Slováci sa neboja brániť svoju vlasť – otázka znie, pred kým a v koho záujme…

Slováci sa neboja brániť svoju vlasť – otázka znie, pred kým a v koho záujme…

Bratislava 3. júla 2024 (HSP/Foto:TASR-Pavol Ďurčo)

 

Podľa najnovšieho prieskumu (agentúra Ipsos – pozn. red.) by Slovensko v prípade napadnutia iným štátom chcela brániť len malá časť obyvateľstva. O čom to vypovedá a ako čítať podobné dáta?

slovenskí vojaci
Ilustračné foto

Necelých sedem percent všetkých opýtaných respondentov v prieskume uviedlo ochotu brániť našu vlasť v prípade invázie. Naopak, až 75% ľudí odpovedalo negatívne. Na mieste je však poznámka, prečo prieskum neobsahoval doplňujúce otázky ohľadom identity potenciálneho agresora – veď takto, bez jeho špecifikácie, si každý mohol predstaviť taký štát, aký sám chcel.

Reklama

Takisto nie je známa ani teoretická okolnosť, politické pozadie, či forma invázie. Pritom pre správnu interpretáciu dát je dôležitý práve kontext. Bez ďalšej špecifikácie mohli respondenti akurát tak hádať…

Ale pristaňme na túto hru: Logicky nám v týchto časoch – a pri našej geografickej polohe a mediálnej masáži – prichádza na um ako prvý možný agresor Ruská Federácia.

Reklama

Znamená to vari, že Slováci nechcú bojovať proti Rusom?

A prekvapuje to niekoho?

Pripomeňme vlaňajšiu vlnu vyhlásení o odopretí vojenskej služby z náboženských dôvodov alebo kvôli výhrade zo svedomia. To už vojna na Ukrajine prebiehala. A keďže situácia bola neistá, zúčastniť sa prípadných bojov odmietlo až päťdesiat tisíc slovenských mužov…

Avšak zúčastniť sa bojov kde presne? To nik netušil. Veď nie raz bola témou dňa možnosť vyslať vojakov členských štátov NATO priamo na ukrajinský front. Nie tak dávno o tom hovoril aj Macron – vraj, na základe „bilaterálnych dohôd“…

Kto mohol Slovákom, otcom, bratom a synom, pred poslednými parlamentnými voľbami zaručiť, že v prípade „potreby“ (ale koho potreby?) ich do východných zákopov nepošle vtedajšia vláda aj s odobrením vrchnej veliteľky, prezidentky Čaputovej?

Reklama

Veď zbrane sme tam posielali, tak prečo by jedného dňa nemohol ísť aj „ľudský materiál“?

A hoci obyčajný človek, laik, nepozná presné právne nuansy, obavy boli na mieste. Všetko o sústavné zbrojenie, technologická či finančná podpora Ukrajiny, ako aj silácke vyhlásenia politikov kolektívneho Západu hovoria samy za seba.

Veď sme Ukrajine darovali aj naše vlastné zbraňové systémy! A „obrannou zmluvou“ s USA sme umožnili nanosiť sem ktovie aký arzenál…

Neučinili tým azda politici pod taktovkou ministra obrany Jara Naďa zo Slovenska potenciálny cieľ – hoci aj nukleárneho úderu?

A len tak mimochodom – koho pošlú západné mocnosti na front, keď padne aj posledný Ukrajinec? Rečnícka otázka. Napokon, podľa Putina už tam „zahraniční konzultanti“ z krajín NATO pôsobia…

Reklama

Na nedávnej tlačovke sa vyjadril, že je to smutné, pretože tým pádom trpia aj priebežné straty.

Samozrejme, aj na Slovensku existujú „frajeri“, odvážlivci a dobrodruhovia: Prieskum Ipsosu totiž ukazuje, že voliči opozičných strán (lokalizovaní predovšetkým v bratislavskom kraji) by sa bojovať nebáli…

Aspoň na papieri nie.

Z výskumu tiež vyplýva, že práve voliči PS, Demokratov a SaS si zároveň vo veľkej miere želajú jasnú vojenskú výhru Ukrajiny v aktuálnom konflikte. Dosiahnutie dočasného prímeria pre nich nie je zaujímavá alternatíva.

Nepochybne tá istá skupina zdieľa aj názor, že EÚ by mala vojensky naďalej podporovať Ukrajinu…

Väčšina opýtaných (39%) respondentov by však uprednostnilo prímerie. Pokiaľ ide o voličov SMERu, väčšina (35%) „fandí“ ruskému víťazstvu, kým len 5% by doprialo víťazstvo Ukrajine. V prospech ruského triumfu sa vyjadrili aj mnohí voliči SNS (19%) a Republiky (34%).

Je teda zjavné, že pronárodné prúdy si neželajú vojnu s Ruskom a ich voliči by sa jej, očividne, odmietali zúčastniť.

Tým, ktorí to nedokážu pochopiť: Viete, ťažko ľuďom vymazať z pamäte dejepisné učivo: Veď z kníh, aj z autentických výpovedí pamätníkov – bojovníkov proti fašizmu, je zrejmé, kto nás prišiel oslobodiť na sklonku II. svetovej vojny, aj kto pomáhal našim starým otcom pri Slovenskom národnom povstaní…

Takže sa novinár Šimečka senior veľmi mýli, keď opakovane tvrdí, že Slováci sú zbabelý národ…

Slováci nie sú zbabelí – ale ani hlúpi a manipulovateľní. Výklad aktuálnych štatistických údajov v širšom kontexte jasne ukazuje, že jednoducho len nie sú ochotní položiť svoje životy vo vojne, kde ide o všetky možné záujmy, len nie tie naše, národné.

Reklama

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:01

Slávnostnou svätou omšou na Svätoplukovom námestí v Nitre sa začali trojdňové oslavy Nitra, milá Nitra, ktorých súčasťou je celonárodná Cyrilo-metodská púť. Omšu celebroval arcibiskup Nicola Girasoli, apoštolský nuncius Svätej stolice na Slovensku. Jeho slová o potrebe jednoty a súdržnosti národa si na námestí vypočuli tisícky veriacich z celého Slovenska vrátane prezidenta SR Petra Pellegriniho, podpredsedu Národnej rady (NR) SR Petra Žigu (Hlas-SD), povereného výkonom právomocí predsedu NR SR, členov vlády, poslancov, predstaviteľov spoločenského, kultúrneho a cirkevného života.

Nicola Girasoli
Slávnostnou svätou omšou na Svätoplukovom námestí v Nitre sa 5. júla 2024 začali trojdňové oslavy Nitra, milá Nitra, ktorých súčasťou je celonárodná Cyrilo-metodská púť. Omšu celebroval arcibiskup Nicola Girasoli (na snímke v strede), apoštolský nuncius Svätej stolice na Slovensku
11:43

Inšpektori regionálnych veterinárnych a potravinových správ v máji 2024 vykonali 3522 úradných kontrol potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. Úradná kontrola bola vykonaná u 1269 právnych subjektov a 1977 prevádzok. Nedostatky sa zistili pri 202 kontrolách, z uvedeného počtu bolo zistených 674 nedostatkov. Uviedla to v aktuálnej správe Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR.

11:42

Návšteva Viktora Orbána v Moskve má bilaterálny charakter a maďarský premiér nemá pre ňu mandát Európskej únie. V piatok to v Bruseli povedal šéf európskej diplomacie Josep Borrell. TASR informuje podľa agentúry AFP.

“Premiér Orbán nedostal od Rady EÚ žiadny mandát na návštevu Moskvy,” uviedol vo vyhlásení Josep Borrell.

11:24

Zvyšovanie minimálnej mzdy nevplýva na mieru nezamestnanosti. Problém s nezamestnanosťou a mzdami však súvisí s ekonomikou štátu, ktorá neponúka vhodné podmienky pre podnikateľov a samotný trh práce. Vyplýva to z aktuálnej analýzy vývoja minimálnej mzdy a nezamestnanosti od roku 1993, ktorý pripravil Inštitút sociálnej demokracie (ISD).

11:08

Podľa posledného predvolebného prieskumu pravicové Národné združenie (RN) nezíska väčšinu v novozvolenej dolnej komore francúzskeho parlamentu. Napriek tomu analytici a časť politikov nabádajú v posledný deň predvolebnej kampane na opatrnosť.

10:50

V porovnaní s minulosťou záujem mužov o rodičovskú dovolenku vzrástol, slovenské firmy evidujú nárast o 40 %. Zároveň sa vek odchodu na rodičovskú dovolenku posunul v priemere o sedem rokov neskôr. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Schreiber group, ktorý sa uskutočnil od januára do júna 2024 na vzorke 1000 respondentov.

10:24

Slovensko v produktivite práce stále zaostáva za Európskou úniou (EÚ), táto medzera sa však za uplynulé dve dekády výrazne zmenšila. Kým ešte v roku 2000 dosahovala produktivita slovenskej ekonomiky iba približne polovicu európskeho priemeru, do roku 2022 sa tento odstup znížil na 14 %. Ďalšie približovanie však bude stále ťažšie a SR bude musieť investovať do vzdelávania, výskumu aj zlepšovania podnikateľského prostredia, upozornil v aktuálnom komentári analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na archívnej snímke z 2. júla 2018 podobizeň takmer kompletnej kostry fosílie, ktorú objavili v Namíbii. Vedci predstavili fosíliu obrovskej salamandrovitej šelmy s ostrými tesákmi, ktorá vládla vodám ešte pred príchodom prvých dinosaurov

Autor: TASR/AP-Claudia Marsicano via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Andrej Sablič

Jozef Bugár

Gustáv Murín

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali