Slováci zvíťazili nad Maďarmi, Hudáček: “Využili sme šance”

❚❚

Bratislava 31. augusta 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR – Jakub Kotian)

Aktualizované 31. augusta 13:25

Slovenskí hokejisti uspeli vo svojom druhom zápase na finálovom kvalifikačnom turnaji o ZOH 2026. V piatok zdolali na zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave hráčov z Maďarska vysoko 7:3. Priamy súboj o miestenku na olympiáde v Taliansku zvedú v nedeľu o 18.00 h proti Kazachstanu, ktorý má takisto na konte dve víťazstvá

Slovensko - Maďarsko kvalifikácia ZOH 2026
Na snímke gólová radosť slovenských hokejistov hore zľava Marek Hrivík, Róbert Lantoši a Lukáš Cingel a maďarský brankár Adam Vay počas kvalifikačného zápasu D-skupiny na zimné olympijské hry 2026 Slovensko – Maďarsko

Na ZOH 2026 do Milána a Cortiny d’Ampezzo postúpi iba víťaz každej z troch finálových kvalifikačných skupín. Okrem bratislavskej D-skupiny sa rovnaký turnaj hrá aj v Rige (Lotyšsko, Francúzsko, Slovinsko, Ukrajina) a Aalborgu (Dánsko, Nórsko, Veľká Británia, Japonsko).

.

Slováci začali aktívne a ihneď sa dostali k ohrozeniu súpera v jeho obrannom pásme. Na začiatku tretej minúty však fauloval domáci Koch a Maďari po presnej strele Nilssona využili presilovú hru. Slovenský výber odpovedal rovnakou zbraňou, keď faul Ambrusa potrestal pohotovou dorážkou Hrivík – 1:1.

“Maďari jazdili proti Kazachstanu a takisto aj proti nám. Na začiatku sme nedali góly z našich šancí. Náš súper dostal po úvodnom góle krídla, následne sme ukázali našu dominanciu. Ak sme silní na puku v útočnom pásme, tak majú súperi s nami obrovské problémy. To sú úseky hry, ktoré nám rozhodujú zápasy, potrebujeme ich však mať celých 60 minút,” uviedol po zápase v mixzóne asistent trénera Peter Frühauf.

.

V polovici tretiny mohol poslať domácich do vedenia Regenda po spätnej prihrávke od Sýkoru. V 13. minúte sa ocitol sám pred brankárom Vayom obranca Gernát, ale jeho zakončenie zmaril bekčekujúci Garát. Slováci stupňovali tlak, následne mali k dispozícii takmer dvojminútovú početnú výhodu o dvoch hráčov. V nej bol najskôr blízko ku gólu Hudáček, ale jeho strelu zneškodnil Vay. Maďarskému brankárovi pomohla aj žrď po pokuse Lantošiho.

V úvode prostrednej časti volala po góle strela Nemca, ale slovenský obranca mieril iba do Vaya. Skórovať sa podarilo až v 26. minúte Sukeľovi, ktorý najskôr výborne forčekoval pri rozohrávke súpera a následne ťažil z kombinácie Sýkoru a Líšku.

 

Nepríjemný stret

Nepríjemný moment prišiel v polovici stretnutia, keď sa puk smerujúci za slovenskú bránu snažil dokorčuľovať Nemec, ktorého atakoval Bence Horváth, pričom Nemec po strete nekontrolovateľne vletel do mantinelu a po chvíli zamieril do šatne.

“Bol som s ním a dúfam, že to nie je také vážne. Má teraz dva dni na to, aby si to dal dokopy. Veríme, že bude v poriadku na najdôležitejší zápas,” poznamenal Frühauf, ktorého slová doplnil aj tímový lekár Pavol Lauko. “Šimon po súboji utrpel zranenie v hornej časti tela. Zajtra podstúpi vyšetrenia, na základe ktorých jeho stav vyhodnotíme a uvidíme, či bude pokračovať na turnaji. Momentálne sa to nedá vôbec povedať, šanca je 50 na 50. Zlomenina ani vykĺbenie tam nebolo, je to skôr svalové poranenie,” skonštatoval. Nemcov prípadný štart môže ešte skomplikovať postoj jeho zamestnávateľa New Jersey Devils. “Budeme sa s nimi kontaktovať, určite aj oni nás, keďže sme dostali povolenie, aby hral,” dodal Lauko.

.

Ramsayho mužstvo upokojil v 37. minúte Grman, ktorý si nakorčuľoval pred bránu a iba vložil hokejku do Cingelovej prihrávky. Výraznejšiu aktivitu dokumentovala po 40 minútach aj jednoznačná strelecká prevaha slovenského tímu v pomere 27:7.

 

Úctyhodné štatitstiky

Peknými prienikmi sa prezentovali Pavol Regenda aj Libor Hudáček, na ktorých nadviazali v exhibičnom závere kapitán Tomáš Tatar a Róbert Lantoši. Celkovo sedem rôznych strelcov a až 15 hráčov zapísaných v štatistikách je pozitívny ukazovateľ pred kľúčovým stretnutím finálového turnaja.

“Samozrejme, je to skvelé, keď hráči okrem defenzívnej hry prispejú aj bodmi. Sú však skúsení a vedia, že pre nikoho na takomto turnaji štatistiky neznamenajú toľko, ako tímový úspech,” povedal Frühauf.

Tretie dejstvo prinieslo zaujímavú časť, keď v priebehu 116 sekúnd padli až štyri góly, po dva na oboch stranách. Najskôr poslal domácich do trojgólového vedenia Regenda, na ktorého o 20 sekúnd reagoval Bartalis po zaváhaní Gernáta. Následne prišiel čas Hudáčka, ktorý individuálnou akciou napodobnil svoj presný zásah z uplynulých MS v Česku. Späť na rozdiel dvoch gólov dal Bartalis. Slováci už záver zvládli v exhibičnom tempe a Tatar s Lantošim v rozmedzí 17 sekúnd upravili na konečných 7:3.

.

Slováci musia urobiť ešte jeden krok, aby splnili stanovený cieľ, ktorým je postup na ZOH v Taliansku. V nedeľu ich čaká súboj s Kazachstanom, ktorý má na konte rovnako šesť bodov za víťazstvá nad Maďarskom (5:2) a Rakúskom (2:1). Súper, ktorého prevažnú časť kádra tvoria hráči z KHL, sa prezentuje pevnou obranou.

 

Frühauf: “Sebavedomie je hore”

“Sebavedomie je hore, čo je fajn, ale nás čaká veľmi nepríjemný defenzívny súper. To je gro, čím sa Kazachstan prezentuje. Sú veľmi dobrí v priestore pred vlastným brankárom. Neumožňujú veľa dorážok hráčom súpera. To si musíme rozobrať a verím, že máme silnejšie mužstvo, popasujeme sa s tým a padnú nám aj tie góly z dorážok,” vyjadril sa Frühauf, na ktorého nadviazal krídelník Regenda: “Obom tímom ide o všetko. Po minulé roky sme ich mali na MS a vieme, čo hrajú. Majú kvázi ten istý tím, sú to chalani z KHL a majú kvalitu. Musíme sa poriadne pripraviť, dobre zregenerovať a keď budeme plniť taktické pokyny a nebudeme robiť chyby, tak môžeme zdolať každého. Je to ďalší krok k tomu, že chceme ísť na olympiádu.”

 

Hlasy aktérov /zdroj: TASR, JOJ Šport/

  • Craig Ramsay, tréner SR: “Súper hral veľmi rýchlo a snažil sa hrať podobne, ako hráme my. Výsledok príliš neodzrkadľuje vývoj na ľade. Ťažko sme sa presadzovali cez ich pascu v strednom pásme, napokon sme to v tretej tretine zlomili.”
  • Pavol Regenda, útočník SR, autor gólu: “Bol to náš druhý zápas v sezóne a bolo to náročné. Myslím si, že sme plnili to, čo sme mali a keď sme strelili štvrtý a piaty gól, tak sa to rozbehlo a sme radi za to, ako to dopadlo. Vieme, že Maďari včera potrápili Kazachov. Ideme do finále.”
  • Mário Grman, obranca SR: “Bol to veľmi ťažký zápas, najmä z úvodu a po psychickej stránke. Som rád, že sme to zvládli. Čaká nás posledný krok, aby sme dosiahli to, čo sme si stanovili.”
  • Libor Hudáček, útočník SR: “Nezačali sme dobre, ale potom sme sa do toho pomaly dostávali. Škoda, že sme nevyužili presilovku 5 na 3, tam nás brankár vychytal. Podržal nás ´Hlavajko´ a my sme potom podržali jeho a už sa to rozsypalo. Využili sme šance, takže sme to dohrali.”
  • Jakub Sukeľ, útočník SR: “Bol to ťažký zápas, súper hral agresívne a bol nepríjemný. Som rád, že to takto dopadlo. Mali sme prevahu celý zápas, ale boli chvíle, keď sme si to komplikovali. Je super, že sme dali góly.”

 

Kvalifikácia o ZOH 2026:

  • Maďarsko – SLOVENSKO 3:7 (1:1, 0:2, 2:4)
    Góly: 4. Nilsson (Varga, Sebök), 46. Bartalis, 48. Bartalis (Erdely, B. Horváth) – 5. Hrivík (Nemec, Cingel), 26. Sukeľ (Líška, Sýkora), 37. Grman (Cingel, M. Pospíšil), 46. Regenda (K. Pospíšil, Ivan), 47. Hudáček (Kelemen, Koch), 55. Tatar (Hrivík), 55. Lantoši (Gernát). Rozhodcovia: Holm (Švéd.), Schrader (Nem.) – Hautamaki (Fín.), Ondráček (ČR), vylúčení: 7:7 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 8824 divákov.
    Maďarsko: Vay – Fejes, Garát, Nilsson, Szabó, A. Horváth, Kiss, M. Horváth, Hadobás – Sofron, Bartalis, Erdely – Galló, Sebök, Varga – B. Horváth, Papp, Nemes – Terbócs, Szongoth, Ambrus
    SLOVENSKO: Hlavaj – Gernát, Čeresňák, Ivan, Nemec, Koch, Grman, Kňažko – Tatar, Hrivík, Lantoši – Kelemen, Cingel, Hudáček – Regenda, M. Pospíšil, K. Pospíšil – Sýkora, Sukeľ, Liška – Roman
  • Kazachstan – Rakúsko 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)
    Góly: 2. Breus, 53. Gaitamirov – 43. Herburger

 

Tabuľka:

1. SLOVENSKO 2 2 0 0 0 9:4 6
2. Kazachstan 2 2 0 0 0 7:3 6
3. Rakúsko 2 0 0 0 2 2:4 0
4. Maďarsko 2 0 0 0 2 5:12 0

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:21

Spojené štáty neplánujú oznámiť novú politiku v súvislosti s Ukrajinou a jej žiadosťou o používanie západných ďalekonosných zbraní na útoky na ciele hlboko vo vnútrozemí Ruska. Oznámil to v piatok Biely dom.

Včera 20:20

Európska únia (EÚ) má v pláne uskutočniť hlasovanie o zavedení konečných ciel na elektrické vozidlá dovážané z Číny 25. septembra. Hlasovanie by pripravilo pôdu pre zavedenie ciel, pokiaľ kvalifikovaná väčšina 15 členských štátov, zastupujúcich 65 % populácie EÚ, nebude proti tomuto kroku. Termín hlasovania sa ešte môže zmeniť, povedali zdroje pod podmienkou zachovania anonymity.

Včera 20:19

Len málo krajín Európskej únie (EÚ) pravdepodobne dodrží termín 20. septembra na predloženie svojich plánov na zníženie dlhu Európskej komisii (EK). To by mohlo poškodiť dôveryhodnosť nových fiškálnych pravidiel bloku.

Včera 20:10

Futbalisti FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble si v piatkovom stretnutí 7. kola MONACObet ligy poradili s B-tímom MŠK Žilina 4:0. Po dva góly domáceho tímu dali Marek Kuzma a Filip Balaj. Zlaté Moravce majú na čele tabuľky trojbodový náskok pred druhým Liptovským Mikulášom, ktorý však odohral o zápas menej. Žilinské “béčko” kleslo na šieste miesto.

Včera 19:24

Hádzanári HK Bojnice zvíťazili v piatkovom stretnutí 3. kola Niké Handball Extraligy nad HK AGRO Topoľčany 39:15.

Včera 18:41

V Španielsku sa v piatok zišli vysokopostavení predstavitelia viacerých moslimských a európskych krajín. Diskutovali spolu o spôsoboch, ako ukončiť vojnu v Pásme Gazy a vyzvali medzinárodné spoločenstvo na vypracovanie jasného harmonogramu realizácie dvojštátneho riešenia izraelsko-palestínskeho konfliktu.

Včera 18:39

Krajiny NATO vstúpia do vojny s Ruskom, ak povolia Ukrajine používať západné zbrane s dlhým dosahom pri útokoch hlboko na ruskom území. Vyhlásil to v piatok na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia. Zároveň upozornil, že Rusko je jadrová veľmoc a je potrebné myslieť na dôsledky takéhoto rozhodnutia.

Včera 18:07

V Česku v okrese Beroun sa potvrdila vtáčia chrípka. Postihnutý chov bude nutné utratiť a v okolí troch kilometrov bude vyhlásené ochranné pásmo. V piatok to oznámil český minister poľnohospodárstva Marek Výborný.

Včera 18:06

Dolná komora poľského parlamentu prijala v piatok návrh zákona o reforme Ústavného súdu, ktorý podľa kritikov spolitizovala predošlá národno-konzervatívna vláda krajiny.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke záhrady v luxusnej štvrti Marina Bay v Singapure

Autor: TASR/AP-Gregorio Borgia

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Michal Durila

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali