Škandál pod Tatrami? Štefan Kuffa mal zakročiť voči predstaveniu. SaS vyzýva Tarabu, aby zasiahol. Spustila sa vlna reakcií

❚❚

Stará Ľubovňa 19. augusta 2024 (HSP/Foto:Facebook)

Aktualizované 19. augusta 17:46

Dlhoročný poslanec a v súčasnosti štátny tajomník ministerstva životného prostredia Štefan Kuffa sa mal v nedeľu zapojiť do incidentu v obci Malá Franková neďaleko poľských hraníc

Na snímke Štefan Kuffa

Politikovi Štefanovi Kuffovi sa nepozdávalo predstavenie Národného divadla Košice s názvom Moje baby. Ako jeden z divákov mal prerušiť predstavenie a verejne sa ohradiť voči vystúpeniu. Hovoril o “perveznosti” a o tom, že takéto vystúpenia nie sú vhodné pre maloletých.

.

Kuffa následne v nedeľu večer zverejnil video na Facebooku. Podľa jeho slov večer po podujatí sa odohral druhý incident a malo prísť až ku “napadnutiu tyčou”.

Kuffa vo videu hovorí, že za pomoci poľovníkov sa podarilo “vyhnať tých ľudí”. Následne jeden z pracovníkov, ktorí balili predstavenie, zobral do ruky tyč a zahnal sa po Kuffovom spolupracovníkovi natačujúcim celý incident na mobilný telefón.

.

 


O incidente ako prvý informoval šéfredaktor Zamagurských novín Lukáš Marhefka, podľa ktorého išlo zo strany Kuffu o “nehoráznosť”. Vyjadrenie Marhefku prebrali viaceré mainstreamové médiá na čele s Denníkom N.

“Sedel som ako divák na predstavení Národného divadla Košice, keď sa odohrávalo predstavenie, do ktorého svojvoľne vstúpil štátny tajomník Štefan Kuffa, začal určovať, pre koho je predstavenie vhodného, pre koho nie je vhodné,” opísal Marhefka.

Podľa slov Marhefku sa incident na predstavení skončil až po intervencii miestneho starostu. “Keď sme začali kričať a odmietať jeho správanie, odmietať to, čo si nesmie dovoliť, označil ma za slniečkara a nechcel opustiť tento priestor, až kým neprišiel starosta a neodviedol ho odtiaľ.”

 

.

 

 

Reakcie na seba nenechali dlho čakať 

Národné divadlo (ND) Košice považuje situáciu za nešťastnú a plne stojí za svojimi zamestnancami. V reakcii na sociálnej sieti upozornilo, že inscenácia Moje baby je vhodná pre divákov od 18 rokov a vybrali si ju organizátori. Vo svojich materiáloch však vhodnosť predstavenia neuviedli. “Za túto skutočnosť sa dnes nášmu divadlu ospravedlnili. Vzniknutá situácia však neoprávňovala nikoho, aby do predstavenia zasiahol a začal divákov z kultúrneho podujatia vyháňať. V prípade, že mal štátny tajomník pochybnosť o vhodnosti predstavenia pre maloletých, mal na to upozorniť organizátorov,” zdôraznilo ND. Dodáva, že je na posúdení rodičov, či je dané predstavenie pre ich deti vhodné a odporúčanie divadla či festivalu je len informatívne. Zároveň sa ohradilo voči akémukoľvek zasahovaniu do slobody umeleckej tvorby a jej sprístupňovania.

Košickí divadelníci hosťovali v Malej Frankovej na festivale Zogrod. Inscenácia najúspešnejšej írskej hry roku 2008 Moje baby je v repertoári divadla od roku 2016 a poskytuje priestor pre herecký koncert troch herečiek rôznych generácií. ND dodalo, že divadelné predstavenie v Malej Frankovej herečky napokon na žiadosť divákov dohrali v inom priestore.

.

Na incident zareagovala aj strana SaS: “Toto je Štefan Kuffa. Štátny tajomník ministerstva životného prostredia. Síce tam berie pekný plat, má podriadených, kanceláriu a šoféra, ale neexistuje jediný dôkaz, že vo svojom pracovnom čase niečo aj spravil. Preto má čas chodiť po Slovensku a terorizovať ľudí. Ako včera v Malej Frankovke, kde hulvátsky prerušil divadelné predstavenie. Štefan Kuffa bol chvíľu štátnym tajomníkom na ministerstve kultúry. Nevydržal tam však dlho. Pre jeho extrémistické a nevhodné správanie ho museli preložiť. Okrem iného je Štefan Kuffa známy tým, že neakceptuje iný názor, neznáša slobodných ľudí, homosexuálov by chcel utopiť, chcel na Slovensku intronizovať Ježiša a spolu so svojimi synmi občas zmlátia farmárov. Včera sa totalitné predstavy ľudí z okolia Tarabu a Šimkovičovej zase úplne obnažili, zjavne sa Kuffa nedokáže ovládať. Dnes chcú zakázať divadlo, zajtra slobodu slova. Ľudia ako Štefan Kuffa nepatria do vedenia štátu a preto vyzývame Tomáša Tarabu, aby odobral tomuto človeku funkciu štátneho tajomníka,” uviedla opozičná strana na sociálnej sieti.

Opozičné PS v reakcii uviedlo, že Kuffa sa vo svojom presvedčení “morálnej nadradenosti” rozhodol kázať prítomným o tom, pre koho je a pre koho nie je predstavenie o troch generáciách žien a ich životoch vhodné. “Nehorázne tak zasiahol nielen do umeleckej tvorby, ale aj do slobody ľudí, ktorí sa rozhodli kultúrne a príjemne stráviť večer s rodinami a priateľmi,” napísalo PS na sociálnej sieti.

Správanie Kuffu počas divadelného predstavenia podľa PS dokazuje, že nie je spôsobilý zastávať akúkoľvek verejnú funkciu. “Kuffa si očividne pomýlil rolu štátneho tajomníka vlády demokratickej krajiny so stredovekou rolou inkvizítora,” uviedla v stanovisku podpredsedníčka PS Zora Jaurová. Podpredsedníčka Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Tamara Stohlová (PS) zdôraznila, že neexistuje dôkaz akejkoľvek jeho práce za mesiace na poste štátneho tajomníka envirorezortu.

Exministerka kultúry za hnutie OĽANO (dnes hnutie Slovensko, pozn. TASR) Natália Milanová uviedla, že je nebezpečné, ak sa predstaviteľ štátu, ktorý má v prvom rade slúžiť ľuďom, “zaháňa kladivom na čarodejnice” a chce brániť všetkému, čo nespĺňa jeho predstavy. “Umenie vždy bolo a vždy bude slobodné. Aj keď muselo v histórii prežívať ťažké časy, pretrvalo a pretrvá. Problém s ním môžu mať iba radikáli, ktorí majú strach,” uviedla na sociálnej sieti.

 

Danko odsúdil útok na Štefana Kuffu, verí vo vyšetrenie incidentu

Podpredseda parlamentu a líder koaličnej SNS Andrej Danko odsúdil útok na štátneho tajomníka envirorezortu Štefana Kuffu. Verí, že to polícia vyšetrí. Uviedol to v reakcii na nedeľňajší (18. 8.) incident počas divadelného predstavenia v obci Malá Franková v okrese Kežmarok.

“Predstavenie nebolo vhodné pre osoby mladšie ako 18 rokov. Štefan Kuffa na to upozornil. A v tom návale emócií, samozrejme, vznikol konflikt, čo si však myslím, že žiaden ‘slniečkar’, ak sú teda takí mierumilovní, by nemal oceľovou tyčou zaútočiť na Štefana Kuffu,” poznamenal šéf národniarov na sociálnej sieti.

Útok nazval brutálnym a odsúdil ho. “Verím, že ak to bol zamestnanec košického Národného divadla, tak veľmi rýchlo skončí,” dodal. Incident by mal byť podľa Danka poučením pre organizátorov, že by mali upozorniť na to, ak predstavenie nie je vhodné pre maloleté deti.

 

Kuffa: Médiá šíria nenávisť a klamstvá

Štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Štefan Kuffa odmieta šírenie nenávisti, zla a klamstiev, ktorých sa dopustil šéfredaktor Zamagurských novín počas víkendového kultúrneho podujatia v obci Malá Franková v okrese Kežmarok. Prípadom útoku na štátneho tajomníka envirorezortu sa už zaoberá polícia.

.

Podľa štátneho tajomníka ministerstva životného prostredia Štefana Kuffu je nepredstaviteľné, aby šéfredaktor Zamagurských novín, ktorý je zodpovedný za spravovanie redakčného tímu a schvaľovanie tém, ktoré majú slúžiť na objektívne informovanie čitateľov a verejnosti o dianí v regióne, podsúval verejnosti klamstvá, že štátny tajomník envirorezortu svojvoľne vstúpil do divadelného predstavenia Národného divadla Košice a svojvoľne mal určovať, pre koho je predstavenie vhodné.

“Je to práve Národné divadlo Košice, ktoré na svojej webovej stránke upozorňuje, že inscenácia s názvom „Moje baby“ je vhodná publiku od 18 rokov. To, že som konal v dobrej viere, aby sa predstavenie s perverznými scénami, navyše určené iba dospelým, neodohrávalo v hľadisku pred očami našich detí, na čo som upozornil obecenstvo, nemôže byť v žiadnej demokratickej krajine dôvodom na začatie násilia. Aj kvôli takémuto rozdúchavaniu nenávisti, zla a klamstiev z radov niektorých novinárov a progresívnych médií sa spoločnosť radikalizuje,” vysvetlil Štefan Kuffa.

Násilníckym a agresívnym konaním sa už zaoberajú orgány činné v trestnom konaní.

 

Šimkovičová zvažuje prešetriť organizáciu divadla v Malej Frankovej

Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) zvažuje nariadiť prešetrenie organizácie nedeľňajšieho (18. 8.) divadelného predstavenia Moje baby v obci Malá Franková. Na sociálnej sieti to zdôvodnila podozrením na porušenie zákona v súvislosti s ohrozením mravnej výchovy mládeže.

.

Šimkovičová pritom poukazuje na fakt, že inscenácia nie je vhodná pre divákov mladších ako 18 rokov. “Organizátori festivalu Zogrod v Malej Frankovej túto skutočnosť však vo svojich materiáloch neuviedli, čo považujem za veľkú chybu a zlyhanie pri organizácii,” uviedla ministerka. Konanie štátneho tajomníka ministerstva životného prostredia Štefana Kuffu vysvetlila snahou upozorniť na nevhodnosť programu.

“Chcem odsúdiť akékoľvek násilie na kultúrnych podujatiach a zdôrazniť potrebu dôsledného a zodpovedného správania organizátorov pri verejných podujatiach,” zdôraznila Šimkovičová, upozorňujúca na škodlivý efekt, ktorý mohla mať inscenácia, svojím obsahom i jazykom, na prítomných maloletých divákov.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:22

Pri znalostiach aj záujme o investície do kryptomien sú Slováci výrazne rozdelení. Aktuálne ich vlastní 16 % Slovákov, pričom 28 % sa o obchodovanie s nimi zaujíma. Celkovo 51 % Slovákov kryptomeny dobre pozná alebo si myslí, že sa v nich orientuje. Naopak, 49 % ich vôbec nepozná alebo o nich nemá bližšie informácie.

13:04

Prezident SR Peter Pellegrini prijal na spoločnom obede lídrov koaličných strán Roberta Fica (Smer-SD), Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) a Andreja Danka (SNS). O témach štvrtkového stretnutia bude prezidentská kancelária informovať v tlačovom vyhlásení v priebehu dňa.

Stretnutie predsedov koaličných strán s prezidentom SR Petrom Pellegrinim
Na snímke sprava prezident SR Peter Pellegrini, predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), podpredseda parlamentu SR Andrej Danko (SNS) a minister vnútra SR Matúš Šutaj-Eštok (Hlas – SD)
12:19

 Turecko vyšetruje zabitie americko-tureckej aktivistky Aysenur Eygiovej počas protestu na okupovanom Západnom brehu Jordánu. Oznámil minister spravodlivosti Yilmaz Tunc a dodal, že Ankara bude naliehať na OSN, aby prijala okamžité opatrenia.

12:18

 V Rakúsku sa od začiatku roka potvrdilo už 502 prípadov ochorenia na rubeolu, informovala Agentúra pre zdravie a bezpečnosť potravín.

12:17

 V meste Gao na severe afrického štátu Mali sa po rokoch odkladov začína obnova hlinenej hrobky dynastie Askíjovcov, ktorá bola nedávno ešte viac poškodená výdatnými lejakmi – jedným z dôsledkov zmeny klímy.

12:12

Španielsko chce naďalej udržiavať dobré vzťahy s venezuelským ľudom, povedala hovorkyňa španielskej vlády Pilar Alegriová. Španielsko poskytlo politický azyl venezuelskému opozičnému prezidentskému kandidátovi Edmundovi Gonzálezovi Urrutiovi, na ktorého bol v jeho domovine vydaný zatykač. 

12:07

Mnohonárodné bojové cvičenie, ktoré organizujú Maďarské ozbrojené sily za účasti 190 záložných vojakov maďarskej, slovenskej a poľskej armády, naďalej pokračujú. Veliteľ veliteľstva síl územnej obrany MH László Drót vo štvrtok pre InfoRádió uviedol, že cvičenie sa viaže k systému úloh územnej obrany a vyvrcholí ostrou streľbou.

12:06

Zvuk krídel blízkej samice dokáže u afrických komárov prenášajúcich maláriu aktivovať zrak a pomáha im lokalizovať ju v obrovských húfoch. Toto zistenie môže pomôcť pri vývoji účinnejších opatrení v boji proti šíreniu malárie či pri vývoji dronov, uvádza štúdia zverejnená 30. augusta v odbornom žurnále Current Biology, píše TASR.

12:04

Rusko podľa českej Bezpečnostnej informačnej služby zostáva zďaleka najväčšou hrozbou pre bezpečnosť ČR, ale aj celej Európy a sveta. Proti západným demokraciám vedie permanentné hybridné útoky, ktorých cieľom je oslabiť dôveru ľudí v štát či podporovať rozdelenie spoločnosti. Vo výročnej správe kontrarozviedky za rok 2023 to uviedol jej šéf Michal Koudelka.

12:02

Ruská armáda vyslala nad územie Ukrajiny 64 útočných dronov typu Šáhid. Ukrajinskej armáde sa podarilo zneškodniť 44 týchto bezpilotných lietadiel.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke z NASA ruská kozmická loď Sojuz MS-26 s trojčlennou posádkou v zložení Alexej Ovčinin, Ivan Vagner (obaja Rusi) a Donald Pettit (Američan) na palube počas jej štartu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane

Autor: TASR/AP-Bill Ingalls

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali