Slovenskí europoslanci v EP: Blaha naložil slniečkárom, Kaliňák kritizoval EK kvôli chybám v Správe o právnom štáte

❚❚

Bratislava 10. októbra 2024 (HSP/ Facebook /pr článok/ Foto:Screenshot Facebook video)

 

Počas stredajšej parlamentnej rozpravy vystúpil v EP aj maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý vo svojom prejave vyjadril nesúhlas s niektorými krokmi EÚ pod vedením predsedníčky EK Ursuly von der Leyenovej, za čo sa dostal pod paľbu kritiky. V EP dostal slovo europoslanec Ľuboš Blaha(SMER-SSD, v EP nezaradený) a pred plnou sálou sa maďarského lídra zastal. Jeho kolega Erik Kaliňák (SMER-SSD, v EP nezaradený)v pléne kritizoval európsky dokument Správa o právnom štáte, v ktorom našiel chyby

Na snímke poslanec Európskeho parlamentu Erik Kaliňák (SMER-SSD, v EP nezaradený)
Na snímke poslanec Európskeho parlamentu Erik Kaliňák (SMER-SSD, v EP nezaradený)

Blaha drží palce Maďarsku

„Dnes som sa pred plnou sálou Európskeho parlamentu postavil za Viktora Orbána,“ píše europoslanec Ľuboš Blaha v príspevku na sociálnej sieti.

.

V texte ku zdieľanému videu Blaha uviedol, že slniečkári do maďarského premiéra hučali a nechutne urážali jeho národ až tri hodiny. To ho viedlo k tomu, aby v pléne vyjadril plnú podporu Maďarsku : „Maďarskému predsedovi vlády Orbánovi som odkázal, že Slováci mu držia palce.“

„Vážený pán predseda vlády Viktor Orbán, som hrdý slovenský ľavičiar,“ predstavil sa Blaha, keď v pléne dostal slovo.

.

„Hanbím sa ako pes za to, čo tu stvárajú takzvaní ľavičiari, sociálny demokrati a progresívci!,“ vyjadril sa k tomu, ako plénum reagovalo na Orbánov prejav. Dodal, že to považuje za hlbokú neúctu voči Maďarsku a strednej Európe.

„Slováci vám držia palce! Slováci spoločne s vami stoja proti ilegálnej migrácii! Slováci spoločne s vami stoja proti federalizácii Európskej únie a bojujú za národnú suverenitu ! Slováci bojujú proti vojnovým štváčom, militaristom a rusofóbom, ktorí sedia aj v tejto miestnosti!,“ pokračoval Blaha.

Ďalej sa vyjadril, že bude hrdo nasledovať Orbánov príklad a o pár dní plánuje pracovnú cestu do Moskvy. Cieľom jeho návštevy je “viesť mierový dialóg s Ruskom“.

„Pán Orbán, pamätajte, to nie vy ste extrém! Vy máte silný mandát od maďarského národa….!,“ pokračoval europoslanec.

„To oni sú extrém! Progresívny extrém…Neoliberáli, progresívci, militaristi a vojnoví štváči!,“ zakončil svoje vystúpenie europoslanec.

.

„Ten pocit, keď som im toto všetko mohol povedať, je na nezaplatenie. Niekedy stačí jedna minúta, keď sa môžete postaviť za správnu vec – prosím, šírte to po sociálnych sieťach, nech ľudia v Európe vedia, že my Slováci chceme mier,“ zakončil svoj príspevok europoslanec.

 

Erik Kaliňák našiel chyby v Správe o právnom štáte

Europoslanec Erik Kaliňák v pléne EP hovoril o európskej Správe o právnom štáte, ktorú v júli tohto roku publikovala Európska komisia, konkrétne o časti, ktorá sa týka Slovenska.

Europoslanec upozornil na to, že správa obsahuje “zahanbujúce množstvo faktických chýb“.

Úradu vlády napríklad EK vyčíta, že 1. júla tohto roku zrušil Odbor prevencie a korupcie ako ústredný orgán pre koordináciu predchádzania korupcie a jeho úlohy prerozdelil pod Úrad predsedu vlády.

.

„Ale nesedí dátum, takýto Úrad predsedu vlády na Slovensku neexistuje, Odbor prevencie korupcie nie je ústredný orgán – tým je Úrad vlády – a ten úlohy tohto odboru neprerozdelil, ale povýšil na úroveň sekcie bezpečnosti štátu,  čím im dal väčšiu dôležitosť,“ vysvetlil Kaliňák.

Komisia ďalej v Správe kritizovala právomoc generálneho prokurátora zrušiť rozhodnutie nižších prokurátorov cez § 363. Konkrétne im vadí, že tak môže prokurátor urobiť bez akéhokoľvek odôvodnenia a v tom prípade vyšetrovateľom neostáva nič iné, len začať odznova a zhromaždiť nové dôkazy, ktoré údajne musia byť iné ako tie pôvodné .

„Vážená Komisia, každé rozhodnutie generálneho prokurátora na Slovensku musí byť a aj je zdôvodnené – častokrát na stovkách strán-  a vyšetrovatelia môžu použiť znova všetky pôvodné dôkazy, teda za predpokladu, že ich získali zákonne.. Lebo o tom je právny štát,“ vyjadril sa europoslanec.

„Za minútu som stihol upozorniť na dva faktické omyly Komisie… Ale vedzte, že by som tu mohol rozprávať aj 10 minút,“ uzavrel svoje vystúpenie europoslanec Kaliňák.

Pozrite si video, ako v Európskom parlamente Ľuboš Blaha naložil slniečkarom

Krátke video Erika Kaliňáka z pléna EP si môžete pozrieť tu


Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:06

Opozičná strana SaS kritizuje zmeny súvisiace s účtovaním dodávok vody, ktoré plánuje zaviesť Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Ceny vodného a stočného by sa mohli rapídne zvýšiť, upozornila vo štvrtok opozičná strana.

09:57

Hurikán Milton, ktorý v stredu večer zasiahol pobrežie amerického štátu Florida, vo štvrtok postupne zoslabol na hurikán prvej kategórie s maximálnou rýchlosťou vetra 150 kilometrov za hodinu.

hurikán Milton
Na snímke trosky na zemi v blízkosti žeriavu, ktorý spadol na budovu na 1st Avenue South v St. Petersburgu na Floride, keď sa oblasťou prehnal hurikán Milton vo štvrtok 10. októbra 2024
09:54

Ratan Tata, bývalý predseda predstavenstva Tata Group, ktorý dostal obrovský indický konglomerát na globálnu scénu s množstvom významných akvizícií, zomrel v stredu (9. 10.) neskoro večer vo veku 86 rokov.

Ratan Tata
Ľudia vzdávajú úctu zosnulému indickému podnikateľovi Ratanovi Tatovi 10. októbra 2024 v Bombaji
09:44

Svetová banka (SB) zvýšila svoju prognózu hospodárskeho rastu pre južnú Áziu na 6,4 % v roku 2024 z predchádzajúcich 6 %. Odôvodnila to silným domácim dopytom v Indii a rýchlejším zotavovaním Srí Lanky a Pakistanu z kríz.

09:36

Juhokórejská vláda vo štvrtok schválila nový návrh zákona o prísnejších trestoch za digitálne sexuálne trestné činy s použitím tzv. deepfake technológií. Na základe zákona bude potrestané aj prechovávanie deepfake pornografie.

09:31

Pri útoku militantov v provincii Chajbar Paštúnchwá na severozápade Pakistanu vo štvrtok prišli o život dvaja policajti a ďalší dvaja sa zranili.

09:22

Európska komisia (EK) vo štvrtok privítala výročnú správu Európskeho dvora audítorov (EDA) o rozpočte EÚ na rok 2023 aj postrehy audítorov týkajúce sa plnenia rozpočtu EÚ.

09:18

Maloobchodné tržby v Nemecku v auguste 2024 vzrástli. A o niečo viac ako v júli. Ukázali to vo štvrtok predbežné údaje spolkového štatistického úradu Destatis.

09:17

Priemyselná produkcia SR v auguste 2024 vzrástla o 0,9 %. Bol to štvrtý mesiac v tomto roku, keď priemysel medziročne zvýšil svoj výkon. Medzimesačne (oproti júlu 2024) po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia zvýšila o 1,5 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:16

V súčasnosti je vhodné čo najskôr vykonať revíziu vykurovacích telies. Najviac škôd následkom požiaru je každoročne hlásených počas vykurovacej sezóny, pričom poisťovňa po nahlásení udalosti preverí, či bol komín alebo dymovod riadne udržiavaný. Odporúča sa skontrolovať taktiež fotovoltiku a tepelné čerpadlá, uviedla poisťovňa Uniqua.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Islandské poníky moknú a kŕmia sa v počas lejaku v žrebčíne vo Wehrheime pri Frankfurte v Nemecku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Tibor Danáč

Miroslav Urban

René Pavlík

Peter Lipták

Slavus Sámo Vladimír Prokeš CS

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali