SIS bez riaditeľa nie je pre prezidentku priorita, veď ide iba o bezpečnosť nás všetkých

❚❚

Bratislava 16. februára 2024 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Tak. A máme to tu. Prekvapenie pri nominácii riaditeľa SIS. Miesto najhorúcejšieho kandidáta generála Tibora Gašpara vláda navrhla na pozíciu šéfa tajných jeho syna Pavla. Niektorí nomináciu prijali pozitívne, iní hromžia a maľujú katastrofické scenáre a podaktorí ostali prekvapením paralyzovaní

Pavol Gašpar
Na snímke Pavol Gašpar

Od obdobia, kedy súčasné koaličné strany vyskladali vládnu väčšinu, na post šéfa SIS sa skloňovali viaceré mená, najčastejšie však meno bývalého prezidenta Policajného zboru SR generála Tibora Gašpara a meno bývalého riaditeľa Vojenského spravodajstva Ľubomíra Skuhru, osobného priateľa ministra obrany Roberta Kaliňáka. Obaja sú však v súčasnosti trestne stíhaní a naozaj nie je také jednoduché dostať obvineného, respektíve obžalovaného človeka do služobného pomeru príslušníka SIS a zároveň “zabezpečiť”, aby získal bezpečnostnú previerku na najvyšší stupeň Prísne tajné, a to nie len tú „národnú“, ale aj bezpečnostnú previerku NATO a EÚ.

.

Teda nie, nestačilo by zmeniť len jeden zákon, aby mohol generál Tibor Gašpar zastávať post riaditeľa SIS, na ktorého výkon má isto všetky odborné predpoklady, bohužiaľ okrem už spomínanej bezpečnostnej spoľahlivosti. Naviac je generál Gašpar v súčasnosti aj poslancom NR SR a predsedom parlamentného výboru na kontrolu činnosti SIS. Ako poslanec dostal viac ako 132 tisíc preferenčných hlasov v uplynulých voľbách, takže má veľmi silný poslanecký mandát od občanov, ktorí ho volili aby zastupoval ich záujmy v NR SR.

Pokiaľ sa o kriminalizáciu generála Tibora Gašpara postarali „páni“ elitní vyšetrovatelia NAKA povzbudzovaní, podporovaní a odmeňovaní vtedajšou politickou “sebrankou” a za plného využitia, vlastne zneužitia kajúcnického aparátu, o osobu Ľubomíra Skuhru sa postarali jeho „vlastní“ bývalí kolegovia a Naďovi „nohsledi“ v slávnej akcii NAKA „Vírus“. Skuhrova kriminalizácia, teda aj jeho eliminácia, sa im podarila naozaj v hodine dvanástej, týždeň pred konaním parlamentných volieb. Spomínate si na tie Naďove výkriky a heslá v duchu “…držte si klobúky, spravodlivosť prichádza…” ? Áno, účel v tomto prípadne naozaj svätil prostriedky.

.

Teraz nám už nič iné neostáva, len dosledovať ako sa tieto trestné konania budú vyvíjať a pri preukázaní účelovosti len dúfať v exemplárne potrestanie prisluhovačov vtedajšej moci, hoci ich motivácia mohla byť rôzna. Niekomu išlo o beztrestnosť, niekomu o peniaze a inému o funkciu…

Nominácia syna generála Tibora Gašpara na šéfa SIS mohla naozaj mnohých prekvapiť a zároveň navodiť pocit, že spomedzi množstva skúsených odborníkov v oblasti spravodajstva, sú vhodní na túto pozíciu len dvaja vyvolení, naviac blízki príbuzní, otec a syn Gašparovci.

Nepolemizujme teraz o tom, či Pavol Gašpar je odborne spôsobilý na výkon takejto obzvlášť významnej odbornej pozície a taktiež odhliadnime od faktu, že sa jedná o syna generála Gašpara. Ak nazrieme do histórie, aj do tej veľmi blízkej, zistíme, že odbornosť bola na túto pozíciu požadovaná len vo veľmi výnimočných prípadoch. Stačí sa letmo pozrieť na bývalých šéfov SIS a Vojenského spravodajstva za Matovičovej vlády, z ktorých ani jeden nemal žiadne skúsenosti so spravodajskou činnosťou. Máme na mysli pána Vladimíra Pčolinského ako riaditeľa SIS a riaditeľa Vojenského spravodajstva pána Róberta Kleštinca, kamaráta bývalého ministra Naďa. Je zaujímavé, že práve teraz majú opoziční politici plné ústa odbornosti a apolitickosti, avšak oni sami akceptovali počas svojho vládnutia na týchto pozíciách absolútnych amatérov a v osobe pána Pčolinského im dokonca nevadila ani určitá politická exponovanosť. Vytváranie intríg, tajné fotografovanie politických oponentov, či hranie sa na šedú eminenciu sa naozaj do odbornej spôsobilosti započítať nedá.

Predseda vlády na takúto pozíciu musí v prvom rade nominovať človeka na ktorého lojalitu sa môže a aj v budúcnosti bude môcť spoľahnúť. Toto je pochopiteľná priorita číslo jeden. Ďalej musí byť takáto osoba bezpečnostne nekolízna, musí mať manažérske schopnosti a skúsenosti, vysokoškolské vzdelanie, nemôže podliehať tlaku, ktorý na jeho osobu začne pôsobiť hneď po nástupe do funkcie, a to ako z externého tak aj interného prostredia. Samozrejme, mal by byť dobre jazykovo pripravený, reprezentatívny typ s dobrými komunikačnými zručnosťami. Skôr ako predseda vlády predloží nominanta na schválenie vláde SR, musí mať tento už udelenú bezpečnostnú previerku, aby sa predišlo vymenovaniu osoby, ktorá by následne nebola bezpečnostne spoľahlivá.

Ak si do tohto vzorca vsadil predseda vlády Robert Fico pána Pavla Gašpara, vláda ho na pozíciu schválila, neostáva nám nič iné, ako túto nomináciu akceptovať a Pavlovi Gašparovi zablahoželať a držať mu pri výkone funkcie palce. Tento fakt aj znamená, že Pavol Gašpar prešiel tou najtvrdšou bezpečnostnou previerkou a všetky výkriky opozície a niektorých médií smerujúcich k diskvalifikácii osoby Gašpar na tento post, sú len nepodstatným pokusom o zaujatie pozornosti, ktoré naozaj netreba brať vážne.

.

Avšak je tu ešte jeden problém, ktorý môže trochu cestu za funkciou Pavlovi Gašparovi skomplikovať, ale určite nie zastaviť. Tento problém je prezidentka SR Zuzana Čaputová, pre ktorú nie je prioritou riešenie otázky, že Slovenskej informačnej službe takmer 6 mesiacov od odstavenia riaditeľa Michala Aláča absentuje riaditeľ. Ona ako prezidentka SR musí v zmysle Ústavy SR svojim rozhodovaním zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov a namiesto toho, aby vyvíjala tlak na vládu SR, aby tento problém riešila, naopak, ona túto skutočnosť ignoruje. Kedy by pani prezidentka skutočnosť, že tajná služba nemá riaditeľa za prioritu považovala? Keby sa Slovenská republika stala terčom nejakého bezpečnostného ataku? Ak by nastal nejaký konkrétny problém, bezpečnostný incident? Asi až potom by si pani prezidentka prehodnotila priority. Neskoro pani prezidentka. Mala by ste si vymeniť bezpečnostných poradcov, robia si svoju prácu naozaj zle a v neprospech Slovenskej republiky. Ak budete blokovať nomináciu Pavla Gašpara na post šéfa SIS, preberáte zodpovednosť za činnosť SIS až do doby, kým sa zmení zákon o SIS a Vaše požehnanie už nebude potrebné. Svojou nečinnosťou ohrozujete nie len riadne fungovanie inštitúcie, ale aj bezpečnosť občanov Slovenska.

Slovenská republika potrebuje silnú, medzinárodne akceptovanú civilnú spravodajskú službu, to bez pochyby. Renomé služby už dostatočne pošramotili poslední dvaja riaditelia SIS nominovaní Matovičovou a Hegerovou vládou, ktorí sú aktuálne v súvislosti s výkonom ich funkcií trestne stíhaní za páchanie organizovaných foriem trestnej činnosti. Predmetných pánov do funkcií pani prezidentka Čaputová bez problémov vymenovala. Škoda, že v tej dobe mala priority pani prezidentka presne stanovené, a pripomienky k nominantom žiadne.

Na základe uvedených skutočností možno predpokladať, že nominácia so silným politickým krytím bude pre SIS v tomto období prínosom. Neexistujú žiadne relevantné indície, že by osoba Pavla Gašpara mohla akýmkoľvek spôsobom ohrozovať kredit SIS doma, prípadne v zahraničí. Momentálne už neobstojí ani argument o konflikte záujmov Tibora Gašpara, ktorý ako predseda parlamentného výboru na kontrolu SIS, by v prípade vymenovania svojho syna za riaditeľa SIS, ponúkol svoju funkciu k dispozícii a skutočnosť, že pán Gašpar už musí disponovať aj bezpečnosťou previerkou neguje všetky pochybnosti o jeho bezúhonnosti a spoľahlivosti.

V dnešnej dobe plnej vážnych bezpečnostných výziev si konečne SIS a jej príslušníci zaslúžia plnohodnotného riaditeľa s plnými kompetenciami a zodpovednosťou, ktorý bude mať podporu celej vládnej koalície, vďaka čomu bude vedieť zabezpečiť stabilizáciu pomerov v službe a službu opätovne nasmeruje k pokojnému plneniu zákonných úloh bez toho, aby sa o jej údajných prešľapoch, či vymyslených kauzách každý deň písalo v mainstreamových progresívnych médiách.

 

.

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

19:25

Vedúci ekonomický index v USA pokračoval v auguste v poklese, tempo poklesu sa však v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom zmiernilo. Navyše, pokles bol miernejší aj v porovnaní s očakávaniami ekonómov.

19:25

Mestský úrad v Klagenfurte, metropole rakúskej spolkovej krajiny Korutánsko, v piatok oznámil, že pitná voda bola na niektorých miestach kontaminovaná enterokokmi. Zdravotný úrad preto preventívne odporúča piť v celom meste len prevarenú vodu.

19:25

Portugalsko dostalo pod kontrolu už aj posledné lesné požiare vyčíňajúce na severe krajiny. Oznámili to v piatok tamojší hasiči, informuje agentúra AFP.

18:58

Venezuelský opozičný líder Edmundo González Urrutia, ktorý kandidoval v júlových prezidentských voľbách, v piatok uviedol, že hľadal diplomatický azyl po tom, ako ho varovali, že venezuelské bezpečnostné zložky prezidenta Nicolása Madura “po ňom idú”.

18:58

Mladého muža zadržaného po útoku nožom v holandskom meste Rotterdam, pri ktorom prišla o život jedna osoba a ďalšia utrpela vážne zranenia, podozrievajú z vraždy s teroristickým motívom. V piatok to oznámila holandská prokuratúra.

18:56

Poľská centrálna banka pokračuje vo výraznom zvyšovaní zlatých rezerv. Uviedla to banka s tým, že ku koncu augusta dosiahli jej zlaté rezervy v prepočte zhruba 29 miliárd eur.

18:55

Ruská vláda zvažuje výrazné zvýšenie jednorazového príspevku, ktorý musia zahraničné podniky, opúšťajúce ruský trh, zaplatiť do štátneho rozpočtu. Takzvanú daň z odchodu plánuje vláda zvýšiť oproti súčasnej hodnote takmer trojnásobne na 40 %. Uviedol to v piatok denník RBC, na ktorý sa odvolala agentúra Reuters.

18:55

Financovanie nových jadrových zdrojov v krajinách OECD a v rozvojových krajinách, pripravenosť jadrového dodávateľského reťazca, rozvoj kvalifikovanej pracovnej sily či výstavba malých modulárnych reaktorov boli témami ministerskej konferencie Roadmaps to New Nuclear v Paríži. Slovensko na konferencii zastupoval štátny tajomník Ministerstva hospodárstva (MH) SR Kamil Šaško. V piatok o tom informoval tlačový odbor MH SR.

18:53

Ak obce vytvárajú neúčinný systém kontroly, porušujú tým zákon o obecnom zriadení. Výkon dozoru nad dodržiavaním zákonov obcami patrí prokuratúre. Uviedol to pre TASR tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR, v reakcii na zistenia Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR.

18:53

Inovatívne slovenské firmy sa predstavili na podujatí z cyklu Inovačný deň, ktoré zorganizovalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR a zúčastnilo sa na ňom vyše 20 veľvyslancov z rôznych kontinentov. V piatok o tom informoval komunikačný odbor MZVEZ SR.

18:52

Ceny nemeckých rezidenčných nehnuteľností pokračovali v 2. štvrťroku v poklese, trh však už začal vykazovať určité signály stabilizácie. Uviedol to v piatok nemecký štatistický úrad Destatis, ktorého údaje zverejnila agentúra Reuters.

18:50

Nezamestnanosť v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) stúpla v auguste medzimesačne o 0,07 % na úroveň 2,89 %. Vyplýva to zo štatistík Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

18:50

Cena zlata dosiahla v piatok nový rekord, keď prekonala hodnotu 2600 USD za troyskú uncu (31,1 g). Cenu kovu smerom nahor posunulo rozhodnutie americkej centrálnej banky výrazne znížiť úrokové sadzby a predpoklad, že banka v tomto trende bude pokračovať.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vtáky sa kúpu vo fontáne v ruskom Petrohrade

Autor: TASR/AP-Dmitri Lovetsky

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali