Škriniara mrzí nevyužitá šanca na postup: “Prestali sme si veriť”

❚❚

Düsseldorf 22. júna 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR – Martin Baumann)

Aktualizované 22. júna 18:34

Kapitána slovenských futbalistov Milana Škriniara mrzí, že jeho tím si nechal na ME v Nemecku v sobotu ujsť šancu na postup zo skupiny. V Düsseldorfe prehral 1:2 s Ukrajinou, keď v priebehu stretnutia stratil jednogólové vedenie. Slováci vstúpili do turnaja senzačným víťazstvom 1:0 nad Belgickom, momentálne sú v E-skupine na treťom mieste

Slovensko - Ukrajina Škriniar
Na snímke v bránke Milan Škriniar (Slovensko) a v pozadí strelec gólu Roman Jaremčuk (Ukrajina) počas zápasu základnej E-skupiny Slovensko – Ukrajina

Tím trénera Francesca Calzonu mal zo začiatku navrch a svoj druhý gól na šampionáte strelil v 17. minúte Ivan Schranz. Zmena v pomere síl začala zhruba po polhodine hry. Ukrajinci vyrovnali po prestávke a o víťazný gól sa desať minút pred koncom základného hracieho času postaral striedajúci Roman Jaremčuk. “Je škoda, že sme si nechali ujsť takúto šancu a neboli sme aktívni aj v druhom polčase. Prvý nám ukázal, že na nich máme a sme lepší. Potom sme si nejako prestali veriť pred šestnástkou,” zhodnotil Škriniar. Jeho spoluhráč Róbert Boženík zhodnotil situáciu podobne, zlomový bol podľa neho už prvý gól v podaní Mykolu Šaparenka. Ten dostal z ľavej strany prihrávku pred bránu a Martina Dúbravku prekonal strelou k ľavej žrdi z prvého dotyku.

.

“Myslím si, že zlom bol ten prvý gól. Mohli sme skórovať my, ale inkasovali sme z protiútoku. Bolo to náročné najmä na psychiku. Nefungovali nám nejaké veci, najmä ten pressing, v ktorom sme silní. Tým sa dostala Ukrajina do hry, ale aj my sme mali dobré úseky, kde sme mohli streliť druhý i tretí gól a ten zápas by sa zlomil. Dnes to bohužiaľ nevyšlo, musíme sa rýchlo oklepať, pozrieť si to a ísť ďalej,” zhodnotil Boženík pre TASR.

On sám striedal v 60. minúte a nahradil ho David Strelec. “V prvom polčase som mal trocha problémy so slabinami na ľavej strane, cez prestávku sa ma tréner pýtal ako na tom som, bol som v poriadku. Nie je však jednoduché napádať v tak vysokom tempe dva zápasy za sebou. Tréner chcel priniesť do hry znova čerstvé sily, čerstvých chalanov,” priblížil situáciu 24-ročný útočník.

.

Ku gólu v podaní Šaparenka sa vrátil aj Škriniar. Podobný strelili v pondelok aj Belgičania, no neplatil pre ruku prihrávajúceho Loisa Opendu. “Keď mieri lopta do krídelného priestoru, prvý stopér ide s prvou žrďou a druhý je za ním. Do druhej línie dobiehajú naši ‘streďáci’. Ťažko sa mi to ale teraz hodnotí, neviem, aká rýchla bola tá akcia. Treba si to rozobrať, možno treba ísť viac do lôpt, keď nedobieha stred,” povedal 29-ročný stopér.

 

Záporné skóre napriek víťazstvu

Ukrajincov zaskočili v prvom zápase Rumuni, ktorým podľahli 0:3. Napriek piatkovému víťazstvu disponujú momentálne spolu s Gruzíncami piatym najhorším skóre na turnaji (-2). “Dnes sme potrebovali mentálnu silu. Zápas s Rumunskom nám dal dôležitú lekciu. Dnes sme skvele plnili trénerove pokyny. Som na nás veľmi hrdý. Terajšia úloha je pokračovať v takomto prejave a vyhrať aj ďalšie zápasy,” citovala Šaparenka webstránka kicker.de. Dvadsaťpäťročný stredopoliar sa podieľal na oboch góloch, pri tom víťaznom asistoval.

Situácia v E-skupine je momentálne komplikovaná. Na postup z tretieho miesta môžu stačiť za určitých okolností tri body, no za iných je možné skončiť na poslednom mieste so štyrmi bodmi. Stále však platí, že v prípade triumfu nad Rumunmi majú Slováci istý postup. “Príprava na záverečný duel bude náročná mentálne aj fyzicky. Dnes večer si musíme oddýchnuť a od zajtra sa pripravovať na ďalší zápas takticky, fyzicky aj psychicky. Verím, že to zvládneme, určite na to máme kvalitu. Keď budeme plniť úlohy, ktoré nám dá tréner, nemyslím si, že by sme to nezvládli. Keby nám niekto povedal, že budeme mať po úvodných dvoch zápasoch tri body, zoberieme to všetkými desiatimi,” povedal Škriniar.

 

.

História sa opakuje. Kucka: “Nechcem na to myslieť”

Slovenskí futbalisti sú po dvoch zápasoch na ME v Nemecku v podobnej situácii, ako na predošlom kontinentálnom šampionáte. Aj pred troma rokmi mali v tejto fáze na konte tri body, skóre 2:2 a zo skupiny napokon nepostúpili. Vedomý si toho je aj stredopoliar Juraj Kucka, no nechce sa tým zaoberať.

Slovensko - Ukrajina Kucka
Na snímke Juraj Kucka (Slovensko) počas zápasu základnej E-skupiny Slovensko – Ukrajina

Slováci zdolali na úvod ME 2020 Poľsko (2:1) a v druhom zápase nestačili na Švédov (0:1). V záverečnom stretnutí podľahli Španielsku 0:5 a neprebojovali sa do vyraďovacej fázy, keď v tabuľke tretích tímov obsadili nepostupové šieste miesto. “Bolo nám to nejako pripomenuté, ale nechcem na to myslieť. Toto je iný turnaj, iné mužstvo a iný tréner,” povedal jasne Kucka.

“Sokoli” už majú tentokrát za sebou zápas proti favoritovi skupiny Belgicku, ktoré senzačne zdolali 1:0. V rovnakom pomere viedli aj v piatok nad Ukrajinou, neustáli však tlak súpera, ktorý si víťazstvom 2:1 udržal reálnu šancu na postup.

“Času na zhodnotenie zápasu bolo v autobuse dosť, bola to dlhá cesta. Po zápase to nikdy nie je príjemné rozoberať. Dnes budeme mať rozbor, tak budeme na videu lepšie vidieť, ako to bolo,” priblížil Kucka.

O našich šanciach na postup veľa napovie dnešný večerný zápas Belgicka s Rumunskom.

.

“Sme radi, že ten prvý zápas sa zvládol. Neteší nás, že sme nezvládli ten ďalší. Vieme, že keď sa vyhrá, máme to isté. Stále je to však kalkulovanie – ak prehráme, nemusíme tam byť. Každý zápas chceme vyhrať a aj teraz vieme, že musíme niečo zlepšiť a zmeniť,” dodal na záver Kucka.

Jeho tímu patrilo pred večerným súbojom v E-skupine tretie miesto, na konte malo rovnaký počet bodov (3) ako vedúce Rumunsko a druhá Ukrajina. V spoločnej tabuľke týchto troch tímov sa Slovákom nepočítali tri body za víťazstvo nad Belgickom. Tomu patrila priebežne štvrtá priečka s nulou na bodovom konte.

 

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:10

Ozbrojené sily (OS SR) sa stali rešpektovanou inštitúciou a pevnou garanciou obranyschopnosti SR. Na oslavách Dňa ozbrojených síl v Brezovej pod Bradlom to v sobotu uviedol prezident a hlavný veliteľ OS SR Peter Pellegrini.

11:09

Viac ako polovica mladých ľudí (57 %) na Slovensku vie, že peniaze sa časom znehodnocujú, ale len necelá pätina (18 %) vie, ako sa proti tomu chrániť. Polovica (54 %) tiež považuje investovanie za zaujímavú tému, ale len 28 % z nich skutočne rozumie, čo investovanie znamená. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu správcovskej spoločnosti Amundi v spolupráci s výskumnou agentúrou STEM/MARK z augusta tohto roka, ktorý sa zameral na finančnú gramotnosť mladých vo veku 12 až 16 rokov.

11:06

Vzhľadom na drastické škrty v sociálnych programoch a slabé hospodárstvo sa chudoba v Argentíne naďalej zvyšuje. V prvej polovici tohto roka žilo pod hranicou chudoby 52,9 % obyvateľov juhoamerickej krajiny, zatiaľ čo v druhej polovici minulého roka to bolo 41,7 %. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na údaje argentínskeho štatistického úradu.

10:18

Izraelská armáda v sobotu oznámila, že pri piatkovom útoku na južné predmestie Bejrútu zabila vodcu hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha. Informuje o tom TASR s odvolaním na správy agentúr Reuters, AFP a AP.

09:30

Najmenej šesť obetí si v sobotu ráno vyžiadali dva ruské útoky na nemocnicu v meste Sumy na severovýchode Ukrajiny. Oznámil to ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko, píše TASR podľa správ agentúr Reuters a AFP.

09:29

Libanonské ministerstvo zdravotníctva v sobotu oznámilo, že v reakcii na intenzívne izraelské útoky budú evakuované nemocnice na južných predmestiach Bejrútu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Izrael tento týždeň výrazne zintenzívnil svoje letecké útoky v Libanone a vyhlásil, že je odhodlaný ukončiť viac ako 11 mesiacov trvajúcu paľbu Hizballáhu na svoje územie.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke budova Národného českého a slovenského múzea a knižnice v Cedar Rapids v štáte Iowa v USA

Autor: TASR - Jaroslav Bublinec

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali