Sledovať O 5 minút 12 bolo utrpenie

❚❚

Bratislava 23. septembra 2024 (HSP/ Facebook/ Foto: TASR – Jaroslav Novák)

 

Europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová(SMER-SSD, v EP nezaradená) reaguje na výkon, ktorý predviedol opozičný poslanec Marián Viskupič(SaS) v politickej relácii O 5 minút 12 voči ministrovi financií Ladislavovi Kamenickému(SMER-SSD). Viskupič, ako oponent a “odoborník“ na ekonomiku totiž prišiel do relácie len s kritikou, bez návrhov, bez informácií, a bez argumentov. Opozícii zjavne chýbajú oponenti do diskuisií

Katarína Roth Neveďalová
Na snímke Katarína Roth Neveďalová

„Opozícia nemá skutočných politikov a už ani odborníkov,“ povzdychla si poslankyňa Európskeho parlamenut Katarína Roth Neveďalová. „ Je to čisté zúfalstvo a ťažko sa proti tomu bojuje. “Odborníci” na ekonomiku netušia, o čom hovoria. Chýbajú oponenti do diskusií. Začína mi chýbať taký Sulík (to bol vtip),“ uviedla.

.

„Sledovať O 5 minút 12 bolo utrpenie,“ začína svoj status europoslankyňa. „Podpredseda finančného výboru parlamentu Marián Viskupič totiž prišiel do diskusie len s kritikou, bez návrhov, bez informácií, absolútne nevedel argumentovať a len opakoval, že “oni“ sú pravicová zodpovedná strana – čokoľvek to malo znamenať, zhrnula politička. A samozrejme, do diskusie prišiel s kopou grafov, ktoré nebolo na obrazovke dobre vidieť. „Nenavrhol žiadne opatrenie, ktoré by mohla vláda prijať na podporu konsolidácie verejných financií,“ uviedla europoslankyňa.

 

.

A nápady?

„Podľa neho, ako aj iných “špecialistov” by sa malo šetriť na zamestnancoch štátu, a teda by štát mal prepúšťať. Neviem ale kde, pretože policajtov máme málo, učiteľov máme málo, zdravotníckeho personálu máme málo … Je ľahké používať tento populistický nápad, ale v súčasnej dobe je ťažko zrealizovateľný..,“ myslí si.

Roth Neveďalová pochválila ministra financií Ladislava Kamenického(tiež SMER-SSD), ktorý bol tiež hosťom spomínanej diskusie a obhajoval návrh na konsolidáciu verejných financií. „Obdivujem pokoj Laca Kamenického, ktorý sa musel veľmi krotiť aj vďaka síce málo skúsenému, ale napriek tomu “premúdrenému” moderátorovi, ktorý si z archívu vytiahol 10 rokov staré vyjadrenia, ktoré používal na okorenenie debaty..,“ poznamenala politička.

„Totálne stupídny prístup,“ zhodnotila.

Roth Neveďalová pripomenula, že za 10 rokov sa udialo veľa vecí – Slovensko je dnes v inej situácii. „Hrozí nám kolaps, ak sa ekonomicky nepozbierame,“ varovala. „A používať ako argument, že pred 10 rokmi sme hovorili niečo iné, to môže fakt len niekto, kto teda asi v živote nezmenil na nič názor,“ dodala.

Europoslankyňa vyjadrila názor, že všetky opozičné vyjadrenia sú postavené na hlavu a úplne si protirečia. Na jednej strane síce treba šetriť a konsolidovať, ale každé navrhnuté opatrenie je podľa nich zlé. „So žiadnym návrhov doteraz neprišli – okrem prepúšťania ľudí, ktorých ani nemáme zamestnaných,“ poznamenala.

.

„A problémom je, že pred 5 rokmi, keď sme mohli viac šetriť, tak sme nešetrili. Ja vlastne ani neviem, čo na to povedať. A hlavne, kde by sme teda mali vziať peniaze,“ dodala.

 

Dva fakty

Politička poukázala na dva dôležité fakty, ktoré nepustia, ak ide o verejné financie. „Fakt: v roku 2020 sme odovzdali štát s najlepšími verejnými financiami v histórii Slovenska, s takmer vyrovnaným rozpočtom. Fakt: v roku 2023 sme prebrali štát s najhoršími verejnými financiami v EÚ so schodkom štátneho rozpočtu 7%.“

Pýtate sa, čo sa udialo ? „Očkovacia lotéria, zbytočné vakcíny, ktoré sme museli spláchnuť do kanála, atomofky… Proste zodpovedné vládnutie Triumvirátu,“ pripomenula a dodala : „Ale nesmieme zabudnúť, že nám tu posledný z Triumvirátu premiérov Ľudovít Ódor nechal svoje lego. S tým, že “treba preboha niečo okamžite urobiť, lebo štát kľakne na kolená“. Niečo urobiť, lebo on sa neodvážil.“

„Čaputovej vláda bola vláda odborná, nie vláda schopná a tuším mala zakázané pracovať – či čo to furt rozprávajú?,“ píše ďalej politička.

.

„Tento istý lego-Ódor dnes tvrdí, že za zlý stav verejných financií môže premiér Robert Fico. Ten Fico, ktorý odovzdal verejné financie v najlepšom stave a za ktorého vlády bol Ódor podpredsedom Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. Logika mi nejak uniká…,“ dodala.

Áno, vyššiu DPH pocítime všetci, konštatuje. „Veľa iných možností na záchranu ale nie je. A bankrot, ktorý by znamenal, že nám začnú poručovať zahraniční páni, ktorí si tak za lacno skúpia Slovensko a budú nám diktovať, ako máme fungovať, to asi nikto z nás nechce,“ poznamenala.

Europoslankyňa pripomenula, že na základe návrhu na konsolidáciu budú lacnejšie všetky potraviny, lieky, gastro či energie.

„Veľa z nás si pamätá DPH na úrovni 23%. Ale pamätáme si aj vysokú nezamestnanosť, málo príležitostí a odchod ľudí za zárobkom do zahraničia. Presne tomu sa chceme vyhnúť,“ uviedla.

Roth Neveďalová blížiac sa k záveru poznamenala, že naša ekonomika veľmi závisí na exporte a na tom, ako sa má také Nemecko – a vlastne aj eurozóna. „Som rada, že tam tiež zdá sa začína prevládať zdravý rozum a Nemci navrhujú zmierniť opatrenia týkajúce sa Green Dealu, aby sa ekonomika spamätala,“ uviedla.

„Takže aj pravdepodobná reforma EÚ späť k zdravému rozumu bude pracovať v náš prospech,“ uzavrela europoslankyňa.

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:50

Jedna žena zahynula pri ruskom útoku na juhoukrajinskú Chersonskú oblasť a ďalších sedem osôb utrpelo zranenia, oznámil tamojší gubernátor Olexandr Prokudin.

10:43

Nemecký výrobca luxusných automobilov Mercedes-Benz plánuje čoskoro priviesť na trh vozidlá vybavené systémom automatizovaného riadenia, ktoré za určitých podmienok dokážu na nemeckých diaľniciach jazdiť samostatne rýchlosťou až 95 kilometrov za hodinu. 

10:42

Sieť nabíjacích staníc GreenWay mení od 1. októbra svoj aktuálny cenník. Pre zákazníkov tak prináša nový mesačný program a zároveň ruší roamingovú službu, ktorá umožňuje nabíjanie v partnerských sieťach za rovnakú cenu ako vo svojej vlastnej sieti.

10:40

Vedenie českej Pirátskej strany na čele s Ivanom Bartošom po neúspechu v krajských a senátnych voľbách rezignovalo. Stranu povedú do voľby nového predsedníctva, ktorá by sa mala uskutočniť 9. novembra. Bartoš sa o post predsedu už uchádzať nebude. Stranu viedol 15 rokov.

10:39

Šiitská aliancia ozbrojených Iránom podporovaných skupín Islamský odpor v Iraku zaútočila dronom na vojenskú základňu izraelskej brigády Golani na okupovanom Západnom brehu Jordánu.

10:38

Manželky a príbuzní mužov mobilizovaných do ruskej armády do vojny na Ukrajine, ktoré demonštrovali pred ruským ministerstvom obrany v Moskve, začali stíhať za účasť na úradmi nepovolenej verejnej akcii. 

10:37

Izraelský minister obrany Joav Galant informoval svojho amerického rezortného kolegu Lloyda Austina o najnovšom vývoji v regióne, kde Izrael ráno podnikol sériu útokov na pozície proiránskeho hnutia Hizballáh v Libanone. 

Izrael podnikol veľký letecký útok na pozície Hizballáhu po celom Libanone
Dym stúpa z izraelského leteckého útoku na dedinu Kfar Rouman, čo je viditeľné z mesta Mardžajun v južnom Libanone
10:35

V nadchádzajúcich voľbách do dolnej komory rakúskeho parlamentu sa podľa predvolebných prieskumov očakáva tesný súboj konzervatívcov. Tesný náskok si pritom drží krajne pravicová Slobodná strana Rakúska (FPÖ) s 27 percentami pred Rakúskou ľudovou stranou (ÖVP) pod vedením kancelára Karla Nehammera s 25 percentami. Voľby sa uskutočnia v nedeľu.

09:52

Iránske islamské revolučné gardy zakázali svojim členom používať akékoľvek komunikačné zariadenia po bombových útokoch na pager v Libanone, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na svoje zdroje.

IRGC kontroluje všetky zariadenia a hľadá izraelských agentov medzi svojimi dôstojníkmi.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke transparent s plodom dieťaťa a nápisom Dar, nie tovar držia účastníci počas Národného pochodu za život

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Tibor Danáč

Viktor Pondělík

Andrej Sablič

Marek Brna

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali