Slováci nad Ukrajinou viedli, napokon neberú ani bod. Rebrov: “Rozhodol tímový duch”

❚❚

Düsseldorf 21. júna 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

Aktualizované 21. júna 2024 19:10

Slovenskí futbalisti prehrali vo svojom druhom zápase na ME v Nemecku s Ukrajinou 1:2. V piatkovom stretnutí E-skupiny síce vyhrávali po prvom polčase 1:0 vďaka Ivanovi Schranzovi, no na aktivitu súpera po zmene strán nestačili. O víťazstve Ukrajincov rozhodol v 80. minúte Roman Jaremčuk

Slovensko - Ukrajina
Na snímke sprava Milan Škriniar (Slovensko), brankár Martin Dúbravka (Slovensko) a Roman Jaremčuk (Ukrajina) skóruje počas zápasu základnej E-skupiny Slovensko – Ukrajina na ME 2024 vo futbale

O tom, či Slováci postúpia do vyraďovacej fázy, sa tak rozhodne v záverečnom skupinovom dueli s Rumunskom, ktorý je na programe v stredu o 18.00 h vo Frankfurte.

.

Schranz sa presadil v druhom stretnutí za sebou a stal sa vôbec prvým hráčom Slovenska, ktorý zaznamenal viac ako jeden gól na európskom šampionáte. V piatok sa však napokon tešili Ukrajinci, za ktorých najskôr vyrovnal Mykola Šaparenko a neskôr prihral na víťazný gól Jaremčuka. V neúplnej tabuľke figurujú Slováci na tretej priečke s tromi bodmi.

 

.

E-skupina, 2. kolo

Slovensko – Ukrajina 1:2 (1:0)

Góly: 17. Schranz – 54. Šaparenko, 80. Jaremčuk. ŽK: 84. Jaremčuk. Rozhodcovia: Oliver – Burt, Cook (všetci Anglicko).

Slovensko - Ukrajina
Na snímke slovenskí futbalisti pred zápasom základnej E-skupiny Slovensko – Ukrajina na ME 2024 vo futbale

Slovensko: Dúbravka – Pekarík, Vavro, Škriniar, Hancko (67. Obert) – Kucka, Lobotka, Duda (60. Bénes) – Schranz (86. Sauer), Boženík (60. Strelec), Haraslín (67. Suslov)

Ukrajina: Trubin – Tymčyk, Zabarnyj, Matvijenko, Zinčenko – Šaparenko (90.+2 Talovjerov), Bražko (85. Sydorčuk), Sudakov – Jarmolenko (67. Zubkov), Dovbyk (67. Jaremčuk), Mudryk (85. Malinovskij)

.
Slovensko - Ukrajina
Na snímke slovenskí futbalisti sa tešia po góle spoluhráča Ivana Schranza počas zápasu základnej E-skupiny Slovensko – Ukrajina na ME 2024 vo futbale

Náznaky šancí na oboch stranách v úvodných piatich minútach zhatili ofsajdové postavenia. Neskôr vyslal z ľavého krídla nebezpečnú strelu Haraslín, brankár Trubin si však pripísal pohotový zákrok pravou nohou. Krátko na to sa do veľkej šance dostal Schranz, ku ktorému sa odrazila tečovaná lopta od Matvijenka, no Trubin bol opäť na správnom mieste. V 17. minúte vybojoval Lobotka priamy kop, ktorého sa ujal Hancko a opäť preveril ukrajinského brankára. Následne sa zúročila aktivita Haraslína, ktorý poslal loptu na Schranza a na jeho hlavičku už Trubin nestačil – 1:0. Na druhej strane zmaril pokusy Dovbyka obranným zákrokom Pekarík. Ukrajinci si vybojovali dva rohové kopy za sebou, Dúbravkovu bránku však výraznejšie neohrozili. Vyrovnané mohlo byť v 34. minúte, keď sa po akcii svojich spoluhráčov presadil Tymčyk, jeho strela trafila žrď. Ukrajinci sa začali pripomínať čoraz viac a Dúbravka si pripísal dôležitý zákrok proti zakončujúcemu Mudrykovi. V 42. minúte sa k nebezpečnej štandardke dostal Zinčenko, no slovenského brankára neprekvapil. Do konca prvého polčasu sa o slovo prihlásil iniciatívny Haraslín, jeho strelu však opäť zneškodnil Trubin.

Slovensko - Ukrajina
Na snímke zľava v bránke Milan Škriniar (Slovensko) a Roman Jaremčuk (Ukrajina) po góle Ukrajiny počas zápasu základnej E-skupiny Slovensko – Ukrajina na ME 2024 vo futbale

Hneď po zmene strán sa Pekarík nepríjemne zrazil so Zinčenkom a oboch hráčov museli krátku chvíľu ošetrovať. K prvej významnejšej šanci sa dostali Ukrajinci, Dovbykova hlavička len tesne minula Dúbravkovu bránku. V 54. minúte sa však po Zinčenkovej prihrávke do pokutového územia presadil osamotený Šaparenko – 1:1. V 63. minúte prišiel nepríjemný moment pre Slovensko, keď sa na zemi s bolesťami ocitol Hancko, ktorý si natiahol slabiny. V zápase skúsil pokračovať, no po chvíli ho musel vystriedať Obert. Slováci sa napriek viacerým zmenám v zostave nedokázali dostať do tempa, naopak, ofenzívnejšou hrou oplývali Ukrajinci. Misky váh mohol na ich stranu v 74. minúte preklopiť Mudryk, ktorý strelou z uhla trafil konštrukciu bránky. Ukrajinci sa však dočkali v 80. minúte. Šaparenko vyslal do šestnástky Jaremčuka, ktorý si zoči-voči Dúbravkovi zachoval chladnú hlavu. Loptu sa ešte z bránkovej čiary pokúsil vykopnúť Škriniar, no dobehol neskoro – 1:2. Slovákom sa už do konca zápasu nepodarilo presadiť a zaistiť si tak aspoň bod nepodarilo.

 

Hlasy aktérov /zdroj: TV Markíza/

Francesco Calzona, tréner SR: “Bol to náročný zápas, s niektorými momentami som bol spokojný, s inými menej. Dostali sme súpera do pohody, no celkovo som s mužstvom spokojný. Nemôžem tímu nič vyčítať, prvý polčas bol lepší z našej strany. Súper má obrovskú kvalitu, v rankingu FIFA sú Ukrajinci o 20 miest pred nami. Je to normálne, že sa svojou kvalitou dostali na koňa. Môže sa stať, že všetky štyri tímy budú mať po tri body. Urobíme maximum pre to, aby sme postúpili.”

.

Sergij Rebrov, tréner Ukrajiny: “Hráči ukázali na ihrisku ukrajinský tímový duch. Ten rozhodol o našom víťazstve, ktoré považujem za zaslúžené. Sú to veľmi dôležité tri body, udržali nás v hre o postup do osemfinále. Myslím, že všetci Ukrajinci môžu byť na nás hrdí.”

Martin Dúbravka, brankár SR: “Je to frustrujúce, keďže prvých 35 minút sme mali kontrolu nad hrou. Vytvorili sme si dobré príležitosti, žiaľ, dali sme iba jeden gól. Po prestávke to bol iný obraz, súper viac zatlačil, stál vyššie v niektorých situáciách. Išli si za tým, strelili vyrovnávajúci gól a to im dalo veľa síl. Bolo to pre nás náročné zachytiť priebeh zápasu.”

Milan Škriniar, kapitán SR: “Prvý polčas bol z našej strany lepší, ako ten druhý. Myslím si, že je to veľká škoda, v druhom polčase sme neboli aktívni, ako sme si hovorili v šatni. Povedali sme, že musíme dostávať súpera pod tlak a kontrolovať zápas, no vôbec to tam nebolo. Nechať si ujsť takúto šancu je škoda, ale musíme dať hlavy hore. Musíme si povedať veci, ktoré neboli dobré a zlepšiť hlavne druhý polčas.”

Ivan Schranz, autor gólu SR: “Dobre sme začali, ale postupom času sme strácali pôdu pod nohami. Nechávali sme Ukrajincom viac priestoru na to, aby mohli podnikať svoje rýchle kontry. Je to škoda, potom sme dostali góly a dnes sme to nezvládli. Je to za nami, ukázali sme dobré momenty a ideme si do tretieho zápasu po postup.”

Adam Obert, obranca Slovenska: “Myslím si, že sme nastúpili veľmi dobre v prvom polčase. V druhom sa to celé obrátilo, Ukrajinci prebrali hru a začali byť aktívnejší ako my. Keď strelili gól, nabudilo ich to a potom sa bolo už náročné vrátiť do hry. Tréner nám hovoril, aby sme boli kompaktní e neprešli cez nás prienikové prihrávky. Práve tie prešli pred druhým gólom.”

 

Tabuľka E-skupiny:

1. Rumunsko 1 1 0 0 3:0 3

2. Ukrajina 2 1 0 1 2:4 3

3. Slovensko 2 1 0 1 2:2 3

.

4. Belgicko 1 0 0 1 0:1 0

 

Jaremčukovo majstrovské dielo, Ukrajina pri živote – ohlasy médií

Ohlasy médií po piatkovej prehre Slovenska s Ukrajinou 1:2 v zápase E-skupiny ME v Nemecku.

Slovensko - Ukrajina
Na snímke ukrajinskí futbalisti oslavujú a vpredu dole smutný Denis Vavro (Slovensko) po zápase základnej E-skupiny Slovensko – Ukrajina na ME 2024 vo futbale

La Gazzetta dello Sport (Tal.): “Jaremčukuvo majstrovské dielo: Ukrajina predbehla v tabuľke Slovensko a je späť v hre.”

BBC (V.Brit.): “Roman Jaremčuk zaistil kľúčové víťazstvo pre Ukrajinu, ktorá statočne zabojovala zo dna tabuľky, zdolala Slovensko a udržala svoje postupové šance na ME pri živote.”

.

Bild (Nem.): “Radujúci sa Ukrajinci – Aký pekný pohľad!”

L´Equipe (Fr.): “Ukrajina v druhom polčase prevalcovala Slovensko a môže veriť v postup do osemfinále.”

Sky Sports (V. Brit.): “Roman Jaremčuk strelil víťazný gól a Ukrajina si udržala svoj sen o ME 2024 pri živote.”

sport.ua (Ukr.): “Víťazný žolík. Húževnatá Ukrajina zvíťazila nad Slovenskom.”

Le Parisien (Fr.): “Slováci po výbornom vstupe do zápasu v piatok otvorili skóre už v 17. minúte. Ukrajinci však potom dominovali v ďalšom priebehu a vyhrali.”

.

iSport.cz (ČR): “Slovensko – Ukrajina 1:2. Haraslín asistoval, Schranz pálil. Potom prišiel obrat.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:18

Izraelská armáda v sobotu oznámila, že pri piatkovom útoku na južné predmestie Bejrútu zabila vodcu hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha. Informuje o tom TASR s odvolaním na správy agentúr Reuters, AFP a AP.

09:30

Najmenej šesť obetí si v sobotu ráno vyžiadali dva ruské útoky na nemocnicu v meste Sumy na severovýchode Ukrajiny. Oznámil to ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko, píše TASR podľa správ agentúr Reuters a AFP.

09:29

Libanonské ministerstvo zdravotníctva v sobotu oznámilo, že v reakcii na intenzívne izraelské útoky budú evakuované nemocnice na južných predmestiach Bejrútu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Izrael tento týždeň výrazne zintenzívnil svoje letecké útoky v Libanone a vyhlásil, že je odhodlaný ukončiť viac ako 11 mesiacov trvajúcu paľbu Hizballáhu na svoje územie.

08:09

Spolupredsedovia nemeckej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Tino Chrupalla a Alice Weidelová sa dohodli, že Weidelová bude v rámci budúcoročnej predvolebnej kampane kandidovať na post kancelárky. Zatiaľ však ide len o dohodu na úrovni lídrov, ktorú musia potvrdiť výbory strany, uviedol v piatok pre agentúru DPA poslanec za AfD Stephan Brandner.

Germany Election AfD Alice Weidelová Tino Chrupalla
Spolupredsedníčka strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Alice Weidelová (vpravo) a spolupredseda strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Tino Chrupalla (vľavo) počas tlačovej konferencie v sídle AfD v Berlíne
08:08

Iránske veľvyslanectvo v Libanone považuje piatkový izraelský útok na južné predmestie Bejrútu za nebezpečnú eskaláciu, ktorá mení pravidlá hry a “prinesie páchateľom primeraný trest”, uviedlo na platforme X. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

08:05

Desiatky ľudí zachraňovali v piatok vrtuľníkom zo strechy nemocnice v americkom štáte Tennessee, zaplavenej po vyčíňaní hurikánu Helene. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Nemocnicu v meste Erwin zaplavila v piatok dopoludnia prívalová voda. Z dôvodu povodní a silného vetra sa však sanitky a záchranné člny nemohli bezpečne dostať k budove.

Na snímke z videa, ktoré poskytol portál NewsNation, vidno ľudí na streche nemocnice Unicoi County Hospital v meste Erwin v štáte Tennessee
08:03

Izraelská armáda v sobotu oznámila, že pri leteckom útoku v južnom Libanone zabila veliteľa raketovej jednotky Hizballáhu Muhammada Alího Ismaila, jeho zástupcu a niekoľko ďalších veliteľov tohto proiránskeho hnutia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke budova Národného českého a slovenského múzea a knižnice v Cedar Rapids v štáte Iowa v USA

Autor: TASR - Jaroslav Bublinec

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali