Skončí literatúra na Slovensku ako luxus, ktorý si nemôžete dovoliť?

❚❚

Bratislava 18. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR – Dano Veselský)

 

Konsolidovať verejné financie po predošlých vládach aj s ich lego-kockami je nevyhnutnosť. To sme pochopili. Opodstatnené je v tejto súvislosti aj zdražovanie nezdravých, sladených nápojov – národu (aj autorovi tohto článku) prospeje, ak bude piť viac vody a menej kokakoly. Ale urobiť z beletrie tovar pre bohatých, to je hrubý, hrubý prešľap, nehodný sociálno-demokratickej vlády…

Koalícia sa dohodla na konsolidácii za 2,6 až 2,7 miliardy eur
Na snímke zľava minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD), predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), podpredseda NR SR Andrej Danko (SNS), minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker (Hlas-SD), minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) a podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS)

Zodpovedný minister, ktorý chce, aby naňho dejiny pamätali v dobrom, sa nebude riadiť dojmami či intuíciou – použije pri rozhodovaní o krokoch vo svojom rezorte relevantné prieskumy, a dá aj na svojich poradcov. Ladislav Kamenický, minister financií, nie je výnimkou. Dal si pripraviť štúdiu Inštitútu finančnej politiky, ktorý spadá pod jeho rezort, aby zistil, kde by sa dali urobiť rozumné šachové ťahy v rámci konsolidácie. Dovtedy by bolo všetko v poriadku. Lenže – čuduj sa svete – odborníci prišli na to, že na Slovensku sú knihy „doménou bohatých“…

.

A tak je na čase ich ešte viac zdražiť.

Tak po prvé, keby aj Inštitút presvedčivo dokázal na číslach ukázať, že literatúru skutočne kupuje prevažne vyššia spoločenská vrstva, resp. ľudia s nadpriemerným príjmom, výpovedná hodnota takého zistenia nie je, že u nás najradšej zo všetkých ľudí čítajú boháči – výpovedná hodnota takého zistenia je, že u nás už na knihy majú LEN boháči…

.

Viete, čo urobila česká vláda – ktorá inak skutočne nepatrí momentálne medzi tie najvydarenejšie…? Znížila DPH na knihy. Viete o koľko? O desať percent. Z koľkých percent? Z desiatich percent. V Českej republike je momentálne nulová DPH na knižky. Keby som to nečítal z viacerých zdrojov, ani sa mi veriť nechce.

DPH ako takú síce nezrušili, len ju prosto nebudú účtovať. Keďže papier aj s výrobnými nákladmi radikálne zdraželi, celý knižný trh je finančne poddimenzovaný, a tak sa snažia tamojší politici vyjsť v ústrety vydavateľom, kníhkupcom, a v neposlednom rade – koncovým spotrebiteľom, teda čitateľom.

Ja si veľmi dobre pamätám, ako po dobu niekoľkých rokov stál román zhruba do tristo strán a v mäkkej väzbe okolo desiatich eur. Potom niekto švihol čarovným prútikom, a cena sa zdvihla na dvanásť, či dokonca štrnásť – za produkt podobných materiálnych parametrov. Vtedy som obmedzil kupovanie beletrie na minimum. Knihy sa na môj vkus jednoducho predražili, a tak ostávam pri overenej klasike v mojej osobnej zásobe.

Koľko však budú stáť knihy po novom? Ak si ich podľa výskumu kupovali len lepšie zarábajúci jedinci (Prečo asi? no kvôli vysokým cenám!), potom si ich po konsolidácii budú kupovať už len podnikatelia z horných desaťtisíc? Tam to chceme tlačiť?

Urobiť z beletrie, teda tzv. krásnej literatúry luxus?

.

A pozor, tu nejde o akýkoľvek „tovar“, tu ide o viac. Vôbec nemienim robiť literatúry modlu ani svätosť, od toho mám ďaleko, hoci som sám napísal zopár kníh a vyštudoval estetiku so zameraním na literárnu vedu. Tu ide o niečo iné, priatelia. Ide o to, že človek môže byť bohatý na dva spôsoby: materiálne, a duchom. A to nie je len fráza, to sú fakty – človeka od zvierat odlišuje prítomnosť tzv. vyšších psychických funkcií, medzi ktoré patrí aj schopnosť čítať s porozumením, ako aj vytvárať samostatné myšlienky, formulované do viet. Čítanie, myslenie, vyjadrovanie, to sú všetko spojité nádoby.

A nie, štúdium učebníc rozhodne nestačí pre plnohodnotný rozvoj osobnosti.

Duchovné bohatstvo človeka má byť začať pestované už v mladých rokoch. Prostredníctvom kníh si deti zveľaďujú nielen tvorivú obrazotvornosť, ale aj slovník; zvyšuje sa ich bystrosť a lingvistická kompetencia, čo sú všetko kvality také potrebné v dospelej etape života. To nie je môj osobný názor – spýtajte sa vývinových psychológov.

V Českom rozhlase, mimochodom, vlani vyšiel na túto tému rozhovor s príznačným názvom: Lacné knihy, chytré deti…

Toto ideme ľuďom zobrať? Dávame knihy na roveň sladeným, kalorickým nápojom s „éčkami“? To hádam nemôže nikto myslieť ani brať vážne, nech sa pán minister a jeho suita odborníkov neurazí.

.

Keď aj odhliadneme od emocionálnej škody, ktorá bude takto napáchaná na individuálnych jednotlivcoch (deti z chudobnejších rodín, ktoré nedostanú pod stromček rozprávkovú knižku, či starší ľudia, ktorí sa možno už nedožijú toho, že vyhliadnutý titul sa dostane do miestnej knižnice), je tu ešte škoda celonárodná: Zdražovaním knižného priemyslu vysielame totiž občanom signál, že nám nezáleží na ich vnútornom rozvoji. Dáme im lacnejšie potraviny – čo je zaiste nevyhnutnosť, ale zároveň obmedzíme ich možnosť vnútorného rozvoja či voľnočasovej relaxácie. Je to nielen neetické, ale aj antisociálne.

Je to natoľko prekvapivý návrh tejto vlády, aký jednoducho konzervatívny volič so silným sociálnym cítením nemôže pobrať.

Prosím, zvážte to ešte. Kvôli občanom – či už deťom alebo aj tým dospelým, pre ktorých je často dobrý knižný príbeh najlepším spríjemnením po náročnom dni v práci. A tak trochu aj kvôli okolitému svetu – veď ako to vyzerá, keď susedná Fialova vláda vynuluje DPH za knihy, a naša, ľavicová, ju zdvojnásobí? Vari nám tu vládne SaS?!

Suma sumárum: Ak knihy výrazne zdražejú, žiadne výskumy, akokoľvek relevantne pôsobiace, to občanom nevysvetlia. Neprekryjú to ani nezachránia. Bude to ťažká psychologická rana pre dôverčivého voliča – pretože SMER nevolia prioritne oligarchovia s (údajne) preplnenými domácimi knižnicami. SMER volia učitelia na dôchodku, mladí intelektuálni rebeli, alebo matky samoživiteľky.

Verím, že všetci títo ľudia nedostanú tvrdý úder pod pás.

 

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:46

Porucha motora v lietadle Airbus A350, pre ktorú začiatkom septembra aerolínie Cathay Pacific zrušili desiatky letov, mohla prerásť do “rozsiahlych škôd”. Vyplýva to zo správy Úradu pre vyšetrovanie leteckých nehôd v Hongkongu.

10:25

Izraelské lietadlá a delostrelectvo zasiahli viaceré ciele v južnom Libanone, uviedla izraelská armáda. Útoky sa uskutočnili v atmosfére rastúceho napätia po nedávnom hromadnom útoku na komunikačné zariadenia hnutia Hizballáh.

10:24

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na úspešné skúšky dvoch typov rakiet, z ktorých je jedna zrejme určená pre jadrové hlavice. Zároveň nariadil posilnenie schopností severokórejskej armády.

10:00

Šéf Pentagónu sa obáva, že Izrael môže čoskoro začať pozemnú operáciu v Libanone.

Podľa denníka The Wall Street Journal môže byť „predohrou“ k tomu séria výbuchov komunikačných zariadení. Predtým sa objavila správa, že IDF presunuli na sever krajiny jednotku, ktorá predtým bojovala v pásme Gazy.

Americkí predstavitelia zároveň zatiaľ nezaznamenali žiadne náznaky, že by sa ofenzíva blížila.

09:25

Maďarsko je napriek vážnosti povodňovej situácie v bezpečí, vyhlásil predseda vlády Viktor Orbán, podľa ktorého je na ochranu pred povodňami dostatok zdrojov i ľudí.

Záplavy v Maďarsku
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán
08:32

Kabinet dal premiérovi Netanjahuovi a ministrovi obrany Galantovi zelenú na začatie rozsiahlych útočných operácií proti Hizballáhu v Libanone, informoval izraelský kanál 12.

08:29

Autobus v Karlových Varoch sa zrazil s osobným autom a potom zišiel z niekoľko metrov vysokého násypu na železničnú trať. Podľa prvotných informácií utrpelo zranenia 17 ľudí.

07:43

Ruský prezident Vladmir Putin prijal návrh na podpísanie dohody o strategickom partnerstve s Iránom, ktorý mu predložilo ruské ministerstvo zahraničných vecí. Vyplýva to z dokumentu zverejneného na oficiálnej webovej stránke prezidentskej kancelárie.

07:42

Najmenej jedna osoba zahynula a ďalšie dve utrpeli zranenia pri ruskom útoku v Záporožskej oblasti na Ukrajine, oznámil tamojší gubernátor Ivan Fedorov.

07:40

Počas operácie francúzskych bezpečnostných síl v Novej Kaledónii bol zabitý jeden muž. Počet obetí počas štyroch mesiacov nepokojov na tomto francúzskom tichomorskom území sa tak zvýšil na 12.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali