Slováci zdolali v 1. zápase kvalifikácie Rakúsko 2:1

❚❚

Bratislava 29. augusta 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Darko Vojinovic)

Aktualizované 30. augusta 09:22 h.

Slovenskí hokejisti uspeli vo svojom prvom zápase na finálovom kvalifikačnom turnaji o ZOH 2026. Vo štvrtok zdolali na zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave súpera z Rakúska 2:1. Vo svojom druhom stretnutí nastúpia v piatok o 18.00 proti Maďarsku a turnaj uzavrú v nedeľu tiež o 18.00 proti Kazachstanu

Samuel Hlavaj
Na snímke slovenský brankár Samuel Hlavaj

Slovenskí hokejisti nastúpili na svoj prvý zápas vo finále kvalifikácie o ZOH 2026 proti Rakúsku v bránke so Samuelom Hlavajom. V obrane bola dvojica Martin Gernát a Peter Čerešňák a v útoku trio Róbert Lantoši, Marek Hrivík a kapitán Tomáš Tatar. Tímy nastúpili v týchto zostavách:

.

SLOVENSKO: Hlavaj – Gernát, Čeresňák, Ivan, Nemec, Koch, Grman, Kňažko – Tatar, Hrivík, Lantoši – Kelemen, Cingel, Hudáček – Regenda, M. Pospíšil, K. Pospíšil – Sýkora, Sukeľ, Liška – Roman
Rakúsko: Kickert – Reinbacher, Heinrich, Maier, Unterweger, Nickl, Wolf, Stapelfeld – Schneider, Kasper, Zwerger – Baumgartner, Haudum, Huber – Nissner, Wukovits, Bischofberger – Rohrer, Ganahl, Herburger – Huber

 

.

Kvalifikácia o ZOH 2026:

Slovensko – Rakúsko 2:1 (0:0, 2:0) po 2. tretine

Góly: 33. Gernát (M. Pospíšil, K. Pospíšil), 35. Kelemen (Kňažko, Ivan) – 40. Kasper (Heinrich, Reinbacher).

SLOVENSKO: Hlavaj – Gernát, Čeresňák, Ivan, Nemec, Koch, Grman, Kňažko – Tatar, Hrivík, Lantoši – Kelemen, Cingel, Hudáček – Regenda, M. Pospíšil, K. Pospíšil – Sýkora, Sukeľ, Liška – Roman

Rakúsko: Kickert – Reinbacher, Heinrich, Maier, Unterweger, Nickl, Wolf, Stapelfeld – Schneider, Kasper, Zwerger – Baumgartner, Haudum, Huber – Nissner, Wukovits, Bischofberger – Rohrer, Ganahl, Herburger – Huber

Slováci začali aktívne a po úvodnom tlaku hrali už po dvoch minútach presilovú hru. Prvú šancu mal Nemec a po ňom dvakrát Hrivík, ale Kickert podržal Rakúšanov. V prvej tretine sa hral rýchly hokej, oba tímy dobre korčuľovali, hráči si držali vysoké tempo. Pri ďalšom vylúčení hostí mal šancu Hudáček, ale ani jeho prudká strela neskončila v bránke. Potom zasahoval aj Hlavaj, keď sa pred ním ocitol osamotený Wolf. Gól napokon nepriniesla ani tretia presilovka Slovákov, Tatar namieril len do brankára.

.

V druhej tretine mal prvú veľkú šancu K. Pospíšil, ale brankár mu jeho možnosť zmaril. Na opačnej strane zasiahol Hlavaj po Wukovitsovej strele. Potom už mali Slováci opäť viac z hry a dokázali sa v krátkom čase dvakrát presadiť. Kickerta najskôr prepálil Gernát a o dve minúty po ňom aj Kelemen. Šancu na tretí gól mal Tatar, ale opäť narazil na pozorného rakúskeho brankára. V závere druhej časti hry však boli slovenskí hokejisti nedisciplinovaní a Rakúšania využili presilovú hru zásluhou Kaspera.

Od úvodu tretej tretiny bola hra vyrovnaná, Rakúšania cítili možnosť na vyrovnanie a začali hrať viac s rizikom. Ich prvú šancu mal Unterweger, ale Hlavaj ho vychytal. Neuspeli ani v nasledujúcej presilovke, po jej skončení sa peknou individuálnou akciou blysol Lantoši. Bola to na dlhší čas jediná ofenzívna akcia Slovákov, po nej sa museli brániť tlaku rakúskemu tlaku. Ten trval až do konca duelu, no ďalší gól už nepadol a to ani pri hre Rakúšanov bez brankára.

 

Hlasy po zápase:

Craig Ramsay, tréner SR: “Mali sme veľa dobrých príležitostí, škoda, že sme nedali viac gólov, mohlo to byť pokojnejšie. Mali sme v hre skvelého brankára, ten nás držal v hre. Myslím si, že sme odviedli celkom slušnú prácu, ale vieme, v čom musíme byť lepší.”

Miloš Kelemen, strelec druhého gólu SR: “Tri body sú pre nás super, išli sme si od začiatku po víťazstvo. Pribrzdil nás gól na 2:1, ale zvládli sme to. Bol to náročný zápas, od zajtra to bude lepšie.”

.

Tomáš Tatar, kapitán SR: “Očakávali sme náročný zápas a aj bol. Rakúšania boli viac ´vyjazdení´ ako my. Škoda, že sme nepremenili presilovky, mali sme šance odskočiť, potom sme ich zbytočne pustili do zápasu. Ale zvládli sme to a máme dôležité tri body.”

Samuel Hlavaj, brankár SR: “Bol to náročný duel, lebo to bol aj prvý duel pre mňa v tejto sezóne. Od druhej polovici zápasu to bolo dosť ťažžké. Pri góle Rakúšanov bol teč, inak by som to mal. Zvládli sme to a to je dôležité.”

 

Ďalší zápas:

Kazachstan – Maďarsko 5:2 (1:0, 2:2, 2:0)

Góly: 16., 49. a 54. Michajlis, 32. Breus, 35. Muchametov – 23. Szongoth, 36. Sofron

 

Tabuľka:

1. Kazachstan 1 1 0 0 0 5:2 3
2. SLOVENSKO 1 1 0 0 0 2:1 3
3. Rakúsko 1 0 0 0 1 1:2 0
4. Maďarsko 1 0 0 0 1 2:5 0

 

Kelemen takmer pripravil Hlavaja o hodinky: “Zaslúžil by si ich”

Slovenskí hokejisti majú za sebou náročný štart do finálového kvalifikačného turnaja o ZOH 2026. Rakúsko zdolali tak ako pred tromi rokmi na rovnakom podujatí 2:1, no vo štvrtok mohol byť ich triumf výraznejší. Nedarilo sa im však v presilových hrách a tak v závere museli tuho bojovať o tesné víťazstvo.

Po bezgólovej prvej tretine zlomili súpera gólmi Martina Gernáta a Miloša Kelemena. Ešte predtým mali k dispozícii štyri presilovky, no zostali bez využitia.

.

“Musíme si to rozobrať. Boli sme lepší, ale tie presilovky nás mrzia, tam sme mohli odskočiť,” povedal kapitán Tomáš Tatar.

Na konci druhej časti však Rakúšania znížili a v tretej tretine nepríjemne dobiedzali. V závere mohli dokonca vyrovnať, ale Slovákov podržal brankár Samuel Hlavaj.

“Keď dali na 2:1, tak sme trochu znervózneli, ale to je normálne, išlo o veľa. Nie je ľahké zvládnuť takéto zápasy po dlhej prestávke, ale sme radi, že sa nám to podarilo a máme prvý zápas v suchu,” dodal kapitán SR.

Hlavaj chytil 29 striel Rakúšanov. V prvej tretine nemal veľa práce, no postupne bol čoraz viac v permanencii.

“Cítil som sa dobre, ale nebolo to ľahké, lebo toto bol môj prvý zápas po dlhom čase. Chalani mi pomohli, ale najmä v obrannom pásme môžeme hrať určite jednoduchšie. Strácali sme ľahké puky aj v strednom pásme, ale zasa Rakúšania hrajú dobrý hokej, veď na MS boli blízko k postupu,” povedal slovenský brankár.

.

Práve Hlavaja vyhlásili po zápase za najlepšieho hráča Slovenska, no pre cenu si najskôr išiel Miloš Kelemen.

“Zdalo sa mi, že som počul moje číslo, vedel som, že najlepším hráčom dajú hodinky, tak som neváhal,” rozosmial útočník novinárov po zápase. Hlavaj kontroval: “Tiež som pozeral kam ide, ale zasa dal víťazný gól, zaslúžil by si cenu aj on.”

Náladu v slovenskom tíme pred zápasom rozvírila kauza okolo Mariána Studeniča. Útočník mal nastúpiť do štvrtkového duelu, ale 25-ročný krídelník mal pocit, že jeho rola v tíme nebude dostatočná a pred ranným rozkorčuľovaním trénerom oznámil, že tím opúšťa. Vedenie národného tímu jeho rozhodnutie zobralo na vedomie.

“Mal hrať, ale rozhodol sa, že sa mu jeho úloha nepáči. Bolo to na ňom. Pre mňa to bol šok a veľké prekvapenie, ale zvládli sme to veľmi dobre. Nastúpil aj Miloš Roman a odviedol dobrú prácu. Myslím si, že to zvládol veľmi dobre. Má skvelý prístup, takže keď dostal šancu hrať, bol nadšený. Ja vždy hovorím, že budujeme tím, v hokejovom tíme nie je dôležitý jeden človek, všetci sme spolu,” uviedol tréner Craig Ramsay.

 

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:13

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev varoval, že v reakcii na použitie západných rakiet dlhého doletu Ukrajinou by Rusko mohlo zničiť ukrajinské hlavné mesto Kyjev pomocou nejadrových zbraní. V statuse zverejnenom v aplikácii Telegram Medvedev – podľa agentúry Reuters monitorovanej agentúrou TASR – napísal, že jadrový konflikt momentálne nikto vo svete nepotrebuje.

11:10

Irán tvrdí, že na obežnú dráhu Zeme úspešne vyslal svoju družicu Čamrán-1. Jej hlavným poslaním je testovanie hardvérových a softvérových systémov.

10:07

Dnešný svet už podľa českého prezidenta Petra Pavla nie je svetom, kde medzi sebou súperí Západ a Východ, ale demokracia s rôznymi druhmi autokracie. Povedal to na výjazdovom zasadnutí Vojenského výboru NATO v Prahe. Náčelníkov generálnych štábov vyzval, aby sa vyjadrovali otvorene a odvážne, pretože podľa neho nie je priestor na to, aby boli politicky korektní.

09:46

Ruská armáda zaútočila na Ukrajinu 76 bezpilotnými lietadlami. Ukrajinskej protivzdušnej obrane sa podarilo zneškodniť 72 z týchto útočných dronov.

09:32

Kim Čong-un na stretnutí so Šojguom ubezpečil, že vláda KĽDR rozšíri spoluprácu s Ruskom v duchu Zmluvy o komplexnom partnerstve, uviedla ČTK

Kim Čong-un na stretnutí so Šojguom
Kim Čong-un na stretnutí so Šojguom
09:10

Úrady v americkom meste Springfield nariadili evakuáciu niekoľkých škôl, ktoré dostali bombové vyhrážky. Stalo sa tak v kontexte falošných obvinení republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa voči migrantom z Haiti žijúcim v tomto meste v americkom štáte Ohio.

08:18

Austrálsky premiér Anthony Albanese kritizoval miliardára a magnáta v oblasti technológií Elona Muska, ktorý jeho vládu označil za “fašistov”, pretože prišla s návrhmi zákonov na pokutovanie sociálnych médií za šírenie dezinformácií.

07:41

V rámci exilovej ruskej opozície v Európe pretrvávajú spory. Agentúra Reuters uvádza, že namiesto spoločného postupu proti režimu Vladimira Putina medzi sebou predstavitelia ruskej opozície vedú konflikty.

07:40

Úlomky dronu dopadli na obecnú budovu v kyjevskej štvrti Obolon severne od centra, uviedol starosta Kyjeva Vitalij Kličko, dodajúc že požiar na mieste nevypukol.

07:39

Americké ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že schválilo predaj desiatok stíhačiek F-35 v hodnote 7,2 miliardy dolárov (6,5 miliardy eur) svojmu spojencovi v NATO, Rumunsku.

07:37

Šéf mjanmarskej junty prekvapivo požiadal o zahraničnú pomoc po tom, ako konfliktom pustošenú krajinu postihli ničivé záplavy, v dôsledku ktorých prišlo o domov viac ako 235 000 ľudí, informovali štátne médiá.

07:36

Štyria vedúci predstavitelia organizácie Islamský štát, vrátane šéfa operácií džihádistickej skupiny v krajine, boli zabití pri augustovej spoločnej americko-irackej operácii v západnom Iraku, oznámilo Ústredné veliteľstvo americkej armády.

07:34

Britský premiér Keir Starmer a americký prezident Joe Biden odložili rozhodnutie o tom, či dovolia Ukrajine ostreľovať vnútrozemie Ruska západnými raketami. Starmer po stretnutí v Bielom dome novinárom povedal, že mal s Bidenom “rozsiahlu diskusiu o stratégii, no stretnutie podľa neho nebolo o tomto konkrétnom povolení”.

07:20

Agentúra OSN pre palestínskych utečencov oznámila, že jeden z jej zamestnancov zomrel tento týždeň pri izraelskej razii na Západnom brehu Jordánu. Ide o prvé úmrtie jej zamestnanca na tomto palestínskom území za vyše desať rokov.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke západ slnka nad budovami bankovej štvrte , vpravo budova Európskej centrálnej banky v nemeckom Frankfurte nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Michal Durila

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali