SLeK: Na očkovanie v lekárňach sú potrebné posledné legislatívne kroky

❚❚

Bratislava 15. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Posledným krokom pre spustenie očkovania v lekárňach je schválenie nariadenia vlády, ktoré by farmaceutom umožnilo začať certifikované vzdelávanie. Na utorkovej tlačovej besede o tom informovali predstavitelia Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) a Ministerstva zdravotníctva SR

Očkovanie, ihla
Ilustračné foto

“V súčasnosti sme vo fáze prípravy a vlastne už precizovania, dokončovania vyhlášky, ktorá určuje presne, ktoré materiálno-technické predpoklady musia mať lekárne. A tak isto aj personálne,” uviedol štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Ladislav Slobodník.

.

“Farmaceuti zatiaľ nemajú oficiálne kompetencie vykonávať očkovanie. Veríme, že sa tak udeje v čo najskoršom možnom termíne, aby sme boli pripravení očkovať už v budúcej chrípkovej sezóne,” uviedol predseda SLeK Ondrej Sukeľ.

Certifikačný program pre farmaceutov pripravila Farmaceutická fakulta Univerzity Komenského (FaF UK) v Bratislave. “Farmaceutická fakulta je pripravená, po akreditácii certifikačného študijného programu, začať s prípravou farmaceutov,” vysvetlil dekan FaF UK Ján Klimas.

.

Na podporu očkovania v lekárňach sa v utorok v bratislavskej Lekárni U Salvatora dali symbolicky zaočkovať proti chrípke osobnosti, ktoré stáli za legislatívnou zmenou umožňujúcou vakcináciu proti chrípke v lekárňach od tohto roka.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

19:51

Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) v utorok upozornil na prudký nárast vážnej podvýživy detí na severovýchode Nigérie zasiahnutej konfliktom. Klinky, ktoré MVČK v regióne podporuje, v tomto roku zaznamenali 24-percentný nárast počtu kriticky podvyživených malých detí.

19:50

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v utorok vyhlásil, že je proti “jednostrannému prímeriu” v Libanone. Uviedol to počas telefonátu s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, z ktorého citovala tlačová služba izraelského premiéra.

19:21

Kongres miestnych a regionálnych samospráv Rady Európy (RE) v utorok v Štrasburgu prijal deklaráciu o ničení kultúrneho dedičstva na Ukrajine.

19:20

Spojené štáty nepredložili žiadnu žiadosť o uskladnenie jadrových zbraní na území Maďarska. Pre server 24.hu to uviedlo v utorok maďarské ministerstvo obrany v súvislosti so správou, že na leteckej základni Kecskemét môžu byť rozmiestnené bojové lietadlá schopné prepravovať zbrane s jadrovou hlavicou.

19:19

Polícia v Paríži zadržala známeho panafrického aktivistu Kemiho Sebu, známeho svojím protizápadným postojom.

19:18

Cena masla je v okolitých krajinách nižšia ako na Slovensku, pritom je v týchto krajinách vyššia priemerná mzda. Upozornili na to poslanci opozičného hnutia Igora Matoviča, ktorí porovnali ceny 250-gramového masla s obsahom tuku 82 % v Českej republike, Poľsku, Rakúsku, Maďarsku, Francúzsku a Belgicku. Vládu zároveň vyzvali, aby splnila svoje sľuby o znížení cien potravín. V utorok o tom informoval hovorca hnutia Matúš Bystriansky.

18:42

Izrael zrejme chce rozšíriť svoje pozemné operácie proti proiránskemu hnutiu Hizballáh a zároveň aj posilniť svoju obranu. Podľa analytikov o tom svedčí fakt, že na hranici medzi Golanskými výšinami a demilitarizovaným pásom hraničiacim so Sýriou pristúpil k odmínovaniu a vytvoril tam nové bariéry.

18:41

Iránske ministerstvo zahraničných vecí si v utorok predvolalo veľvyslanca Maďarska, ktoré aktuálne predsedá v Rade Európskej únie, aby odsúdilo sankcie voči Teheránu. Tie ministri zahraničných vecí EÚ schválili na pondelkovom zasadnutí v Luxemburgu.

18:39

Libanonské ministerstvo zdravotníctva v utorok oznámilo, že pri pondelkových izraelských útokoch zahynulo celkovo 41 ľudí a ďalších 124 ľudí sa zranilo.

Libanon Hizballáh Izrael
Dobrovoľník Libanonského Červeného kríža prehľadáva preživších v troskách zničenej obytnej budovy po pondelkovom izraelskom leteckom útoku v dedine Aito, na severe Libanonu 15. októbra 2024
18:38

Minister zahraničných vecí Turecka Hakan Fidan v utorok vyzval medzinárodné spoločenstvo na uvalenie sankcií voči Izraelu. “Vyčerpali sme možnosti slov, diplomacie a medzinárodnej politiky. Musíme prejsť k sankciám,” povedal Fidan v utorok.

18:37

Ukrajinská polícia preverovala v pondelok viac než 2000 hlásení o nastražení bômb, ktoré sa vo väčšine prípadov týkali administratívnych budov v rôznych mestách krajiny. Tlačová služba ukrajinskej polície uviedla, že väčšina e-mailov s vyhrážkami prišla z ruských IP adries.

18:36

Izrael od začiatku svojej vojenskej operácie proti Hizballáhu v Libanone na konci septembra nariadil evakuáciu viac ako štvrtiny územia Libanonu, oznámila v utorok agentúra Organizácie Spojených národov pre utečencov (UNHCR).

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke huby rastú na pni stromu v lese v pohorí Tribeč pri obci Podhorany v okrese Nitra

Autor: FOTO TASR - Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

René Pavlík

Andrej Valihora

Branislav Čech

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali