Si sa stretol so svetovými lídrami v Pekingu. Obrovské diplomatické podujatie v Číne priťahuje pozornosť celého sveta

Si sa stretol so svetovými lídrami v Pekingu. Obrovské diplomatické podujatie v Číne priťahuje pozornosť celého sveta

Peking 19. októbra 2023 (HSP/Globaltimes/Foto:TASR/AP-Grigory Sysoyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

 

Čínsky prezident Si Ťin-pching sa v utorok stretol so svetovými lídrami, ktorí prišli na tretie Fórum o pásme a ceste medzinárodnej spolupráce (BRF) v Pekingu, a do hlavného mesta Číny pricestovalo čoraz viac hláv štátov, vládnych predstaviteľov a úradníkov, ako aj vedúcich predstaviteľov medzinárodných organizácií, čím sa BRF stalo v súčasnosti najatraktívnejším a najočakávanejším medzinárodným podujatím

Si ťin-pching Vladimir Putin
Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a čínsky prezident Si Ťin-pching

Čínski analytici uviedli, že aktívnou účasťou na Čínou navrhovanej iniciatíve Pásmo a cesta (BRI) členovia medzinárodného spoločenstva vyjadrujú dôveru hospodárskej sile, politickému vplyvu a dôveryhodnosti Číny, ktorá má usmerňovať globálnu obnovu a pomáhať svetu prekonávať jeho výzvy.

Reklama

V utorok sa Si stretol s lídrami vrátane indonézskeho prezidenta Joka Widoda, kazašského prezidenta Kassyma-Jomarta Tokajeva, maďarského premiéra Viktora Orbána, čílskeho prezidenta Gabriela Boriča, srbského prezidenta Alexandra Vučiča, uzbeckého prezidenta Šavkata Mirzijojeva, etiópskeho premiéra Abiya Ahmeda a predsedu vlády Papuy-Novej Guiney Jamesa Marapeho.

A v ten istý deň pricestovali ďalší a ďalší lídri z rôznych krajín a medzinárodných organizácií vrátane ruského prezidenta Vladimira Putina, generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa, argentínskeho prezidenta Alberta Fernandeza, vietnamského prezidenta Vo Van Thuonga, mongolského prezidenta Ukhnaa Khurelsukha a mozambického premiéra Adriana Maleianeho.

Reklama

Prišli lídri ďalších krajín vrátane pakistanského premiéra Anwara-ul-Haka Kakar, thajského premiéra Srettha Thavisina, kenského prezidenta Williama Ruta, kambodžského premiéra Hun Maneta, laoského prezidenta Thonglouna Sisoulitha, srílanského prezidenta Ranila Wickremesingheho a prezidenta Konžskej republiky Denisa Sassou Nguessa a niektorí z nich sa stretli s čínskymi lídrami.

Úspechy spolupráce v rámci projektu Pásmo a cesta nie sú neočakávaným ziskom ani nie sú dosiahnuté almužnami a milodarmi iných, ale zaslúžili sa o ne vlády, podniky a ľudia zúčastnených krajín svojou usilovnosťou, múdrosťou a odvahou, povedal Si v utorok večer na uvítacom bankete pre hostí, ktorí sa zúčastnili na treťom Fóre o medzinárodnej spolupráci v rámci projektu Pásmo a cesta.

Spolupráca v rámci Pásma a cesty je po energickom desaťročí na vrchole a smeruje k ďalšiemu zlatému desaťročiu, povedal Si a zdôraznil, že je potrebné zachovať si podnikateľského ducha.

Okrem súčasných lídrov prišlo tento rok na BRF aj mnoho bývalých lídrov a mimovládnych osobností vrátane delegácie francúzskych expertov na BRI, ktorí tiež pricestovali do Pekingu a stretli sa s čínskymi vysokými predstaviteľmi.

 

Reklama

Dôveryhodná povesť Číny

Li Haidong, profesor na Čínskej univerzite zahraničných vecí, v utorok pre Global Times uviedol, že aktívna účasť medzinárodného spoločenstva robí z BRF veľkolepé podujatie, a to len dokazuje, že Čína je veľmocou s významným medzinárodným vplyvom, ktorá má rešpekt aj vo svete. BRI je populárnym verejným statkom, ktorým Čína prispela svetu, a táto iniciatíva sa teraz stala ešte dôležitejšou a vplyvnejšou, dodal.

Počas rozhovorov s čínskym prezidentom všetci zahraniční lídri spomenuli úspechy, ktoré dosiahli s Čínou v rámci BRI v uplynulom desaťročí, a všetci ocenili prínos a pomoc Číny pre rozvoj ich krajín, uviedla tlačová agentúra Sinchua. Vyjadrili dôveru a pevnú podporu Číne a Čínou navrhovanej BRI a vyjadrili nádej, že táto iniciatíva môže priniesť zmeny vo svete a byť prospešná pre viac ľudí.

Postavili sa aj proti aktu “oddeľovania” a tzv. de-riskingu, ktorého cieľom je zadržiavať Čínu a slúžiť hegemonistickým cieľom, a niektorí z nich, ktorí sú hlboko znepokojení pretrvávajúcimi problémami v horúcich bodoch, ako je ukrajinská kríza a palestínsko-izraelský konflikt, tiež prisľúbili, že budú s Čínou naďalej komunikovať a koordinovať svoju činnosť s cieľom podporiť politické urovnanie a sprostredkovanie.

“Aby sme správne pochopili podstatu BRI, musíme si najprv uvedomiť, že hlavnými účastníkmi sú členovia globálneho Juhu alebo rozvojové krajiny, ktoré predstavujú budúci pól rastu svetového trhu. BRI je v súlade s trendom celkového vzostupu krajín globálneho Juhu,” povedal v utorok pre Global Times Huang Renwei, výkonný generálny riaditeľ Fudanského inštitútu pre pásmo a cestu a globálne riadenie.

Preto negatívne postoje USA a niektorých ich stúpencov na Západe nie sú až také dôležité a ich izolácia voči Číne alebo BRI sa nakoniec stane izoláciou, uviedli odborníci.

Reklama

BRI poskytuje hospodársky základ pre globálny Juh, spája príbuzné krajiny a vytvára nové a väčšie trhy, povedal Huang. “Niektoré krajiny chcú Čínu odrezať od globálneho Juhu, ale skutočnosť je taká, že krajiny Juhu sa od Číny “neoddelia”, ale budú s ňou užšie spolupracovať,” poznamenal.

 

Hlasy z globálneho Juhu

Krajiny globálneho Juhu sú hlavnými účastníkmi, ako aj tými, ktoré majú z BRI najväčší úžitok, a hostia z globálneho Juhu, ktorí prišli na BRF v Pekingu a ktorých oslovil Global Times, vyjadrili BRI plnú dôveru a veľké očakávania.

Muhammad Zamir Assadi, výskumný pracovník v oblasti diplomacie a mediálny spolupracovník Tlačového centra pre Čínu, južnú Áziu a juhovýchodnú Áziu, v utorok pre Global Times uviedol, že “fórum má veľký význam, pretože naň do Číny prišli desiatky medzinárodných lídrov, a zároveň je posolstvom pre medzinárodné spoločenstvo, že kvalitný vývoj dosiahnutý v rámci BRI za posledné desaťročie je pozoruhodný a uspokojivý. Ukazuje nám tiež, že obojstranne výhodná spolupráca so vzájomnými konzultáciami prináša všetkým prospešné výsledky.”

“Čínsko-pakistanský hospodársky koridor bol vyhlásený za vlajkový projekt BRI a ukázal hmatateľné výsledky. Investície do tohto projektu tiež pomohli podporiť rôzne odvetvia v Pakistane,” povedal Assadi. Očakával tiež, že medzi Čínou a Pakistanom dôjde k väčšej výmene v oblasti vzdelávania a medicíny.

“Pakistan má takú veľkú dôveru v BRI a túto dôveru by neovplyvnila žiadna iná situácia. Dôvera tu bude vždy, pretože BRI odviedla skvelú prácu pri transformácii rôznych odvetví v Pakistane a veríme, že BRI prinesie svetu dlhodobé a hmatateľnejšie výsledky,” povedal pakistanský expert.

Yahya Nawanda, regionálny komisár Simiyu v Tanzánii, pre Global Times povedal: “V Tanzánii máme toľko projektov, ktoré postavili čínske spoločnosti, a najvplyvnejší z nich, ktorý pozná každý Tanzánec, je železničný projekt Tanzánia-Zambia.”

“Chceme sa spojiť aj s ďalšími krajinami, ako je Rwanda a Burundi,” povedal Nawanda. “Musíme si domov odniesť všetko, čo tu v Číne študujeme a čoho sme svedkami, aby sme mohli pomôcť našim ľuďom a našim národom.”

Gan Tiam Loo, viceprezident Asociácie pre interakciu Malajzia – Čína, v utorok pre Global Times povedal, že “spojenie sŕdc medzi ľuďmi rôznych kultúr bolo vždy dôležité pre úspešné fungovanie BRI. S návrhom iniciatívy miestna spoločnosť v Malajzii prejavila ústretový a podporný postoj k tejto iniciatíve. Svedčí o tom aktívna účasť štátnych predstaviteľov a širokej verejnosti na štúdiu a výmene s Čínou.”

“Dúfam, že v budúcnosti sa BRI bude môcť naďalej deliť o “čínske riešenie” a “čínsku múdrosť” s ostatnými krajinami a prostredníctvom tejto novej formy medzinárodnej spolupráce sa podarí udržať regionálny mier a dosiahnuť rýchly rozvoj. Dúfam, že ľudia na celom svete premenia svoju snahu o lepší život na skutočnosť v rámci spoločenstva spoločnej budúcnosti a dosiahnu svet veľkej harmónie s BRI,” povedal Gan.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:06

Basketbalistkám Slovenska sa nepodarilo uspieť ani v treťom prípravnom zápase, v Poľsku prehrali s tamojšou reprezentáciou 44:86. Letnú prípravu zakončia v piatok 5. júla o 13.00 h ďalším duelom s týmto súperom.

19:54

Američania vo štvrtok oslavovali Deň nezávislosti. Obyvateľom krajiny pri tejto príležitosti zaželali veľa šťastia prezident Joe Biden, minister zahraničných vecí Antony Blinken i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

19:52

Modlitbou za vlasť sa vo štvrtok v obci Velehrad pri Uherskom Hradišti začali Dni ľudí dobrej vôle. Tradičné oslavy, ktoré v Česku pripomínajú príchod slovanských vierozvestcov na Veľkú Moravu, každoročne navštívia desaťtisíce ľudí.

19:34

Ceny ropy vo štvrtok vzrástli, pričom v prípade Brentu zaznamenala cena najvyššiu úroveň od apríla tohto roka. Naďalej sa drží výrazne nad 87 USD za barel (159 litrov) po tom, ako americké ministerstvo energetiky oznámilo výrazný pokles ropných zásob v USA.

19:09

Izraelská vláda sa rozhodla vyslať delegáciu, ktorá bude pokračovať v rozhovoroch o prepustení rukojemníkov s palestínskym militantným hnutím Hamas. Potvrdil to vo štvrtok izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

18:55

Hasiči aktuálne zasahujú pri dopravnej nehode dvoch motorových vozidiel v Spišskej Belej. Ako pre TASR uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove, na mieste zasahujú piati hasiči s dvomi kusmi techniky z hasičskej stanice v Kežmarku. Jedna zranená osoba bola prevezená vrtuľníkom.

18:54

Ceny pohonných hmôt na Slovensku v minulom týždni pokračovali v raste. Ceny nafty vzrástli o 0,98 %, teda o 0,015 eura za liter a dosiahli ceny 1,538 eura/l. Ceny benzínu vzrástli mierne prudšie o 1,44 %, teda o 0,023 eura za liter a dosiahli cenu 1,622 eura/l. Ceny na slovenských čerpacích staniciach ešte majú priestor na ďalší rast, uviedol vo štvrtok analytik finančných trhov XTB Marek Nemky.

18:35

Maďarsko označuje kroky Medzinárodného trestného súdu (ICC) voči izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi a ministrovi obrany Joavovi Galantovi za politicky motivovaný nonsens, uviedol vo štvrtok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó na sociálnej sieti Facebook.

18:34

Austrálska polícia vo štvrtok oznámila, že pravdepodobne objavila pozostatky 12-ročného dievčaťa, na ktoré v utorok počas plávania v odľahlej oblasti zaútočil krokodíl.

18:02

Súd v Moskve vo štvrtok udelil americkému občanovi Robertovi Woodlandovi trest 12 a pol roka odňatia slobody za nezákonné obchodovanie s drogami. Woodlanda uznali za vinného z pokusu o prevoz veľkého množstva nezákonných drog v rámci organizovanej skupiny. Mužov právnik pre Reuters uviedol, že jeho klient čiastočne priznal vinu.

18:00

Už 70 vozidiel skonfiškovala rakúska polícia od 1. marca tohto roka, keď vošiel do platnosti zákon proti výraznému prekračovaniu rýchlosti v krajine, uviedol v stredu denník Der Standard.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Škorec sedí na chrbte koňa a iný sa na neho pozerá v žrebčíne vo Wehrheime pri Frankfurte nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Jozef Bugár

Gustáv Murín

Erik Majercak

Milan Šupa

Andrej Sablič

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali