Šimkovičová prezradila viac o budúcnosti STVR: Bude to o komunikácii, ale nie iba o spektre Bratislava a okolie

Šimkovičová prezradila viac o budúcnosti STVR: Bude to o komunikácii, ale nie iba o spektre Bratislava a okolie

Bratislava 3. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR – Jakub Kotian)

 

Slovenská televízia a rozhlas (STVR), ktorá vstupom nového zákona do účinnosti 1. júla nahradila Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS), bude odpolitizovaná a nezávislejšia ako jej predchodkyňa. V TASR TV to povedala ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS)

15. schôdza Národnej rady SR Šimkovičová
Na snímke ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS)

Spôsob, akým fungovala RTVS, podľa nej nebol z ekonomického hľadiska dlhodobo udržateľný, dramaturgia diskusných relácií bola tendenčná a ostala takou aj po výmene vlády. “To, čo sme videli predchádzajúce štyri roky, bolo pretláčanie jedného názorového spektra. Iné názorové spektrum nebolo rešpektované,” tvrdí Šimkovičová.

Reklama

Za súčasť odpolitizovania považuje Šimkovičová aj nový spôsob voľby generálneho riaditeľa. Kým riaditeľa RTVS volili priamo poslanci Národnej rady (NR) SR väčšinovým hlasovaním, zákon o STVR prenáša túto právomoc na deväťčlennú radu, z ktorej päť členov volí parlament a štyroch nominuje rezort kultúry.

“STVR ostane ako jedna inštitúcia, ale Slovenská televízia aj Slovenský rozhlas v nej budú mať autonómnu pôsobnosť. Nechceme, aby Slovenský rozhlas ťahal za kratší koniec,” uviedla ministerka.

Reklama

Poradným orgánom Rady STVR bude Etická komisia, podľa Šimkovičovej bude apolitická a bude pôsobiť len v rozsahu zákona. Dodržiavanie etických štandardov podľa nej bežne kontrolujú aj veľké korporátne firmy na západe. “Bude to o komunikácii, ale nie iba o spektre Bratislava a okolie, ale o celom Slovensku,” tvrdí.

 

Kto bude dočasným šéfom?

Štatutárnym zástupcom STVR bude Igor Slanina. Bývalého šéfa Media RTVS do funkcie na obdobie do 30. septembra vymenoval podpredseda parlamentu poverený výkonom právomocí predsedu NR SR Peter Žiga (Hlas-SD). Dovtedy by mala byť kreovaná Rada STVR, ktorá má právomoc zvoliť nového generálneho riaditeľa. “Rozmýšľali sme, akého človeka tam dať do medziobdobia na tri mesiace a v podstate vyšiel zo vzájomnej diskusie,” konštatuje ministerka s tým, že s novým štatutárnym zástupcom STVR je v kontakte.

Novela zákona o Audiovizuálnom fonde preniesla právomoc rozhodovať o poskytnutí financií na podporu audiovizuálnej kultúry z osoby riaditeľa fondu na kolektívny orgán, radu fondu. Bude mať 13 členov, z ktorých piatich bude menovať ministerstvo. Menšinový podiel v rade má podľa Šimkovičovej umožniť ministerstvu lepšie kontrolovať vynakladanie štátnych prostriedkov.

 

Reklama

Podpora filmov o historických osobnostiach

V minulosti podľa nej fond vysokou sumou podporil napríklad výrobu filmu o Mikulášovi Černákovi, ale prostriedky na film o hrdinovi SNP Jánovi Golianovi neposkytol. “Audiovizuálny fond vzniká preto, aby podporoval filmy napríklad o Golianovi alebo Štefánikovi, ľuďoch, ktorí nám majú čo z historického hľadiska povedať. Ale čo nám má povedať film o Mikulášovi Černákovi, to naozaj netuším,” tvrdí Šimkovičová.

Rezort kultúry podľa nej rozbieha viacero projektov spolupráce s Ministerstvom cestovného ruchu a športu SR, najnovšie regionálny projekt Gotickej cesty, pokračuje aj v podpore folklórnych aktivít. “Chystáme festival Východná, začína tento štvrtok a potrvá do nedele. Teším sa tam a prídem oblečená v kroji,” povedala ministerka. Pripomenula, že nosenie národných krojov pri rôznych príležitostiach je v niektorých susedných štátoch celkom bežné a chcela by túto tradíciu posilniť aj na Slovensku.

Na margo blížiacich sa celonárodných osláv výročia príchodu svätých Cyrila a Metoda na naše územie ministerka konštatovala, že sa po desiatich rokoch vrátia na Devín. Vzhľadom na nedávny útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) však budú musieť byť posilnené bezpečnostné opatrenia.

 

Prečítajte si tiež

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:44

Maďarsko v piatok oznámilo, že nezaplatí pokutu niekoľko miliónov eur, ktorú mu uložil najvyšší súd EÚ za porušenie azylových pravidiel.

15:43

Mesto Partizánske zabezpečí rekonštrukciu ďalšej časti Ulice gen. Svobodu, súčasťou investície za takmer 70.000 eur bude i križovatka s Družstevnou ulicou. Samospráva už s vybraným zhotoviteľom uzatvorila zmluvu o dielo, rovnako tak urobila i v prípade ďalších troch investícií do infraštruktúry mesta. Informoval o tom primátor Jozef Božik.

15:33

Ceny ropy v piatok klesli, pokles bol však minimálny a ceny sa naďalej pohybujú v blízkosti niekoľkotýždňových maxím. Navyše, za celý týždeň smerujú k rastu, už štvrtému po sebe. Vývoj na trhu do veľkej miery ovplyvňuje výrazný pokles ropných zásob v USA a očakávania vysokého dopytu po pohonných látkach počas letnej motoristickej sezóny.

15:17

Domáci jazdec Lando Norris bol najrýchlejší v prvom voľnom tréningu na Veľkú cenu Veľkej Británie, dvanáste podujatie tohtoročného šampionátu F1. Pilot McLarenu dosiahol v piatok na okruhu v Silverstone čas 1:27,420 min. a o 134 tisícin predstihol druhého Kanaďana Lancea Strolla (Aston Martin). Tretí bol Oscar Piastri z Austrálie (McLaren), ktorý zaostal za Norrisom o 0,211 sekundy. Pre problémy s hydraulikou však musel tréning predčasne ukončiť. Úradujúci majster sveta a líder tohtoročného seriálu Max Verstappen na Red Bulle bol štvrtý (+0,309).

15:16

Polícia odvolala pátranie po nezvestnej 16-ročnej Lenke Dunajovej z Bytče. Dievča našla policajná hliadka z Bytče, je v poriadku. Po dievčati polícia pátrala po tom, čo ešte 29. júna odišla z miesta bydliska a domov sa nevrátila.

15:12

Ruského prezidenta Vladimira Putina ústupky nezastavia. Uviedla to v piatok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v reakcii na návštevu maďarského premiéra Viktora Orbána v Kremli.

14:52

Vatikán exkomunikoval talianskeho arcibiskupa Carla Mariu Vigana, ostrého kritika pápeža Františka, a uznal ho vinným zo schizmy. Oznámilo to v piatok vatikánske Dikastérium pre náuku viery.

14:25

Britský kráľ Karol III. v piatok vymenoval predsedu Labouristickej strany Keira Starmera za nového britského premiéra a poveril ho zostavením vlády. Oznámil to Buckinghamský palác.

Karol III. Starmer
Britský kráľ Karol III. (vpravo) sa rozpráva s predsedom Labouristickej strany Keirom Starmerom počas privítania pred ich stretnutím Buckinghamskom paláci v Londýne 5. júla 2024
14:10

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok povedal maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi, že je pripravený diskutovať o “nuansách” mierových návrhov na ukončenie vojny na Ukrajine.

13:56

Nemecko v piatok potvrdilo, že najnovší systém protivzdušnej obrany Patriot pre Kyjev je už na Ukrajine.

13:35

Britský premiér Rishi Sunak sa v reakcii na výsledok parlamentných volieb, v ktorých zvíťazila Labouristická strana, stretol s kráľom Karolom III. a odovzdal mu svoju demisiu. Sunak sa zároveň ospravedlnil verejnosti.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na archívnej snímke z 2. júla 2018 podobizeň takmer kompletnej kostry fosílie, ktorú objavili v Namíbii. Vedci predstavili fosíliu obrovskej salamandrovitej šelmy s ostrými tesákmi, ktorá vládla vodám ešte pred príchodom prvých dinosaurov

Autor: TASR/AP-Claudia Marsicano via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Andrej Sablič

Jozef Bugár

Gustáv Murín

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali