Slovenskí biskupi pozývajú k modlitbe za všetkých, ktorých zasiahli povodne

❚❚

Bratislava 15. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR – Jaroslav Novák)

 

Slovenskí biskupi pozývajú k modlitbe za všetkých, ktorých zasiahli povodne. Zároveň prosia o ľudskú blízkosť, solidaritu a konkrétnu pomoc postihnutým záplavami. Biskupi tiež vyjadrujú poďakovanie príslušníkom záchranného zboru a dobrovoľníkom, ktorí pomáhajú pri evakuácii obyvateľov a ochrane majetku. TASR o tom informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (KBS)

Národná púť v Šaštíne--Strážach
Na snímke zľava rímskokatolícky arcibiskup metropolita Bratislavskej arcidiecézy Stanislav Zvolenský, žilinský biskup Tomáš Galis a apoštolský nuncius na Slovensku Mons. Nicola Girasoli počas slávnostnej svätej omše na národnej púti pri príležitosti sviatku Sedembolestnej Panny Márie, patrónky Slovenska v Šaštíne-Strážach (okres Senica)

Duchovnú blízkosť vyjadrili biskupi aj počas nedeľnej svätej omše, ktorú slávili v rámci národnej púte k patrónke Slovenska, v Bazilike Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne-Strážach (okres Senica). “Dnes budeme osobitným spôsobom prežívať duchovnú spoluúčasť so všetkými, ktorí trpia následkom počasia. Prosiť chceme aj za tých, ktorí v týchto ťažkých časoch pomáhajú,” povedal v úvode svätej omše bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský.

.

 

Prečítajte si tiež

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

18:08

Plnoleté tehotné absolventky strednej alebo vysokej školy nebudú mať nárok na mesačný príspevok vo výške 200 eur. Počítal s ním návrh zákona o príspevku pre tehotné absolventky štúdia, ktorý do Národnej rady (NR) SR predložili poslanci z klubu hnutia Slovensko, Za ľudí a KÚ Anna Záborská a Richard Vašečka. Zákonodarcovia ho však v stredu neposunuli do druhého čítania.

18:07

Limity príjmu pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) i limit príjmu týkajúci sa nezaopatrených detí s ŤZP zostanú. Ich zrušenie navrhli poslankyne opozičného KDH Martina Holečková a Andrea Turčanová. Návrh na zmenu zákona o peňažných príspevkoch z dielne KDH však v parlamente neprešiel, poslanci Národnej rady (NR) SR ho v stredu neposunuli do druhého čítania.

18:06

Asociácia mobilných operátorov Slovenska (ASMOS) vníma zvyšovanie osobitného odvodu pre telekomunikačných operátorov ako najvýznamnejšie negatívum nedávno predstavených konsolidačných opatrení, pričom pri jeho plánovaní neprebehla potrebná diskusia so zainteresovanými subjektmi. Toto opatrenie by mohlo ďalej znížiť konkurencieschopnosť domácej ekonomiky, uviedli v stredu predstavitelia asociácie.

17:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu na fóre v Ankare vyhlásil, že Turecko neprestane prehlbovať vzťahy s Východom napriek tomu, že v zahraničnej politike sa bude aj naďalej orientovať na Západ. Podľa tureckého lídra už viac “nežijeme v čiernobielom svete” a Ankara nemusí spolupracovať iba s jednou stranou.

17:55

K ďalším výbuchom došlo v stredu v Libanone vrátane metropoly Bejrút aj iných miest. Libanonské bezpečnostné zdroje potvrdili agentúre DPA, že explodovali vysielačky príslušníkov hnutia Hizballáh. Aj podľa informácií od zdrojov z Hizballáhu sa výbuchy týkajú “bezdrôtových zariadení, ako sú vysielačky”.

17:31

Najstaršou žijúcou osobou na svete je 116-ročná Japonka Tomiko Itóková. Guinessova kniha rekordov jej certifikát oficiálne odovzdala počas japonského Dňa úcty k starším. TASR informuje na základe správy Guinessovej knihy rekordov a článku agentúry UPI zverejnenéo v noci na utorok.

17:29

Americký veľvyslanec v Maďarsku David Pressman v stredu na konferencii zorganizovanej samosprávou v Budapešti vedenou opozíciou opäť ostro skritizoval maďarskú vládnucu stranu Fidesz. Obvinil ju, že prostredníctvom kontroly médií a útokov na občiansku spoločnosť vytvára v krajine atmosféru strachu.

17:28

Fínsky prezident Alexander Stubb obhajuje rozhodnutie Helsínk nakupovať zbrane od Izraela napriek vojne v Pásme Gaze. Zároveň uviedol, že táto skutočnosť nijako nesúvisí s neochotou Fínska uznať momentálne nezávislosť palestínskeho štátu.

17:27

Prímerie medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas nevyrieši všetky problémy v Pásme Gazy. Izrael sa na tento konflikt pozerá čisto z vojenského hľadiska a za cieľ si kladie zničiť Hamas, ale potrebné je vyriešiť aj otázku politického usporiadania v povojnovom Pásme Gazy. Predlžovanie vojny v konečnom dôsledku vyhovuje Hamasu. Tvrdí to dlhoročný egyptský diplomat a profesor na Americkej univerzite v Káhire Karím Haggág, ktorý poskytol rozhovor TASR.

17:26

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vyjadril v stredu v Egypte frustráciu v súvislosti s nečakanými eskaláciami, ktoré podľa jeho slov môžu viesť k stroskotaniu úsilia o sprostredkovanie prímeria medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac vychádza za budovou v Moskve

Autor: TASR/AP-Pavel Bednyakov

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali