Slovenská inšpekcia životného prostredia: Je kľúčové zabrániť tomu, aby sa sršeň ázijský usadil na Slovensku

❚❚

Bratislava 6. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Radovan Stoklasa)

 

Je kľúčové zabrániť tomu, aby sa ázijský sršeň usadil na Slovensku alebo v blízkych regiónoch. Pre TASR to uviedla Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) v reakcii na potvrdený výskyt tohto invázneho druhu v SR. Inšpektori sú zároveň veľmi dobre vyškolení na identifikáciu tohto sršňa, aj na jeho správny odchyt a používanie špecifických pascí

sršeň ázijský
Na snímke jedince sršňa ázijského

“Skúsenosti z krajín, ako sú Francúzsko, Španielsko, Portugalsko a Belgicko, kde sa tento druh rozšíril, poukazujú na nutnosť rýchlej a systematickej likvidácie hniezd. Nedostatočná reakcia v prvých fázach výskytu viedla k trvalej kolonizácii a k zložitej a stále prebiehajúcej eradikácii tohto druhu,” skonštatovala vo svojom stanovisku SIŽP.

.

Inšpektori používajú na odchyt invázneho sršňa špecifické pasce, ktoré musia spĺňať presné parametre, aby nedochádzalo k uväzneniu domácich druhov sršňov alebo iných vzácnych a chránených druhov hmyzu. SIŽP tvrdí, že v priebehu posledného roka sa slovenskí včelári intenzívne pripravovali na potenciálny výskyt tohto druhu. Okrem nasadenia pascí sa zameriavali aj na vývoj metód trasovania zistených jedincov a odhalenia ich hniezd.

Na odchyt a likvidáciu bodavého hmyzu má zároveň vypracovaný metodický list aj Hasičský a záchranný zbor (HaZZ). Úlohou zboru pri záchrane osôb a zvierat je odstránenie bezprostredného ohrozenia ich života a zdravia. “Pokiaľ zásah spĺňa uvedenú definíciu záchrany, môže jednotka vykonať výjazd k udalosti s výskytom ôs, včiel a sršňov,” skonštatovala pre TASR Zuzana Geguššová z oddelenia mediálnej komunikácie Prezídia HaZZ. Hasičský zbor tak nerozlišuje, či ide o sršňa ázijského, metodika odchytu a likvidácie je platná pre každý druh bodavého hmyzu.

.

Geguššová vysvetlila, že hasičská jednotka vykoná výjazd, ak sa bodavý hmyz nachádza v priestoroch s väčším počtom osôb, materských školách, základných školách, stredných školách, v domovoch dôchodcov, v domovoch sociálnych služieb či nemocniciach. “Veliteľ zásahu na mieste udalosti rozhodne o vykonaní prieskumu a o začatí a ukončení činnosti na záchranu osôb a majetku ohrozených bodavým hmyzom a posudzuje vzniknutú situáciu podľa toho, či je bezprostredne ohrozený život a zdravie osôb,” priblížila. Veliteľ zásahu si podľa Geguššovej ďalej cez operačné stredisko vyžiada príchod včelára alebo pracovníka dezinsekčnej služby na miesto udalosti. Môže ich využiť na konzultáciu pre vykonanie ďalších činností na mieste.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

18:31

Obyvateľov amerického štátu Florida upozornili, že tropická búrka Milton by sa mohla rýchlo stať silným hurikánom a v polovici budúceho týždňa zasiahnuť oblasti pri Mexickom zálive, ktoré nedávno devastoval hurikán Helene.

18:29

Rwanda začala s očkovaním proti vírusu marburg po tom, čo dostala približne 700 dávok skúšobnej vakcíny. Infekčné ochorenie v krajine prvýkrát potvrdili koncom septembra. Dosiaľ sa nakazilo 41 ľudí, pričom 12 ľudí ochoreniu podľahlo. Väčšina z nich boli zdravotníci.

17:45

Útočník Vinicius Junior z Realu Madrid vypadol pre zranenie z kádra Brazílie na októbrové zápasy juhoamerickej futbalovej kvalifikácie MS 2026 proti Čile a Peru. V sobotnom dueli La Ligy proti Villarrealu (2:0) utrpel zranenie krku.

Real Madrid-Villarreal CF
Na snímke hráč Realu Madrid Vinicius Junior
v akcii pred Kikom Femeniom z Villarrealu vo futbalovom zápase španielskej ligy La Liga Real Madrid- Villarreal CF v Madride
17:40
Harrisová v rozhovore pre program 60 minút: „Izrael za posledný rok zmenil niekoľko vecí – v súlade s americkými požiadavkami a krokmi.“

Dostala otázku, či je Netanjahu spojencom, a odpovedala: „Otázka znie, či existuje spojenectvo medzi Izraelom a USA – a odpoveď znie áno.“

Harrisová hovorí, že USA neprestanú „tlačiť“ na Izrael, aby dosiahol prímerie

17:08

Švédsku aktivistku Gretu Thunbergovú zadržali na klimatickej demonštrácii v Bruseli spolu s ďalšími vyše 100 protestujúcimi. Demonštranti vyzývali na ukončenie dotácií na fosílne palivá.

17:03

Pápež František pred výročím útoku Hamasu na Izrael vyzval na ukončenie ľudského utrpenia v regióne Pontifik vyzval na prímerie „na všetkých frontoch, najmä v Libanone“.

Po nedeľňajšej homílii vo Vatikáne tiež požiadal medzinárodné spoločenstvo, aby „ukončilo špirálu pomsty a útokov“, ktorá „by mohla priviesť región do ešte vážnejšieho konfliktu“.

16:46

Pri streľbe v izraelskom meste Beer Ševa prišiel v nedeľu o život jeden človek a ďalších najmenej desať utrpelo zranenia. Došlo k tomu iba deň pred prvým výročím začiatku vojny medzi militantným hnutím Hamas a Izraelom.

16:45

Plán Európskej únie (EÚ) zaviesť clá na čínske elektromobily poškodí vzájomné ekonomické vzťahy aj ekologické ambície, varovala čínska tlačová agentúra Sin-chua.

16:14

Ruský opozičný aktivista Iľdar Dadin údajne zahynul vo východoukrajinskej Charkovskej oblasti počas bojov za Kyjev, informovali v sobotu večer tamojšie médiá. Kyjev jeho smrť nepotvrdil.

16:13

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu navštívil vojenské jednotky na hraniciach s Libanonom, uviedla kancelária premiéra.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke podujatie Deň poľovníctva a priateľov prírody v Campingu v Belá - Nižné Kamence

Autor: TASR-Erika Ďurčová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali