalý hokejista, dnes populárny spolu komentátor zápasov slovenskej hokejovej reprezentácie Boris Valábik.

„Matovičove OĽaNO (SLOVENSKO) „perie“ peniaze získané po parlamentných voľbách 2023 cez provokatívnu billboardovú kampaň“, mohlo by napadnúť náhodnému okoloidúcemu. Nebolo by to nič nové. Provokatívnou billboardovou kampaňou sa snažili pred nedávnom osloviť voličov a Naďoví DEMOKRATI.

Z tohto omylu Vás rýchlo vyvedie pohľad do horných rohov plagátu, z ktorých je možné vydedukovať, kto za touto kampaňou stojí. Letnú propagáciu Slovenska v NATO spolu spískali NATO a Ministerstvo obrany SR.

Propagačná kampaň NATO na oslavu 20. výročia Slovenska ako jeho súčasti

Na facebooku rozbehlo NATO túto kampaň ešte skôr. 19. júna je datovaný  príspevok na facebooku NATO, ktorý má Slovákov presvedčiť, že Slovensko je súčasťou tej najsilnejšej a najväčšej bezpečnostnej aliancie, lebo rovnako ako v športe je dôležitý kvalitný tím.

.

 

 

Z textu príspevku k videu je zrejmé, že propagačná akcia je realizovaná pri príležitosti 20. výročia SR v NATO. Má Slovákov presvedčiť, že príbeh Slovenska v NATO je úspešným príbehom. A že len naše členstvo v NATO je zárukou našej bezpečnosti a prosperity.

Tváre kampane sa hlásia k myšlienke kampane od júla na osobných profiloch na populárnych sociálnych sieťach. Tak ako Anna Karolína Schmiedlová na svojom Instagramovom profile ďakuje za kampaň, ktorá vyjadruje jej hodnoty. Tenistka v príspevku tvrdí okrem iného, že „NATO pomáha chrániť a zabezpečovať slobodu a bezpečnosť svojich štátov. Som vďačná, že malý štát ako Slovensko má pri sebe tím, ktorý podporuje demokratické hodnoty. Spolu s ďalšími krajinami držia spolu a sú ochotné pomôcť si v náročných chvíľach.“

.

Kampaň na sociálnych sieťach sa odkazuje priamo na Web stránku kampane, kde sa dá o celej tejto propagačnej akcii, ktorá sa prekvapivo nedeje za Šimečku ani Naďa pri moci, ale Róberta Fica, zistiť viac.

Za všeobecné formulácie na stránke by sa nemusel hanbiť Valášek z Progresívneho Slovenska a z frázy „Slovensko je už 20 rokov súčasťou najsilnejšej a najúspešnejšej politicko-vojenskej Aliancie na svete – NATO. Slovensko je hrdé na to, že je súčasťou tímu NATO a spolupracuje na ochrane slobody a bezpečnosti viac ako miliardy ľudí členských krajín v Severnej Amerike a Európe dostupnými politickými a vojenskými prostriedkami. Aliancia má aktuálne 32 členských krajín, z ktorých 30 je európskych.” má nepochybne radosť aj Globsec.

Naozaj je Slovensko hrdé, že je súčasťou organizácie, ktorú mnohí označujú aj zločineckou? Koľkokrát po vstupe Slovenska do NATO zasahovali vojská Aliancie na obranu niektorého napadnutého členského štátu? Naproti tomu, koľko vojenských operácií útočnými zbraňovými systémami uskutočnilo NATO, prípadne jeho členská krajina na obhajobu vlastných ekonomických, či mocenských záujmov mimo územia členských krajín NATO? Koľkokrát to bolo bez mandátu bezpečnostnej rady OSN, v rozpore s medzinárodným právom? Koľko mŕtvych civilistov vďaka tomu nemohli v mieri a prosperite žiť svoj život? Do Iraku, či do Afganistanu nastúpilo NATO po tom, ako vojenskú operáciu neutiahli alebo potrebovali legitimizovať Spojené štáty so svojimi spojencami. Na čo je Slovensko hrdé?

Ďalej sú na stránke NATO vypichnuté niektoré aspekty, ktoré majú úvodné frázy potvrdiť.

 

Bezpečnostné záruky

Našu bezpečnosť vraj zaručuje článok V. Severoatlantickej zmluvy, nakoľko útok na jedného člena sa považuje za útok na všetkých. Má členské krajiny presvedčiť, že sú všetci členovia ochotní umierať hoci aj v pobaltí pri napadnutí Estónska, Lotyšska, Litvy, či Poľska. Akurát, že v článku V. je formulácia, že formu pomoci zváži každý členský štát.

Článok 5
Článok 5

Práve obava, že by mohli byť členské štáty východného krídla NATO, ktoré sa po niekoľkých vlnách rozširovania dostalo až na hranice s Ruskom, v prípade ich napadnutia „obetované“, viedla k iniciatíve vytvorenia „dočasných“ mnohonárodných jednotiek na východe.

Aj nám by sa mohlo stať, to čo Ukrajine, ktorá údajne bojuje za naše hodnoty, za našu slobodu, že pri vojenskom napadnutí by k nám smerovala vojenská (zbrane, munícia), či finančná (úvery) pomoc od členov západného krídla, ale už by nemuseli chcieť za nás na bojisku umierať. Článok V. ich k tomuto nezaväzuje.

 

Predchádzanie sporom

Súčasný vojenský konflikt na Ukrajine je pre Slovákov živým dôkazom, ako v tejto ambícii NATO zlyháva. Po tom, čo sa NATO rozšírilo, napriek varovaniam Ruska až na jeho hranice a otvorením dverí pre Ukrajinu a Gruzínsko, prekročilo všetky červené čiary, ktoré Rusko v súvislosti s približovaním NATO k jeho hraniciam nakreslilo. NATO svojim provokatívnym rozširovaním na východ bez ohľadu na výhrady, ktoré k tomu Rusko má, spor s Ruskom, ktorý priviedol Európu v 21. storočí do vojny, vyprovokovalo. Vďaka tomuto správaniu NATO sa nemôže dnes cítiť ani Slovensko bezpečne.

.

 

Profesionalizácia armády

Na stránke sa uvádza, že sa Slovensko po vstupe do NATO už nemusí spoliehať len samé na seba. A že v roku 2006 zrušilo povinnú vojenskú službu a sprofesionalizovalo armádu. Výsledkom je, že dnes Slovensko nie je vlastnými silami schopné ochrániť ani svoju zelenú hranicu a ochrániť tak Slovákov pred vlnami nelegálnej migrácie, ktoré sa dnes už nevyhýbajú ani Slovensku.

 

Bezpečné prostredie pre investorov

Náš vstup do NATO bol pre zahraničných investorov signálom, že si môžu byť istí bezpečnosťou svojich investícií na Slovensku, konštatuje sa na stránke NATO. S týmto sa dá len a len súhlasiť. To je asi ten najdôležitejší dôvod, prečo nás potrebuje mať západ v NATO, aby v prípade, že „zblbneme“ a rozhodli by sme sa vymaniť zo svojho koloniálneho postavenia montovne západu, spojenecké vojská by nám veľmi rýchlo vysvetlili, kde je sever.

 

.

Ako prispieva NATO k ochrane Slovenska?

Existenciu mnohonárodnej jednotky NATO na našom území, ktorá prechádza od 1.7.2024 transformáciou na brigádu, uvádza propaganda ako príklad, ako nás NATO chráni.

Z pohľadu Slovenska je nepochopiteľné, že mnohonárodná jednotka nepôsobí na Slovensku pod slovenským velením. Ako vyzerá suverénny postoj, ukazuje Maďarsko, kde je mnohonárodný bojový kontingent NATO z vôle NATO tiež, avšak velia mu Maďari.

Druhá vec je, že ak je cieľom tejto jednotky odstrašiť Rusko, ktoré sa stalo nepriateľom NATO tým, že sa NATO dostalo k jeho hraniciam a ono sa tým cíti ohrozené, potom sa prítomnosťou NATO jednotky na našom území stávame pre Rusko hrozbou a naše územie potenciálnym terčom.

Ak by to NATO myslelo s našou ochranou úprimne, neostali by výzvy našich reprezentantov na Washingtonskom samite, či prezidentky rok predtým vo Vilniuse, na neodkladné zabezpečenie našej protivzdušnej a protiraketovej obrany nevyslyšané. NATO uprednostnilo ochranu neba nečlenskej krajiny, Ukrajiny pred členom, Slovenskom.

Na konci stránka uvádza akou vojenskou silou vďaka nášmu členstvu v NATO Slovensko disponuje. Pričom okrem iného uvádza, že Ozbrojené sily SR majú dnes 14 stíhacích lietadiel pripravených chrániť vzdušný priestor Slovenska.

.

Pritom sme s veľkou pompou prílet prvých dvoch stíhačiek F-16, ktoré pre nás americká zbrojovka Lockheed martin doteraz vyrobila, privítali len minulý týždeň.

 

Čo chce Smer touto kampaňou voličom odkázať?

Prečo s touto kampaňou prichádza NATO v čase, keď je vojensky (nie mierovo) angažované až po uši na Ukrajine, kde eskalácia zo dňa na deň zvyšuje pravdepodobnosť priameho vojenského stretu Ruska a NATO, čo by znamenalo rozpútanie 3. sv. vojny spojenej s jadrovým armagedonom?

Prečo sa to deje v čase, keď ministerstvo obrany riadi Smer, ktorého mierová rétorika pred voľbami presvedčila aj nie organických voličov Smeru, aby mu odovzdali vo voľbách svoj hlas?

Kde ostali sľuby Smeru, že NATO mať vojenskú základňu na Slovensku nebude?

Ako inak by to vyzeralo, keby dnes na Slovensku vládol Šimečka?

Koho má kampaň osloviť, keď Progresívci ju na Slovensku nepotrebujú tí už presvedčení sú a národno-konzervatívne sily akurát pobúri? Už len fakt, že si túto kampaň platíme z našich daní zohrieva národniarom krv v žilách.

.

Podieľajú sa tváre kampane na nej za honorár alebo z presvedčenia?

Na podrobnosti a rôzne aspekty prebiehajúcej kampane sme sa opýtali priamo na Ministerstve obrany SR. Odpovede na otázky zaslané komunikačným odborom ministerstva uvádzame v plnom znení.

 

1. NATO rozbehlo na Slovensku 1.7.2024 v spolupráci s MO SR propagačnú kampaň. Bilboardy zaplavili Slovensko, NATO sponzorované príspevky sa objavili na sociálnych sieťach. Na facebookových a instagramových profiloch boli tvárí kampane boli zverejnené propagačné príspevky. Čo znamená v spolupráci s MO SR? Ako sa na kampani podieľajú daňoví poplatníci?

MO SR bolo v rámci spomínanej kampane požiadané o súčinnosť v súvislosti s poskytnutím svojho loga pre účely kampane. Tejto požiadavke MO SR vyhovelo. Rezort obrany mal informácie o pripravovanej kampani NATO na Slovensku, z toho dôvodu poskytol logo pre použitie do jej vizuálnych nosičov.

Z rozpočtu MO SR neboli na spomínanú kampaň vynaložené žiadne finančné prostriedky. Domnievame sa, že na kampani sa obsahovo aj finančne podieľalo, resp. sa podieľa organizácia NATO.

 

.

2. Slovensko na samite NATO vo Washingtone nedosiahlo termínovaný záväzok partnerov postarať sa o ochranu vzdušného priestoru prioritne Slovenska, členskej krajiny NATO predtým ako bude riešiť posilnenie protivzdušnej a protiraketovej obrany Ukrajiny, nečlenskej krajiny NATO. Nemyslíte si, že takýto konkrétny čin by bol oveľa výraznejším signálom organizácie, že to s ochranou jej členov myslí vážne? Nebol by to silnejší dôkaz, že sme naozaj jeden tím namiesto komunikovania týchto prázdnych slov prostredníctvom  propagačnej kampane?

Tak ako bolo uvedené vyššie, MO SR bolo v rámci spomínanej kampane požiadané o súčinnosť len v súvislosti s poskytnutím svojho loga pre účely kampane. Z rozpočtu MO SR neboli na spomínanú kampaň vynaložené žiadne finančné prostriedky. MO SR okrem toho v spolupráci s partnermi z NATO intenzívne pracuje aj na zabezpečení strategického systému protivzdušnej obrany, pričom do príchodu našich vlastných systémov by nám spojenci z NATO mohli poskytnúť svoje vlastné systémy vďaka aliančnému rotačnému modelu protivzdušnej a protiraketovej obrany.

 

3. Dátum spustenia kampane sa zhoduje s dátumom ohlásenia transformácie medzinárodnej bojovej skupiny NATO na území Slovenska na brigádu. Čo znamená výrazne väčšiu prítomnosť cudzích vojsk na Slovensku. Je cieľom tejto kampane pripraviť Slovákov na túto vyššiu prítomnosť vojsk NATO na našom území? Resp. väčšiu angažovanosť Slovenska v NATO mimo územia SR?

Keďže MO SR nie je tvorcom kampane, k vašej intepretácii sa nie je možné vyjadriť. Pre úplnosť dodávame, že rozšírenie mnohonárodného práporu na brigádu neznamená, že na Slovensku bude permanentne pôsobiť plnohodnotná brigáda (4,000 – 4,500 vojakov). V skutočnosti budú na území SR nasunuté len vybrané prvky mnohonárodného účelového zoskupenia brigády (cca 1,200 vojakov). Počet zahraničných vojakov na našom území pôsobiacich v rámci MN BG SVK sa tak rozšírením na brigádu nijak zásadne nezvýši. K posilneniu MN BG SVK na úroveň plnohodnotnej brigády by totiž došlo až v prípade bezprostrednej hrozby a aktivácie obranných plánov NATO.

 

4. Kde ostali predvolebné sľuby Smeru, že na Slovensku žiadna základňa NATO nebude?

.

O vytvorení základne na území SR sa na úrovni NATO nevedú žiadne diskusie. Samotné NATO nedisponuje orgánom, ktorý by mohol rozhodnúť o jej budovaní na Slovensku. Podľa ústavy totiž spadá vydávanie súhlasu s prítomnosťou zahraničných ozbrojených síl členských krajín NATO na území Slovenskej republiky výhradne pod kompetencie Národnej rady SR.

 

5. Maďarsko dosiahlo vo veci bojovej brigády NATO na svojom území aspoň to, že tejto medzinárodnej skupine velia Maďari. Nemyslíte si, že keby brigáda NATO na Slovensku fungovala pod slovenským velením, že by jej prítomnosť na Slovensku verejnosť, volič Smeru vnímala ináč? V akom stave sú Ozbrojené sily SR po 20 rokoch členstva v NATO, prebudovávaní armády na schopnosť súčinnosti s vojenskými jednotkami iných členských štátov pri vojenských operáciách, ak nie sme schopní ani len na vlastnom území vojenskému kontingentu NATO veliť? 

Jednotky NATO pôsobia na východnom krídle v rámci predsunutej prítomnosti celkovo v 8 krajinách. Okrem Maďarska, v každej z nich je rámcovou krajinou niekto iný, než hostiteľský štát. Ide o jasné vyjadrenie spolupatričnosti a jednoty v rámci Aliancie, nie o neschopnosť hostiteľskej krajiny veliť medzinárodnému kontingentu.  OS SR dokazujú schopnosť pôsobiť a aj veliť mnohonárodnému zoskupeniu pravidelne. Napr. minulý rok si schopnosti naplánovať a vykonať obrannú operáciu v medzinárodnom zoskupení preverilo takmer 2000 vojakov spolu s cca 400 kusmi bojovej techniky z krajín V4, USA a Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO v SR v rámci cvičenia Slovenský štít 2023.

 

6. Strana Smer pred voľbami ostro kritizovala vlastizradnú iniciatívu aktivistov opozície v spolupráci s mimovládkami, dokonca štátnymi zamestnancami, keď títo intervenovali v EÚ a NATO, aby zasiahla proti hybridnej hrozbe, ktorú Smer pre Slovensko, EU a NATO v očiach opozície predstavoval. Ako má vnímať súčasnú kampaň, ktorá prebieha so súhlasom rezortu, ktorý riadi Smer volič, ktorý dal Smeru hlas vo voľbách aj preto, že so Smerom vo vláde bude „NATA“ na Slovensku a Slovenska v „NATE“ menej. Že to nebude také ako keby boli pri moci Naďoví Demokrati, či Šimečkovi Progresívci? V čom má tento volič vnímať rozdiel?

Tak ako bolo uvedené vyššie, MO SR bolo v rámci spomínanej kampane požiadané o súčinnosť len v súvislosti s poskytnutím svojho loga pre účely kampane. Z rozpočtu MO SR neboli na spomínanú kampaň vynaložené žiadne finančné prostriedky.

.

 

7. Prečo takáto propaganda NATO za vlády Smeru dnes? Pripravuje nás vláda na vojnu s Ruskom?

Na základe aktuálnej medzinárodnej bezpečnostnej situácie Slovenskej republike nehrozí bezprostredné ohrozenie suverenity a bezpečnosti. Zároveň ubezpečujeme, že MO SR a jeho súčasti v súčinnosti s vecne príslušnými orgánmi nepretržite monitorujú podozrivé aktivity smerom k bezpečnosti štátu, vyhodnocujú ich a prijímajú adekvátne opatrenia v záujme predísť ohrozeniu občanov na akejkoľvek úrovni.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:15

Približne 100 hasičov v pondelok po niekoľkých hodinách dažďa opäť bojovalo so zvyškami lesných požiarov na Brockene, najvyššom vrchu pohoria Harz na severovýchode Nemecka. Ohniská požiarov, respektíve žeravé uhlíky, lokalizovali v ťažko prístupnom teréne aj pomocou dronov s termovíznou kamerou.

Včera 19:35

Ceny ropy v pondelok vzrástli o viac ako 1 %, keďže k Mexickému zálivu sa blíži tropická búrka Francine, ktorá prináša silný vietor a silné dažde. Americkí producenti ropy už odtiaľ evakuovali zamestnancov a obmedzili ťažbu. Prerušenie dodávok ropy z Líbye podporuje aj rast jej cien. Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v októbri sa v pondelok o 18.55 h SELČ predával po 68,90 USD (62,39 eura). To bolo o 1,23 USD alebo 1,82 % viac ako v predchádzajúci týždeň na konci obchodovania.

Včera 19:34

Holandský súd v pondelok odsúdil dvoch Pakistancov za podnecovanie k vražde holandského politika Geerta Wildersa.

Včera 19:14

Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že útoky na vzdelanie zbavujú deti ich základného práva na vzdelávanie, ovplyvňujú ich bezprostredný a dlhodobý rozvoj a pripravujú ich o lepšiu a pokojnejšiu budúcnosť. Oznámila to pri príležitosti Medzinárodného dňa ochrany vzdelávania pred útokmi.

Včera 19:13

Exilová iránska opozičná skupina v pondelok oznámila, že jej kancelárie v Štokholme vo Švédsku sa vznietili po útoku zápalnými fľašami. Polícia už začala vyšetrovanie vo veci podpaľačstva.

Včera 19:12

Maďarsko a Čad uzatvárajú dohody o vzájomnej spolupráci. Uviedol to na Facebooku v pondelok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán po tom, čo s vojenskými poctami prijal prezidenta Čadu Mahamata Idrissa Débyho Itnu.

Včera 19:11

Ruský prezident Vladimir Putin neposkytne rozhovor Evanovi Gershkovichovi, reportérovi amerického denníka Wall Street Journal (WSJ), ktorého Moskva prepustila 1. augusta z väzby v rámci rozsiahlej výmeny väzňov so Západom. Oznámil to v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov,

Včera 19:10

Ideálne by bolo, pokiaľ by na najbližšom rokovaní vlády boli už predložené zákony súvisiace s konsolidáciou. Uviedol to v pondelok minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) po zasadnutí predsedníctva strany Smer-SD.

Včera 19:09

Dovozné clá majú tendenciu viac zasahovať domácnosti s nízkymi príjmami. Uviedla to v pondelok vo svojej správe Svetová obchodná organizácia (WTO).

Včera 18:54

Francúzska tenistka Diane Parryová postúpila do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v tuniskom Monastire. Trojka podujatia si poradila v stretnutí 1. kola s domácou Chiraz Bechriovou 6:3, 6:0.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akrobatické vystúpenie Flying Bulls z Česka počas Leteckých dní Košického kraja 2024 v Košiciach

Autor: TASR - Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali