Slovenskí futbalisti zvládli zápas proti Estónsku. Hancko: “Robili sme všetko, čo chcel tréner”

❚❚

Tallinn 6. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR – Veronika Mihaliková)

 

Slovenskí futbaloví reprezentanti zvíťazili na ihrisku Estónska 1:0 vo svojom úvodnom zápase C-divízie Ligy národov. V prevažnej časti zápasu mali ofenzívnu prevahu, ktorú potvrdili v 70. minúte gólom Tomáša Suslova. Slováci nastúpia v nedeľu od 18.00 v Košiciach proti Azerbajdžanu

Estónsko - Slovensko Liga národov
Na snímke sprava slovenský hráč László Bénes a estónsky hráč Joonas Tamm v zápase 1. kola C-divízie 1. skupiny futbalovej Ligy národov vo futbale Estónsko – Slovensko v Tallinne

“Sokoli” mali väčšinu zápasu herne navrch, o tri body však bojovali do poslednej chvíle. Hrdina domácich bol brankár Karl Hein, ktorý im takmer zabezpečil historicky prvý bodový zisk proti Slovákom. Tí vyhrali nad pobaltským súperom po tretí raz v histórii o jeden gól.

.

Slováci sa v úvode zápasu dostali k viacerým strelám z hranice šestnástky. V 3. minúte Suslov prízemnou strelou minul bránku, o päť minút Duda poslal loptu nad a Boženíkovu strelu z otočky chytil brankár Hein. Bližšie ku gólu bol v 10. minúte Suslov, ktorý v šestnástke vzal loptu hráčovi domácich a hoci krížnou strelou mieril presne, Hein pohotovo zasiahol.

Pred Dúbravkom prvýkrát “horelo” v 14. minúte, keď Sappinen po prieniku ľavou stranou odcentroval, no Schjönning-Larsen v nebezpečnej pozícii netrafil loptu. Slováci mali iniciatívu, v 21. minúte Duda vysunul v šestnástke Suslova, ktorého sľubnú šancu zmaril Hein. Naďalej sa hralo najmä na polovici domácich, Slováci sa viackrát dostali do nádejných pozícií, no Estónci ich dokázali zblokovať. V 44. mohol Bénes poslať hostí do vedenia, no strelu opäť zmaril pohotový Hein. Slováci sa v prvom polčase dostali k 14 strelám (na bránku 4), no bez želaného efektu.

.

 

Iniciatíva zúročená až v závere

Blízko ku gólu bol v 49. minúte Hancko, ktorý sa dostal k odrazenej lopte, no trafil iba hornú žrď. Brána domácich sa zatriasla aj v 56. minúte, keď Dudovu strelu zastavila pravá žrď. Estónci sa v 60. minúte dostali k hlavičke Tamma, ktorú zneškodnil Dúbravka.

V 65. minúte prišli na trávnik Vavro a Strelec, ktorý sa vzápätí dostal do šance, no v rýchlosti poslal ľavačkou loptu nad bránku a onedlho vyskúšal Heinovu pozornosť aj Vavro. Zaujímavé dianie podčiarkla chyba v slovenskej defenzíve, po ktorej Sappinen prekonal Dúbravku, no gól neplatil pre ofsajd. Slováci následne rozvinuli ofenzívnu akciu, v ktorej Strelec vrátil loptu za seba Suslovovi a ten pohotovo prestrelil Heina – 0:1. V 88. minúte si slovenskí reprezentanti vydýchli, keď Jakovlevovu prízemnú strelu vyrazil pohotový Dúbravka. Domáci ešte mali šancu v závere zo štandardnej situácie po kontroverznom verdikte rozhodcu Juga.

 

Calzonu potešil správny prístup, podľa Hancka treba zlepšiť efektivitu

Slovenskí futbalisti potešili trénera Francesca Calzonu v zápase v Estónsku nielen víťazstvom 1:0, ale aj prístupom, na ktorý upozorňoval od pondelňajšieho zrazu. Hráčom prízvukoval, aby sa správne nastavili a “prepli” z ME v Nemecku na začínajúcu sa edíciu Ligy národov, v ktorej má tím jednoznačný postupový cieľ. Triumfom v Tallinne spravil k nemu prvý krok, v nedeľu v Košiciach proti Azerbajdžanu bude mať šancu na ďalší.

.

“Zápas sme odohrali na vysokej úrovni. Po strelenom góle sme mali určité starosti, no bolo to tým, že súper nakopával dlhé lopty a hral na riziko. Nikto však nemôže mať pochybnosti o tom, že naše víťazstvo je zaslúžené. V prvom aj druhom polčase sme si vytvorili veľa šancí. Som spokojný s výkonom mužstva,” uviedol Calzona.

Pred zápasom hovoril aj o potrebe omladiť tím a aj preto dostali príležitosť v základnej zostave aj dvaja hráči do 23 rokov – obranca Adam Obert a útočník Suslov. “Obaja odohrali veľmi dobrý zápas, s ich výkonom som spokojný. Na Adamovi bolo vidieť, že v klube hráva málo. Nebol na tom najlepšie fyzicky. Vystriedal som ho z tohto dôvodu a aj preto, že mal žltú kartu. Tomáš oddrel zápas, dosť v ňom trpel. Priniesol veľkú kvalitu a som spokojný s jeho výkonom v ofenzíve aj v defenzíve,” poznamenal Calzona.

 

Suslov: “Škoda, že sme nevyužili viac šancí”

Slováci si triumfom 1:0 vylepšili vzájomnú bilanciu s Estónskom na 3:0. Pre 55-ročného Calzonu to bol 23. zápas na lavičke SR, po ktorom má bilanciu 11 víťazstiev, 6 remíz, 6 prehier a skóre 35:21. Po zápase vyzdvihol viacero pozitívnych aspektov hry. “Myslím si, že toľko šancí ako dnes sme si ešte nevytvorili. V prvom polčase bol pomer striel 14:0 v náš prospech. Držali sme hru na súperovej polovici, na ktorej sme strávili veľkú časť zápasu. Mužstvo ma potešilo tým, že začalo tam, kde na ME skončilo. Priznám sa, že som z toho mal obavy.” konštatoval Calzona a jeho myšlienku rozvinul Suslov: “Tréner nám od začiatku zrazu prízvukoval, že musíme pokračovať v tom, čo sme robili na ME. Zdôrazňoval, že nemôžeme poľaviť, lebo sa nám to vypomstí. Snažili sme sa nič nepodceniť. To sme aj plnili, škoda len, že sme nevyužili viac šancí.”

Pre Suslova to bol 4. gól v 33. reprezentačnom zápase. “Videl som, že “Šulo” Haraslín zakončoval a ja som sa snažil dobehnúť s tým, že som čakal, že by sa lopta mohla odraziť ku mne. To sa aj stalo, bol som pripravený. Potom to už bol jednoduchý gól.”

.
Estónsko - Slovensko Suslov
Na snímke slovenský stredopoliar Tomáš Suslov oslavuje svoj gól v zápase 1. kola C-divízie 1. skupiny futbalovej Ligy národov vo futbale Estónsko – Slovensko v Tallinne

Calzona dal v základnej zostave príležitosť aj útočníkovi Róbertovi Boženíkovi, ktorý v novej sezóne čaká na prvý gól v drese Boavisty Porto. V druhom polčase ho vystriedal Dávid Strelec a o pár minút mal prsty v góle Suslova. “Dávid mal po ME krátku dovolenku a potom hral veľa zápasov v klube. Už pred stretnutím som musel premýšľať nad tým, ako to zostaviť, pretože už o tri dni máme ďalší náročný zápas. Naša voľba padla na Roba, keďže sme Dávidovi chceli dopriať oddych,” prezradil Calzona.

Po zápase dal dole pomyselný klobúk pred obrancom Petrom Pekaríkom, pre ktorého bol zápas v Estónsku prvý od ME, keďže naďalej je bez klubovej príslušnosti:

“Nemám slov. On je pre nás jednoducho istota. Snažíme sa nájsť za neho náhradu, ale je to veľmi náročné. Napriek tomu, že už dlhšie nehrá v klube, vždy príde stopercentne pripravený. Je to veľký profesionál, v ktorom máme veľkú istotu. Aj jeho výkony na ihrisku potvrdzujú, že je pre nás správna voľba.”

Aj Hancko vyzdvihol úspešný vstup do Ligy národov a najmä správny prístup k duelu, v ktorom sa od tímu očakával trojbodový zisk: “Nie je jednoduché začať nový turnaj. Sme na začiatku novej sezóny a nie sme v takom tempe. Náš cieľ bol zvíťaziť v Estónsku a musíme byť vďační aj za triumf 1:0. “Miňo” Škriniar povedal, že takýto zápas by sme pred pár rokmi nezvládli a nevytvorili by sme si toľko šancí. Do ďalších zápasov treba zlepšiť efektivitu a bojovať. Verím, že potešíme aj domácich divákov v zápase proti Azerbajdžanu.”

 

Hlasy po zápase /zdroj: TASR, Sport 1/:

  • Francesco Calzona, tréner SR: “Zaslúžené tri body, veľmi dobrý futbal sme hrali najmä v prvom polčase. V druhom dejstve to súper po góle už len nakopával a bolo náročné brániť. Odchádzali nám aj sily, ale zvládli sme to.”
  • Tomáš Suslov, strelec gólu SR: “Chceli sme tento zápas zvládnuť. Vedeli sme, že budú hrať v bloku a bude náročné to prekonávať. Vedeli sme, že môže nastať aj takýto scenár a vyhráme o jeden gól. Mali sme smolu, už po polčase mohlo byť 0:3. Je to však jedno, máme tri body a to je najdôležitejšie. Vždy je veľká vec dať gól za reprezentáciu, bez ohľadu na to, proti komu hráme.”
  • Lukáš Haraslín, útočník SR: “Videli sme, že zápas nebol ľahký. Trocha sme si to však skomplikovali aj sami, nevyužili sme šance. Nakoniec išli takmer do vedenie Estónci. Škoda, že to boli nervy do konca, ale počítajú sa tri body.”
  • Dávid Hancko, obranca SR: “Malo to vysoké tempo, hrali sme rýchlo. Robili sme všetko, čo chcel od nás tréner. Veľakrát sme získali loptu na súperovej polovici, vytvorili sme si šance, no dlho nám to nepadlo. Tréner nám celý týždeň prízvukoval, že to, čo bolo na ME, je už za nami. Som rád, že sme to napokon zvládli. Veľmi ma to teší a vážim si toto víťazstvo.”

 

Liga národov – 1. kolo C-divízia – 1. skupina:

  • Estónsko – SLOVENSKO 0:1 (0:0)
    Gól: 70. Suslov. Rozhodcovia: Jug – Žunič, Vidali (všetci Slov.), ŽK: Tamm, Shein – Obert, Boženík, Vavro, Dúbravka, 6128 divákov.
    Estónsko: Hein – Lilander, Tamm (70. Vetkal), Mets, Schjönning-Larsen – Miller (78. Jakovlev), Ainsalu (70. Palumets), Shein, Siňavskij (84. Saarma) – Sappinen, Tamm
    Slovensko: Dúbravka – Pekarík (90.+2 Gyömbér), Škriniar, Obert (65. Vavro), Hancko – Duda (83. Rigo), Lobotka, Bénes (83. Bero) – Suslov, Boženík (65. Strelec), Haraslín
  • Azerbajdžan – Švédsko 1:3 (0:0)
    Góly: 82. Dadašov – 65. a 71. Isak, 80. Gyökeres (z 11 m)

 

Tabuľka:

1. Švédsko 1 1 0 0 3:1 3
2. SLOVENSKO 1 1 0 0 1:0 3
3. Estónsko 1 0 0 1 0:1 0
4. Azerbajdžan 1 0 0 1 1:3 0

 

Ďalší program SR v Lige národov (časy sú v SELČ):

  • nedeľa, 8. septembra: SR – Azerbajdžan /18.00, Košice/
  • piatok, 11. októbra: SR – Švédsko /20.45, Bratislava/
  • pondelok, 14. októbra: Azerbajdžan – SR /18.00, Baku/
  • sobota, 16. novembra: Švédsko – SR /20.45, Solna/
  • utorok, 19. novembra: SR – Estónsko /20.45, Trnava/

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:11

Vo veku 70 rokov zomrel americký hudobník Tito Jackson, bývalý člen chlapčenskej skupiny The Jackson 5. TASR o tom informuje podľa pondelkovej správy agentúry AP.

“S ťažkým srdcom oznamujeme, že náš milovaný otec, člen Rokenrolovej siene slávy, Tito Jackson už viac nie je s nami. Sme zaskočení, smutní a zlomení. Náš otec bol úžasný človek, ktorý sa staral o tom, aby sa mal každý dobre,” oznámili spevákovi synovia TJ, Taj a Taryll v nedeľu večer na sociálnej sieti Instagram.

Tito Jackson
Na snímke Tito Jackson
11:09

Hodnota nových objednávok v priemysle v júli 2024 medziročne klesla o 1,5 % a dosiahla objem 4,44 miliardy eur. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa nové objednávky v priemysle medzimesačne znížili o 2,8 %. V pondelok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

11:09

Medziročné tempo rastu inflácie v Taliansku sa v auguste spomalilo. Ukázali to v pondelok spresnené údaje štatistického úradu ISTAT, ktoré potvrdili predbežný odhad.

10:53

Počet žiadateľov o azyl v Európskej únii, Nórsku a Švajčiarsku za prvú polovicu tohto roka mierne klesol. Stále je ich však viac ako pol milióna, vyplýva z údajov zverejnených v pondelok Agentúrou EÚ pre azyl (EUAA).

10:52

Nemecko musí vynaložiť väčšie úsilie, aby prekonalo ekonomické a štrukturálne problémy. Uviedol to prezident Bundesbanky a člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Joachim Nagel.

10:52

Situácia v dôsledku neutíchajúceho prudkého dažďa a rozsiahlych záplav zostáva v Rumunsku napätá aj v priebehu pondelka. Povodne si cez víkend v tejto krajine vyžiadali najmenej šesť ľudských obetí.

10:50

Cena zlata v pondelok ráno opäť smerovala nahor a dosiahla nový rekord. Spotová cena zlata na londýnskej burze stúpla na 2589,64 amerických dolárov (2337,01 eura) za troyskú uncu (31,1 g), čo bola doteraz najvyššia hodnota. V prepočte na eurá dosiahla cena v pondelok tiež rekordných 2334,80 eura za uncu.

10:50

Úrad pre územné plánovanie a výstavbu (ÚÚPV) SR bude školiť samosprávy v oblasti územného plánovania. Bezplatné školenia sa uskutočnia v každom krajskom meste a ich cieľom je vysvetliť príslušné ustanovenia zákona o územnom plánovaní a ďalšie súvisiace predpisy. Školenia ÚÚPV organizuje v spolupráci so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS). V pondelok o tom informovala Ida Dupačová z tlačového odboru ÚÚPV SR.

09:44

Francúzsky eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton s okamžitou platnosťou rezignoval z funkcie a stiahol aj svoju kandidatúru do formujúcej sa novej Európskej komisie (EK). V pondelok to oznámil na sociálnej sieti X.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Jelene prechádzajú cez cestu v lese v regióne Taurus neďaleko Frankfurtu v Nemecku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali