Slovan knokautoval Dánov v závere, Weiss: “Zázraky sa dejú”

❚❚

Bratislava 29. augusta 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

Aktualizované 29. augusta 12:31

Pred 19 rokmi priviedol do hlavnej fázy Ligy majstrov futbalistov Artmedie Petržalka, teraz sa mu rovnaký úspech podarilo zopakovať s iným bratislavským klubom. Tréner Slovana Vladimír Weiss pociťoval po víťazstve 3:2 v odvete play off proti FC Midtjylland obrovskú radosť a únavu, postup cez favorizovaný dánsky tím označil za zázrak

Vladimír Weiss starší
Na snímke uprostred tréner tímu Slovana Vladimír Weiss starší sa raduje s hráčmi po víťazstve 3:2 v odvetnom stretnutí play-off Ligy majstrov ŠK Slovan Bratislava – FC Midtjylland

Slovan vstupoval do domácej odvety na vypredanom Tehelnom poli s nádejným výsledkom 1:1, ktorý uhral minulý týždeň na Jutskom polostrove. Gól Marka Toliča mu však paradoxne akoby ublížil, “belasí” sa totiž až príliš stiahli do obrany, výsledkom čoho boli dva góly v sieti inak výborne chytajúceho Dominika Takáča. Ten svoj tím pri ďalších šanciach podržal, pričom neskôr v nervydrásajúcom závere najskôr Tolič druhým gólom v zápase vyrovnal a Tigran Barseghjan gólom na 3:2 spôsobil totálny ošiaľ na tribúnach.

.

Emócie stále lomcovali aj trénerom Weissom na pozápasovej tlačovej konferencii. “Aj zázraky sa dejú. Cítim radosť a zároveň veľkú únavu. Máme dobré mužstvo a podmienky, prešli sme cez fantastického súpera, veľmi sa z toho teším. Naša kvalita, súdržnosť a tímový duch zvíťazili nad mladosťou. Zvíťazil rozum nad dátami a sila Slovana nad urážkami niektorých ľudí, ktorí hovorili, že som staromódny tréner. Dokázali sme veľkú vec, za čo som veľmi rád kvôli divákom a celému Slovanu. Je to veľký úspech slovenského futbalu aj nášho klubu. Som šťastný, ale veľmi unavený,” vravel kouč Slovana po skalpe dánskeho šampióna.

Duel s Midtjyllandom rezonoval medzi fanúšikmi už niekoľko dní pred úvodným výkopom. Bratislavu zaplavila belasá farba, tréner Weiss i hráči museli vyhovieť početným žiadostiam fanúšikov o fotografiu počas vyrazenia si na kávu alebo prechádzky v meste. “Vyhovel som každému, lebo je to naša povinnosť, aby sa ľudia vracali na štadión. Teraz to malo pre nás šťastný koniec. Bol to naozaj zápas dvadsať alebo tridsaťročia, malo to všetko, čo moderný futbal má mať. Bola tam emócia a my sme ukázali, že máme lepšiu dušu,” dodal Weiss, ktorému vyšli striedania, hoci sa k nim odhodlal až v neskoršej fáze zápasu za nepriaznivého stavu 1:2. “Dvadsať minút do konca som povedal, že musíme riskovať. Dole šiel Szöke, hoci hral fantasticky. Vyšli nám striedania, radujme sa, je to veľký deň. Dal som hráčom dva dni voľno, nech si užijú tento fantastický úspech.” On sám oslavoval v drese Barseghjana, ktorému na oplátku dal svoje sako. “Mať Tigrana a Vlada (Weissa – pozn.) v mužstve, poviem vám, že to je zážitok. Ale potrebujete aj takých hráčov, povedal by som ‘bláznov’, ktorí vedia urobiť dobrú náladu v kabíne. A potom k nim aj robotov ako Guram Kašia alebo Juro Kucka,” vravel v dobrej nálade spokojný kouč Slovana.

.

Jeho mužstvo spozná osmičku súperov v hlavnej fáze na štvrtkovom žrebe v Monacu, do ktorého pôjde z najslabšieho štvrtého výkonnostného koša. Lodivod sériového slovenského šampióna nemá preferenciu, na koho by chcel naraziť. “S každým súperom to bude zážitok, je mi jedno, kto sem príde. Možno budem mať šťastnú ruku na Real Madrid, Barcelonu, možno dostaneme Manchester City. Bude to veľkolepé divadlo a budeme bojovať, ako sa dá. Prídu svetoví hráči, megahviezdy, ale dnes sú megahviezdy moji hráči,” zložil kompliment Weiss svojim hráčom.

Zároveň vyjadril nádej, že naplnením kasy za postup do LM sa iba začína éra budovania veľkého Slovana. “Dnes máme nový štadión, ktoré je ako divadlo snov. Všetci dnes musia mať radosť, naši diváci, ale aj tí, ktorí nás nemajú radi. Zarobili sme nejaké peniaze klubu, všetci si ich zaslúžime za robotu, ktorú odvádzame. Verím, že ich aj rozumne investujeme. Máme veľké plány, o ktorých teraz nemôžem hovoriť, ale Slovan bude ešte lepší. Ja už tu možno nebudem, ale tento klub bude rásť,” dodal Weiss.

 

Strelec o postupe do hlavnej fázy: “Krásna odmena”

Leví podiel na postupe futbalistov Slovana Bratislava do hlavnej fázy Ligy majstrov má David Strelec. Útočník “belasých” síce zostal v play off dlžný povesti svojho priezviska a konto FC Midtjylland nezaťažil v dvoch zápasoch ani jedným presným zásahom, v predošlých fázach však strelil tri góly a pridal rovnaký počet asistencií.

Slovan sa stal štvrtým klubom zo Slovenska v novodobej histórii súťaže s miestenkou v hlavnej fáze. Naposledy v nej v sezóne 2010/2011 účinkoval MŠK Žilina. Predtým sa podarilo preniknúť medzi elitu 1. FC Košice a Artmedii Petržalka. “Sú to neopísateľné emócie. Pre tento klub to bol jeden z najdôležitejších zápasov v histórii a sme radi, že sa nám to podarilo zlomiť aj vďaka skvelým fanúšikom,“ povedal Strelec po stredajšej odvete play off, v ktorej Slovan pred vypredaným Tehelným poľom dokázal v nervydrásajúcom závere otočiť z 1:2 na 3:2 a slávil historický postup.

.

Reprezentačný útočník je odchovanec Slovana a čerstvý úspech materského klubu tak možno vníma intenzívnejšie ako iní hráči. “Je to splnený sen. Väčšina mladých chalanov v akadémii sníva, že jedného dňa bude hrať v prvom mužstve a dosiahne s ním nejaký úspech. Myslím si, že je to krásna odmena. Strávil som tu nejakých 13 rokov aj s dvojročnou prestávkou v Taliansku, a preto som nesmierne rád,” pripomenul Strelec svoje pôsobenie v Spezii.

Slovan sa mená súperov v ligovej fáze LM dozvie na štvrtkovom žrebe. Isté je, že “belasých” čaká osem zápasov proti európskej špičke. “Hádam dostaneme Arsenal, Real Madrid alebo Barcelonu. Je tam z čoho vyberať. Žreb si pozrieme niekde spolu a budem sa tešiť na súperov. Vysnívaný štadión ani nemám. Koho nám dajú, tak tam pôjdeme,” doplnil Strelec.

 

Prečítajte si tiež:

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

08:18

Austrálsky premiér Anthony Albanese kritizoval miliardára a magnáta v oblasti technológií Elona Muska, ktorý jeho vládu označil za “fašistov”, pretože prišla s návrhmi zákonov na pokutovanie sociálnych médií za šírenie dezinformácií.

07:41

V rámci exilovej ruskej opozície v Európe pretrvávajú spory. Agentúra Reuters uvádza, že namiesto spoločného postupu proti režimu Vladimira Putina medzi sebou predstavitelia ruskej opozície vedú konflikty.

07:40

Úlomky dronu dopadli na obecnú budovu v kyjevskej štvrti Obolon severne od centra, uviedol starosta Kyjeva Vitalij Kličko, dodajúc že požiar na mieste nevypukol.

07:39

Americké ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že schválilo predaj desiatok stíhačiek F-35 v hodnote 7,2 miliardy dolárov (6,5 miliardy eur) svojmu spojencovi v NATO, Rumunsku.

07:37

Šéf mjanmarskej junty prekvapivo požiadal o zahraničnú pomoc po tom, ako konfliktom pustošenú krajinu postihli ničivé záplavy, v dôsledku ktorých prišlo o domov viac ako 235 000 ľudí, informovali štátne médiá.

07:36

Štyria vedúci predstavitelia organizácie Islamský štát, vrátane šéfa operácií džihádistickej skupiny v krajine, boli zabití pri augustovej spoločnej americko-irackej operácii v západnom Iraku, oznámilo Ústredné veliteľstvo americkej armády.

07:34

Britský premiér Keir Starmer a americký prezident Joe Biden odložili rozhodnutie o tom, či dovolia Ukrajine ostreľovať vnútrozemie Ruska západnými raketami. Starmer po stretnutí v Bielom dome novinárom povedal, že mal s Bidenom “rozsiahlu diskusiu o stratégii, no stretnutie podľa neho nebolo o tomto konkrétnom povolení”.

07:20

Agentúra OSN pre palestínskych utečencov oznámila, že jeden z jej zamestnancov zomrel tento týždeň pri izraelskej razii na Západnom brehu Jordánu. Ide o prvé úmrtie jej zamestnanca na tomto palestínskom území za vyše desať rokov.

07:15

Americký prezident Joe Biden privítal v Bielom dome britského premiéra Keira Starmera. Na úvod stretnutia vyhlásil, že nevenuje veľkú pozornosť vyhláseniam ruského prezidenta Vladimira Putina, že Rusko je odhodlané rozpútať vojnu, ak západní spojenci dovolia Ukrajine ostreľovať vnútrozemie Ruska západnými raketami.

07:14

Prognózy očakávaných povodní v Dolnom Rakúsku sa podľa predstaviteľov tejto spolkovej krajiny “ďalej zhoršili”. Na Dunaji rátajú odborníci aktuálne s 30-ročnou vodou a na rieke Kamp s vystúpením hladiny na úroveň, aká sa vyskytuje raz za sto rokov.

07:06

Sudca brazílskeho najvyššieho súdu Alexandre de Moraes rozhodol o zrušení zablokovania bankových účtov sociálnej siete X a spoločnosti Starlink. Vlastníkom oboch spoločností je americký miliardár Elon Musk. Sudca tak urobil po tom, ako nariadil prevod 18,4 milióna brazílskych realov (3,3 milióna dolárov) z týchto účtov do štátnej pokladnice.

07:05

Rusko začalo vlani vyrábať nový útočný dron s dlhým doletom, ktorý využíva čínske motory a súčiastky a ktorý nasadilo vo vojne na Ukrajine.

07:04

Pápež František odsúdil nedostatok pokroku na rokovaniach o ukončení vojny v Pásme Gazy. Kritizoval tiež amerického exprezidenta Donalda Trumpa i viceprezidentku Kamalu Harrisovú za postoje, ktoré sú podľa neho zamerané “proti životu”. 

07:03

Komorský prezident Azali Assoumani utrpel ľahké zranenia pri útoku nožom, oznámila hovorkyňa vlády. Zároveň uviedla, že útočníka zadržali.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke západ slnka nad budovami bankovej štvrte , vpravo budova Európskej centrálnej banky v nemeckom Frankfurte nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Michal Durila

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali