Skupina obhajujúca eutanáziu sa pochválila použitím “samovražednej kapsuly“. Polícia zadržala niekoľko osôb

❚❚

Bratislava 27. septembra 2024 (HSP/ Fox News/ Euronews/ Foto:Screenshot Youtube)

 

Skupina Exit International, ktorá je hlasným obhajcom práva na eutanáziu, sa na internete pochválila použitím samovražednej kapsuly “Sarco“ na občianku USA vo Švajčiarsku, v súvislosti s incidentom švajčiarska polícia zadržala niekoľko osôb

Na snímke jeden z modelov samovražednej kapsuly “Sarco“
Na snímke jeden z modelov samovražednej kapsuly “Sarco“

Predstavitelia polície kantónu Schaffhausen na severe Švajčiarska v utorok oznámili, že začali vyšetrovanie na základe upozornenia, ktoré malo naznačovať, že “niekoľko osôb pomohlo spáchať samovraždu v chate v Merishausene“, neďaleko nemeckých hraníc. Na základe tohto obvinenia bolo zadržaných viacero osôb, medzi nimi aj fotograf holandského denníka Volkskrant, ktorý chcel priebeh samovraždy zachytiť. Podľa informácií Euronews zadržaným osobám hrozí až päť rokov väzenia.

.

Organizácia Exit International si na internete pripísala “zásluhy“ za úmrtie Američanky a oslavovala, že samovražedná kapsula “fungovala presne tak, ako bola navrhnutá“, informovala o tom redakcia Fox News.

V súčasnosti prebieha vyšetrovanie možného podnecovania a spoluúčasti na samovražde, pričom úmyselná smrť by v tomto prípade mohla byť pripísaná vôbec prvému použitiu samovražednej kapsuly  Sarco.

.

 

Kapsula

Kapsula Sarco je samovražedný prístroj vyvinutý holandskou skupinou Exit International, ktorá je hlasným zástancom eutanázie.

Skupina prevzala zodpovednosť za tento trestný čin vo vyhlásení, v ktorom oznámila dobrovoľnú eutanáziu staršej ženy, ktorá je občiankou USA a trpí intenzívnym ochorením imunitného systému.

„Vo Švajčiarsku v pondelok zomrela 64-ročná žena v špeciálne navrhnutej ‘samovražednej kapsule’ s obsahom plynného dusíka. Je to vôbec prvýkrát, čo bola táto samovražedná kapsula s názvom Sarco použitá,“ pochválila sa organizácia Exit International v tlačovej správe zverejnenej na internete.

Kapsula Sarco, vzduchotesná kabína vo veľkosti rakvy, ponúka podľa jej tvorcov “rýchlu, pokojnú a spoľahlivú smrť“ bez pomoci lekára alebo liekov.

.

„Stále nie je jasné, ako na to zareaguje švajčiarska justícia,“ pokračovalo vyhlásenie skupiny Exit International.

„Švajčiarsko stanovuje podmienky  :  osoba, ktorá si želá smrť, musí byť mentálne spôsobilá, musí sama vykonať posledný smrteľný akt a ľudia, ktorí jej pomáhajú, musia mať nezištné, altruistické motívy,“ uvádza skupina.

Zakladateľ Exit International Dr. Philip Nitschke v utorok oznámil, že je “spokojný s tým, že kapsula Sarco fungovala presne tak, ako to bolo navrhnuté” a teda aby poskytla “dobrovoľnú, pokojnú smrť bez liekov, a v čase, ktorý si človek zvolil sám “. Organizácia Exit International vo vyhlásení uviedla, že doktor Nitschke osobne “potvrdil” smrť americkej ženy.

Dr. Philip Nitschke, vyštudovaný lekár narodený v Austrálii, už skôr pre agentúru AP uviedol, že jeho organizácia dostala od právnikov vo Švajčiarsku radu, že použitie Sarco bude v krajine legálne. Odvolával sa na vyšetrovanie švajčiarskeho právneho akademika Daniela Hürlimanna ktorý uviedol, že “kapsula neporušuje žiadne švajčiarske predpisy upravujúce zdravotnícke výrobky, drogy, nebezpečné chemikálie alebo zbrane“.

Kapsula Sarco je navrhnutá tak, aby sa naplnila plynným dusíkom, ktorý obete uspí a potom ich do 10 minút od aktivácie udusí. Osoba sediaca v polohovateľnom sedadle vo vnútri kapsuly stlačením tlačidla alebo gestom vstrekne plynný dusík do uzavretej komory.
Kapsula je vytlačená prostredníctvom 3D tlače a prvýkrát bola predstavená na festivale dizajnu v Benátkach v roku 2019. Organizácia Exit International uviedla, že vývoj kapsuly Sarco stál viac ako 1 milión dolárov (čo je približne 900 000 €).

.

 

Použitie kapsuly nebude legálne

Švajčiarska ministerka zdravotníctva Elisabeth Baume-Schneiderová sa vo švajčiarskom parlamente pýtala na právne podmienky používania kapsuly Sarco a naznačila, že použitie kapsuly v budúcnosti  legálne nebude. „Na jednej strane nespĺňa požiadavky zákona o bezpečnosti výrobkov a ako taká nesmie byť uvedená do obehu,“ povedala a dodala : „Na druhej strane príslušné použitie dusíka nie je v súlade so zákonom o chemických látkach“.

Pripomenieme, že Švajčiarsko bolo prvou krajinou na svete, ktorá legalizovala asistovanú smrť, pričom túto možnosť uzákonilo už v roku 1941. Švajčiarske zákony umožňujú pacientom postúpiť asistovanú samovraždu vtedy, ak tak urobia bez “vonkajšej pomoci“ a ak im nepomáhajú osoby so “zištným motívom“. Švajčiarsko je jednou z mála krajín, ktorá umožňuje postúpiť asistovanú samovraždu aj cudzincom.

 

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

12:59

Najmenej 15 ľudí zahynulo pri zrútení nelegálnej bane na zlato v indonézskej provincii Západná Sumatra. Záchranári pátrajú po siedmich nezvestných osobách. Uviedol to v piatok miestny predstaviteľ.

12:48

Slovenský plynárenský priemysel (SPP) pokračuje v rokovaniach o predĺžení tranzitu plynu cez Ukrajinu po tom, ako koncom roka vyprší zmluva medzi Kyjevom a ruskou spoločnosťou Gazprom, uviedol vo štvrtok (26. 9.) generálny riaditeľ SPP Vojtech Ferencz.

12:34

Výrobné ceny v Taliansku v auguste 2024 opäť klesli, ale menej ako v predchádzajúcom mesiaci. Tempo ich poklesu bolo pritom najpomalšie od marca 2023. Ukázali to v piatok údaje talianskeho štatistického úradu ISTAT.

12:26

Veľkoobchodné ceny pohonných látok mierne poklesli a reagujú tak na pokračujúci pokles ropy na burze. Podobný vývoj možno ešte očakávať aj pri priemerných maloobchodných cenách na Slovensku v ďalšom týždni. Uviedol to Marek Nemky, analytik finančných trhov spoločnosti XTB.

12:26

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatok oznámila, že vyšetruje dvoch austrálskych a jedného rumunského novinára v súvislosti s ich reportážami z území Kurskej oblasti, okupovaných ukrajinskými silami. Celkový počet takýchto vyšetrovaní sa tak zvýšil na 12.

12:15

Dôvera v ekonomiku eurozóny sa v septembri 2024 mierne znížila. Prispelo k tomu najmä zhoršenie sentimentu v priemysle a maloobchode, zatiaľ čo v službách medzi spotrebiteľmi dôvera vzrástla. V celej Európskej únii (EÚ) nálada tento mesiac stagnovala. Vyplýva to z výsledkov prieskumu Európskej komisie (EK).

12:14

V Paraguaji zadržali 64-ročného českého občana, po ktorom Polícia ČR pátrala viac ako desať rokov. Server iDNES.cz tvrdí, že ide o bývalého poslanca Petra Wolfa, ktorý v Poslaneckej snemovni pôsobil v rokoch 2006 – 2010 za Českú stranu sociálno-demokratickú (ČSSD). Súd ho odsúdil v roku 2012 za dotačný podvod a odvtedy je na úteku.

12:14

Moskovský súd začal v piatok pojednávanie v prípade 72-ročného Američana obžalovaného z toho, že bojoval na Ukrajine ako žoldnier.

11:54

Ekonomika eurozóny stagnuje. A hoci je trh práce v regióne stále odolný, pribúdajú signály, že slabne. Uviedla to vo štvrtok (26. 9.) členka Výkonnej rady Európskej centrálnej banky (ECB) Isabel Schnabelová v prezentácii na podujatí v nemeckom Stuttgarte.

11:54

Švédska vláda v piatok vyslovila zámer pokračovať v predkladaní kontroverzného návrhu zákona, ktorý by umožnil využívanie anonymných svedkov pri vyšetrovaní a v súdnych sieňach. Tento zákon je podľa Štokholmu potrebný na prelomenie “kultúry mlčania” v súvislosti s násilím gangov.

11:40

Celková produkcia ruskej ropy a kondenzátu môže v roku 2024 dosiahnuť 515 až 521 miliónov ton. Povedal to v piatok novinárom na okraj Ruského energetického týždňa podpredseda vlády Alexander Novak.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke nafukovacie modely planét v parku pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali