Šimečka bráni svoju rodinu: Je to zastierací manéver a pomsta za opozičnú prácu

❚❚

Bratislava 23. augusta 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

Aktualizované 23. augusta 16:33

Útok na rodinu predsedu PS a podpredsedu Národnej rady (NR) SR Michala Šimečku je len zastierací manéver a pomsta za opozičnú prácu. Vyhlásil to Šimečka v reakcii na vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý je presvedčený, že šéf PS organizuje a zneužíva opozičné protesty “na ochranu finančných záujmov vlastnej rodiny”, a preto nemôže byť podpredsedom parlamentu. Šimečka avizoval, že na premiéra podá civilnú žalobu na ochranu osobnosti, zrejme aj so žiadosťou o opatrenie súdu

17. schôdza Národnej rady SR
Na snímke podpredseda NRSR Michal Šimečka (Progresívne Slovensko)

“Chabý útok na opozíciu vedený cez moju rodinu, ktorá vo verejnom priestore pôsobí desaťročia, je len zastierací manéver a pomsta za opozičnú prácu,” uviedol v stanovisku Šimečka. Tvrdí, že predstavitelia koalície sa správajú ako komunisti. “Cenzurujú, kádrujú a útočia na rodinu. Ficova vláda pomsty má problémy, potrebujú odviesť pozornosť. Nevyšiel im útok cez môjho nebohého starého otca, tak skúšajú pošpiniť moju mamu a partnerku,” doplnil.

.

V kultúre, obzvlášť nezávislej je podľa neho financovanie cez granty bežné. Poukázal na to, že o dotáciách rozhodujú odborníci. Pripomenul prínosy jeho mamy aj partnerky vo verejnom sektore a kultúre. Na projekty, respektíve aktivity podľa neho dostávali dotácie od štátu aj za čias vlád Roberta Fica či Petra Pellegriniho, ale získali i granty zo súkromného sektora či európskych zdrojov. Líder PS zároveň upozornil na čerpanie štátnych dotácií občianskymi združeniami, za ktorými stoja koaliční poslanci Samuel Migaľ (Hlas-SD) či Roman Michelko (SNS).

Grant zo štátnych zdrojov mala podľa Šimečku získať v roku 2007, teda za čias vlády Roberta Fica, aj manželka predsedu vlády Svetlana Ficová, a to na právny výskum. “Ak toto používame ako meter, tak ak odstúpite z postu premiéra, tak aj ja sa vzdám postu podpredsedu NR SR,” podotkol. Vládnemu kabinetu ďalej vyčítal nečinnosť a neriešenie viacerých problémov krajiny. Poukázal pritom na situáciu v školstve a zdravotníctve či ceny potravín. Namietal tiež viaceré kroky vládnych predstaviteľov, napríklad ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) a šéfa rezortu spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD).

.

Šimečka tvrdí, že novela trestných kódexov z dielne koalície spôsobila vlnu kriminality. “Bezvýznamná SNS sa im v koalícii utrhla z reťaze a robí hanbu do celého sveta. Ich plán v tichosti pustiť na slobodu kriminálnika Kováčika nevyšiel, naopak, do ulíc sme uprostred leta dostali 18.000 ľudí. Nespravili nič pre lepšie školy, nemocnice, infraštruktúru či ekonomiku,” uviedol s tým, že toto je dôvod, prečo koalícia útočí na jeho osobu.

Premiér v piatok informoval, že na koaličnej rade na budúci týždeň oficiálne predloží návrh na odvolanie Šimečku z postu podpredsedu NR SR. Fico poukázal na to, že niektoré nadácie, ktoré získali peniaze od štátu, sú napojené na Šimečkových rodinných príslušníkov, ako je strýko, mama či partnerka. Nadácie podľa neho môžu pokračovať v činnosti, ale nie z prostriedkov štátu.

 

Prečítajte si tiež:

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:33

Izraelská armáda v utorok informovala, že pri útoku v humanitárnej zóne v Chán Júnise na juhu Pásma Gazy zabila vysokopostaveného predstaviteľa militantnej organizácie Palestínsky islamský džihád.

15:12

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v utorok uviedla, že zastrelila ukrajinského agenta, ktorý sa pokúšal nastražiť explozíva pod vozidlo vysokopostaveného predstaviteľa obranného priemyslu.

15:11

Turecko a Švédsko v stredu uskutočnia prvé stretnutie v rámci bezpečnostného paktu, ktorého vznik bol podmienkou Ankary na schválenie vstupu Švédska do NATO.

14:40

Slovenskí in-line hokejisti vstúpili víťazstvom do bojov na Svetových korčuliarskych hrách v talianskom Abruzze. Aj vďaka spoľahlivému výkonu brankára Richarda Pončáka zdolali domáci tím 4:2. Mužstvo tvoria hokejisti so skúsenosťami z extraligy, doplnení hráčmi 1. ligy. V utorok nastúpia v ďalšom stretnutí proti Česku (od 18.10 h).

14:39

Nemecko poskytne 100 miliónov eur na pomoc Ukrajine počas nadchádzajúcej zimy, keď bude čeliť ruským útokom na energetickú infraštruktúru. Oznámilo to v utorok ministerstvo zahraničných vecí v Berlíne.

14:38

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že mobilizovala osem protipožiarnych lietadiel, ktoré pomôžu Portugalsku hasiť silné lesné požiare v severnej časti krajiny.

14:37

Viacero stredoázijských lídrov v utorok vyzvalo Nemecko na normalizáciu vzťahov s režimom Talibanu v Afganistane. Scholz je v kazašskom hlavnom meste Astana na summite stredoázijských krajín.

14:34

Poľské mesto Vroclav varuje svojich občanov pred dezinformáciami o povodniach, ktoré sa šíria na sociálnych sieťach.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labutia rodina sleduje nedeľných chodcov pri jazere Baldeney v nemeckom Essene

Autor: TASR/AP-Martin Meissner

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali