Slováci, traste sa! Zelenskyj nám stopol ropu

❚❚

Bratislava 23. júla 2024 (HSP/Foto:TASR-Henrich Mišovič)

 

Ukrajinskí politici stratili posledné zábrany. Nerešpektujú suverénny, protivojnový a mierový postoj Maďarska so Slovenskom, ani vzájomné dohody s EÚ. Rozhodli sa totiž zastaviť či obmedziť dodávky ruskej ropy, prúdiacej cez Ukrajinu. Vraj, kým sa nepolepšíme…

ropovod
Ilustračné foto

Istá Inna Sovsunová, poslankyňa a členka energetického výboru ukrajinského parlamentu, si ide svoje úplne „na drzovku“: Vraj už sa načakali dosť, že G7 s EÚ uvalia sankcie na ruskú ropu, je teda čas vziať vec do vlastných rúk. Rusko predsa nemôže zarábať miliardy ročne, aby ich potom míňalo na smrtiace zbrane!

.

Hlavne, že Ukrajina tie svoje dostáva vo veľkolepých balíčkoch od krajín kolektívneho Západu…

Ukrajina teda dáva rope z Ruska, určenej nám a Maďarom, veľké STOP. Sovsunová to uviedla to pre server Politico.

.

Sekundárnym cieľom tohto nevídaného skutku je pritom vydierať členské štáty EÚ, ktoré nepodporujú (alebo nechcú podporovať) Ukrajinu zbraňami v „dostatočnej miere“.

Takto sa k aktuálnej kauze ropného tranzitu vyjadril minister zahraničných vecí SR, Juraj Blanár: „Sankcie EÚ, ktoré sme viackrát rozporovali a pri ktorých sa aj v tomto prípade opätovne ukázalo, že majú väčší negatívny dopad na Slovensko a EÚ ako na samotné Rusko, jasne hovoria, že SR má výnimku na dovoz ropy do konca roka. Ukrajinská strana nám uplatnenie tejto výnimky znemožnila.“

Vieme tiež, že prezident Zelenský sa hnevá na Viktora Orbána. Nedokáže mu odpustiť rokovania s Putinom, či odmietavý postoj k členstvu Ukrajiny v EÚ. Maďarsko je preto hlavným zdrojom „kyjevskej pomsty“. Maďari dostávajú 70% svojej ropy z Ruska, z toho polovicu dodáva blokovaný Lukoil. Musia sa teda chystať na alternatívne scenáre…

Naša jediná rafinéria – Slovnaft – však nakupuje tiež práve od Lukoilu…

Minister zahraničných vecí Maďarskej republiky, Peter Szijjartó, oznámil, že bude spolu so slovenskými partnermi rokovať o tomto „nečakanom a nie priateľskom“ kroku ukrajinskej vlády so zástupcami EÚ. Blanár potvrdil, že v tejto veci už spolu urgujú Európsku komisiu.

.

Ako však informoval maďarský server Mandiner, do ukrajinských sankcií uvalených na distribúciu ruskej ropy spoločnosťou Lukoil sa Európska Únia zrejme nebude starať. Brusel má nad nimi doslova „mávnuť rukou“. To si aspoň myslia ukrajinskí experti a štátni zástupcovia.

Veď čo si prikáže Zelenský (podľa zlých jazykov najlepšie platený americký herec súčasnej doby…), tomu musia na západe poctivo prikývnuť. Trend je trend…

Szijjártó mal volať aj so svojím ukrajinským náprotivkom. Ten ho ubezpečil, že transfer cez Ukrajinu bude naďalej pokračovať. Ako však Szijjártó upozorňuje, toto nie je pravda.

Čaká nás – aj s maďarskými susedmi – cenová kríza v oblasti motorových palív?

A ako si vôbec môže jeden štát dovoliť takto svojvoľne ohroziť energetickú bezpečnosť iných krajín?

.

Juraj Blanár nesúhlasí so zneužívaním Slovenska na politické účely: „Odmietame, aby sa Slovensko stalo politickým nástrojom proti Maďarsku alebo akémukoľvek štátu. Rozhodne sa budeme brániť a využívať všetky možnosti európskeho práva. A popri tom obhajovať naše suverénne národno-štátne záujmy.“

Teraz je teda na ťahu Brusel. Môže jednoznačne predviesť svetu, či stojí na strane práva, medzinárodných dohôd a ich dodržiavania, alebo či majú podaktorí „výnimky“…

Situáciu budeme pre vás naďalej priebežne monitorovať.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

06:58

Medzinárodný trestný súd (ICC) v piatok informoval, že ukončil trestné konanie voči bývalému politickému vodcovi palestínskeho Hamasu Ismáílovi Haníjovi, ktorého 31. júla údajne zabil Izrael na území Iránu.

06:57

Bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa v kauze podplácania pornoherečky odsúdia až po novembrových prezidentských voľbách. V piatok to oznámil sudca Juan Merchan, ktorý nový možný termín stanovil na 26. novembra.

06:57

Ukrajinský komisár pre ľudské práva Dmytro Lubinec požiadal generálnu prokuratúru, aby začala vyšetrovať prípad muža, ktorý údajne zomrel po tom, ako ho zadržali a zbili náboroví pracovníci armády v Zakarpatskej oblasti.

06:56

Izraelská armáda v piatok v meste Nábulus na Západnom brehu Jordánu údajne zastrelila 26-ročnú Aysenur Eygiovú, ktorá mala americké a turecké občianstvo.

06:56

Poľský súd v piatok vydal zatykač na troch predstaviteľov Bieloruska. Obviňuje ich, že v roku 2021 nelegálne nariadili odklon letu spoločnosti Ryanair s cieľom zadržať novinára Ramana Prataseviča na palube.

06:55

Približne osem hodín v piatok zasadala vyšetrovacia komisia Poslaneckej snemovne českého parlamentu, ktorá sa zaoberá prípadom tragickej streľby na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej (FF UK) v Prahe z decembra minulého roka. Na jej treťom zasadnutí poslanci vypočúvali svedkov z polície. V piatok to uviedol predseda komisie Pavel Kašník, ktorý zároveň avizoval, že zasadnutia má komisia naplánované do decembra.

06:54

Advokát republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa v piatok požiadal federálny odvolací súd, aby zrušil verdikt poroty, podľa ktorého je Trump vinný zo sexuálneho útoku na novinárku E. Jean Carrollovú a urážku na jej cti.

06:53

Legendárny brazílsky hudobník Sérgio Mendes zomrel vo štvrtok o veku 83 rokov v americkom Los Angeles, informovala rodina v piatkovom vyhlásení.

06:51

Kandidáta na post tuniského prezidenta Ajášího Zámmila zadržali krátko po tom, ako ho prepustili z vyšetrovacej väzby, kde bol pre podozrenie z falšovania podpisov na podporu svojej kandidatúry. Z toho istého dôvodu ho teraz znovu umiestnili do väzby v inom meste, uviedol v piatok jeho právny zástupca.

Včera 20:16

V piatkovom zápase 3. skupiny B-divízie nového ročníka Ligy národov remizovali futbalisti Kazachstanu s Nórskom 0:0. Hostia, v drese ktorých nastúpil aj kanonier Erling Haaland, nepremenili na gól ani jednu z celkovo 20 striel. V 2. skupine C-divízie sa v Kaunase zrodilo víťazstvo hostí z Cypru nad Litvou 1:0.

Včera 20:11

Slovenskí futbaloví reprezentanti do 18 rokov prehrali na turnaji Vacláva Ježka s Walesom 2:3. V piatkovom dueli v českých Kosticiach mladí Slováci premrhali dvojgólový náskok. V prvom stretnutí na turnaji zverenci Juraja Ančica remizovali v stredu s Tureckom 1:1. V nedeľu o 11.00 h si v Mikulove zmerajú sily s USA.

Včera 18:46

Európska únia je mierovým projektom, teraz však v Európe zúri vojna. Prvým krokom by malo byť dosiahnutie prímeria, nie mierových rokovaní, povedal v piatok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v rámci diskusie na 50. ročníku ekonomického fóra v talianskom Cernobbiu.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke turisti prechádzajú okolo starovekého rímskeho Kolosea, ktoré sa odráža v mláke v Ríme

Autor: TASR/AP-Andrew Medichini

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali