Slovenskí a českí drotárski majstri sa zídu na Budatínskom hrade

❚❚

Žilina 27. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Erika Ďurčová)

 

Drotárski majstri zo Slovenska a Česka sa v piatok a v sobotu (28. 9.) zídu v areáli Budatínskeho hradu na jubilejnom 30. stretnutí drotárskych majstrov. TASR o tom informovala hovorkyňa Považského múzea v Žiline Magdaléna Lacková

Budatínsky Hrad Výstava Drotárska
Ilustračné foto

Pripomenula, že Stretnutie drotárskych majstrov je najstarším a zároveň najdlhšie trvajúcim pravidelným podujatím zacieleným na nositeľov tohto nevšedného remesla vôbec. “Organizuje sa každoročne od roku 1991 a prerušila ho len pandemická kríza. Tohtoročné okrúhle výročie si majstri pripomenú na piatkovom slávnostnom spomienkovom seminári, na ktorom predstavia aj svoje výtvarné projekty. Jeho súčasťou bude tiež poznávacia exkurzia do hlavných centier drotárskeho kraja Veľkého Rovného a Dlhého Poľa a odborná prednáška k problematike ošetrovania kovových a nekovových materiálov,” priblížila Lacková.

.

Hlavnou aktivitou dvojdňového podujatia bude sobotňajší workshop drotárov venovaný tvorbe drôtených výtvarných objektov s prvkami trash artu na voľnú tému. “Tohtoročnou úlohou sme chceli pripomenúť globálne problémy súvisiace s neustálym rastom produkcie odpadu a upozorniť na potrebu vyššej environmentálnej zodpovednosti ľudstva,” poznamenala historička drotárstva Katarína Hallonová.

Podľa jej slov bola podstatou drotárstva recyklácia predmetov každodennej potreby a veľmi efektívne využívanie základného materiálu. “Tradičná práca s drôtom teda aj dnes slúži ako príklad takmer bezodpadovej tvorivej činnosti a môže byť jednou z možností, ako dať veciam druhú šancu a zmysluplne využiť aj zdanlivé zbytočnosti na artefakty, ktoré potešia či skrášlia naše životy,” dodala Hallonová.

.

Návštevníci Budatínskeho hradu dostanú v sobotu možnosť otestovať si pod vedením lektora svoju šikovnosť v Škole drôtovania, ktorá sa koná od 9.00 do 15.00 h. Rodiny s deťmi poteší príbeh O prefíkanom drotárovi, ktorý pripravilo divadelno-hravé zoskupenie Razca ako zážitkovú prehliadku hradu.

 

Prečítajte si tiež:

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

09:57

Bývalý minister obrany Šigeru Išiba v piatok zvíťazil v súboji o post lídra japonskej vládnucej Liberálnodemokratickej strany (LDP). Vo funkcii lídra strany aj krajiny tak nahradí súčasného premiéra Fumia Kišidu.

Šigeru Išiba
Bývalý minister obrany Šigeru Išiba máva po tom, čo zvíťazil v súboji o post lídra japonskej vládnucej Liberálnodemokratickej strany (LDP) v Tokiu v piatok 27. septembra 2024
09:41

Medziročná inflácia vo Francúzsku v septembri spomalila rast na 1,2 % z augustovej úrovne 1,8 % a dostala sa najnižšie od júla 2021.

09:40

Čína potopila svoju najnovšiu jadrovú ponorku, informuje denník The Wall Street Journal. Podľa publikácie sa to stalo neďaleko Wuhanu na prelome mája a júna. Išlo o prvé plavidlo novej triedy. Nie je známe, či prevážala jadrové palivo a či pri tom zahynuli ľudia. Príčiny nehody tiež nie sú známe.

09:38

Ceny obľúbeného benzínu 95 a motorovej nafty v druhej polovici septembra ostali na rekordne nízkych hodnotách, kvalitnejší benzín 98 po dlhšom období nepatrne zdražel. Medziročne boli ceny pohonných látok nižšie o 13 % až 18 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:37

Nálada v slovenskej ekonomike sa v septembri 2024 v porovnaní s minulým mesiacom opäť zhoršila. Indikátor ekonomického sentimentu (IES) sa pri poklese o 2,1 bodu znížil na úroveň 102,3, čo je najnižšia hodnota od januára tohto roka. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:08

Jedna migrantka zahynula a ďalších 15 migrantov sa podarilo zachrániť po tom, ako sa ich loď v piatok prevrátila pri gréckom ostrove Kós, oznámila tamojšia pobrežná stráž.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke nafukovacie modely planét v parku pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali